Keşfet

Resunla Wavebox

Çok güzel olmuş. Tebrikler

Öncelikle bu çalışmadan ötürü sizi çok tebrik ediyorum. Süper bir çalışma olmuş. Gerçek wavebox'ın yaptığı etkinin aynısını yapıyor diyebilirim rahatlıkla. Gerek yüzeydeki git gel hareketi gerekse mercanların tentaküllerindeki salınım gerçek wavebox'ın verdiği etkiden farksız. Umarım uzun süre rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Biraz teknik detaya gireyim. Bu şekilde bir düzenek için kullanmanız gereken motor ya elektronik motor olmalı ya da maxijet olmalı. Siz elektronik motor kullanmayı tercih etmişsiniz, iyi de olmuş. Atman, hydor, seio ve tunze'nin elektronik olmayan modelleri zaten bu şekilde çalışmayı kaldırmaz. Maxijet'in de ağzı dar olduğu için orjinal haliyle kullanımı uygun değil, beklenen etkiyi yaratmaz. Belki modifiye maxijet ile olabilir desem de modifiyeli haliyle en çok 3000 lt/sa olabildikleri için çok yetersiz kalırlar. Netice itibariyle bu amaç için gayet iyi bir motor tercihi yapmışsınız.

Aletin kendi kontrol ünitesini ve trafosunu kullanmayıp kendi DIY çalışmanızı kullanmak tam bir zihni sinir proce. Nerden aklınıza geldi bilmiyorum ama şaşkınlığımı gizleyemiyorum. :blink:

Moderatör tarafında düzenlendi:
Hakan bey kendi kontrol ünitesi ile kullandım ama az-yarım-tam güç engelini aşamadığım için kendim başka türlü yapayım ve motor devamlı tam güç çalışsın diye yaptım. Kendi kontrol ünitesini zaman rölesine bağlayıp çift taraflı kontrol ettirince su akvaryumdan taştı :) yani zaman rölesi zamanı on 0.5 sn off 0.3 sn şeklinde ayarlayıp orjinal kontrolününde az-orta-tam güç çalışmasına entegre edince akvaryumun kısa kenarlardan su taştı bende orjinal kontrolörü devreden çıkardım. Yarın zaman rölesini değiştirip aynı özellikleri taşıyan ama gecikmesi olmayan yani 0.1 sn zaman kaybettirmeyen bi flaşör devresine bağlayıp nasıl olduğuna bakacam. Tunzenin wavebox ının internette manuelini inceledim ve benim ebatlardaki akvaryumlarda açma kapama süresinin 0.53 sn gibi değer olması gerektiğini ve motorunun tam güçte 20.000 lt bastığını öğrendim. Bu yüzden bendeki zaman rölesinin bi üst modelini alıp gecikme zmaanını devreden çıkartacam ve gene memnun kalmazsam benim motor 24 DC voltla çalışıp 15.000lt su bastığı için güç ünitesini 26 ve 28 voltla deneyecem zaten motoru gözden çıkarmıştım :)

Bence mevcut durum fazlasıyla tatminkar. Orjinali ile bire bir aynı değerleri elde etmek zorunda değilsiniz. Ama uğraşmaktan zevk alıyorum diyorsanız bir diyeceğim yok. 24 Volt ile çalışan motora 28 volt verirseniz motoru yakmaz mısınız? Ya da ömrü kısalmaz mı? Fazla ısınma gibi durumlar da sözkonusu olabilir.

Hakan bey bende kurcalamak istemiyorum ama videodada dalgada bi gecikme sözkonusu bu gecikme zaman rölesinin geciktirmeli olmasından kaynaklanıyor bunu deneyip duruma bakacam ama daha önceki denemelerimden (RC modelcilik) Dc brushless motorların 1-2 volt yüksek değerlerde devir sayılarının ve güçlerinin artmasına karşılık ömürlerinin çokda düşmemesini gözlemlemiştim. Yarın değişitirince cep telefonu ile deil kamera ile çekip görüntüleri sizle paylaşmak isterim.

Dc brushless motorların 1-2 volt yüksek değerlerde devir sayılarının ve güçlerinin artmasına karşılık ömürlerinin çokda düşmemesini gözlemlemiştim.
Devrim hepsinden önce eline sağlık. Yavaş yavaş kendini aşıyorsun. :D Yalnız yukarıda dediğin brush motorları elektronik kontrol üniteleri ile ek voltaj veriyoruz. Ve de bu motorlar bu tip ek devirleri kaldırabilecek şekilde üretiliyor. ( Örneğin uçak, planör makinaları ) Akvaryumda kullandığımız makineler sarım motor değil mıknatıslı arada bayağı bir fark var. Ama denemeden ne olacağını söylemek zor. Bunu sevdim bi danede ben yapayım.

Aslında, geliştirmek adına oynamalar yapmadan evvel, bu haliyle stabil çalışma süresi nedir diye

denemek, bu yoldan gitmeyi düşünenlere daha çok faydalı olacaktır...

Sonuçta ortaya çıkan ürün, birebir aynı olmasa da, Tunze un wavebox una alternatif olmuş, ama çalışma süresi birkaç hafta ile sınırlıysa resun motora yapılacak yatırıma yazık olacaktır.

Yanılmıyorsam, piyasada 260-270 tl ye bulunabilen bir motora, 30-40 tl lik bir ilave işlemle

800tl civarı fiyata satılan makinenin işini yaptırıyorsunuz, bu güzel ama ne kadar süre çalışacak ?

Uzun çalışırsa, peşinizden gelecek bir sürü akvarist olacaktır :D

Burak bey ülkemizdeki fiyatını inanın bilmiyorum ama ben almanyadan 65 euroya getirtmiştim yani 116 ytl ye şuanki almanya satış fiyatıda 100 euro gibi bişey ama dediğiniz gibi haklısınız motorun ömrü çok önemli ve bende zaten öyle evladiyelik bişi olacağını zannetmiyorum. Deneyim oluyormu olmuyormu eğer olursa daha nasıl mükemmelleştiririm onunla uğraşıyorum mesela koralia motorlarında hzılı çalıştırıp kapamada takır tukur sesler gelmekte ben motorun pervanesi ile şaftının son bulduğu aradaki mesafeye PA6 ince bi çubukun içini ince maktapla delip mıknatısının ileri fırlamasını ve tak tuk yapmasını kestim ama hala daha geri su basmasını engelleyebilmiş deilim :)

Yaw, ne kadar ilginç, motorun fiyatı 65 euro dan 100 euro ya çıkmış.

Burada bu motora 450 tl dediler, 350 tl dediler, 270 tl diyorlar, forumda 250 ye var süper fiyat diye ilan çıkan oldu...

Tayvan'dan gelen bir malzeme için, Almanya' nın, Türkiye den lojistik olarak bu kadar avantajı olabilir mi ?

Yoksa gümrük tarifesinde wave-maker deyince bir anda en yüksek tarifeden mi vergilendiriliyor acaba ?

Bu arada umarım sizin yaptığınız model uzun süre çalışır, çünkü kutusunun akrilik olması bile bayağa bir görüntü avantajı sağlıyor...

Öncelikle elinize sağlık,düşünülmüş ve hatırı sayılır bir emek verilmiş..

Ben bu konuda biçok fikir olduğunu okuyorum farklı zamanlar ve farklı yerlerde.Konuyu bu dalga ile ilgili biraz değişik bir noktaya çekmek istiyorum.Suyun akışını yelpazelemeninde ayrı bi konu olduğunu düşünüyorum.Bende bununla ilgili bi mekanik sistem üzerinde nerdeyse çalışmamı tamamladım.Hatta bi aparat şeklinde her çeşit kafa motoruna bağlanabilecek ve yelpazeleme hızı ayarlı olacak bişey tasarladım,çok yakında simülasyon videosu ile sizede tanıtıcam.Öğrenmek istediğim şu;suyu sağa sola veya yukarı aşağı yalpalatarak akıntı vermekle ilgili bu çalışmam sizce faydalı bir uğraşmıdır?Eğer doğru işle uğraşıyorsam devam edip tamamlayacağım yoksa tasarı şeklinde kalacak veda edeceğim emeklerime.Bunu bitirdiğimde bir kutu içinde herçeşit kafa motoru ile çalışabilen aparatları ile halka arz etmeyi düşünüyorum... :D

Mustafa bey seaswirl isimli ürüne benziyor galiba bahsettiğiniz ürün bence 100 cm kadarki akvaryumlarda faydalı olabilir ama daha büyüklerinde performans ne olur onu bilemiyorum.

Arkadaşlar acaba motorun ömrünü dur kalkmı bitirir yoksa çok kısa zaman aralıklarında çokaz güç-tam güç dengesimi bitirir. Ayrıca bizim motorlarda kullandığımız mıktanısların hangi tür mıktanıs olduğunu bilen varmı? Ne mıknatıs kullanırsak kullanalım korozyona dayanırmı dayanmazmı? Neden derseniz Ecotecvortec benzeri bide motor yapmayı düşünüyorum

bence dur kalklarda kac watt enerji kullandigina bir bakin.

elektrikcilerde bulabilirsiniz bu cihazi..

ustunde 25w yazan cihaz ilk calismada 100w cekebiliyor..

Devrim bey,tasarladığım şeyde açısal hesaplama ile bulduğum yalpalama 150cm boyda 50cm gibi bi açısal genişlik.Dediğiniz verim uzun boylarda tamamıyla akıntı motorunun debisinle alakalı olmalı diye düşünüyorum.Ayrıca ben bi mekanikçi olarak ve az çok imalatta olduğum için sizin sorunuzun cevabıda motorun ömrünü dur kalk ların bitiriceği yönünde ama buna uygun özel motorlar üretilmiştir.Ancak sizin kullandıklarınız bunlarla aynı teknolojiye sahipmi onu bilemiyorum...

İşte itinayla projelendirdiğim,plastikten imal olacak dalga yapıcımın profesyonel çizim ortamında yaratılmış videosu.fikirlerinizi bekliyorum,tşkrler.....

Not:Animasyon hızı gözönüne alınmamalıdır,ayarlı olacaktır...

Devrim bey süpersiniz, geliştirmelerinizi bekliyorum.

sağolun Kerim bey Aralık 26 sından bugune kadar aralıksız 24 saat hiç durmadan çalışıyor şuan için performansından memnunum ama yeni akvaryuma yetmeyeceği için Tunze alacaz yolu gözüktü :)

nasil bir akvaryum ki 14.000 lik wavebox yetmiyor?

250*80 yada70*55 lik bi akvaryum yaptırmayı düşünüyorum. Bu akvaryumdakileri ona aktarıp onda resif bu akvaryumda ise marin olarak düşünüyorum

sağolun Kerim bey Aralık 26 sından bugune kadar aralıksız 24 saat hiç durmadan çalışıyor şuan için performansından memnunum ama yeni akvaryuma yetmeyeceği için Tunze alacaz yolu gözüktü :)
Nanolar için yapılmış modeli varmı acaba Devrim bey, baktım da bulamadım, link atarsanız sevinirim varsa.

Kerim bey aslında yapmak çok zor deil ama aralştırdığım kadarı ile söliyim. Bildiğimiz maxijet motorların mod setlerini satıyorlar internette 20$ gibi bi fiyata. O mod set getirtirseniz yapmak çok kolay çünkü gerisi pek para tutmuyor. Benim tunze dışında denemediğim motor kalmadı ve sadece bu motorla yapabildim. Maxijet ise benim akvaryum ölçülerine göre küçük kaldı

Konu görüntüleyen kullanıcılar