Keşfet

Ozon Kullanımı

Meryem Harun Samuk

Yeni Üye
Ad Soyad
harun
Merhaba arkadaslar 610 lt hacimli akvaryumumda protein skimmer ozon bağlamak istiyorum siZin önerileriniz nelerdir ve hangi cihaz tavsiye edersiniZ. Kullanan arkadaslardan birazda bilgi alırsak iyi olur

Ozon kullanımı dikkatli olarak kullanılması gereken bir ekıpmandır fazla salınım yapıldığında ortamda koku problemı ortaya çıkaracaktır. Ortamda solunan oksıjenın insan sağlığına etkılerı oldukça konuşulan bilgiler arasında yer alıyor. Sander Marka C 100 ozon sistemleri var onları inceleyebilirsiniz. Kontrol sistemleri ile beraber kullanılmasında fayda var. Ekstrem ile gorusmenız de fayda var C100  ve C200 serilerini satıyorlar.

Saygılarımla

Zafer

Harun bey bir ara ozon kullandım. Bunda insan sağlığına ve  sisteme fazla verilen ozon tüm canlılarında ölümüne neden olduğu için dikkatli olmak gerekiyor. 

ORP controller ile  ps hava emişine bağlanmalı. .Bur da kullanacağınız ozon kapasitesi ve tanka verdiğiniz ozon mg önem taşıyor ve gerekirse zaman saati ile bunu tanka vereceginiz miktarı ayarlaya bilirsiniz.

Ozon organikleri protein toplayıcıya ulaşmadan parçalayıp cihazın yükünü hafifletebiliyor. Belli bir zaman sonra ps topladığı koyu kahverengi atık zamanla çok açık renk alır. Buda ozonun etkisini gösteriyor. ( Tam incelemediğim için bunun iyi veya kötü oldugunu söylemem zor )

Diğer önemli bir konu ozon kullanmaya başladığınızda biyolojiniz ona göre dengelenir .  Ozon bazı bakterilerin yaptığı nitrifikasyonuda yapar ve bakterilerinde azalmasına neden olur .Bu yüzden uzun soluklu kullanım sonrası sistemden birden kesilmemeli.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben günde sadece 1 saat 300mg veya 400mg ps hava emişine vermek istiyorum

Ozon kullanımı ciddi iştir, lambur-lumbur girilecek bir şey değildir. Aksi halde balık ve mercanlarınıza, hatta size bile zarar verebilir. En garanti yöntem kaliteli bir Ozon cihazı alıp bunu kaliteli probunu 6 ayda bir değiştireceğiniz kaliteli bir ORP Controller ile PS nin hava emişine (hava emişi boğmayacak gibi) bağlamaktır. Ozon gazı sudaki belki PS nin bile kolay kolay toplayamayacağı partikülleri, her tür organik atığı bağlar ve PS tarafından daha kolay toplanmasını sağlar, aynı zamanda suya bol Oksijen verir. Ozonu kuralına göre ve çok abartmadan kullanırsanız suyunuz kristal berraklığına kavuşur. İyi bir şeydir ama kullanması gerçekten dikkat ve bilgi gerektirir.

Aşağıdaki başlığımı incelerseniz benim uyguladığım cimri ve tembel işi sistemi inceleyebilirsiniz. Ben bunu uyguladım ve azar azar artırarak sorun yaşamadım.

http://www.resifbolgesi.com/forum/index.php?showtopic=33183&hl=tembel

Benim okuduğum ve tecrübe ettiğim kadarıyla Ozon, yani 03 gazı bir atomunu ile ilk bulduğu organiği bağlar (bu da PS tarafından toplanır) ve 02 yani Oksijen halinde suya, oradan da odadaki soluduğumuz havaya geçer. Ozon' un fazla geldiğini odadaki Ozon kokusundan (havuzlardaki koku veya Ozon gazını direkt kokladığınızdaki koku) veya tüm canlılarınızın aniden öldüğünden anlayabilirsiniz :) Ozon' un fazla gelmesi ne demektir? 03 gazı artık suda bağlayacak bir şey bulamadığından bir atomunu verip 02 yani Oksijen olamaz ve Ozon olarak suya ve havaya karışır. Suda bağlayacak en ufak bir şey kalmaması bakteriler ve balık-mercan her tür canlı için ölümcüldür...

Bu yüzden akvaryum kapasitenize göre küçük bir cihaz alın bence; max. 100-200 mg/saat kapasiteli cihazlar bizim standart birkaç yüz lt lik akvaryumlarımız için yeterlidir. Cihazın hava emişi sump dolabının içinde olmasın, emişi hava hortumuyla dolap dışına uzatın dışarıdan taze-temiz ve nemsiz hava emsin. Hava emişe tercihen nem alıcı ajan dolu bir RO filtre kabı vb. koyun (Ebay' de Ozon cihazlarıyla beraber satılanlar da var). Nem alıcı ajan koymazsanız nemli havadan Ozon üretimi yarı yarıya düşer ve cihazın içindeki Ozon yapan elektrik tüneli nemden dolayı kısa sürede bozulur. Ozonu zaman saatine bağlayıp gaz çıkan ucunu da güzelce PS ye bağladıktan sonra günde mesela sabah-akşam 10dk ile başlayın, unutmayın Ozon gazının azından zarar gelmez ama fazlasından kesinlikle gelir. Böyle 3-5 gün gidin, odada Ozon kokusu duymazsanız iyidir, duyarsanız mesela 5dk ya indirin veya günde 1 kez verin. Böyle böyle zamanla isterseniz artırarak odada koku duymaya başladığınız noktada kalın ve oradan geriye gelin, o noktayı kesinlikle geçmeyin ve hatta geri gelin. Benim kullandığım cihaz yanlış hatırlamıyorsam 200mg/saat Ozon veriyordu ve ben 6 saatte bir 15dk çalıştırıyordum. Akvaryum kapasitenize, canlı yükünüze, besleme yaptığınız yeme vb. göre değişken bir şeydir bu ve herkesin akvaryumu için farklıdır.

Özetlemem gerekirse: En garanti yöntem kaliteli bir Ozon cihazı alıp bunu kaliteli probunu (sırf probu €100 vardır) 6 ayda bir değiştireceğiniz kaliteli bir ORP Controller ile kullanmaktır ki bunun ilk yatırım maliyeti min 1,000TL yi rahatlıkla bulur. Max. $50 maliyet isterseniz benim tarif ettiğimi uygulayın ama dediğim gibi, her şeyi öldürebilirsiniz, akciğerlerinize zarar verebilirsiniz dikkatli olun. Ozon kullandığınız odanın bir penceresi sürekli açık olursa çok daha iyi olur (ama bu fazla gelen Ozon kokusunu duymanıza ve cihazı kapamanıza engel olmayacak gibi olsun).

Moderatör tarafında düzenlendi:
ozonu kullanmak istemenizin sebebi nedir

suyu mikroplardan arındırmak mı?

redoksu arttırmak mı?

skimmerın performansını artırmak mı?

reefcentralda 10-15 kadar ayın akvaryumu olmuş akvaryum inceledim ozon kullanan görmedim 

benim incelemediklarim arasında mutlaka kullanan vardır ama çoğu kullanmıyor.

Suyun sterlin ve Berrak olması için

Sabah ve akşam sadece ilk hafta 5dk çalıştırıcam

2. Hafta 10dk 3. Hafta 15dk ve sonra sadece günde 15 dk açık tutucam

Evet arkadaslar ozon kuralı 3 gün oldu sabah öğlen ve akşam 30 dk çalıştırıyorum uv ve karbon çıkardım. Dakikada 3,5 litre suyu streil ediyormuş. Bubble magus 250s Pro iki hava çıkışının 1 tanesine bağladım ps sorun çıkmadı hava emişi tam yeterli oluyo. Su 2 gün pırıl pırıl ve cok net oldu şuan hiçbir sorun ne mercan nede balıklarda yok.

Son durum nedir şu anda ozon kullanımı hakkında bilgi verir misiniz ?

Yeni konu açmak yerine ozon kullanımı hakkında tecrübesi olan arkadaşlar burda son durumlarını ne kadar zamandır kullandıklarını, tavsiye ettikleri kullanım şeklini vs paylaşırlarsa çok sevinirim.

yaklaşık 2 aydır ozon kullanıyorum suda muhteşem berraklaşma ayrıca inanılmaz şekikde balıklarda hiç ama hiç betaz benek olmuyor 400 lt sump dahil günde 40 dk çalıştırıyorum ps emişine direk bağlıyorum tüm canlılarda müthiş büyüme ve ayrıca palyanco balıklarında sürekli yumurta dökme eylimi gerçekleşiyor benm çok memnunum

Konu görüntüleyen kullanıcılar