Ozon kullanımı ciddi iştir, lambur-lumbur girilecek bir şey değildir. Aksi halde balık ve mercanlarınıza, hatta size bile zarar verebilir. En garanti yöntem kaliteli bir Ozon cihazı alıp bunu kaliteli probunu 6 ayda bir değiştireceğiniz kaliteli bir ORP Controller ile PS nin hava emişine (hava emişi boğmayacak gibi) bağlamaktır. Ozon gazı sudaki belki PS nin bile kolay kolay toplayamayacağı partikülleri, her tür organik atığı bağlar ve PS tarafından daha kolay toplanmasını sağlar, aynı zamanda suya bol Oksijen verir. Ozonu kuralına göre ve çok abartmadan kullanırsanız suyunuz kristal berraklığına kavuşur. İyi bir şeydir ama kullanması gerçekten dikkat ve bilgi gerektirir.
Aşağıdaki başlığımı incelerseniz benim uyguladığım cimri ve tembel işi sistemi inceleyebilirsiniz. Ben bunu uyguladım ve azar azar artırarak sorun yaşamadım.
http://www.resifbolgesi.com/forum/index.php?showtopic=33183&hl=tembel
Benim okuduğum ve tecrübe ettiğim kadarıyla Ozon, yani 03 gazı bir atomunu ile ilk bulduğu organiği bağlar (bu da PS tarafından toplanır) ve 02 yani Oksijen halinde suya, oradan da odadaki soluduğumuz havaya geçer. Ozon' un fazla geldiğini odadaki Ozon kokusundan (havuzlardaki koku veya Ozon gazını direkt kokladığınızdaki koku) veya tüm canlılarınızın aniden öldüğünden anlayabilirsiniz
Ozon' un fazla gelmesi ne demektir? 03 gazı artık suda bağlayacak bir şey bulamadığından bir atomunu verip 02 yani Oksijen olamaz ve Ozon olarak suya ve havaya karışır. Suda bağlayacak en ufak bir şey kalmaması bakteriler ve balık-mercan her tür canlı için ölümcüldür...
Bu yüzden akvaryum kapasitenize göre küçük bir cihaz alın bence; max. 100-200 mg/saat kapasiteli cihazlar bizim standart birkaç yüz lt lik akvaryumlarımız için yeterlidir. Cihazın hava emişi sump dolabının içinde olmasın, emişi hava hortumuyla dolap dışına uzatın dışarıdan taze-temiz ve nemsiz hava emsin. Hava emişe tercihen nem alıcı ajan dolu bir RO filtre kabı vb. koyun (Ebay' de Ozon cihazlarıyla beraber satılanlar da var). Nem alıcı ajan koymazsanız nemli havadan Ozon üretimi yarı yarıya düşer ve cihazın içindeki Ozon yapan elektrik tüneli nemden dolayı kısa sürede bozulur. Ozonu zaman saatine bağlayıp gaz çıkan ucunu da güzelce PS ye bağladıktan sonra günde mesela sabah-akşam 10dk ile başlayın, unutmayın Ozon gazının azından zarar gelmez ama fazlasından kesinlikle gelir. Böyle 3-5 gün gidin, odada Ozon kokusu duymazsanız iyidir, duyarsanız mesela 5dk ya indirin veya günde 1 kez verin. Böyle böyle zamanla isterseniz artırarak odada koku duymaya başladığınız noktada kalın ve oradan geriye gelin, o noktayı kesinlikle geçmeyin ve hatta geri gelin. Benim kullandığım cihaz yanlış hatırlamıyorsam 200mg/saat Ozon veriyordu ve ben 6 saatte bir 15dk çalıştırıyordum. Akvaryum kapasitenize, canlı yükünüze, besleme yaptığınız yeme vb. göre değişken bir şeydir bu ve herkesin akvaryumu için farklıdır.
Özetlemem gerekirse: En garanti yöntem kaliteli bir Ozon cihazı alıp bunu kaliteli probunu (sırf probu €100 vardır) 6 ayda bir değiştireceğiniz kaliteli bir ORP Controller ile kullanmaktır ki bunun ilk yatırım maliyeti min 1,000TL yi rahatlıkla bulur. Max. $50 maliyet isterseniz benim tarif ettiğimi uygulayın ama dediğim gibi, her şeyi öldürebilirsiniz, akciğerlerinize zarar verebilirsiniz dikkatli olun. Ozon kullandığınız odanın bir penceresi sürekli açık olursa çok daha iyi olur (ama bu fazla gelen Ozon kokusunu duymanıza ve cihazı kapamanıza engel olmayacak gibi olsun).