Keşfet

Refugium'da Deniz Börülcesi

narwhal

Yönetici
Yönetici
Katılım
26 Kas 2005
Mesajlar
5,109
Tepkime puanı
509
Puanları
0
Yaş
36
Ad Soyad
Selim
ReefCentral'da biri, deniz kenarında yaşayan bir bitki türünü refugiumda beslemeye başlamış. Bitkinin cinsi Sesuvium portulacastrum, birçok denizde görülen bir tür. Nütrient toplamada mangrovdan daha etkili olabileceğini tahmin ediyor.

Benim de aklıma bizim deniz kenarlarında yetişen deniz börülcesi geldi. Aslında tuzlusuda dayanıklı çok az bitki türü var ve deniz börülcesi ailesindeki bitkiler de bunların en yaygınlarından biri. Sığ bir refugium ve güçlü ışık altında, mangrovlara alternatif olarak yetiştirilebilir. Belki de oldukça fazla nitrat ve fosfat tüketen bir canlıdır, hızlı gelişme gösterirse akvaryuma mutlaka bir yararı olacaktır.

Ekli dosyayı görüntüle 31635 Ekli dosyayı görüntüle 31636

 
bu zeytinyağlısını yapıp yediğimiz deniz börülcesi mi ? 

öyleyse ben bu işe girerim :)

 
Red Mangrove lardan daha iyi Nitrat-Fosfat ememez, insanların kafasını karıştırmayalım lütfen :)
Neden?

Sent my SM-N9000Q using Tapatalk


 
eser bey neye dayanarak bu kadar kesin konuşuyosunuz

 
adam red mangrove satıcısı, ne diyecekti ki :)

 
Merhaba;

Selim Bey'in yazısında Red Mangrove'lara cevap hakki doğduğu için, benim de bu bitkiyi ne kadar sevdiğim bilindiği için tuttuğum takıma tezahüratta bulundum. Böyle bir karşılaştırma yapabilmek çok zor çünkü doğru cevap için bu iki bitkiyi kontrollü ve her iki bitki için de ışık vb tüm koşullar eşit bir test ortamında uzunca bir sure bilimsel bir deney edasıyla incelemek gerekir ki boyle bir şeyle de kimse uğraşmaz, Reef Central deki arkadaş tahminen kendi görüşlerini söylemiştir, ben de kendi görüşümü söyledim...

 
Bence denenmeli, en kötü rakının yanında meze yaparız, red mangrove meze olur mu? Yoğurtlu falan, yok :)  

 
Mangrov bir ağaç türü olduğu için tamamen farklı bir yapıya sahip deniz börülcesine göre. Buna göre de avantajları ve dezavantajları var elbette. Denemekte fayda var, deniz börülcesi çok şaşırtıcı bir sonuç gösterebilir.

 
Deniz börülcesi ülkemizde hangi denizden temin ediliyor? Ben Bozcaada da caulerpa racemosa görüyordum mesela...

 
Ege ve Akdeniz kıyılarında kumluk, özellikle kum tepelerinin olduğu yerlerde yetişiyor daha çok. Agaclar.net'te ilgili birkaç başlık var, ordakiler pazardan/marketten aldıkları deniz börülcelerini direkt kumlu toprağa dikmişler ve bazıları tutmuş. 

Ekli dosyayı görüntüle 31703 Ekli dosyayı görüntüle 31704

Deniz börülcelerinin bakılacağı refugium'un bence 5 - 6 cm derinliğinde çok ince kuma, yalnızca 1 - 2 cm derinliğinde suya (bitkilerin gövdelerinin suyun dışında kalması lazım) ve güçlü aydınlatmaya ihtiyacı var. Su çok yavaş bir şekilde refigium'un bir tarafından girip diğer kısmından dökülebilir. Ayrıca bu bölümde kumu karıştıran birkaç canlı da olması iyi olur; örneğin nerith salyangozları, podlar, vb.

Eğer yer müsaitse, fotoğraftaki gibi bir leğene temizlenmiş kum eklenip çok basit bir şekilde deniz börülcesi için uygun bir yer oluşturulabilir. Sumpa giden suyun bir kısmı buraya aktarılır ve ordan tekrar taşıp sumpa gider. Özellikle nano akvaryum sahipleri için uygun bir refugium olabilir.

Avantajları:

- Fotosentezi suyun dışnıdaki yapraklarını kullanarak yaptığı için Caulerpa, cheato gibi makro yosunların aksine CO2 ve pH seviyelerini pek etkilemez.

- Caulerpa gibi suya spor salınımı yapmaz.

- Mangrovlara göre daha hızlı gelişim gösterdiğini tahmin ediyorum. Ayrıca mangrovdan çok daha ufak boyutlu bir bitki.

- Budama zamanı geldiğinde dilerseniz evde tüketebilirsiniz.

 
Bu konuda bir calisma yapmayi onceden beri dusunuyorum. Sumpta boyle bir dogal ortam var.  Ama acikcasi cok umutlu degilim. Cunku zaman zaman tatli suya ihtiyac duyan bir bitki. Zira aslinda bir deniz bitkisi degil. Deniz kenarinda yasayan tuzu seven bir bitki. Yani salt tuzlu suda yasatmak imkansiz. Yukaridaki tuzlu su icindeki resim yaniltabilir. Zira yazligin onunde bolca oldugundan zaman zaman su sistiginde bu sekilde oldugu, ama genelde kuru topragi sevdigi goruyorum. Yagan yagmurlarla da tatlisu ihtiyacini karsiliyor.

Bu ortam da bir sekilde ayarlanir da gorunuse gore asil sorun tuzluluk orani. Wikipeediada fazla tuzlulukta kirmiziya donerek öldügu yazili. 

Yine de denemeye deger diye dusunuyorum. Sonuclari paylasirim.

 
Olsa güzel olurdu. Benim hanım yılda 3-4 kez tutturuyor bul diye. Pek uzağa gitmek zorunda kalmazdım. :)

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst