Keşfet

öyle böyle değil dev yosunlar

ssener@tms.tc

Yeni Üye
Ad Soyad
serkan SENER
arkadaşlar merhaba,

tankımda aşırı şekilde çoğalıp istilacı durumuna gelen yosunlardan kurtulmanın bir yöntemi varmıdır. şifonluyorum hem zor sökülüyor. hemde şifonlama sanki artış sağlıyor gibi geldi.

test değerlerim gayet normal çıkıyor. nitrat, fosfat bir problem yok. Su, RO TDS 0 - 2 arasında değişiyor. aydınlatma 4*54 W slywania 3*coralstar + 1*marinestar bu ay itibari ile 6 ncı aylarındalar.

tank ölçüleri 125x55x50 h

akıntı motoru 2*RW8

ATİ 250İS ps

DCT 4000 geri dönüş

aydınlatmadan kaynaklı olurmu acaba diye düşünmekteyim. yorum ve çarelerini beklemekteyim.

selamlar.

Serkan SENER

Ekli dosyayı görüntüle 37051

Bu yosunun yakından bir resmini alabilir miyiz?Bryopsis gibi geldi bana...

forumda 40 KB foto sınırı olduğundan net foto koyamadım. mail adresi verirseniz iletebilirim.

Ro da sıkıntı olma ihtimali yüksek. Fosfat ölçümünüz doğru ise silikattan olma ihtimali çok yüksek

PS dendir, bana satın :)

ALGEATER BLENNY  Bu balık akvaryumdaki bütün yosunları süpürdü hatta şuan yosun ihtiyacım VAR, hazır paketlerde nori yosunu var onu kullanmak istiyorum nasıl kullanabilriz bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim  

Moderatör tarafında düzenlendi:
Böyle bir yosunlanmada kutu içerikli şırıngalı testler ile fosfat ölçümü yapmak yanlış bir ölçüm değeri vereceğine inanıyorum 

hanna veya benzeri bir aletle fosfat ölçümü yapmak daha doğru sonuç verecektir

ro çıkışı için kullandığınız tds ölçüm aleti kalibrelimi ona dikkat edin

kh ve mg değeriniz kaç özellikle

Akvaryum bu yosunlarla kaplı iken nitrat ve fosfat sıfır çıkabilir çünkü tüketiyorlar. Yosunların tamamı bittiyse, 1 kaç gün sonra tekrar bir ölçüm yapın bence... 

Hakan bey ve Burcu hanıma katılıyorum, bu yosunun performansıyla testte okumak zor olur...

ışığı sadece maviler halinde birkaç gün yakarak sonunda bir daha test edilmeli...

ayrıca , iodin, amino asit , bir çeşit trace element (özellikle ağır metal grubundan) var mı eklemekte olduğunuz?

bazen RO su kullanıp ağır metalleri temizliyoruz, sonra kendi elimizle koyuyoruz, trace element ekleme işini abartıp...

sebebini bulun, bulalım...

ondan sonra Nasıl kaldırırız bakarız, balık mı ? kestane mi? salyangoz mu ? Bakarız...

Selamlar,

ilginize teşekkür ederim. akvaryum bu yosunlarla kaplı halde yasamını sürdürmeye devam etmekte. bu arada tankta bazı değişiklikler yaptım bir süredir.

aydınlatmayı Aquareef pro2 ile değiştirdim, PS Bubble king doulecone 200 ile değiştirdim. kısa süre sonrada tankı 100x80x60 cm bir tank ile değiştirip yeniden bir kurulum gerçekleştireceğim. bu kurulumda aydınlatma olarak 2 adet aquareef kullanılacak.

şuan için mercanların keyfi yerinde, onları tek rahatsız eden onları sarmaya çalışan bu dev yosunlar. zaman zaman mekanik olarak bu yosunları temizliyorum ama bir kaç güne eski formlarına geri dönüyorlar. TDS değerim suan 8. 

denemek istediğimiz yöntemler var ise birlikte deneyebiliriz.

selamlar.

Serkan SENER

Evet biraz konuyu hortlatmışız ama sorun devam ediyor...

her şeyi düzgün kabul edelim, filtrasyon, su değerleri, katkı girişi düzenli olsun, ne eksik ne fazla...

sadece aydınlatmayla bu olmaz...

herşey düzelmiş yosunlar gitmemişse, ya düzeldi sandığımız bir şey halen yanlış ya da geçmişten gelen bir birikim var, o da Kaya'larda veya kumda saklı olabilir...

geçmişte kötü su değerleri uzun süre gittiyse, kuma çöken, kayalarca emilmiş maddeler olabilir...

Burak bey,

aydınlatma işin bir parçası olarak düşünülmektedir. kum eski akvayumumdan transfer edilmişti, mercan kırığı ve coral x white kum karışımıydı. kayalar bir arkadasın kendi yaptığı kayalardı KH yükselttiğine inandığımdan onları çıkarttım. yine ikinci el olarak aldığım markasız yerli kayalar mevcut.

düzenli katkı girişi yok, su değişimi yok.

tang koyarsanız yosunları yer

Eski kum ve geçmişte birikenler 1 şüpheli,

ölmüş kurumuş sonra tekrar canlanması için tanka konmuş kayalar diğer şüpheli...

ışık en son şüpheli bence...çünkü beslenemeyen yosun sadece ışıkla beslenip büyüyemez, bunu yapan sadece cyano gibi ilkel tek hücreli yosunlar, öyle saçak saçak olanlar, fosfat, azot, minerallere ihtiyaç duyuyor...

yani kumdan ve kayalardan fosfat , amonyak, ağır metaller(demir vs gibi) salınımı olması muhtemel...

bunlar Kaya'ya Nasıl girmiş?

ağır metaller (varsa) , eskiden musluk suyu ile kurulmuş bir tanktan veya aşırı element girişi olan tanktan gelmiş olabilir...

amonyak, kayanın içlerinde veya gözle görülmeyen boyutta deliklerinde yerleşen gözle görülmeyen(mikro) canlıların, sudan çıkınca ölmesi, yeniden suya girince amonyak salması...

fosfat, Kaya veya kuma Zaman içinde çöken, Kaya ve kum tarafından emilmiş olanın ortamda az konsantrasyon(temiz su) bulunca salınım yapması...

kurulumlarda yeni kum tercih etmemizin ve başka tanktan veya eski tankımızdan çıkmış, ölmüş Kaya'yı kullanmamamızın sebebi bunlar...

kullanılmış Kaya almak riskli, asalak canlılar gelebilir, eskiden fosfat birikmiş olabilir, ama ölü Kaya almak bence en kötüsü,

ya canlı Kaya alınmalı, sudan çıkmamış, kurumamış , temiz tanktan gelen, ya da özel yöntemlerle sıfırlanmış, sıfır Kaya (caribsea , natures oceans gibi) kullanmak lazım...

ölmüş, hortlamış, sonra yıkanmış kaya , takım elbise giydirilmiş zombi gibi bişey bana göre bizim hobide...

serkan bey,

akvaryumda 1 adet Blue Tang var. yosunu ağzına aldıktan sonra bir tur attırıp çıkartıyor. irice bir kestane var oda nafile.

Burak bey,

kayalarla ve kumla ilgili su asamada yapılabilecek birşey görülmüyor. yeni kurulumda coralx white sıfır kum kullanılması planlanmaktadır.

kaya olarak caribsea kayalar almıştır. kimisi sıfır kimisi kullanılmış. bunların tamamını 500 bar ile yıkayıp temizledik. üzerinde görülür bir canlı görülmemektedir. kimisi 3-4 aydır kurulumu beklemektedir. bu durum suan aklında soru işareti olarak kaldı. bunları kullanmamak mı lazım. ya da özel yöntemle sıfırlamak ne demektir.

Herşeyiyle sıfırdan kurulum bi tank yaptım ro su reçinesi filan herşey a dan z ye tamdı hataya yer bırakmadım eksiksiz yaptığımı düşünüyorum keza su değişimlerim de öyleydi ama bu sizde ki  yosunun aynı  oluştu ne kadar koparırsam koparım gene aynı yerde çok kısa zamanda çıktı bende farklı günlerde üzerinde o yosunlardan olan kayaları tanktan cıkarıp ro cihazının borusu ince biliyorsunuz oradan tanzikli suyu kayaların yüzeyine ve hepsi döküldü bir daha da cıkmadılar çok şükür camlardakini ise jilet ile kazıdım bu esnada sump çıkışına filtre corabı taktım camdan cıkan  yosunlar orada birikti böylelikle üstesinden gelme yolum bu oldu:) deneyebilirsiniz isterseniz 

serkan bey,

akvaryumda 1 adet Blue Tang var. yosunu ağzına aldıktan sonra bir tur attırıp çıkartıyor. irice bir kestane var oda nafile.

Burak bey,

kayalarla ve kumla ilgili su asamada yapılabilecek birşey görülmüyor. yeni kurulumda coralx white sıfır kum kullanılması planlanmaktadır.

kaya olarak caribsea kayalar almıştır. kimisi sıfır kimisi kullanılmış. bunların tamamını 500 bar ile yıkayıp temizledik. üzerinde görülür bir canlı görülmemektedir. kimisi 3-4 aydır kurulumu beklemektedir. bu durum suan aklında soru işareti olarak kaldı. bunları kullanmamak mı lazım. ya da özel yöntemle sıfırlamak ne demektir.
Bildiğim kadarıyla denizden çıkarıp asitle yıkayıp, asit bitene kadar da duruluyorlar, yani taştan başka hiçbirşey kalmıyor organik...

siz basınçlı su ile anca dış yüzeyi temizlersiniz, iç çatlaklar, delikler de canlı dolu, adı üstünde canlı Kaya :)

ölmüş canlı Kaya = ceset 

merhabalar,

Hanna ile ölçülmüş fosfat değeri 0.18 ppm cıktı.

selamlar.

Serkan SENER

Üçte birine kadar düşürmeniz gerekiyor, 0,05-0,06 ...

nitrat Nasıl? İkisi de varsa bakteri kültürü ile düşürülebilirler...

nitrat düşükse/yoksa,fosfatı sadece fosfat tutucu kullanarak düşürmek daha mantıklı...

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri