Keşfet

Sakal yosununa doğal cözüm

gokhanguull

Aktif Üye
Ad Soyad
Gökhan
Merhaba arkadaşlar birşey keşf ettim ama zararlımı doğrumu yanlışmı sadece benim tank için geçerlimi bilmiyorum :)  öncelikle su degerlerim olması gerektigi gibi bunu belirtim.

Yolda siyah bir kaya buldum diğer kayalara destek olsun diye tatlı su tankimda tropheus beslerken bu kayalari kullaniyordum.

Arka kısma yerleştirdim tankımın üzerine de bir kaç exina yapıştırdım.

Koydum gitti arka kısma buraya kadar herşey normal :)  biraz sakal yosunu problemim  vardı o siyah kayayı koyduğum kısım da,  yaklaşık 3 hafta oldu kayayı koyalı arka kısımda olduğu için bakmıyordum hiç bugün bi baktım kaya full sakal yosunu kaplanmış :)  tam çıkarcakken tanktan siyah kayayı birde baktım ki etrafındaki kayalarda olan yosunların hepsi yok olmuş hepsi siyah kayada toplanmış bi nevi o siyah kaya yosunları çekmiş ve sakal yosunu problemim kalmadı hepsi o kayada birikti kayayı çıkarmadım mıknatıs gibi yosun çekiyor hatta arkaya birtane daha gorunmicek sekilde ve cikarilip temizlencek sekilde bir siyah kaya daha eklemeyi dusunuyorum :)  

siyah kaya dedigim kaya mermer gibi mezarliklarin etrafini oruyorlardi eskiden o kayadan :)  

Ekli dosyayı görüntüle 43747

Enterasan bir tespit olmuş Gökhan Bey, sakal yosunu konusunda çoğu arkadaşımız dertli. Lav kayası olma ihtimali varmı kayanın, sisteme herhangi bir olumsuz etkisi olmadı dimi, gözden kaçan aksi bir durum yoktur inşallah?

Kayanın çeşidini bilmiyorum

malesef ama fotografini paylasiyorum sistememe hicbir zararini gormedim yaklasik 15cm e 15 cm bi kaya su degerlerim olmasi gerektigi gibi canlilarimda hicbir sorun gozlemlemedim yani kisaca kaya yokken de varken de herşey aynı tankımda degişen birşey yok :)  insh gercekten yosunlari cekiyordur ve bi zarari yoktur devrim gibi bi olay olur cunki bu kayadan heryerde var

Ekli dosyayı görüntüle 43748

Simdi bu konu unutulur gider. Senin acindan bu kayayi cikarttiginda tekrar kayalarda sakal cikacakmi yoksa köse mi olacak bunu test etme zamanidir. 

Diger acidan bu sorunu yasayan birden fazla akvaristin sonuclari paylasmasi gerekir ki deney sonucunu teorilestirelim;)

Evet doğru test etmek gerek

Merhaba konuyu takip edenler için kayanın üzerindeki yosunlar nerdeyse 5 cm oldu ve bugun temizledim buda goruntusu bu kadar yosun cikti uzerinden  :)

Ekli dosyayı görüntüle 43978

Bir lt bir şise ve hemen hemen 8 cm doldu

Farklı bir tespit

Demir oranı yüksek bir taş ise sebep bu olabilir mi acaba?

cengiz55 arkadaşımla bende aynı fikirdeyim. Demir oranı yüksek bir taş olabilir. Sakal yosunu olmasının sebebi belli aslında düşük akıntı ve yetersiz ışık. Buna birde  TDS değeri yüksek bir su kullanılırsa kaçınılmaz son. Hobiye ilk başladığımda yeterli ışık oranım ve akıntım vardı. Kullandığım su TDS si 50-75 TDS civarındaydı. yosun oluyordu fakat sakal yosununa dönmüyordu. Çok uzun zamandır 0 TDS su kullanıyorum Cyno yosun vs hiç bir şey olmuyor.

Hmm evet olabilir fakat tds degerim

sifir her ay recinemi

degistiriyorum ro su kullaniyorum isiklandirmam t 5 tankin hemen hemen heryerinde akinti var:) sakal yosunu kalmadi ufak tefek vardi yerli kaya kullanmistik ondan sanirim ama suan sakal yosunu o siyah kayanin haricinde biryerde yok dediginiz gibi demir yogunlugu olan bi kaya olabilir ve orada birikiyorlar bende cozemedim:) 

Konu görüntüleyen kullanıcılar