Kutlu bey bu iş sadece protesto etmekle bitmez.Bunun en güzel örneğini ben sınıfımda projelendirdim.Öğrenciler her getirdiği atık pet şişe ve pil için puan alıyor.Bu puanlar class dojo diye bir programda hesaplanıyor.Sınıfımızda hediye dolabımız var.Bu dolabı velilerden aldığımız paralarla doldurduk.Aslında basit ve ucuz oyuncaklar var.Her öğrenci puan toplamak ve hediye almak için can atıyor.Her sabah ilk ders getirdikleri pet şişe ve pilleri kutulara atıp puanlarını topluyor.Sınıfımızda
-pet şişe
-kağıt
-atık pil
-normal çöp olmak üzere 4 adet çöp kutusu var.
Sonra işi biraz daha ilerlettim ve her salı günü muz günü, her cuma günü yumurta günü yaptım.Salı günleri yedikleri muzların kabuğunu ve cuma günü yumurtaların kabuklarını okula getiriyorlar.Kartal belediyesinden solucan gübresi için 120 adet solucan aldım.Her öğrenciye 3 er solucan dağıttım ve bu yedikleri atık muzlarla solucanları besleyip solucan gübresi ve solucan üretiyoruz.Şuan birçok öğrencinin birsürü yavru solucanı oldu.Haftada 2-3 kere onları kontrol ediyoruz vs.
Şuan dojo sistemimde
-1600 adet pet şişe( 1,5-2 ayda)
-80 kg ortalama 3700 adet pil topladığımızı görüyorum
Solucanlar sayesinde ortalama muz ve yumurta tüketimi 8-9 çocukken şuan 27-28 kişilere çıktı.
Şunu gördüm ki her okul kendi kağıt ve pet şişe atığını toplasa dehşet para zengini olur.O mavi kutu ile her hafta 2-3 kutu şişe topluyoruz.
Atıkları temizlikçi arkadaşlarımız okuldaki pendik belediyesi atık tankerlerine atıyor fakat sonrasında gerçekten dönüşüme gidiyor mu bilmiyorum.
Bunu sosyal bir proje olarak yapıp gençlere ve çocuklara yaymak gerek.Küçücük hediyeler çocuklara neler yaptırıyor inanamazsınız.
Başka bir konuda bir arkadaşımız okulumuza kurmak istediğimiz tuzlu su akvaryumu için baya bir konuşmuş geyik yapmıştı.Tuzlu suyun yaz tatilinde sorun olacağını düşünerek 150x50x70 gibi bir tatlı su akvaryumu kurduk.Tanıtım başlığımız aşağıda mevcut
Bunlarda resimlerimiz
Ekli dosyayı görüntüle 44242Ekli dosyayı görüntüle 44243Ekli dosyayı görüntüle 44244