Yani tds ölçümünü RO çıkışından yapmak, gerçek değeri gösteriyor olduğunu anladık...
Yosunlara gelince,
bunlar ışıkla birlikte tanktaki elementlerden de besleniyorlar...
fosfat nitrat düşürülmüş olabilir ama kayalar tarafından önceden emilmiş ise zamanla kusma dediğimiz salınım devam eder...
yani fosfatın düşürülmesi değil, uzun vadede düşük kalması asıl istenen...nitratın çok etkisi olacağını düşünmüyorum...
Şimdi bu kadar çok yosun olması için kayada önceden emilmiş fosfat salınarak mümkün mü? Bence değil, çünkü 0,50 PPm fosfat gördüğüm Zaman'lar oldu böyle yosun görmedim...
Benim şüphem ağır metaller... Trace element diye tanka koyduğumuz katkılardaki az miktarda ağır metaller, hele bir de birkaç farklı markanın benzer ürünü kullanılıyorsa bazen çakışıyor...
mesela birinin renk katkısında bakır varken birinin mercan yeminde olabiliyor, sonuç , geçen aylarda bakır artışından bir flame angel kaybettim...
aynı şekilde Demir ve diğer yosun destekleyici elementler, farkında olunmadan tanka double doz giriliyorsa sonuç böyle olabilir, mümkün...
ne yapabilirsiniz?
biraz hacimli su değişimi, konsantrasyonu düşürüp sorunu düzeltmede bir adım olabilir yani siz yine RO cihazına güvenin...
aktif karbon ve zeolit gibi ürünler de element toplamada etkilidir...
fosfattan ziyade element fazlalığına odaklanmalısınız bence...
fosfatınız çalışan ve hassas bir test ile, 0,10 üzerinde değilse öyle telaşa gerek yok...