Keşfet

Resif Akvaryumunda Olmamasi Gereken Canlilar

Planktivor derken küçük taneli ve protein ağırlıklı besinlerle beslenen balıklar. Gobiler, dottybackler, blue tangler, vs hepsi planktivor.

 
Sağol Selim, ancak blue tang'in protein ağırlıklı beslendiğini bilmiyordum. Tang'ler otçul değil mi?

 
Akvaryuma girip de huyu ve dieti degismeyen hayvan yoktur heralde.

dottyback yesin diye attigimiz shrimpi tang kapiyor. sonra hayvan bakiyor bunun tadi daha guzel. anadan babadan ogrendikleri gidiyor tabi. 3 gunluk dunyada bu hapis hayatinda saglikli beslense ne olur beslenmese ne olur..

 
Akvaryuma girip de huyu ve dieti degismeyen hayvan yoktur heralde.

dottyback yesin diye attigimiz shrimpi tang kapiyor. sonra hayvan bakiyor bunun tadi daha guzel. anadan babadan ogrendikleri gidiyor tabi. 3 gunluk dunyada bu hapis hayatinda saglikli beslense ne olur beslenmese ne olur..
Blue tangın durumu böyle değil okyanusda da küçük kurtları, karidesleri yiyiyor zaten. Bendekine arada balık ve karides parçaları veririm. Aralık ayında 3 senedir bende olacak şu anda 20 cm civarı boyda. Eğer doğru beslersek o 3 günlük hapis hayatını zindan hayatı haline getirmemiş oluruz diye düşünüyorum.

 
Tanglerin birçoğu otçul ama farklı tür beslenenler de var. Otçul, etçil, detrivor ve planktivor olanlar ya da birden fazla şekilde beslenenler.

Türler için örnek vermek gerekirse;

- Yellow tang, purple tang, powder blue gibi türler otçuldur. (Bunlar da kendi aralarında mikro ve makro alg olarak ayrılır)

- Blue tangler planktivordur fakat yaşları ilerledikçe diyetlerine alg de eklenir.

- Kahverengi kulaklı tang etçildir.

- Kole, tomini gibi Ctenochaetus türleri detrivordur fakat yosun da diyetlerindedir.

- Clown ve sohal gibi büyük Acanthuruslar otçuldurlar fakat küçük eklembacaklıları ve büyük planktonları da yerler.

Kabaca bu şekilde ayrılabilir fakat yosunla beslenen tangler de istemeden podları ve diğer mikro canlıları yerler ve bu sayede protein ihtiyaçlarını karşılarlar. Tabi her tangin fikizsel yapısı aynı değil bu nedenle bir yellow tangi sürekli protein ağırlı beslerseniz uzun dönemde sağlık sorunları görülebilme ihtimali yüksek. Ayrıca bağışıklık sistemi de zayıflayacaktır.

Balıkların neyi sevdiğinden çok neyin sağlıklı olduğu önemli sağlıkları için. Zaten balığın doğada yediği besinleri yeteri kadar sağlarsanız balık da onu tercih edecektir. Bir dottyback'e kayaların üzerinde çıkan yosunları yediremezsiniz, ancak yosun ağırlıklı pul ya da granül yem yedirebilirsiniz bu da balığın değil sizin tercihiniz olur ve sağlıksızdır.

 
Detaylı açıklama için çok teşekkürler.. Yellow tangi ben de otçul ağırlıklı beslemek istiyorum da mümkün değil ki. Çoğumuzun akvaryumunda olduğu gibi bende de çeşit çeşit beslenme tarzları olan balıklar var. Dolayısıyla hem et ağıtlıklı hem de ot ağırlıklı yem veriyorum. Tabi balıklar cinsine bakmadan önüne geleni yutuyorlar... Dolayısıyla yellow tang'de bol miktarda et ağırlıklı yem yemiş oluyor. Engel olmak bana mümkün görünmüyor, bunu başarabilen var mı?

 
Akvaryumda 24 saat nori bulundurmak bu konuda biraz yardımcı olacaktır.

 
Bu güzel bir öneri ancak çekincem var. Normalde yemleme yaparken akvaryumda yem artığı kalmasın diye uygun dizayn yapıyoruz, akıntı motorları falan yerleştiriyoruz. Bu iş için bu kadar emek sarfederken başka bir yerde 24 saat yem bulundurmak ters değil mi?

 
Ben yelow tangime hergün düzenli nori veriyorum , ince şerit şeklinde kesip, önceden ıslatıp yumuşattığım noriyle yellowu doyurduktan sonra diğer yemleri atıyorum böylece sadece bir kaç tane tadımlık yiyor. Tam tersini yaparsam normalde yediğinden çok daha fazla kuru yem yiyor.Üstüne de yine noriye hayır demiyor. Ben noriyi 24 saat suda tutma taraftarı değilim. Sonuçta yenilmeden kalan yem yosun da olsa sisteme yük getirir.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Balığın gün boyunca yiyebileceği bir besin olması sağlıklı bir şey. Akvaryuma bir parça nori koyup yemesini beklediğinizde aslında balığın ne kadar yiyeceği yine size kalmış oluyor. Doğada tüm gün beslenen bir balık olduğu için en azından ışıklar açıldıktan kapanana kadar akvaryumda nori durması balık için daha iyi olur. Böylece ihtiyacı kadar yosun yiyebilir. Bu şekilde deneyip su değerleri üzerinde ne kadar etkisi var görmek lazım.

Bu arada sırf nori ile de beslemek çok sağlıklı değil. Marul ve kuru yemlere göre nori kat kat daha besleyici olsa da taze koparılmış deniz yosunu da noriye kıyasla bir o kadar besleyicidir.

 
Ben zaten ana öğün nori olsa da ayrıca 5-6 değişik yem veriyorum. Zaten kırmızı macro alg falan da veriyorum , akvaryumda oluşan algler olursa onları da temizliyor, formuda gayet iyi durumda. Nerdeyse 1 yıla yaklaştı sorun yaşamadım. Farkettiğim bir diğer şey sadece diğer kuru yemlerle beslendiğinde iştahı zamanla azalıyor , her gün düzenli az bir miktarda olsa nori yediğinde iştahı açılıyor ve sanırım sindirim sistemi daha iyi çalışıyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ocean Nutrition'ın aşağıdaki 3 ürününü kullanmamış olsam da başarılı gözüküyor.



 
Bir dönem balıklara ağırlıklı olarak tetra bits/sera granulat tipi kırmızı parçacıklı yemler verdiğimde sarı tangin rengi turuncuya kaymıştı. Ben yararsız densede arada brokoli ve marul veriyorum. En azından barsaklarda peklik yaşamazlar diyorum. Diğer zamanlarda da osi granul ve sera marin granulle besliyorum. Problem yok.

 
Ocean Nutrition'ın aşağıdaki 3 ürününü kullanmamış olsam da başarılı gözüküyor.

Bu ürünlerden "Green Marin Algae" olanı bende var. Yellow'un çok sevdiğini söyleyemem. O kadar iştahlı yemiyor ve yarısını bırakıyor. Halbuki nori'yi çok daha iştahlı yiyordu ve ne kadar verirsem hepsini bitiriyordu.

 
arkadşlar detrivor beslenme nedir ne anlama geliyor bilgilendirirmsiniz?

 
reef akvaryumunda olmaması gerekenleri yukarıda arkadaşlar yazmış olması gerekeni de ben yazayım. BOL PARA dır. :D :D

 
arkadşlar detrivor beslenme nedir ne anlama geliyor bilgilendirirmsiniz?
Detritus ile ayrı kökten geliyor.

Detritus: Kum üzerinde yahut, kayaların aralarında, akıntısız yerlerde biriken yem artıkları, akvaryum canlılarının dışkıları, tüketilmediği takdirde akvaryum suyunda kirliliğe yol açacak bilimum organik maddeler.

Detrivor : Detritus yiyerek beslenen canlı.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bende ocean nitrution un Green Marine ve Brown marine olan ürünlerinden var. Naso ve powder blue daha çok green olanını tercih ediyor. Brown o kadar iştahlı yemiyorlar. Ben günde iki kere bu yemden veriyorum, sabah çıkarken ve akşam eve döndüğümde. Çok çabuk tüketiyorlar, sadece tangler değil diğer balıklarda green marine den yiyorlar.

 
"Neopetrolisthes"" sanırım latincesi bu. porselen yengeci reef uyumlumudur? yani akvaryumunuzdaki shrimp, snail yada conch lara sorun çıkartırmı? yada mercanalara bir zarar verirmi?

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst