Keşfet

pH SORUNSALI

berk111

Yeni Üye
Ad Soyad
Berk
Herkese merhaba. İyi hobiler. 

Herkes icin sıradan sorun olan pH hakkında Bilgi almak istiyorum. Belki birçoğunuz bunu ölçmüyor bile. Ama ölçerler de hep düşük değer aldığını söylüyor. 

Ben yaklaşık 10 günlük olan akvaryumu , 4-5 gündür fazlaca cam açarak havalandırıyorum. Kıs ayında odanın kapısını kapatıp cami açıp 3-4 saat o şekilde bırakıyorum. Ve sonunda bugün ölçümler yaptım. Işık’lar yeni açılırken 7.7-7.8 arası bir değer aldım salifert ile. 

İsiklar zirveden sonra inişe geçerken de 7.8-7.9 civarı aldım diyebilirim. 

Yani bence bu degerler olması gerekene göre normal değil  ... 

fakat gerek Türk gerek yabancı forumlarda 7.8 ile sorunsuz devam eden tanklar okudum. 

Sizden ricam pH ımızı paylaşabilir misiniz ? 

Yuzeyim dalgalı oda bolca havalı olduğunu varsayarsak. Buffer gibi ürünler kullanmak istemiyorum açıkçası. Bu kadar havalandırmaya bile 8.3 olmadığına göre nasıl bir yol izlemeliyim acaba ?

Yoksa hiçbirşeyi yapmamak mi gerekli bilemiyorum.

Dusuncelerinizi paylaşırsanız sevinirim :)  

bulkreef de co2 schrubber diye ürünler satılıyor. Bunu kullanınca degeri stabil olarak 8.3 ve min8.1 e çekenler olmuş ama düşünmüyorum almayı zaten tank 70 litre ... 

tesekkurler. :)  

Böyle temel bir konuya bile yorum yapan çıkmadı. Eminim iyi Bilgi sahibi olup , yalnızca okuyup geçen birçok hobici olmustur. Son zamanlarda da forumda bir durgunluk yok değil .. bunu kura vergilere falan bağlayıp İnsanların  hobiyi terk etmesine mi bağlamak gerek bilmiyorum doğrusu. 

....Yoksa hiçbirşeyi yapmamak mi gerekli bilemiyorum....

Dogru cevabi siz vermissiniz. 

PH; iyi sihhatte olsunlar gibi biseydir.:) ugrasirsan icinden cikamazsin. Kafayi yedirir adama. Duzenli su degisimi ph ile ilgili tum sorunlari cozer. Ugrasipta icinden cikanini da gormedim. Ben yillardir ph testi yapmiyorum. 

Su onemli, ph in yukselmesi bakteri populasyonunun azalmasina yol acar. Phin dusmesiyle baktwri artisi arasinda bir oranti vardir. Bu da demek degildir ki ph i dusurup bakteriyi arttiralim.. Bu asil sunu gosterir. Bu bir dogal sirkulasyondur oynarsaniz beyin felci yasatorsiniz sisteminize. 

Serkan bey merhaba, Ph sabit bir değer değildir. Sizde ölçümler yaparak aynı sonuca varmışsınız. Işıklar açıkken ve kapalıyken farklı değerler verir. Çok sorun etmeniz gereken bir durum da değildir. Okuduğunuz değerlerin hep ortalama değerler olduğunu ve o değerlere yakın bir sabitlikte gitmesinin uygun olduğunu unutmayın.

Evet pH ışıkla oksijenle aydınlıkla karanlıkla her bir parametreyle alakalı. Düşüp kalkmaya çok meraklı :)  ama önemli olan alt sınırın minimum kaç olması gerektiği. Örneğin bugün saat 6 da ölçüm aldım 7.8 veriyor. Işıklar açıkken. Gerçi ışıklarda yalnızca mavi ve royal açık şuanda ama zirve yaptığı saat 3-4 civarında. 6 gibi bir saatte 7.8 bana biraz düşük geliyor ama yapacak birşey olduğunu sanmıyorum. Zira düzenli havalandırıyorum zaten yükselmesi için de bir ürün katmak istemiyorum. Çok küçük de olsa mini bir refigium kurmayı düşünüyorum. Akvaryumun aydınlatmasıyla tam ters orantılı. Minicik de olsa ne kadar pod beslenir ne kadar ph duzene sokar bilemiyorum gerçi...

Aynı durum benim kurduğum 2 akvaryumumda da vardı. Eski akvaryumumda 8'e gelmedi bir türlü. Yeni kurduğum 180lt'lik akvaryumda da 7.7-7.8 aralığında. Su değişimi yapmadım uzun zamandır, bugün yapacağım.

Kumum Aragonit- canlı kum. Canlı kayam en az 15 kg. Mushroomlar ve hammerlar çok keyifli değil. 

Bende de aynı durum var. Tüm değerlerim normal ancak pH 7.7 civarı (salifert test kullanıyorum. )

Aylardır aynı seviyede. Yeni su hazırlayıp ölçtüm yine 7.7 çıktı. Diğer salifert testler tuzun ( reeflowers reef salt) üzerinde yazan değerleri verirken pH sürekli 7.7 çıkıyor.
Son kullanma tarihi de geçmiş değil ama Acaba testte bir sorun mu var. ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Seachem marine Buffer aldım sorun çözüldü.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Konu görüntüleyen kullanıcılar