Keşfet

Şekerle Nitrat Düşürmek

Şeker kullanımı da tamamen bilimsel bir yöntemdir elbette ama Selim abinin dediği PT, refugium gibi yöntemlerle nitrattan kurtulmaya çalışmak çünkü bu yöntem bir yerinden patlak verebilecek bir yöntem olabilir. Ne yapılınca ne kadar düzgün yürüdüğü henüz tam olarak kanıtlanmamış bir yöntem.

Bunun yanında bir resif akvaryumunda nitratın en düşük renkte olmasından yanayım. Balık akvaryumunda da nitratın uzun süre yüksek kalması balıkların sağlıklarını olumsuz etkiler, bunu sürekli sigara içen biriyle aynı evde yaşamak gibi düşünebilirsiniz, ileride sağlık sorunları çıkabilir.

Kısaca benim düşüncem nitrat, fosfat, vs gibi elementlerin ilk olarak PT, refugium, DKY, vs ile düşürülmeye çalışılması böylelikle su değerleri stabilite kazanır ki bence düşürmek çok zor değil. Ama nitratın bir türlü düşürülemediği akvaryumlarda eğer şeker yöntemi kullanılarak düşürülebiliyorsa o zaman kullanılabilir.

 
Cam bir küpün içinde doğal bir ortam yaratmayı amaç edinmiş biri olarak votka yöntemine karşı olduğum gibi bu yöntemede karşıyım. Adam gibi bir ps ile bu metodlara gerek kalmadan deniz akvaryumu kurmak mümkün. Yurtdışındaki forumlarda sps tankı 18 saat bulanık kalıpta paniklemeyen ve bunu göze alcak birisini bu saate kadar görmedim. Bir akvaryumda bakteri dengesi en önemli konudur. Cycle diye bahsedilen 3 hafta 4 hafta bekleme süreleri bu bakterilerin bir dengeye oturması içindir. Eğer bu dengeyi kuramazsanız bir süre sonra nitrat görmek kaçınılmazdır ve dışardan besleme ile bu nitratı kırmak maalesef akvaryumu ilk kurduğumuz güne geri çevirecektir. Çünkü anlamsız şekilde nitrat tüketen bakteriler çoğaltılıp sonra da ölmektedir. Bunun suya getirdiği yük zamanla sistemi çökertebilir. Eğer başarılı bir resif akvayumu kurmak niyetinde iseniz değerlerin sabitliğini sağlamak zorundasınız. Dışardan besleme ile akvaryum içinde bakteri popülasyonunu sürekli değişime tabi tutmak canlıları yıpratır. Üstelik nitrat tümden tükenirse mercanlar aç kalabilir. Yüzeyde oluşan bir tabaka ve bulanıklık tecrübe edilmiş bu maalesef ışığın verimini düşürür. Bu arada akvaryum için bir değer de tamamen saf dışı bırakılmış buda suyun redoks değeri. Bu bakteri artış ve düşüşlerinde redoks mutlaka değişiyordur. Bir mv comp. ile bunu takip etmeli ve değişimin boyutlarına bakılmalı. Tangleriniz bu yüzden beneklenmiş olabilir. Kurulmuş bir sisteme sonradan bakteri kültürü eklemek de anlamsız. Akvaryum ilk kurulduğunda amonyak nitrit ve nitrat sıfırlanmadan canlı eklendiyse zaten bakteri kültürleri de durumu kurtarmaz.

 
...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bir de balık akvaryumları ile resif ve mercan akvaryumlarını artık ayırmamız lazım. ikisi çok farklılar.

 
Ben bir şey sormak istiyorum, bu yöntemlerin tümünde yani suya karbon kaynağı olacak bir madde vererek nitratı düşürme yöntemlerinde cyanobacter çoğalması görülebiliyor.

Kullanan bir çok kişi bundan söz etmiş, zaten cyanobacterlerde şeker veya alkolü besin olarak kullanıp karbonundan faydalanıyor.

Sizlerde bu olay meydana geldi mi?

Ben hiç denemedim, bu konuda hiç tecrübem yok gerçi nitratım hiç bir dönem testte renk görmedi. Çok uzun zamandır sıfır olarak ölçüyorum.

Bunun nedenide soft mercan tankında kontrolden çıkan xenialar olmalı. Bir kaç metre karelik alanı kaplayacak kadar xenia çoğaldı.

 
...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Can Bey, mesajımı bir daha okuyunca bir yere açıklık getirmek istedim. Beneklenen balıklardan kastım Taşkın Bey'in balıkları. Beneklendiklerini yazınca Taşkın Bey ben de bunun sebebi olabilecek bir tahmin yürüttüm. Şimdi konumuza dönersek Selim Bey güzel bir açıklama da bulunmuş. Balık ve mercan akvaryumları ayrılmalı. Ben de buna katılıyorum. Çünkü bu gibi dışardan beslemeli sistemler mercan akvaryumunda kolay kolay uygulanamıyor. Bunu bizzat tecrübe ettim. Votka metodu denediğimde maalesef bir çok türden yosun, balıklarda ve canlılarda performans düşüşü ve klasik cyno sorunuyla karşılaştım. Elbette cynonun ve diğerlerinin başka nedenleri de vardı ancak votka bunların tetikleyicisi oldu ve şu an birçok akvaristin sisteminde de tetikleyici olacaktır. Anlatmaya çalıştığım zaten bu gibi diğer olumsuz faktörleri ortadan kaldırınca votkaya ihtiyaç kalmadı. Çünkü sistemde nitrat ve fosfatta ölçülebilir seviyeye gelmedi. Balık akvaryumlarına gelince iş değişebilir çünkü balıklar omurgasızlar kadar hassas değil. (powder blue, achilles gibi balıklar dışında) Sonuçta 3 değerlik kh oynamasından yıldız polyp kolonimin yarısı kaybettim o yüzden bunun gibi bakteri popülasyonlarını sürekli değişime uğratan bir sistemle de benzer sorunları yaşamam muhtemel ve de daha önce yaşadım. Benim tercihim denitratör, votka, şeker ve benzeri yöntemleri kullanmamak. Şu an 300 litre sistemde 1 sarı tang, 1 dottyback, 1 bicolor goby, 1 false percula, 1 bicolor angel, 1 tanede sarı wrasse besliyorum ve su değiştiriyim yada değiştirmiyim nitrat 2'nin üstünü görmedi salifert ve tetra ile. Eğer nitrat için bu gibi bir sistem kullansam xenialardan oluşan bir sığınak yapardım. Bunlar benim 2,5 senede tecrübe ettiklerim yoksa ezberden yazı yazmam.

Birde bu gibi yöntemler kullanılmasın gibi fikrim yok :) aksine uygulamalarda çeşitlilik istenmesi gereken bir durumdur. Ben de bu konuda kendi tercihimi ve bunun nedenlerini dile getirdim. Sonuçta yazdıklarınız gösteriyor ki siz bu yöntemi uygularken bir problem yaşamadınız. Bundan sonraki gelişmeleride burdan bize aktarır ve uzun vadeli bu yöntemi kullanabilirseniz bu hobi adına çok güzel bir gelişme olacaktır. Çay teklifiniz için de teşekkür ederim.

 
Nitrat yüksek çıkınca şeker attım bir gecede böyle oldu.. :unsure:

img6595smallzb4.jpg


 
...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Can dikkatli ol , kh ölçme şansın varsa ölç derim ,önceki akvaryumda vodka denediğimde 1 günde 3dkhlık düşüş yaşamıştım ve yumuşak mercanlar resmen yamulmuştu , özellikle leather coral ve mushroom vs gibi canlılar Kh 11dkhdan 8e düşünce bir haftada zor toparlanmışlardı. Suyunuz zaten 7-8 dkh değerindeyse düşüş daha çok sorun yaratabilir. (Düşük kh cyanoyu da tetikler zaten)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Teşeşkkürler.

Şuan KH testim yok malesef. Ama alacaktım yakın zamanda.. Bu hafta sonu alayım bari bir tane...

 
..

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tamamdır ekliyeyim ;)

 
Arkadaslar,

Yeni yontemlerin denenmesi ve tecrubenin paylasilmasi gercekten guzel.

Deneyip tecrubesini paylasmaya calisan arkadaslara tesekkurler. Ben TR de ki forumlar, Kanada daki yerel forumlar ve Reef Central dahil pek cok forumu elimden geldigince takip ederim. Ciddiyeti olan forumlarda genelde su tip ibarelere pek musade edilmez. Kasik kasik seker atiyorum..... Iki uc kasik ekle.... Seker konusunun tartisildigi RC basliginda kasik kasik eklemek yerine insanlar su hacmine gore bir miktar belirlemeye calisiyorlar. Mesela 100 galon icin 1/8 cay kasigi seker .... Cok farkli buyukluklerde cay kasiklari oldugunu dusundugumuzde pek bilimsel bir olcu degil fakat enazindan bir olcu ...

Yuksek nitrat degerleri, fosfat. Ca, Kh, pH degerleri pek cok hobicinin ugrastigi sorunlar ve malesef hobicilerin buyuk bolumu sorunlarin cozumu icin cok pratik, mucizevi receteler hayal ettigi icin bu tip seyleri gordugunde bodoslama daliyor. O yuzden lutfen birtakim seyleri paylasirken bazi seylerin herkes tarafindan bilindigini kabul ederek genel terimler kullanmak yerine bilgiyi edindigimiz kaynaktaki uygulamaya yonelik olculer ve dikkat edilmesi gereken hususlari ustune basarak belirtelim.

 
EEeeee şimdi kepçe ile şeker atıyordum oldumu Kadir :) . 2 tona .

 
Şeker metodunu hala düzenli olarak kullanan arkadaşlar varmı acaba? Eğer varsa sonuçlarını yazabilirlermi çünkü Mart ayında kullanmaya başlayan arkadaşlar vardı ve şu an Ağustos 'a geliyoruz. Hala kullanıyorlarmı yoksa bıraktılarmı?

 
Kimse bir şey paylaşmak istemiyormu?

Bugün Votka metodunda 6. günüm olacak.

 
Merhaba arkadaşlar. Bende şekerle ilgili gözlemlerimi paylaşmak istiyorum. 4 ay önce şeker metodunu öğrendiğimde denemiştim. Herkes gibi benim akvaryumumda bulanmıştı ama bulanıklığın şekerden kaynaklanmadığını düşünmüştüm. Çünkü şekeri sabah 8 de atmıştım. Bulanıklık ise 22 saat sonra baş göstermişti. Balıklarım sağlıklıydılar. Bulanma harici görünen hiçbir problemle karşılaşmadım. Bulanıklık ise yaklaşık iki gün içinde tamamen yok oldu. Ondan sonra 4 ay şeker kullanmadım.

Geçenlerde (25 Ekim 2008de) 10 litre su değişimi yaptım. Sifonladığım sudan 5 litre suyu kenara koydum. 1 kesme şekeri içine attım. Atmadan önceki nitratı 40 tı. Suya 31 ekim sabahına kadar dokunmadım. 31 Ekim 2008 de ki nitrat=0 dı. Ama su bulanıktı. Bu arada suya ne bir dalga motoru, ne bir hava motoru bağlamadım. Yalnızca şekeri koyduğum anda biraz karıştırdım o kadar.

Bunun üzerine hemen akvaryuma yarım kesme şeker attım(Sabah 9:30 suları). Bu gece Saat 12 ye kadar her şey normaldi. 12:00 da Akvaryum ışıklarını kapattım. 01:00 da su bulandı. Bu şekeri tüketen bakterilerin karanlıkta çalıştıklarını düşünmeye başladım. Çünkü 4 ay önceki denememde de Işıklar 22 saat açık kalmıştı ve hiçbir şey yoktu.

Saygılarımla

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst