Keşfet

Şekerle Nitrat Düşürmek

Seker hem nitrati hem de fosfati dusurur. Dikkat edilmesi gereken hususlar

- Seker nitrat, fosfat ve organik atik ile beslenen bakterinin gelisimini tetikliyor. Bakteri olunce yuzeyde film tabakasi olusturuyor ve bu film tabakasinin sistemden uzaklastirilmasi ile bu nutrientler sistemden atiliyor. Bu nedenle yeterli surface skimming yapabilecek tasirma kutusu ve guclu yuzey akintisi, sisteme yeterli oksijeni saglayabilecek ve atigi sistemden uzaklastirabilecek cok guclu bir PS olmali. Asiri gelisen bakteri sistemdeki oksijene onemli sekilde ortak olur o yuzden elektrik kesilmelerine yonelik onleminiz olmali.

- Resif akvaryumlarinda mercanlar beslenmeli aksi taktirde surekli uygulamada mercanlari kaybedersiniz.

Ben denemiştim başlık ilk açıldığında. Nitrat yarı yarıya düştü ama suyun yüzeyinde tabaka oluştu. O zamanlar taşırma olmadığı için şelale ile bu tabaka parçalanıp su içinde tortular yüzmeye başladı. Kepçe ile topladım yüzeydeki bu tortu tabakasını. Ama daha sonra yine oluştu. Yeni akvaryuma geçtiğimden beri kullanmıyorum. Nitrat yüksek ise su değişimi yapıyorum o kadar...

Bende burada yazılanlara bakarak bugün 500 lt tankıma 2 çorba kaşığı(55-60 gr) şekeri tatlı suda çözüp saat 22:00 gibi girdim.Sabahın bu saatinde (06:22) bakıyorum ki su rakı gibi olmuş.Canlıları görmekte zorlanıyorum.Ufak ufak korkmayada başladım.Balıklar anormal davranıyorlar.Yüzey temizleme,PS ve akıntı çok randımanlı benim tankımda ama bir sorun yaşayacakmıyım çok merak ediyorum

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba Taşkın Bey,

Su bulanması görülüyor şeker eklendiğinde. Bunun nedeni bakterileri patlaması yaşanması. Bu bakterilerin aşırı fazlalaşması oksijen seviyesini düşürebilir o yüzden oksijeni yüseltmenizi öneririm. Bu bakteriler de PT tarafından toplanır.

Eklediğim şeker ile suda herhangi bir bulanma tespit edemedim. Sadece yüzeyde tabaka oluşması var . Sabah dünkü kadar biraz daha ekledim. Ps toplama kabı dolu ama nitrat ölçmedim. Bu günkü uygulamadan sonra akşam için ölçüm yapacağım.

Merhaba Taşkın Bey,

Su bulanması görülüyor şeker eklendiğinde. Bunun nedeni bakterileri patlaması yaşanması. Bu bakterilerin aşırı fazlalaşması oksijen seviyesini düşürebilir o yüzden oksijeni yüseltmenizi öneririm. Bu bakteriler de PT tarafından toplanır.
Merhaba Selim Bey,

Dediğiniz gibi PS 20-25 dakikada ağzına kadar doluyor neredeyse.Bu bulanık haliyle NO3 ölçümü yaptım ve 5'ten küçük bir değer gösteriyordu.Suyun bu haliyle (yani bakteri patlaması olduğu halde) bu kadar düşük bir nitrat değeri çıkması beni şaşırttı açıkçası.Bu arada PO4 te "0.1" 'e düştü

Birde şunu öğrenmek istiyorum.Oksijeni arttırmaktan bahsettiniz.Bunu sadece PS tek başına yapabilirmi (TF1000 MSL) yoksa ilave bir hava motoru gerekir mi?Cevaplarsanız sevinirim...

İlave hava motoru eklerseniz iyi olur tabiki önlem olarak tabi bulanıklık geçene kadar

Endişelenmeye başladım.Su hala Bembeyaz hiçbir canlıyı göremiyorum.Sadece ara sıra geçen balıklar dışında ?!

...

Ah be Can Abi!Gece attığın mesajı aldım.İnan çok üzüldüm.Sana vermeden önce gireceği stresi düşünerek beslemiştim onu halbuki.İmparator iyidir umarım?Başka bir canlı ile telafi etmek isterim zararını.Mesela Giant Mushroomlarla.Şu şeker kaosunu bir atlatayım böleceğim onları.Sana da birkaç kök vermek isterim...

Bu arada bana anlatmıştın zaten can abi bende senden cesaretlenerek yaptım bu şeker muhabbetini.Umarım ölüm olmaz .Gerçi sen benim sistemi biliyorsun ama 18 saatten fazla süren (ve daha da sürecekmiş gibi görünen) bu durum sence normalmidir ?

...

Rica ederim Can Abi.Bu söylediklerimde samimiyim.O zaman zararın telafisi olarak değil de hediye olarak algıla lütfen.Bunu yapmak istiyorum.

Bulanıklıksa sanki biraz açılmış gibi ama bilemiyorum.Su şu an bol rakı az su bir kadeh gibi.Biraz peynirle iyi giderdi :D .Suyun içindeki akıntıyı takip ettiğimde beyaz büyük bir duman dolaşıyormuş gibi ve PS çıldırmış durumda.20 dakikada bir köpük kabını temizliyorum.Umarım bu yaşadıklarım bu tekniği kullanacak diğer arkadaşlar için yararlı bir tecrübe olur.Açıkçası söylediklerin içimi rahatlattı.İlerleyen saatlerde neler olacak çok merak ediyorum.Bu arada koca bir pazar gününü PS temizlemekle geçirdim,eşim bu durumdan çok rahatsız.

Selamlar

...

Yok sulu toplamıyor.Köpük kuru fakat kabın bütün her tarafına yapışmış halde olduğu için temizleme ihtiyacı hissediyorum.Yani o kadar kuru ki yapıştığı yerde kalıyor aşağıya inmiyor.

Geldiğinde söylemiştin su seviyesinin yüksek olduğunu bende indirdim.Tam dediğin gibi oldu Motor çok az suyun altında ve PS gövdesi ancak 20 cm falan su içinde.Reef Builder i hemen ekliyorum Can abi.Kh 8 civarında birza yükseltmek gerek galiba?

...

Ben şekeri az mı ekledim acaba bende hiç bulanma olmadı. Gerçi sabahtan sonra bakmadım ama. Bir bakayım hala rakı olmadıysa biraz daha şeker ama önce nitrat ölçümü yapmam lazım.

Vallahi su hala bulanık açılma varsada ben göremiyorum ama artık eskisi gibi endişelenmiyor ve dediklerini hemen yapıyorum abi

bu işlemi yaparken canlıları (kaya hariç :) ) 20 saat kadar karantinaya aktarsaydınız. tam 70lik olmuş..

Evet haklısınız ama.Hzılı bir şekilde bulanıklık kaybolmaya başladı.Canlılarda gayet sağlıklı gözüküyor.3 ayrıtest sonucu (t.Marine Salifert ve Tetra) NO3 okunamıyor ama 0 değil.Ben bu işlem sırasında garanti amaçlı olarak sadece hava motoru bağladım sisteme hepsi bu.Nihayet bulanıklık kayboluyor.Selim ve Can abiye teşekkürler

Konu görüntüleyen kullanıcılar