Keşfet

Sakal Yosun

Bu arada birşey dikkatimi çekti.. Tds değeri sıfır olmasına rağmen, tatlı su tamamlama ünitesine koyduğum suyun tds değeri 5 çıkıyor. Acaba haznede bekleyen suyun zamanla tds değeri yükseliyor mu? Yosunun sebebi bu olabilir mi?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Evet bunu bende merak ediyorum bir bilen varsa bizi aydınlatırsa sevinirim. Ro suyu aldıktan sonra bekletmek herhangi bir sorun teşkil eder mi acaba ? 

Ben etmez diye biliyorum Ama yinede aklımda soru işareti var. 

Bu arada birşey dikkatimi çekti.. Tds değeri sıfır olmasına rağmen, tatlı su tamamlama ünitesine koyduğum suyun tds değeri 5 çıkıyor. Acaba haznede bekleyen suyun zamanla tds değeri yükseliyor mu? Yosunun sebebi bu olabilir mi?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Evet ama bu olayın haznede beklemeyle alakası yok.Havayla temas ettiği sürece tds yükselir.Saf su ozmotik basınc prensibinden dolayı ortamda bol miktarda nitrojen co2 o2 vs bünyesinde toplar buda tds yi yükseltir.Basitçe su tamamlamanın üzerini streç folyoyla hava geçirmeyecek şekilde kapatmak tds nin hızla yükselmesini yükselmesini önemli ölcüde engeller.Fakat yinede su azaldıkca yerini alan hava kalan suyun tds sini yükseltecektir.Yosun yaparmı ? hayır alakası yok kuru hava ağırlıklı olarak nitrojen gazından(N2), %78.09 oluşur, Oksijen (O2) %20.946, Argon (A) %0.93, ve Karbondioksit (CO2) %0.033 gazlarından oluşur ve bunların hiçbirinin yosunlar üzerinde doğrudan etkisi yoktur.Yani tds artsa bile bunun sebebi büyük oranda bu gazlardan oluştuğundan yosunlar üzerinde drek etkisi olmaz.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Yani tds ölçümünü RO çıkışından yapmak, gerçek değeri gösteriyor olduğunu anladık...

Yosunlara gelince,

bunlar ışıkla birlikte tanktaki elementlerden de besleniyorlar...

fosfat nitrat düşürülmüş olabilir ama kayalar tarafından önceden emilmiş ise zamanla kusma dediğimiz salınım devam eder...

yani fosfatın düşürülmesi değil, uzun vadede düşük kalması asıl istenen...nitratın çok etkisi olacağını düşünmüyorum...

Şimdi bu kadar çok yosun olması için kayada önceden emilmiş fosfat salınarak mümkün mü? Bence değil, çünkü 0,50 PPm fosfat gördüğüm Zaman'lar oldu böyle yosun görmedim...

Benim şüphem ağır metaller... Trace element diye tanka koyduğumuz katkılardaki az miktarda ağır metaller, hele bir de birkaç farklı markanın benzer ürünü kullanılıyorsa bazen çakışıyor...

mesela birinin renk katkısında bakır varken birinin mercan yeminde olabiliyor, sonuç , geçen aylarda bakır artışından bir flame angel kaybettim...

aynı şekilde Demir ve diğer yosun destekleyici elementler, farkında olunmadan tanka double doz giriliyorsa sonuç böyle olabilir, mümkün...

ne yapabilirsiniz?

biraz hacimli su değişimi, konsantrasyonu düşürüp sorunu düzeltmede bir adım olabilir yani siz yine RO cihazına güvenin...

aktif karbon ve zeolit gibi ürünler de element toplamada etkilidir...

fosfattan ziyade element fazlalığına odaklanmalısınız bence...

fosfatınız çalışan ve hassas bir test ile, 0,10 üzerinde değilse öyle telaşa gerek yok...

Yani tds ölçümünü RO çıkışından yapmak, gerçek değeri gösteriyor olduğunu anladık...

Yosunlara gelince,

bunlar ışıkla birlikte tanktaki elementlerden de besleniyorlar...

fosfat nitrat düşürülmüş olabilir ama kayalar tarafından önceden emilmiş ise zamanla kusma dediğimiz salınım devam eder...

yani fosfatın düşürülmesi değil, uzun vadede düşük kalması asıl istenen...nitratın çok etkisi olacağını düşünmüyorum...

Şimdi bu kadar çok yosun olması için kayada önceden emilmiş fosfat salınarak mümkün mü? Bence değil, çünkü 0,50 PPm fosfat gördüğüm Zaman'lar oldu böyle yosun görmedim...

Benim şüphem ağır metaller... Trace element diye tanka koyduğumuz katkılardaki az miktarda ağır metaller, hele bir de birkaç farklı markanın benzer ürünü kullanılıyorsa bazen çakışıyor...

mesela birinin renk katkısında bakır varken birinin mercan yeminde olabiliyor, sonuç , geçen aylarda bakır artışından bir flame angel kaybettim...

aynı şekilde Demir ve diğer yosun destekleyici elementler, farkında olunmadan tanka double doz giriliyorsa sonuç böyle olabilir, mümkün...

ne yapabilirsiniz?

biraz hacimli su değişimi, konsantrasyonu düşürüp sorunu düzeltmede bir adım olabilir yani siz yine RO cihazına güvenin...

aktif karbon ve zeolit gibi ürünler de element toplamada etkilidir...

fosfattan ziyade element fazlalığına odaklanmalısınız bence...

fosfatınız çalışan ve hassas bir test ile, 0,10 üzerinde değilse öyle telaşa gerek yok...
Bendede briyopsis sorunu var.Bu tarz yosunlar tanka bir kere girince kurtulmak kolay olmuyor ne yazıkki.Flucanazole üzerinde yoğunlaştım bu sıralar.Yurt dışında son zamanların modası haline geldi hairy algleri,briyopsisleri vs kesinlikle 14 gün içerisinde kökünden kazıyor.Labrtuarda briyopsis üzerinde bikaç deneme yaptım sonuç çok başarılı.Hücre duvarlarını parçalaıyp oldürüyor drek.Mantıken Briyopssi etkileyen sakal yosununu etkiler hücre yapıları aynı çünkü.Teoride başka bir canlıyıda etkilememesi gerek.Yakın zamanda eğer işe yararsa bu ve bunun gibi yosunları tek dozda 15 gün içerisinde kökünden kazımış olacağız eğer işe yararsa.Pratiktede bu hafta denemeyi planlıyorum daha önce kullanan veya duyan varmı aramızda ?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Güzel bir çözüm olabilir ama son çare olarak bakılmalı,

neticede okyanustaki doğal ortamı taklit ediyoruz, ve kapalı bir sistem, yani giren kimyasal tekrar Nasıl çıkacak? yan etkileri ne olacak bunlar ayrıca araştırma konusu...Bunlar da araştırılırsa, zararsız olduğu ispatlanırsa ürün olarak piyasaya bile sürülebilir,

markaların yaptığı da bu...

yine de mercan tankları için önce nedenleri bulup ortadan kaldırmak daha geçerli yöntem, tankına epoksi bile sokmayan arkadaşlar var...

Güzel bir çözüm olabilir ama son çare olarak bakılmalı,

neticede okyanustaki doğal ortamı taklit ediyoruz, ve kapalı bir sistem, yani giren kimyasal tekrar Nasıl çıkacak? yan etkileri ne olacak bunlar ayrıca araştırma konusu...Bunlar da araştırılırsa, zararsız olduğu ispatlanırsa ürün olarak piyasaya bile sürülebilir,

markaların yaptığı da bu...

yine de mercan tankları için önce nedenleri bulup ortadan kaldırmak daha geçerli yöntem, tankına epoksi bile sokmayan arkadaşlar var...
En önemli noktada zaten tanktan uzaklaştırabilmek.Kayalar tarafından emilecekmi,a carbon toplayabilecekmi vs gibi işlem sonrası tankı işlem öncesine kazasız getirebilmek.Kısmetse bu hafta pratiktede deniycem gelişmeleri bi başlık altında yazarım

Benim kumdaki sakal yosunları sanki kok salıyor. Mesela parmağımla alıyorum. Dibinde bir miktar kum da geliyor dibinden yapışmış olanlar ? 

Baska birşey mi diye şüphe ediyorum ama sanırım sakal yosunu bu :)  degil mi ? 

Bu arada aktif karbonu Ne kadar zamanda bir değiştirmek ve 100 litre hesabıyla kac gram koymak gerekir. ? 

Tesekkurler. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar