Keşfet

Sakal Yosun

montana

Yeni Üye
Ad Soyad
ibrahim
Merhaba,

Yaklaşık 3 aydır akvaryumumda sakal yosun sorunu mevcut. Ne yaptıysam önüne geçemedim.

Tank 160 litre. Soft lps mercan var.

Canlılar: S boy blue ve yellow tang, 1 kardinal, 2 palyaço, 1 temizlikçi karides, 1 alg eater goby

Aydınlatma: Aquareef X50 kullanıyorum. Günde 8 saat sadece mavi LED'ler açık.

Fosfat: 0.01, Nitrat 10 seviyesinde(salifert test kitinde renk ayrımı net değil fakat 5-10 arası bir değerde)

Çözüm için şunları yaptım:

Ro filtresini değiştirdim. 0,01 tds değeri var şuan. Öncesinde de düşüktü zaten fakat her ihtimale karşı yine de değiştirirdim silikat reçinesi ve filtreleri.

Su değişimini haftada 2 kez yapmaya başladım.

Aydınlatmayı 4 saate düşürdüm fakat etkili olmadı. Tekrar 8 saate çıkardım.

Medya reaktörü aldım. Fosfatı sıfırladım bu sayede.

Hiç istemesemde Reeflower Rem Algea kullanmaya başladım. 2 haftadır kullanıyorum. Bana mısın demedi.

Tuxedo Urchin vardı. Yosunlara dokunmadı bile.

Fırçayla kazıma yoluna gittim. Kazıdığım yerlerde tekrar peydah oldu.

En nihayetinde dün doleballa ve turbo snail aldım. Fakat kumlarda geziniyor dolabella. Kayalardaki sakal yosunlara hiç bulaşmıyor. Snail de aynı şekilde.

Son çare olarak tankı sıfırlamayı düşünür hale geldim. Zira mercanlara da bulaşmaya başladı bu illet.

Her tankın kendi içinde diğer tanklardan farklı bir iç dinamiği olduğunu düşünüyorum. Zira yukarıya yazdığım çözüm yolları başka tanklarda işe yarayabiliyor. Bende hiç etkili olmadı maalesef.

Sonrası:

aa61643bbcc0f314031ceb76d8f9fe5f.jpg

Öncesi:
17862b7ee0732449bac9e4546c699893.jpg

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Çok üzücü bir durum.Tankın maşallahı varmış.

O dönemde yaptığınız,eklediginiz birşey yosunu costurmus olmalı.Düz mantıkta yapılacak herşeyi yapmışsiniz.

Canlıdan canlıya fark ediyor ama Sailfin Tang zamanında beni sıkıntıdan kurtarmıştı.Sally Light food yengeç denenebilir.Ek olarak elle temizlikte yapabilirsiniz.

Geçmiş olsun.

Geçmiş olsun. Fotoğrafı görünce hatırladım tankı. Başka bir forumda profesyonel kamera ile çekimlerini yanılamıştınız. Çekim açıları çok iyi değildi fakat fotoğrflar çok kaliteliydi. Simdiki haline gerçekten üzüldüm. Aslında şimdiki fotoğraf akvaryum ışığı olmadığı için olduğundan daha da kötü çıkmış. Tekrar geçmiş olsun.

Merhabalar. Akvaryumunuz gunes alan bir yerde ise bu sorunu yasiyor olabilirsiniz. Birdr yemele alislanligi sebebi ile uzun sure bende de vardi balikciklar yesin diye bol tutuyordum ve kacinilmaz son yosun.. yemlemeyi azaltin genelde nori ile besleyin (yosuna yosun ile cozum :) ) birde bulabiliyorsaniz bol bol mavi bacak hermit ekleyin benim tanki tertemiz yaptilar.. bol sans

Sent my SM-G935P using Tapatalk

Çok üzücü bir durum.Tankın maşallahı varmış.
O dönemde yaptığınız,eklediginiz birşey yosunu costurmus olmalı.Düz mantıkta yapılacak herşeyi yapmışsiniz.
Canlıdan canlıya fark ediyor ama Sailfin Tang zamanında beni sıkıntıdan kurtarmıştı.Sally Light food yengeç denenebilir.Ek olarak elle temizlikte yapabilirsiniz.
Geçmiş olsun.

Teşekkürler. Son çare kayaları akvaryumdan çektiğim suda fırçalayacağım. Umarım işe yarar. Ayrıca bir süre damacana su kullanacağım. Ro cihazından hala şüpheliyim zira. Tds sıfıra yakın çıkmasına rağmen.

Geçmiş olsun. Fotoğrafı görünce hatırladım tankı. Başka bir forumda profesyonel kamera ile çekimlerini yanılamıştınız. Çekim açıları çok iyi değildi fakat fotoğrflar çok kaliteliydi. Simdiki haline gerçekten üzüldüm. Aslında şimdiki fotoğraf akvaryum ışığı olmadığı için olduğundan daha da kötü çıkmış. Tekrar geçmiş olsun.
Teşekkürler. Evet fotoları paylaştıktan sonra nazara mı geldik ne:)

Merhabalar. Akvaryumunuz gunes alan bir yerde ise bu sorunu yasiyor olabilirsiniz. Birdr yemele alislanligi sebebi ile uzun sure bende de vardi balikciklar yesin diye bol tutuyordum ve kacinilmaz son yosun.. yemlemeyi azaltin genelde nori ile besleyin (yosuna yosun ile cozum [emoji4] ) birde bulabiliyorsaniz bol bol mavi bacak hermit ekleyin benim tanki tertemiz yaptilar.. bol sans

Akvaryum güneş almıyor. Yemlemeyi de azalttım, ki ölçülü yem veririm daima. Mavi bacak hermit hiç görmedim, beslemedim. Conch'lara musallat olanlar bahsettiğiniz hermit midir? Tankta bolca irili ufaklı conch var. Hermititin gazabına uğramasın sonra?

Tum hermitler kabuklarindan dolayi concg ve salyangozlara musallat olurlar diye tahmin ediyorum ancak kabuk degistirmeleri icin bos deniz kabuklari da eklerseniz sorun olmaz. Ayrica mavi bacaklar oldukca kucuk hermitler sizin conch ve diger canlilara bir zarari olmaz. Tek zararlari yosunlara.. inanin 3 ay onceki taklimla su andaki halinin arasindaki farki gorseniz ve bunu sadece hermitlerin basarisi oldugunu bilseniz tum tanki bosaltip hermit doldurursunuz :) saka bir yana ise yariyorlar. Bu arada tum olcumleri yapmissiniz yosunla mucadele adina herseyi de yapiyorsaniz hala devam ediyorsa suyunuzda bir sorun vardir yada olcum yaptiginiz sette. Umarim kisa surede duzelir

Tum hermitler kabuklarindan dolayi concg ve salyangozlara musallat olurlar diye tahmin ediyorum ancak kabuk degistirmeleri icin bos deniz kabuklari da eklerseniz sorun olmaz. Ayrica mavi bacaklar oldukca kucuk hermitler sizin conch ve diger canlilara bir zarari olmaz. Tek zararlari yosunlara.. inanin 3 ay onceki taklimla su andaki halinin arasindaki farki gorseniz ve bunu sadece hermitlerin basarisi oldugunu bilseniz tum tanki bosaltip hermit doldurursunuz [emoji4] saka bir yana ise yariyorlar. Bu arada tum olcumleri yapmissiniz yosunla mucadele adina herseyi de yapiyorsaniz hala devam ediyorsa suyunuzda bir sorun vardir yada olcum yaptiginiz sette. Umarim kisa surede duzelir

Evet, sizin "Hermit Power" adlı başlığınızı okudum. O başlıkta bahsetmiştiniz. Fakat bulması biraz zor sanırım. Sizde var ise vermek isterseniz alabilirim :)

Evet, sizin "Hermit Power" adlı başlığınızı okudum. O başlıkta bahsetmiştiniz. Fakat bulması biraz zor sanırım. Sizde var ise vermek isterseniz alabilirim [emoji4]

Bende ihtiyac fazlasi var ve verebilme durumumuz olsa idi seve seve verirdim ancak tahminim oldukca uzak hatta okyanus asiri mesafedeyiz biraz s1kintili olur buradan oraya gonderim. :)

Mavi bacaklı hermit ise yarıyor ama bende de kuma hiç dokunmuyor kum icin ne yapabilirim çaresizim. Aynen sizin gibi bozmaya kadar düşünmüştüm şimdi biraz toparlar gibi oldu ama. Neredeyse tüm kumların üzerinde yavas yavas salınan sakal yosunu var ... rem Algae bana misin demedi valla henüz .. 

Mavi bacaklı hermit ise yarıyor ama bende de kuma hiç dokunmuyor kum icin ne yapabilirim çaresizim. Aynen sizin gibi bozmaya kadar düşünmüştüm şimdi biraz toparlar gibi oldu ama. Neredeyse tüm kumların üzerinde yavas yavas salınan sakal yosunu var ... rem Algae bana misin demedi valla henüz .. 
Benim kumlarda birşey yok. Sadece kayalarda var. Rem Algea etkisini göremedim. Fauna Marin'in yosun önleyici bir ürünü var. Fiyatı Rem Algea'ya göre biraz yüksek fakat etkili bir ürün. Hermiti nereden aldınız? Ben de almak arzusundayım.

Ben bira hobiciden aldım denk geldiği zaman fakat bir miktar sure oldu. 6. Ayda hermitler yasal olarak yeniden satışa başlanma ihtimali varmış sanırım yakında bi gezin akvaryumculari :)  

Berk bey sizin hermitlerinizin kuma dokunmamasi garip geldi. bendekilerin bir cogu kayalardan ziyade genelde kumdalar ustten kumu karistirarak neredeyse hic yosun birakmadilar kumda ve kayalarda simdilerde akvaryum camlarinda biraz var onlarida tirmanarak temizliyorlar. sizdeki hermit sayisi akvaryum hacminize gore yetersiz olabilir

Berk bey sizin hermitlerinizin kuma dokunmamasi garip geldi. bendekilerin bir cogu kayalardan ziyade genelde kumdalar ustten kumu karistirarak neredeyse hic yosun birakmadilar kumda ve kayalarda simdilerde akvaryum camlarinda biraz var onlarida tirmanarak temizliyorlar. sizdeki hermit sayisi akvaryum hacminize gore yetersiz olabilir
Evet belki doğru diyor olabilirsiniz. 70 litre icin 1 adet hermit var. Fakat cok cok eski degil belki bir süre sonra kayalarda bulamayınca kuma inecektir. Umarım oyle olur :)  

Evet belki doğru diyor olabilirsiniz. 70 litre icin 1 adet hermit var. Fakat cok cok eski degil belki bir süre sonra kayalarda bulamayınca kuma inecektir. Umarım oyle olur [emoji4] 
70 litreye 1 isci cok az.. greve cikabilir yakinda.. saka bir yana bir kactane daha alirsaniz iyi olur sayi olarak tam hatirlamiyorum ideali nedir ancak yanlis hatirlamiyor isem her 5 gallon a en az 1 hermit diyorlardi. Yani sizin durumda en az 4 olmali ki fazlasinin daha iyi olacagini dusunuyorum. Yada manuel kumu sifonlayarak temizleyeceksiniz

70 litreye 1 isci cok az.. greve cikabilir yakinda.. saka bir yana bir kactane daha alirsaniz iyi olur sayi olarak tam hatirlamiyorum ideali nedir ancak yanlis hatirlamiyor isem her 5 gallon a en az 1 hermit diyorlardi. Yani sizin durumda en az 4 olmali ki fazlasinin daha iyi olacagini dusunuyorum. Yada manuel kumu sifonlayarak temizleyeceksiniz

Bakalım durma göre alayım ama 5 conch zaten gitti yerine bu geldi 

ayrica 11 turbo snail var. Teknik olarak 12 işçi :)  ama onlar 1 kere bile yere dokunmuyor hermitten daha fena .. 

bu arada kumu sifonlarken soyle oluyor ; 

çekerken sanki dibe kok bağlamış gibi bir miktar kumu da yanında cekiyor. Yanı benim kumum inçe oldugu icin olabilir mi ? 

bu hesaba conch ve snailler dahil edilmemistir. yinede snail ve conch`in da kumu temizlemesi gerekirdi. kum temizlemek icin  tarzi birsey alirsaniz kumun yukari ciktigi anda vakumu keserek kum kaybi yasamadan sadece yosunu ve dibe cokmus pisligi temizleyebilirsiniz. bu akvaryum icindeki akintinin azligi da yosuna sebep olabilir. saygilar

Bu arada birşey dikkatimi çekti.. Tds değeri sıfır olmasına rağmen, tatlı su tamamlama ünitesine koyduğum suyun tds değeri 5 çıkıyor. Acaba haznede bekleyen suyun zamanla tds değeri yükseliyor mu? Yosunun sebebi bu olabilir mi?

Sorununuzun sebebi bence ro suyunuz. 

Sorununuzun sebebi bence ro suyunuz. 
Bu kanıya nerden vardınız biraz açar mısınız?

Filtreleri yeni değiştirdiğimi de yazmıştım yukarıya.

Konu görüntüleyen kullanıcılar