Keşfet

Resun DMS 500 PL - Tatlı Su'dan , Tuzlu Suya Geçme!

borkeyy

Yeni Üye
Merhabalar büyüklerim, arkadaşlarım.

Elimde Resun DMS 500 PL bir akvaryumum var sehpası ile birlikte, içerisinde 8 adet japon balığım, 3 adet vatoz ve bir adet de çöpçüm var. Filtre olarak Tetratec 1200 dış filtre çalışıyor. 6 aydır balıklarıma bakıyorum sağlıkla bir şekilde büyüyorlar ama deniz akvaryumuna geçme hevesim var. Bu arada sump kısmını çıkarttım daha geniş kullanım olsun diye, tekrar yapıştırabilirim. Bu akvaryumu hangi ekipmanları alarak deniz akvaryumu yapmamı tavsiye edersiniz. Mesela ışık ne almalıyım, protein skimmer, dalga motoru, kum, tuz, su arıtma sistemi olmazsa olmaz mı, kaya, anemon koyabilir miyim, tetratec dış filtresini tuzlu su da da kullanabilir miyim? Tavsiyelerinizi bekliyorum. 

Yer: Ankara

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhabalar büyüklerim, arkadaşlarım.

Elimde Resun DMS 500 PL bir akvaryumum var sehpası ile birlikte, içerisinde 8 adet japon balığım, 3 adet vatoz ve bir adet de çöpçüm var. Filtre olarak Tetratec 1200 dış filtre çalışıyor. 6 aydır balıklarıma bakıyorum sağlıkla bir şekilde büyüyorlar ama deniz akvaryumuna geçme hevesim var. Bu arada sump kısmını çıkarttım daha geniş kullanım olsun diye, tekrar yapıştırabilirim. Bu akvaryumu hangi ekipmanları alarak deniz akvaryumu yapmamı tavsiye edersiniz. Mesela ışık ne almalıyım, protein skimmer, dalga motoru, kum, tuz, su arıtma sistemi olmazsa olmaz mı, kaya, anemon koyabilir miyim, tetratec dış filtresini tuzlu su da da kullanabilir miyim? Tavsiyelerinizi bekliyorum. 

Yer: Ankara
Merhaba, tuzlu su akvaryumuna geçerseniz, canlı kaya, balık, anemon hepsi beraber besleyebilirsiniz. Bu noktada forumları bol bol okuyun, youtube'dan videolar izleyin.

Akvaryumunuzu sumplı da kullanabilirsiniz, dış filtreli de, ikisini bir, hatta, protein skimmer+sump+dış filtre gibi bir kullanım da yapabilirsiniz.  Dış filtre kullanılmaz diyenler de olacaktır, ama dünya da halen kullanan bir sürü hobici var. Dış filtre kullanacaksanız içerisinde büyük bir bölümü biyolojik filtrasyon materyalleri kullanmalısınız. Sumpın boyutlarına göre protein skimmer seçeneğiniz değişir, ps hakkında, sumpı bilmediğimden (ölçülerini, bölümlerini) net bir şey diyemiyorum ( ps: protein skimmer'ın kısaltması).

Bakacağınız canlılara göre bile değişir ps kullanıp kullanmayacağınız. Size tavsiyelerim;

-Kum olarak canlı kum öneririm

-Kaya olarak da fiji kayası bulabilirseniz iyi olur.

-Akvaryumunuzun aydınlatma sistemini bilmediğimden bir şey diyemeyeceğim ama sadece balık bakacaksanız yeterli olur.

-Tuz ölçer (refraktometre olur, civalı olanlar olur, kalibre etmelisiniz civalı kullanacaksanız),

-Bir adet dalga motoru yeterli gelir,

-Tuz markaları olarak Aquaforest, Aquarium Systems'i öneririm,

- Otomatik su tamamlama ünitesi öneririm (eksilen su için, mutlaka su eklemelisiniz ki tuzluluk değerleri değişmesin havalar ısınıyor),

- Su arıtmak olarak Reverse Osmos dediğimiz sistemi edinseniz de olur ama bence bir su tamamlama kadar önemli olmadığını düşünüyorum, bu noktada damacana su ya da 5 litreliklerden kullanabilirsiniz,

- İlerleyen zamanda amonyak, nitrit, nitrat, ph gibi testler edinmeniz gerekecek (akvaryumcunuz su parametrelerini ölçüyorsa ona ölçtürebilirsiniz ilk başta).

Atladığım olabilir sorularınız olursa lütfen çekinmeden sorun.

Düzeltme, RO (Reverse Osmos'un kısaltması) akvaryum litreniz fazlaysa işinizi çok kolaylaştırır, ve uzun zaman içerisinde maliyet olarak Reverse Osmos cihazından daha pahalıya gelebilir.

Merhaba, tuzlu su akvaryumuna geçerseniz, canlı kaya, balık, anemon hepsi beraber besleyebilirsiniz. Bu noktada forumları bol bol okuyun, youtube'dan videolar izleyin.

Akvaryumunuzu sumplı da kullanabilirsiniz, dış filtreli de, ikisini bir, hatta, protein skimmer+sump+dış filtre gibi bir kullanım da yapabilirsiniz.  Dış filtre kullanılmaz diyenler de olacaktır, ama dünya da halen kullanan bir sürü hobici var. Dış filtre kullanacaksanız içerisinde büyük bir bölümü biyolojik filtrasyon materyalleri kullanmalısınız. Sumpın boyutlarına göre protein skimmer seçeneğiniz değişir, ps hakkında, sumpı bilmediğimden (ölçülerini, bölümlerini) net bir şey diyemiyorum ( ps: protein skimmer'ın kısaltması).

Bakacağınız canlılara göre bile değişir ps kullanıp kullanmayacağınız. Size tavsiyelerim;

-Kum olarak canlı kum öneririm

-Kaya olarak da fiji kayası bulabilirseniz iyi olur.

-Akvaryumunuzun aydınlatma sistemini bilmediğimden bir şey diyemeyeceğim ama sadece balık bakacaksanız yeterli olur.

-Tuz ölçer (refraktometre olur, civalı olanlar olur, kalibre etmelisiniz civalı kullanacaksanız),

-Bir adet dalga motoru yeterli gelir,

-Tuz markaları olarak Aquaforest, Aquarium Systems'i öneririm,

- Otomatik su tamamlama ünitesi öneririm (eksilen su için, mutlaka su eklemelisiniz ki tuzluluk değerleri değişmesin havalar ısınıyor),

- Su arıtmak olarak Reverse Osmos dediğimiz sistemi edinseniz de olur ama bence bir su tamamlama kadar önemli olmadığını düşünüyorum, bu noktada damacana su ya da 5 litreliklerden kullanabilirsiniz,

- İlerleyen zamanda amonyak, nitrit, nitrat, ph gibi testler edinmeniz gerekecek (akvaryumcunuz su parametrelerini ölçüyorsa ona ölçtürebilirsiniz ilk başta).

Atladığım olabilir sorularınız olursa lütfen çekinmeden sorun.
Hocam öncelikle çok teşekkürler. Akvaryumumun boyutları: Boyut (cm):51.3*45.8*56.4 (513 x 458 x 564)Kapasite (litre):94 Litre

Umarım sorularımla sizi boğmuyorumdur, emin olun 20 saat video izlemişimdir en az. Ama o kadar farklı ki herkesin yaptıkları yani en az 20 farklı kombinasyon gördüm ps kullanan var kullanmayan var. Dış filtre kullanan var kullanmayan var. Reverse Osmos olmazsa balıklarınız ölür diyen var, hiç bir şey olmaz diyen var. İnanılmaz kafam karıştı.

Sump yerine dış filtre kullanmak istersem, dış filtrenin içine ne yerleştirmeliyim? Dış filtrenin akvaryuma su verişinin nasıl olduğu ile ilgili bir kural gereklilik var mıdır? .Sump kullanmayacağım için asmalı protein skimmer olarak Bubble Magus QQ1 uygun olur mu? Işığım yok diyebilirim basit bir tatlı su akvaryumu ışığım var. Canlı kaya ve mantar, anemon türleri koymak istersem ışık önemli galiba uygun fiyatlı ne önerebilirsiniz? Ve Otomatik su tamamlama sistemi olarka önerdiğiniz bir marka model var mıdır. Çok çok teşekkürler.

Yok boğmazsınız estağfurullah, şu Covidli günler de benim için bir zevk bile yardımım dokunuyorsa...

Askılı filtre kullanacaksanız akvaryum kapağınızın uygun olması gerekir, olmasa bile kendiniz ayarlayabilirsiniz diye düşünüyorum. O modeli hiç kullanmadım, genel olarak askı türü ps'lerde ses sorunu olduğunu okumuştum. İçinize kurt düşmesin, Youtube da muhakkak videosu vardır (çalışırken vs) bir bakın derim. Kullanacağınız bu ps yi bir iç filtre ya da dış filtrenizle desteklemenizi öneririm. ama bu demek değildir ki ps niz tek başına olmaz. Olur tabi ki de.

İmkanınız olursa şu ürünü inceleyin derim:

Bu üründe o gördüğünüz kabin içerisine 50w lık bir ısıtıcı ve yine Tunze'nin "nano osmolotor" su tamamlama modeli de  kurulabiliyor böylece ısıtıcı, su tamamlama ve filtrenin kötü görüntüsü kalkıyor.

Su tamamlama için bütçenize göre değişir, ama Tunze nano osmolator öneriyorum.

Aydınlatma için, aliexpresste, amazon gibi sitelerde uygun fiyatlı çözümler var. Buradaki sorun o aydınlatmaları nasıl entegre edeceğiniz.

Dış filtre içerisine seachem matrix, sera siporax kullanabilirsiniz. Yine araştırın derim hobiciler ne kullanıyor, Dün cevap verdiğim bir yabancı forum konusunda arkadaşa sordum ne kullanıyorsunuz diye fluval 407 kullanıyorum dedi içerisinde de elyaf, biohome ve biomedia var dedi. Ama sadece balık akvaryumunda kullanıyor, mercan anemon vs yok, canlı kaya vardır ama.

İncelemenizi tavsiye ettiğim konular:

(Capelaundry ve Kalle'nin yazdıkalarına da bakın)

Size verdiğimiz fikir ya da tavsiyeler doğrultusunda kafanızda belli şeyler netleşecektir diye düşünüyorum. Yine dediğim gibi soru sormaktan tavsiye almaktan çekinmeyin.

Ekleme: Ankara'da Ekstrem Akvaryum var. İnternetten de satış yapıyorlar.

Ekleme 2:"Dış filtrenin akvaryuma su verişinin nasıl olduğu ile ilgili bir kural gereklilik var mıdır?" bir kural yok istediğin şekil ve doğrultuda verebilirsiniz, ekstradan dalga motoru öneririm.

Ekleme 3: Dış filtreniz Tetra'nın hangi modeli? 

Konu görüntüleyen kullanıcılar