Keşfet

Power Led Hesaplama

garmagan

Yeni Üye
Ad Soyad
Gökhan Armağan
garmagan

Iç ölçüleri net olarak (kum sonrası) 76.8 × 35 × 32.2 (arka sump hariç aydınlanması gereken alan) bir akvaryuma sahibim.

Bu akvaryuma led aydınlatma yapmak istiyorum. Araştırmalarıma göre kullanmam tavsiye edilen 3w 22000K 110-150 lümen beyaz led. 3w 420 nm 30-40 lümen süper actinic led. 3w 445-455 nm actinic blue ve son olarak 3w 460-475 nm Blue led seçenekleri bulunmakta.

Bir çok internet araştırmasında bu konu hakkına yüzeysel bilgiler paylaşılmış fakat hesaplama bilgisi verilmemiştir. Bu durumda, konudan anlayan kişilerin yardımını talep etmekteyim. Reef akvaryumu içinde, hangi renkten ne kadar adet gerekmektedir.

Şu zamana kadarki denemelerime göre:

Litrenin 1/3 ü oranında, her biri 1 watt lık power led tavsiyesinde bulunabilirim. 

Rengin güzel olması için de mavi oranı 2/3 tutulabilir.

İşi maddi boyuntunda düşünerek (daha ucuz olması için) DIY olarak yapmak istiyorsanız bence vazgeçin daha maliyetli oluyor. Sadece 3 renk led armatüre 3 timer 75 TL, 3 adet led driver 180 TL, soğutucu 60 TL, kasa 80 TL, kablo fiş vs. 20 TL ve led (seçilen lede göre fiyat farklılaşabiliyor) uygun olanı 120 TL  olarak hesaplarsak 535 TL'ye mal oluyor. Tabi ki sağı solu aldım geldim kargoda derken 60-70 daha harcanıyor. Yani 600 TL'ye mal oluyor. Gün simülasyonlu bir armatür 650 TL. Tabi ki karar sizin. Ben sadece farklı boyutla bakmaya çalıştım. 

Nebi Bey çok ironik olmuş bu yazınız:)

garmagan

Iç ölçüleri net olarak (kum sonrası) 76.8 × 35 × 32.2 (arka sump hariç aydınlanması gereken alan) bir akvaryuma sahibim.

Bu akvaryuma led aydınlatma yapmak istiyorum. Araştırmalarıma göre kullanmam tavsiye edilen 3w 22000K 110-150 lümen beyaz led. 3w 420 nm 30-40 lümen süper actinic led. 3w 445-455 nm actinic blue ve son olarak 3w 460-475 nm Blue led seçenekleri bulunmakta.

Bir çok internet araştırmasında bu konu hakkına yüzeysel bilgiler paylaşılmış fakat hesaplama bilgisi verilmemiştir. Bu durumda, konudan anlayan kişilerin yardımını talep etmekteyim. Reef akvaryumu içinde, hangi renkten ne kadar adet gerekmektedir.
Tamamiyle görsel bir konu olduğu için net bir hesap yok, sizin bakmayı düşündüğünüz mercanlar neler önemli olan bu.

18 x 2 modül yapabilirsiniz, 16 royal blue, 10 actinic, 10 beyaz. Kaliteli led bulmanız çok zor bunu çok iyi bilin.

Basit maliyet ise Karaköy fiyatlarına göre driver (mervesan) 35 Ad/TL gibi bir rakam 70 TL, 36 ad led en fazla 90 TL, soğutucu alüminyum bol yapraklı ve ağır dersen 30 TL, pcb 18 li grup alırsan daha rahat olur 20 TL, fan en az 2 adet 20 TL ısı transfer macunu 10 TL, takım taklavat var diye düşünsek 250 TL etrafını kapatayım falan derseniz plexi pahalı bir malzemedir oda 50 TL falan 300 TL iş biter. Tek modülde kaldırır fakat maliyeti çok düşmez diye tahmin ediyorum. 

Burada Nebi bey çok haklı ben timer fiş kablo vs dahil etmedim...

En kötüsü, yaptınız hoşunuza gitmedi geri dönüşü yok...

Hazır veya 2 nci ele bakın derim en azından görürsünüz.

Şunu da ekleyeyim,

birçok denemem oldu. Şu anda en kral DIY led armatürü yapabilirim. Ancak hemşom Nebi'ye katılıyorum. Eş dost ricası ile belki yaparım ama kendim için hiç uğraşmam; parasını verir geçerim. Üstelik DIY led armatür, memnun kalınmayıp da satılacak olsa zerre maddi değeri yok. Markalı ürünlerin ise her zaman bir alıcısı ve değeri var.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Aslında akvaryum için ihtiyacım olan led aydınlatma sistemini kendim yapacak kadar vakit ayırmak benim için zor olacak ama malesef evdeki ufaklığın elini içine sokup ağzına götürmesinden dolayı kapaklı bir akvaryum tasarlamam gerekiyordu. Sanırım tadını sevdi ama sağlıklı olmayacağını düşünüyorum . Bu yüzden hazır sistemler işime yaramadığı için kendim yapmaya yönelmek zorunda kaldım. Yani asıl sorun kapaklı bir akvaryuma led aydınlatma üreten bir firmanın olmayışı.

Bu arada bu işi yapan bir firmaya telefon açtım ve bana gerekli bilgileri vardi sağ olsun.

Benim ölçülerde bir akvaryum için gerekli olan led listesi aynen şöyleymiş:

Toplam 3 wattlık 12 adet led olduğunu söyledi.

6 adet mavi, 4 adet 30000K 1 adet 6500K ve son olarak ta 1 adet kırmızı. Ayrıca 18 wattlık sürücü. Eğer akvaryumumda soğutucu var ise ısınma problemi olmayacağını söyledi. Eğer yok ise (ki yok); bunun içinde 2 seçenek sundu. Ya 2 kg kadar soğutucu profil ya da 1 adet fan.

Teşekkür ederim.

bendede 50 40  alana sahip bir akvaryum bu seçimden memnun musunuz acaba  aynı tür ledleri kullanarak yapmayı düşünüyorum

Konu görüntüleyen kullanıcılar