Keşfet

power led karmaşası

halit7502

Yeni Üye
Katılım
15 Ağu 2013
Mesajlar
42
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Ad Soyad
halit
2011 yılından bu yana power ledlere merak salıp bitkili tanklarımda uygun kombinasyonu yakalayıp başarı elde edebildim ancak kuracağım 200 litre akvaryum için doğru renk adet seçimini bulamadım. Araştırmalarımdan çıkan sıkıntılı durular şöyle:

 450 nm royal blue ağırlıkta olduğu tankalarda mercanların uzun süre mutsuz oldukları aynı zamanda en gerekli aralığında 440 455 olduğu yazılmakta..

ayrıca kimi kaynaklarda ledler daha yoğun bir şekilde dizilmeli v l90 derecelik lenslerle birlikte  yükseğe konmalı yazmış başka bir kaynakta aralıklı koyulup 120 derece lens uygun olacağı belirtilmiş

mercan gelişimi için alglerin fotosentezini desteklemek adına deep red dediğimiz 640*670 nm arasına ihtiyacı olduğundan bahsedilmekte başka bir tecrübede cyano oluşumunu tetiklediği ve aşırı yosun sorununa yol açtığı söyleniyor.

Kullanılacak ledlerin w değeri katsayı olarak bir çok kişi 0.25w kimisi 0.4w önermekte.

Kullanacağım ledler : 200 litre akvaryuma 48 w (16x3w)

5 tane 22.000k beyaz

7 tane 440 nm royal blue

2  tane 445*440 royal blue

2 420 nm actinic blue

veya duruma göre 1 tanede 390 nm  aklımı karıştıran 1 adet deep red eklemezsem yetersiz ışıklandırma yapıp yapmayacağım 

 
Benim de merak ettiğim ve bir o kadar karışık bir konu takipteyim... İnsanın en son kısa yoldan t5 e yönelesi geliyor. Fakat renkler ledde bence daha güzel oluyor. Tek tuşla kapatıp aç modeller değilde birkaç modu olan model yapmayı düşünüyorum eğer gözüm yerse ve gerekli bilgiyi edinebilirsem. Kolay gelsin :)

 
Benim aklımdaki de aşağı yukarı sizinki gibi bir durum:) Bilgili kişiler bi netleştirsede yapsak:) android uyumlu kontrolörler falan var 150 lira civarına kadar gördüm bunları ancak yukarıda dediğim spektrum ve renk seçimi bir netleşirse süper olacak. İlk bitkilimde 10 gün içinde sakal yosunundan nerdeyse akvaryumu bozacaktım zamanla doğru nm k değerini bulunca her şey süper gitmeye başladı

 
Bende ufak bi araştırma yapmıştım bu parlaklık ayarlama ve bir iki mod şeklinde değilde çok farklı kombinasyon yapıp telefonla kontrol etmeyi sağlayan ekipmanları katınca bir hayli fiyat yükseliyor. Öyle olunca aquareef diye markanın yerli üretim modellerine yönelmeyi düşündüm çok kullanıcısı var ve gördüklerimin hepsi memnundu istenilen parlaklık değerleri de yakalanabiliyor. Fiyatları da en son baktığımda 400 küsürdü. Güzel bir sistem yapıp ekipmanla donatınca yanılmıyorsam 300 gibi rakamlar çıkıyor zaten o nedenle ona yönelmeyi düşünmüştüm. Yoksa fişe tak yansın çıkar sönsün şeklinde benim tanka yetecek bir model 180 lira fiyat verdi bu işi yapan birisi.(Armatür hariç) 

 
Onuda araştırdım 900 lira civarı ama renklerine bakılınca o armatürü kullnanların tankı yosundan geçilmemesi lazım ama demekki durum öyle değil:) İşte tamda bu yüzden yosun sorunu yaşamayacağımız kombinasyonları ortaya çıkartmak gerekli

 
Deniz akvaryumu ışıklandırmasına kafa yorduğumuz, okuduğumuz, araştırdığımız zamanla ve enerjiyle kainatın nice bilinmezlerini çözerdik gibi geliyor:)

 
Ben bitkiye dönüyorum:) ama gerçekten net bilgi çook çook az

 
Bende 6 adet 39w t5 ile aydınlatmayı sağlıyorum.Tankım henüz 3-3,5 aylık çok tecrübeli değilim ama gördüğüm kadarı ile mercanların açmasında ve gelişiminde bir sıkıntı görmüyorum.Akvaryumu kurmadan önce mavi renkli akvaryumlar hoşuma gitmiyordu balıkları ve tankı daha rahat gözlemleyebileceğim beyaz rengin hakim olduğu bir tank kurmak istedim.Ancak zamanla mercanlardaki fosforlu renklerin t5 ile gözlemlenemediğini gördüm.Biraz araştırma yaptığımda tek başna ledlerinde mercanlar üzerinde istenilen etkiyi yaratmadığını gördüm o yüzden elimdeki armatürü modifiye edip t5+led ile bir kombinasyon yapayım dedim.Araştırıyorum ama bir türlü bende ne yapacağıma karar veremedim.Profosyonel hazır armatürlerdeki led kombinasyonlarını çıkardım ona göre kendim yapayım dedim bir ton video izledim ama bir türlü cesaret edemiyorum.Yapacağım led kombinasyonuda ya beni tatmin etmezse hiç bu riske girmeyeyim paraya kıyayım üst düzey bir ışıklandırma mı alayım diyorum.Çünkü deniz akvaryumunda aydınlatma en önemli faktörlerden biri.Sadece mavi t5 leri yaktığımda bile beyaz ışıkta kahverengi gözüken zoalar ışıl ışıl parlıyorlar.

 
Sizin ördüğünüz kombin nedir onun üzerinden belki eksik fazlaları bulabiliriz

 
Herkesin "Kendin Yap" armatür yaparken en fazla kafasını kurcalayan soru bu: Hangi ledden kaç tane koymalıyım?

Ben de konunun uzmanı değilim ama bildiğim birkaç şeyi paylaşmak istedim.

Led Seçimi

Bu sistemin adı "Kendin Yap" o yüzden kaygılanılması gereken en son şeye kaygılanıyoruz. Zaten kendin yaptığın istediğin zaman değişiklik yapabileceğin bir şey. Bunun için neden kaygılanasın ki. Sadece bu forumda onlarca hobicinin yaptığı armatür paylaşımı var. Onlardan birine uymak sonra da tecrübeye göre yeni düzenlemeler yapmak en iyi yol. Bir de bu hobinin özelliği araştırmak, tecrübe etmek ve öğrenmek. Mesela ben 14LT tankta royal blue ve cool white çin malı ledler kullanıyorum. Ekipmanlarım dalga motoru, geri dönüş, armatür ve su tamamlama. PS yok, refigium hiç yok. Tek düzenli girdiğim katkı XXL. Tankta soft, LPS ve SPS mevcut. Böyle bir tankta PS olmadan nitrat nasıl coşmuyor değil mi? Ben de bilmiyorum. Bilmediğim gibi tanka şimdiye kadar girdiğim nitratı litreye oranlayınca daha da acayip sonuçlar çıkıyor. Özetle bu iş kendi çapında araştırma geliştirme. Çok da dert etmemek lazım. Genel kabul görmüş çözümle başlayıp ilerlemek en doğrusu. 

Yok ben illede ideal çözümü uygulayacağım diyenler kendini kanıtlamış ürünleri model alabilirler. Örneğin: 

Lens Kullanımı

Lensin görevi ledin ürettiği ışığın saçılımını ayarlamak. Armatürü astığınız yüksekliğe, armatür boyutuna, tank boyutuna göre basit geometri hesaplarıyla hesaplanabiliyor. Sizin tasarımınızda ve montajınızda ledlerin yaydığı ışık çok saçılacaksa kullanabilirsiniz. Yoksa boş yere masraf ve uğraş. Hafızamı zorlayınca çoğunluğun kullanmadığını görüyorum. Şimdiye dek 2 Kendin Yap armatürde lens gördüğümü hatırlıyorum.

Deep Red vb renk kullanımı

images


Bizim ihtiyacımız olan spektrum yaklaşık yukarıdaki gibi. Görünür  ışığın tamamına ihtiyacımız var ama 400-500 arasına çok daha fazla ihtiyacımız var. Kimsenin bir türlü problemi çözememesinin nedeni piyasada bir sürü led ve armatür olması ve hepsinin sonuca farklı yoldan gitmesi. Sen doğru spektrumu yakaladıktan sonra istersen tek tip led kullan. (Tabi böyle bir led yok :))

Bir konu daha var. Biyoloji tabanlı makalelere bakınca 650nm'de fotosentezde önemli gibi ifadeler mevcut. Bence bunu da çok dert etmemek lazım. Kullandığımız beyaz renk tüm dalga boylarında ışık yayıyor. Yine biz doğru spektrumu yakalamak için yanına başka renkler ekliyoruz. Yabancı forumlarda okuduğum kadarıyla kırmızı gereksiz. 

Kaç Watt Led

Bu konu da bir diğer kafa karıştıran soru. Kesin bir katsayı vermek mümkün değil. Tank büyüklüğü, canlı seçimi, canlıların konumlandırılması, kaya dizilimi gibi bir sürü etken var. Kayaları kule gibi dizer ışık isteyen canlıları yüzeye yakın koyarsanız daha az güç de işinizi görür. Benim tavsiyem fazla led ile ayar özellikli sistem yapıp. Zaman için de ayarı tutturmak. Aynı durum renklerin oranı için de geçerli. Eğer renklerin parlaklığını ayrı ayrı kontrol edebiliyorsanız mavi/beyaz dengesi ne olmalı sorusuna çok hassas bir cevaba ihtiyacınız kalmaz.

Bir başka konu da ledlerin watt değerleri. Piyasada 3W diye satılan ledler gerçekte 3W değil. O üzerindeki ifade bir grubu temsil ediyor diye düşünebilirsiniz.3W led demek 1-3W aralığının büyük kısmında kullanılabilir demek. Ledlerin gücünü üzerinde tuttuğu gerilim ve üzerinden geçen akımı çarparak bulabilirsiniz. Mavi ledler üzerinde 3.2-3.5V gerilim tutar. 3W diye satılan ledler 700mA  ise maksimum 3.5*0.7=2.45W olabilir daha fazla olamaz. Çoğunlukla da 3.2*0.6 =~ 2.1W olur.  Bu bilgileri ürünün "datasheet"inden elde edebilirsiniz.

Şunu kesin olarak söyleyebilirim. Sizin önerdiğiniz kadar ledi ben 40*40*40 tankta kullandım. SPS imkansız. Soft, LPS tıngırdıyor. Ben olsam COB ledlerden 150W bir sistem yaparım.

Sağlıcakla 

İyi Hobiler.

 
Merhaba,

Ben led seçimini royal blue yapmayı düşünüyorum.Tek sıra yada çift sıra yapmama bağlı olarak 1 adet yeşil 1 adet uv ve 1 adet de kırmızı ekleyebilirim.Yeşil ve kırmızı mercanlardaki kırmızı ve yeşil rengi bir tık ön plana çıkarıyor diye biliyorum.Floaları ise beyaz-mavi karışık kullanmayı planlıyorum.Elimde uygun renklerde var zaten flo duruma göre değişmeli olarak deneyerek doğru kombinasyonu bulabilirim.

Ledlerde kendi içerisinde değişiyor.Cree led diğerlerinden farklı sanırım.Bir kaç video buldum hatta buraya da ekliyim belki birisine yardımı dokunur.




 
Bu soğutucu plakaya bayıldım acaba Türkiye de kim satar bunu. Ayrıca cree ledleri tam çözebilmiş değilim normal 3 w ledlerle kombinlemeyi düşünüyorum bende ama biraz daha araştırma yapınca

 
alüminyumcularda envai çeşidi var. Ben karaköyde yaptırmıştım fiyatını hatırlamıyorum ama tartıyorlar kaç kg gelirse...

 
ben istanbulda değlim uzun bir süre daha yolum düşmeyecek keşke olsa online satışı ya da biri al kardeş bu numarayı ara yardımcı olsunlar dese;) ama istediğim videoki gibi

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst