Keşfet

Pet şişelerin okyanuslara zararı

Kutlu bey bu iş sadece protesto etmekle bitmez.Bunun en güzel örneğini ben sınıfımda projelendirdim.Öğrenciler her getirdiği atık pet şişe ve pil için puan alıyor.Bu puanlar class dojo diye bir programda hesaplanıyor.Sınıfımızda hediye dolabımız var.Bu dolabı velilerden aldığımız paralarla doldurduk.Aslında basit ve ucuz oyuncaklar var.Her öğrenci puan toplamak ve hediye almak için can atıyor.Her sabah ilk ders getirdikleri pet şişe ve pilleri kutulara atıp puanlarını topluyor.Sınıfımızda 

-pet şişe

-kağıt

-atık pil

-normal çöp olmak üzere 4 adet çöp kutusu var.

Sonra işi biraz daha ilerlettim ve her salı günü muz günü, her cuma günü yumurta günü yaptım.Salı günleri yedikleri muzların kabuğunu ve cuma günü yumurtaların kabuklarını okula getiriyorlar.Kartal belediyesinden solucan gübresi için 120 adet solucan aldım.Her öğrenciye 3 er solucan dağıttım ve bu yedikleri atık muzlarla solucanları besleyip solucan gübresi ve solucan üretiyoruz.Şuan birçok öğrencinin birsürü yavru solucanı oldu.Haftada 2-3 kere onları kontrol ediyoruz vs.

Şuan dojo sistemimde

-1600 adet pet şişe( 1,5-2 ayda)

-80 kg ortalama 3700 adet pil topladığımızı görüyorum

Solucanlar sayesinde ortalama muz ve yumurta tüketimi 8-9 çocukken şuan 27-28 kişilere çıktı.

Şunu gördüm ki her okul kendi kağıt ve pet şişe atığını toplasa dehşet para zengini olur.O mavi kutu ile her hafta 2-3 kutu şişe topluyoruz.

Atıkları temizlikçi arkadaşlarımız okuldaki pendik belediyesi atık tankerlerine atıyor fakat sonrasında gerçekten dönüşüme gidiyor mu bilmiyorum.

Bunu sosyal bir proje olarak yapıp gençlere ve çocuklara yaymak gerek.Küçücük hediyeler çocuklara neler yaptırıyor inanamazsınız.

Başka bir konuda bir arkadaşımız okulumuza kurmak istediğimiz tuzlu su akvaryumu için baya bir konuşmuş geyik yapmıştı.Tuzlu suyun yaz tatilinde sorun olacağını düşünerek 150x50x70 gibi bir tatlı su akvaryumu kurduk.Tanıtım başlığımız aşağıda mevcut

Bunlarda resimlerimiz

Ekli dosyayı görüntüle 44242Ekli dosyayı görüntüle 44243Ekli dosyayı görüntüle 44244

Kutlu bey bu iş sadece protesto etmekle bitmez.Bunun en güzel örneğini ben sınıfımda projelendirdim.Öğrenciler her getirdiği atık pet şişe ve pil için puan alıyor.Bu puanlar class dojo diye bir programda hesaplanıyor.Sınıfımızda hediye dolabımız var.Bu dolabı velilerden aldığımız paralarla doldurduk.Aslında basit ve ucuz oyuncaklar var.Her öğrenci puan toplamak ve hediye almak için can atıyor.Her sabah ilk ders getirdikleri pet şişe ve pilleri kutulara atıp puanlarını topluyor.Sınıfımızda 
-pet şişe
-kağıt
-atık pil
-normal çöp olmak üzere 4 adet çöp kutusu var.
Sonra işi biraz daha ilerlettim ve her salı günü muz günü, her cuma günü yumurta günü yaptım.Salı günleri yedikleri muzların kabuğunu ve cuma günü yumurtaların kabuklarını okula getiriyorlar.Kartal belediyesinden solucan gübresi için 120 adet solucan aldım.Her öğrenciye 3 er solucan dağıttım ve bu yedikleri atık muzlarla solucanları besleyip solucan gübresi ve solucan üretiyoruz.Şuan birçok öğrencinin birsürü yavru solucanı oldu.Haftada 2-3 kere onları kontrol ediyoruz vs.
Şuan dojo sistemimde
-1600 adet pet şişe( 1,5-2 ayda)
-80 kg ortalama 3700 adet pil topladığımızı görüyorum
Solucanlar sayesinde ortalama muz ve yumurta tüketimi 8-9 çocukken şuan 27-28 kişilere çıktı.
Şunu gördüm ki her okul kendi kağıt ve pet şişe atığını toplasa dehşet para zengini olur.O mavi kutu ile her hafta 2-3 kutu şişe topluyoruz.
Atıkları temizlikçi arkadaşlarımız okuldaki pendik belediyesi atık tankerlerine atıyor fakat sonrasında gerçekten dönüşüme gidiyor mu bilmiyorum.
Bunu sosyal bir proje olarak yapıp gençlere ve çocuklara yaymak gerek.Küçücük hediyeler çocuklara neler yaptırıyor inanamazsınız.

Başka bir konuda bir arkadaşımız okulumuza kurmak istediğimiz tuzlu su akvaryumu için baya bir konuşmuş geyik yapmıştı.Tuzlu suyun yaz tatilinde sorun olacağını düşünerek 150x50x70 gibi bir tatlı su akvaryumu kurduk.Tanıtım başlığımız aşağıda mevcut

Bunlarda resimlerimiz
Ekli dosyayı görüntüle 44242Ekli dosyayı görüntüle 44243Ekli dosyayı görüntüle 44244
Siz öğrencilerinize eğitim ve öğretimin sadece matematik olmadığını aşılıyorsunuz. Her okulda sizin gibi 1-2 öğretmen olsa nesil kurtulur. Bilinçli nesil bilinçli toplum ve gerisinde de bilinçli bi ülke. Sizleri tebrik ediyorum, yüreğinize sağlık...

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

@cengiz55

İbrahim Bey,

Sizi ayakta alkışlıyorum, bravo. 

Saygılarımla,

Feza Hokkacı 

@tristan 

Kutlu Bey merhaba,

Çok önemli bir konuyu gündeme getirmişsiniz, teşekkür ederim. 

İyi akşamlar,

Teşekkürler Kutlu Bey Ve Feza Bey.

Benim anlatmak istediğim böbürlenmek değil.Üstte söylediğim gibi bir tuzlu su akvaryumu kuracağız diye ücretsiz bir malzemeye mesaj attık burnumuzdan getirdiler.Destek yok köstek çok.Hatta harcanan elektrik vs gündeme geldi.Kendi keyfimiz için odamıza kuruluyormuş gibi düşünüldü.O arkadaşları okulumuza davet ettim fakat 1 tanesi bile gelmedi.

Daha sonra tayin durumum olur diye tatlı suda karar kıldık.Şimdi aldığım notlara baktığımda akvaryumu sıfır malzeme ile ve parayla kursaydık 3600 Tl tutuyormuş.Biz bir kısmını 2. el aldık bir kısmını hibe aldık ve 1200 tl ye mal oldu.Reeflowers bile sağolsun bize ücretsiz kaç lt bakteri kültürü ve su dezenfektanı hediye etti.Kısacası bizim hayallerimiz bile dar ve kısıtlı, geniş olan varsa onu dahada genişletmek yerine daraltmayı tercih ediyoruz.

Abartısız 2 aydır her haftasonu okuldayım ve akvaryum ile uğraştım.50 kg kumu elimle soğuk suda yıkadım.Cuma günü engelli sınıfımızdan bir öğrencimiz ve annesini akvaryum karşısında gördüm.Çocuk hergün akvaryumun karşısına geçip annesiyle ödevini yapıyormuş.Ben ilk defa o gün gördüm durumu temizlikçi arkadaşlar anlattı, tüm yorgunluğum bir anda gitti.

Okullar ciddi tüketim sahaları.Bu tür kampanyalar mantıklı ve güzel yapılırsa mavi kapak gibi çok ilgi görür.İnsanlar milyonlarca kapak topladı ama kalanını yine çöpe attı.

414 kişi okumuş 3 kişi mesaj atmış.Bu bile bu konuda hobi yapan insanların ne kadar duyarsız olduğunu gösteriyor.

Biz bunu proje olarak yaptık ve eğitimde yenilikçilik ödülleri yarışmasına katılacağız.Bakalım sonuç ne çıkacak?

@cengiz55

Cengiz Bey,

Asıl ben teşekkür ederim böyle bir proje geliştirip hayata geçirdiğiniz için. Bunu yaparken kendinize bir menfaat (böbürlenme dahi olsa) düşünmediğinizi biliyorum, buna eminim. 

Gerek akvaryum gerekse projeniz ile ilgili yapabileceğim bir şey olursa lütfen haber verin, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Bu forumda benim gibi düşünen bir çok arkadaşımızın olduğunu da biliyorum. 

Başarılarınızın devamını dilerim. 

Hoşça ve sağlıcakla kalın. 

Not: Yenilikçilik ödülleri yarışmasında başarılar diliyorum, ödülle döneceğinize inanıyorum. 

@cengiz55

Cengiz Bey,

Asıl ben teşekkür ederim böyle bir proje geliştirip hayata geçirdiğiniz için. Bunu yaparken kendinize bir menfaat (böbürlenme dahi olsa) düşünmediğinizi biliyorum, buna eminim. 

Gerek akvaryum gerekse projeniz ile ilgili yapabileceğim bir şey olursa lütfen haber verin, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Bu forumda benim gibi düşünen bir çok arkadaşımızın olduğunu da biliyorum. 

Başarılarınızın devamını dilerim. 

Hoşça ve sağlıcakla kalın. 

Not: Yenilikçilik ödülleri yarışmasında başarılar diliyorum, ödülle döneceğinize inanıyorum. 
Teşekkürler Feza Bey eksik olmayın.

Bugün itibari ile 118 kg pil yaklaşık olarak 5363 adet pil pendik belediyesine teslim edildi.

Bugün itibari ile 118 kg pil yaklaşık olarak 5363 adet pil pendik belediyesine teslim edildi.
Cengiz bey,

Umarım Bu konuya belediyeki adamlar da sizin kadar ehemmiyet veriyordur. Yoksa tüm emekleriniz boşa gider. Umut edelim, olumlu olsun inşallah ...

Hassas ve önemli bi konu ama sizin gibi çevre dostu tek tük insanlar harici kimse önemsemiyor. Tebrik ediyorum sizleri... 

Her yıl Pendik belediyesi teşvik amaçlı okullarda pil topluyor. Pilleri her yıl teslim ediyoruz ama sonrasını tabiki bizde takip edemiyoruz. 

En azından çocuklar bu bilinci kazanıyor, bu bile yeter

Helal sana İbrahim...
Teşekkürler Eser. Amaç istendiğinde küçükte olsa bişeylerin yapılabildiğini göstermek.

Şuan güncel rakamlar

120 kg pil

3700 adet pet şişe toplamış çocuklar

700 puan topladıklarında aldıkları hediye ise 4,99 tl lik mp3 çalar. Birçoğunun buna ihtiyacı bile yok normalde.

Konu görüntüleyen kullanıcılar