Keşfet

Resif Akvaryumunda Olmamasi Gereken Canlilar

Trigger, deniz yıldızı, mantis ve anemon pek ekstrem canlılar sayılmaz, çoğumuzun akvaryumunda var. Hatta trigger, mantis, etçil deniz yıldızı ve fotosentetik olmayan anemonlar zaten bakımı çok çok kolay canlılar.

Her canlının "her" akvaryumunda bakılması söz konusu değil ama her canlı uygun koşullarda hazırlanmış akvaryumlarda bakılabilir. Örneğin yalnızca akropora polipleriyle beslenen orange spotted filefish, süngerlerle beslenen nudibranch ya da belli bir boydaki planktonla beslenen dendronephtya. Sürekli yeni akropora ekleyerek orange spotted filefishe bakabilirsiniz ama biz hobiciler için pek mümkün değil, ancak deney amaçlı olabilir. Bakımı bu canlılardan çok daha zor canlılar da var, örneğin gün ya da yıl içerisinde belli soğuklukta akıntıya ihtiyaç duyan soğuk su mercanları gibi. Bakılması mümkün ama biz hobiciler için imkansıza yakın yüzlerce hatta binlerce tür var.

Ayri bir habitat kurarsanız elbette olur ama bunun adı farklı bir şey olur reef olmaktan çıkar bizim kafamızdaki reef düşüncesi sanırım farklılık arz ediyor Anemonlar ;leatherlara,mushroomlara ,polyplere,lps corallar ve aynı toksonomiye sahip diğer canlılara,bazı kısa polypli sert mercanlara geri donusü olmayacak bır sekilde zarar verirler bunun yanında olumlerı farkedılmedıgınde son derece tehlikelı canlılardır.

Bu arada anemon,trigger,fish deniz yıldızı ,antis shrimp gibi extreme canlılar yaşattıgınız ıcın kutlarım ancak benım aklıma extreme denilince harlequin shrimp gibi farklı alışkanlıkları olan canlılar gelıyor..

konu başlığını ve içeriğini farkındayım fakat anemon trigger fish deniz yıldızı mantis shrimp gibi extrem canlılarda baktığım için söylentilerin yanlış olduğunu ve hiçbirt şekilde aslının olmadığını farkettim. ve budurumdan dolayıda YANILTMA kelimesini kullandım ve arkasındayım...her canlı her akvaryumda bakılabilir..
Murat biz BAKILAMAZ demiyoruz bir reef akvaryumunda bakildigi zaman basimiza ne tur sorunlar gelebilecegini yaziyoruz.Keyif senin ne istersen bakabilirsin ama trigerin su an oldukca kucuk buyuyunce bakalim ne olacak ?

büyüyünce düşünürüz..onunla birlikte akvaryum büyümeyeceğine göre akvaryum olarak tatmin olabileceği birine veririz..sen dert etme..

arkadaşlar nekadar gerginsiniz:) tmm bakılır yada bakılmaz...bu benim fikrim.hertürlü bakılır.. hepiniz birden bana yüklendiniz yani..ben neymişim.....

büyüyünce düşünürüz..onunla birlikte akvaryum büyümeyeceğine göre akvaryum olarak tatmin olabileceği birine veririz..sen dert etme..

arkadaşlar nekadar gerginsiniz:) tmm bakılır yada bakılmaz...bu benim fikrim.hertürlü bakılır.. hepiniz birden bana yüklendiniz yani..ben neymişim.....
yok sen trigerina bak ben diger canlilara talibim :D

Reef de carpet anemona bakıyorum. Bunda sorun yok ama diğer uzun kollu anemonlar gerçekten akıllıca değil.

Carpet anemonların tentekülleri yok denecek kadar kısa, dolaşmayı pek sevmiyorlar, yüksek ışık istiyorlar bu yönleri reef için uygun tek kötü yanı ufak balıkları yakalayıp yiyebiliyorlar.

Reefde en zararını gördüğüm canlı üreme isteğiyle yanıp tutuşan bir maroon clown du. Herşeyi deviriyordu bütün canlılara saldırıyordu. Tavsiye etmem.

Bu arada ufak boy clown trigger besledim. Hiçbirşeye zararı olmadı aylarca. Bence reef e çok yakışan bir canlı.

Maroon clown +10000.

.triggerim 15cm.bi sıkıntı yaratmıyo.kaldıki birazda hayvanların huylarıylada alakalı bence.birazda tatmin olmalarıyla ..anemon için uygun yer ışık ve akıntı onun gezmesini engelleyecektir..doğru zamanlı ve tatminkar yemlemede her canlıyı biraz daha uysal yapacaktır.bu tok olanbir köpek balığının saldırma ve yeme içgüdüsünü bastırması gibi birşey olmalı.maroon clown için ise iyi bir eş kesin çözüm olacaktır.hiçbir canlı yanlız yaşamayı haketmiyor değilmi...

hepinize iyi çalışmalar bol tuzlu günler diliyorum.

maroon clown için ise iyi bir eş kesin çözüm olacaktır.hiçbir canlı yanlız yaşamayı haketmiyor değilmi...

hepinize iyi çalışmalar bol tuzlu günler diliyorum.
Maroon clown için bir eş dezavantaj olarak görünen özelliklerini bastırmayacak aksine üreme faaliyetleri ile arttıracaktır.

Maroon clown için bir eş dezavantaj olarak görünen özelliklerini bastırmayacak aksine üreme faaliyetleri ile arttıracaktır

örneklerini birçok akvaryumcu arkadaşımda gördüğüm maroon clown eş tuttuğundaeşlerden biri mutlaka doğuracak ve yine biri yumurtaları yelleme denen oksijen ve sabitleme tekniğiyle yelleyip uzunca birsüre akvaryum faaliyetlerinden uzak kalacaktır.diğeri ise baba olmanın tadını çıkaracaktır..hercanlı bir eş hakeder..her canlıyıda bir akvrayum....

Clownlar ne yazıkki eş tuttuklarında ve yumurtaladıklarında diğer canlılara karşı çok daha agresif oluyorlar.

Hatta akvaryuma soktuğunuz elinizi bile ısırıyorlar.

Reef keeping magazine içinde bu ayın konusu olarak seçilmiş bir başlık var. Bakılması mümkün olmayan, sadece tecrübe sahibi hobiciler için, büyük akvaryumlar için, zehirli, toksik gibi kategorilerde canlılar sınıflandırılmışlar. Gözatın mutlaka ilginizi çekecek.

Saygılarımla,

Salih ÖZKAN

Acele il linki vermeden mesajı göndermişim. Link ektedir.

Salih.

Güzel bir link. Şöyle bir göz attım da moralim bozuldu. Maroon Clown'u "had safhada saldırgan" türler arasında ve "diğer palyaço türlerine en az toleranslı" olarak lanse etmişler. Ben ise maroon clown'un yanında aynı tankta 2 adet de false percula besleyen birisi olarak ne zaman kavga dövüş çıkacak diye endişeli bir bekleyiş içindeyim..

Ayrıca en sonlardaki "Resif uyumlu bir angel türü yoktur" sözü de ciddiye alınmalı. Open brain coral'ımı perişan eden bir "flame angel" vakası yaşamış biri olarak bu türleri almayı düşünenleri uyarayım. Bu balıkları akvaryumda yakalamak da çok zor. Ben çok uğraşmıştım..

Sanırım goniopora da bir süre sonra kendiliğinden ölüyor.Uzak durulması gerekir.

Benim için olmaması gereken canlılar ; damsel, lobster , goniopora ve anemon.Damsel çok agresif olduğundan,lobster avcı olduğundan,goniopoara sebebsiz öldüğünden,anemon ise ölümünde yıkıma sebep olabileceği ve diğer mercanlara zarar verme ihtimali açısından olmasa iyi olacağını düşündüğüm canlılar.

Bende BTA anemon var. Evet yer değiştirmeye başladımı kimin üzerinden geçerse yakıyor. Reefe uygun olmayabilir ama ben seviyorum. Alacak olanlarda dikkatli olsun. Aslında bu canlılar için tek tür akvaryumları öneriliyor. İstakoz gerçekten gereksiz, gündüz kaya diplerinde olduğu için göremiyorsunuz ama gece balıklarınızı yiyebiliyor. Damsel olarakda blue-green haricinde bir türünü hele ki Dascylus türlerini hiç tavsiye etmem. Çok bölgeciler balıkları ısırabiliyorlar. Bir de değinilmemiş ve bende de 3 tane olduğu halde 4., 5. de gelse dediğim, çok sevdiğim tanglar var. İnanın akvaryum çok büyük değilse (1.000 L civarı) yem attığınızda ortalık Haliç moduna geçiyor. Bir taraftan yem tüketirken diğer taraftan bu kadar dışkı çıkartabilen başka balık varmıdır acaba ? Triger olarakda reef safe olanlar haricinde ne zaman balıklarınız karideslerinizi yiyeceklerini bilemezsiniz (Giray bunu çok iyi bilir) Bir de beslemediğim ama akvaryumdan çekindiğim deniz hıyarı gibi canlılar var. Öldüğü anda sistemi beraberinde götüreceği söylenir.

illa trigger ve resif bir arada derseniz blue throat trigger bakilabilir.

tabi akvaryumun onune bir kamera koyup devamli cep telefonundan veya internetten kontrol etmek sarti ile :)

ayrica sumpa da genisce bir trigger rehabilitasyon merkezi kurmak da gerekebilir.

(cok guzel canlilar, besleyemedim gitti:))

Moderatör tarafında düzenlendi:
Blue throat, crosshatch, sargassum, vs. bunlar resif uyumlu. Akvaryumun önüne kamera koyup devamlı takip etmeye gerek yok. Planktivor oldukları için çoğu balıktan daha resif uyumlu.

resifi didikleyeceginden demedim, kayalari devirecegi icin tehlikeli.

gerci her baligin huyu ayri. ama resifte risk almaya deger mi degemez mi ona hobici karar verir.

yeri gelmisken trigger saldiri videosu:

Blue throat, crosshatch, sargassum, vs. bunlar resif uyumlu. Planktivor oldukları için çoğu balıktan daha resif uyumlu.
Bunların akvaryumda beslenmeleri nasıl oluyor? Muhtemelen ihtiyaç duydukları miktarda plankton olmuyordur akvaryumda..?

Konu görüntüleyen kullanıcılar