Keşfet

Reverse Osmos Sistemi İle Akvaryum Kurulumu Hakkında

dgkngrbz

Yeni Üye
Ad Soyad
Doğukan Gürbüz
Merhaba arkadaşlar,

Yeni akvaryum kurulumlarında "Reverse Osmos (RO)" suları ile kurulum tavsiye ediliyor.

Bilindiği üzere RO sistemi standart olarak 5 ana sistemden veya filtreden oluşmakta.

1) 5 Mikron Sediment Filtre : Kum çamur gibi kaba tortuları tutmak için
2) Aktif Karbon : Klor, renk ve organik maddeleri temizler
3) 1 Mikron Sediment Filtre : Suyu bulanıklaştıran ve suda çözülmemiş organik maddeleri tutar
4) Membran Filtre : kurşun, bakır, arsenik ,civa, nitrat, nitriti ve birtakım bakteri ve virüsleri tutar.
5) Tatlandırıcı Post Karbon Filtre : arıtılan suya genelde hindistan cevizi özlü bir karbondan geçirerek tat verip suyun PH seviyesini düşürür.

Arıtma filtreleri konusunda deneyimliyim ancak akvaryumda kullanımı konusunda deniz akvaryumunda acemi olduğum için önemli bir sorum olacak deneyimli arkadaşlardan. ilk 4 filtre kullanımı konusunda hem fikirim ancak kullanan arkadaşlardan merak ettiğim 5. aşamadaki tatlandırıcıyı, akvaryuma su eklerken kullanıyorlar mı yoksa sistemde o filtreyi by-pass edip ilk kurulum suyunu veya su değişimlerinde aldıkları RO suyunu tatlandırıcısız mı kullanıyorlar ? 

Normalde tatlandırıcının insan vücuduna her hangi bir negatif etkisi bulunmamakta. Ancak suyu yumuşattığı için balıklar için sıkıntı yaşar mıyım ? 

Tuzlu su akvaryumlarında RO cihazında tatlandırıcıya gerek yok.Silikat filtresine  ihtiyaç var onun yerine.  Örneğin ben 15 senedir filmtech marka  membrandan çıkan suyu T dirsek vana ile ayırıp hem kendimize  içme suyu (tatlandırıcı karbon filtreden) hem de resif  akvaryumuma (silikat/reçine  filtresinden) kullanıyorum .Oldukça da memnunum. 

Tuzlu su akvaryumlarında RO cihazında tatlandırıcıya gerek yok.Silikat filtresine  ihtiyaç var onun yerine.  Örneğin ben 15 senedir filmtech marka  membrandan çıkan suyu T dirsek vana ile ayırıp hem kendimize  içme suyu (tatlandırıcı karbon filtreden) hem de resif  akvaryumuma (silikat/reçine  filtresinden) kullanıyorum .Oldukça da memnunum. 

Konu hakkında bir kaç bilgi istiyorum tecrübenizden dolayı müsait olduğunuzda.

1) Anladığım kadarıyla silikat filtresi ile birlikte anyon ve katyonları ayırarak suyu bir nevi deiyonize su haline getiriyoruz. Yani tamamen saf TDS 0 olan bir su. bu suyun insan vücuduna ne zararı ne de 1 gr yararı var. Deiyonize su mercan sağlığı açısından sıkıntı yaratmadığını biliyorum ancak balıklarda her hangi bir sıkıntı yaratıyor mu ? yada ilk kurulumda deiyonize su kullanıp, mercan eklemeye başladığımızda direk membran cıkışlı tahmini sertliği 5-10 arasında olan su mu kullanmak daha iyi olur ? 

2) silikat filtreli Reverse Osmos sisteminin dizilimini aşağıdaki gibi mi düzenlediniz ? 

- 5 Mikron Sediment Filtre
- Granül Aktif Karbon Filtre
- 1 Mikron Sediment Filtre
- Blok Aktif Karbon Filtre
- Voltron veya Filmtech Membrane Filtre
- Silikat Filtresi

3) Silikat filtreleri 2 şekilde ayrılıyorlar. Anyon tutucu silikat ve katyon tutucu silikat olarak. Sizin kullandığınız yada kullanmamı önerdiğiniz hangisidir ? 

4) Kimya bilgimden bana kalan deiyonize suyun Ph seviyesinin 9'a yakın bazik olmasıdır diye biliyorum. Deniz suyu akvaryumlarında Ph 8,2 8-4 gibi tutulduğunu varsayarsak, 9 baziklikte bir suyu eklemek sıkıntı yaratır mı ? yada denediğiniz RO suyu Ph olarak kaç çıkmakta ? 

Şimdiden Teşekkür ederim. 

Merhaba,

1-Deiyonize saf su (TDS 0) akvaryum canlılarında sıkıntı çıkarmaz  Toplam çözünmüş  madde 0 olan tatlı su eklenmesi ileride doğacak olan sorunların çoğunu  engelliyor veya en aza indiriyor, mesela istenmeyen yosun oluşumu gibi. Tabii ben en fazla  tds 3-5 olan tatlı suyu resifime ekliyorum.Sorun yaşamadım hiç.

2-Filtrelerin düzeni ise şu şekilde olursa verimli olur.

Altta, - 5 Mikron Sediment Filtre - Granül Aktif Karbon Filtre - 1 Mikron Sediment Filtre
Üstte ise, -Filmtech Membrane Filtreyi vana ve dirseklerle ayırırsanız içme suyu kullacaksanız mineral ve tatlandırıcı filtre sadece akvaryum için kullanacaksanız silikat reçine filtre yeterli olur.

3-Silikat filtresi mesela aşağıda linki var hem katyon hem de anyonu tutabilir olanları kullanışlı.

4- Saf su yaklaşık ph 7 dir yani nötr. Deniz akvaryumlarında ph 8,1—8,4 gibi olması  normal zaten eklediğimiz tuz da yükseltiyor ph ‘ı. RO syun ph ise 7 veya biraz altında çıkıyor.

Merhaba,

1-Deiyonize saf su (TDS 0) akvaryum canlılarında sıkıntı çıkarmaz  Toplam çözünmüş  madde 0 olan tatlı su eklenmesi ileride doğacak olan sorunların çoğunu  engelliyor veya en aza indiriyor, mesela istenmeyen yosun oluşumu gibi. Tabii ben en fazla  tds 3-5 olan tatlı suyu resifime ekliyorum.Sorun yaşamadım hiç.

2-Filtrelerin düzeni ise şu şekilde olursa verimli olur.

Altta, - 5 Mikron Sediment Filtre - Granül Aktif Karbon Filtre - 1 Mikron Sediment Filtre
Üstte ise, -Filmtech Membrane Filtreyi vana ve dirseklerle ayırırsanız içme suyu kullacaksanız mineral ve tatlandırıcı filtre sadece akvaryum için kullanacaksanız silikat reçine filtre yeterli olur.

3-Silikat filtresi mesela aşağıda linki var hem katyon hem de anyonu tutabilir olanları kullanışlı.

4- Saf su yaklaşık ph 7 dir yani nötr. Deniz akvaryumlarında ph 8,1—8,4 gibi olması  normal zaten eklediğimiz tuz da yükseltiyor ph ‘ı. RO syun ph ise 7 veya biraz altında çıkıyor.

Konu cok eski degil kendi basligimda da sordum burada da sorsam iyi olacak galiba.

Mevcut akvaryumu buyutuyorum suanda yosun problemi yasadigimdan yeni akvaryum icin biraz daha hassas davraniyorum.

RO dan su aldigim da deger 0.02 ppm ile 0.03 ppm arasinda degisiyor. Bu degerler yosun olusumu yapar mi?

Beyaz yogunluklu bir aydinlatmam var birde yemleme konusunda oldukca cömertim :) yosun sebebi bunlarsa olabilir mi?

Konu cok eski degil kendi basligimda da sordum burada da sorsam iyi olacak galiba.

Mevcut akvaryumu buyutuyorum suanda yosun problemi yasadigimdan yeni akvaryum icin biraz daha hassas davraniyorum.

RO dan su aldigim da deger 0.02 ppm ile 0.03 ppm arasinda degisiyor. Bu degerler yosun olusumu yapar mi?

Beyaz yogunluklu bir aydinlatmam var birde yemleme konusunda oldukca cömertim :) yosun sebebi bunlarsa olabilir mi?
Daha çok yeniyim. Akvaryumumu kuralı 1 ay olmadı. diatom bekliyorum. ancak şu şekilde yardımcı olabilirim. yalovada yaşıyorum. yalovada son 2 aydır musluk suyunun sertlik derecesi 45-50ppm arası değişiyor. içme suyu olarak kullandığım (tatlandırıcı bulunan) RO sisteminden çıkan su 4-6 ppm arası değişmekte. bu da demek oluyor ki normal şartlarda o suyun içinde hala bazı sorunlara yol açabilecek kimyasallar mevcut. o sorunu şu şekilde hallettim. internette satılan ve ro sistemlerine bağlanabilen ANYON+KATYON SİLİKAT FİLTRESİ var. silikat filtresini tatlandırıcısız ro sistemine bağladığımda çıkan su DEİYONİZE su olarak tarif edebiliriz. sertlik seviyesi 0 ppm. daha detaylı araştırırsanız deiyonize su sistemini internette anyon ve katyon silikatlarının farklı maddeleri absorbe ettiğini göreceksiniz. absorbe edilen maddelerden bazıları istenmeyen yosunlara sebebiyet vermekte.  su içinde her hangi bir yosuna sebebiyet verebilecek madde ve fosfat yok ise ki deiyonize suda yok, o zaman aydınlatma bile yosuna sebebiyet vermez. ancak yemlerin bazıları bitkisel bazda olduğu için istediğiniz kadar deiyonize su kullanın yemlemeye başladıktan sonra suda fosfat iyonları artmaya başlayacaktır. sisteminizdeki bakteriler görevlerini yapıyorsa fosfatı dengelerler.

Konu görüntüleyen kullanıcılar