Keşfet

Seramik Kaya Kullanimi

Gökçe ben sütunuda almayı düşünüyorum. Fonlarada fragları yapıştırabiliyoruz galiba. Reefcentralda genelde arka fon ve 1-2 sutun konup bunlara fraglar yerleştirerek heryerden sps lerin fırlaması gibi efekt vermişler. sıra sıra deilde böyle ne biliyim ardışık karışık bi şekildeler ama güzel gözüküyorlar. Zaten kayalarında hepsini deil eleyip işimi görecek olanlarını yeniden koyacam tonla kaya var ama %95 i gökçeada kayası ve hiç ama hiç memnun deilim. Bakalım bu tankı adam edebilirsem 1 ay önceki haline geri sokabilirsem 1.800 lt lik tanka geçecem

Bence çok güzel olur. Sadece arka fonu olduğu gibi kaya ile yapacaksan akıntı motorlarını yerleştirmek güç olabilir. Motorların yerini değiştirmek istediğinde zorluk yaşayabilirsin. Bunları da önceden planlamak lazım.

Kayaların canlı hale gelmesi için uzun bir süreye ihtiyacın olacak. Belki canlı kum ve biraz da fiji kaya da koyarsan bu süreyi kısaltabilirsin.

Senin de belirttiğin gibi bu kayalara frag yapıştırmak kolay, ama üzerinde delik olmadığı için taşsız fragları gel veya epoxy kullanmadan sabitleyemezsin. Bolca epoxy veya gel lazım olacak.

Yerli kayalardan ben de hiç memnun değilim, imkanın varsa tercih etme bence de. Yeni tank oldukça sağlam hacimli. Biraz detay versen başka bir başlıkta. Şimdiden kolay gelsin :)

Valla Gökçe projeyi hazırlayıp ekipmanları toplamaya başlaıştım 4 wavebox, PS de bile seçenekleri 2 ye düşürmüştüm. Yapmayı planladığım tank 3 metre boyunda 90 derinlik yükseklik ise 60-65 arası bi tank olarak planladım. Buna cesaret etmemdeki sebep şuanki 750 ltlik tankımdaki denemelerle çok iyi büyüme ve stabile yakın su değerleri sağlaabildiğim içindi. bird nest,calendrum,table acropora ve bikaç çeşit akropora ve sps türlerinde büyüme ve renklemede başarılı olduğuma inandım waveboxları topladım, araştırdım planladım ama gel görki 1-1.5 ay önce tankımda dinoflagette denen bi kımıl zararlısı başgösterince baya bi zaiyat verdim ve işin aslı hevesim kaçtı biraz.

Ama bu seramik dekorla yeniden akvaryumu kurup 2 ay öncesini en kötü yakalarsam büyük tanka start verecem o zamanda elbette paylaşacam ama hevesimde gitmedi değil yani :(

Valla Gökçe projeyi hazırlayıp ekipmanları toplamaya başlaıştım 4 wavebox, PS de bile seçenekleri 2 ye düşürmüştüm. Yapmayı planladığım tank 3 metre boyunda 90 derinlik yükseklik ise 60-65 arası bi tank olarak planladım. Buna cesaret etmemdeki sebep şuanki 750 ltlik tankımdaki denemelerle çok iyi büyüme ve stabile yakın su değerleri sağlaabildiğim içindi. bird nest,calendrum,table acropora ve bikaç çeşit akropora ve sps türlerinde büyüme ve renklemede başarılı olduğuma inandım waveboxları topladım, araştırdım planladım ama gel görki 1-1.5 ay önce tankımda dinoflagette denen bi kımıl zararlısı başgösterince baya bi zaiyat verdim ve işin aslı hevesim kaçtı biraz.

Ama bu seramik dekorla yeniden akvaryumu kurup 2 ay öncesini en kötü yakalarsam büyük tanka start verecem o zamanda elbette paylaşacam ama hevesimde gitmedi değil yani :(
:( Devrim bey geçmiş olsun . bu tür parazitler resif akvaryumları için en büyük tehdit.zamanında önlem alınmaz ise mercanların canına okuyorlar. dinoflagette hakkında biraz bilgi verirmisiniz. görünümü ve verdiği zarar ve kurtulma yolları hakkında.zira parazitlerle mücadele konusu en az; su şartları ,renklenme,ışıklandırma vs. kadar önemli bir konu .saygılar..

Moderatör tarafında düzenlendi:
Devrim oncelikle gecmiş olsun kurtuldun cok sukur zararın neresinden donersek kardır..Herseyi mukemmel yaptım ufak bir detayı atladın basına neler geldi..Kurtulduguna cok sevindim kardesim...Tekrar basına boyle seyler gelmemesini dilerim.

Seramik kayaya donersek

Seramik kaya mükemmelde hatta deniz abiye bakmaya da gittim gerek yabancı kaynaklardan edindiğim gerekde deniz abinin soykedikleri aynı .denitrifikasyon yapmaması kafama takıldı..Görsel olarak mükemmeller.Bunu kullancaksak canlı kayaların yapmıs oldugu filtrasyon duzenini kurmak gerekcek farklı bir sekilde.akvaryum içine canlı kaya veya fijilerveya fiji plateler ile takviye yapcaksın bunu kullanıp yada sumpta bu iş için canlı kaya yada fiji bulunduracaksın...Sump da da yer yok bende.Formul bulmaya calısıyorum...

Çoğu canlı kayada da denitrifikasyon önemli boyutta olmuyor o yüzden çok önemli bir sorun değil. Akvaryumda nitrat seviyesi su değişimi, protein skimmer, çökelti ve artıkların hiçbir noktada birikmemesi, refugium gibi yöntemler sayesinde düşürülebiliyor.

Valla aslında parazitten ziyade tek hücreli su yosunu. Genelde altın rengi algler sınıfındalarmış ve toksin özelliklerinden dolayı yiyen balık ve snail tarzı canlıları öldürüyorlar. Ve inanılmaz hızlı ürüyorlar mikroskop altındaki gözlemimde 1 adet hücre mikroskopun ışığında bile 8 adet sayısına ulaşmıştı. Görünümü cyano benzeyen ama çok dsaha çabuk dağılan hava kabarcıkları çıkartan bi yosun. Sabah akvaryuma gelip tamma kurtuldum diyip ışıkları açmanıza müteakip 2 saat içinde bütün akvaryumu salan lanet bi bela. Mercan kayıpları uyguladığım C vitamini tedavisi, ph ı 8.5 seviyesinde tutma çalışması, ışık azaltılması sorunları sonunda oluştu :(

bu linkler yeterince açıklayıcı olur. Yoketme yöntemi ise çok ama çok zor

Benim bildiğim buyuk kutleli kayalarda 02 siz alanlar alanlar yada redoxun değeri olarak sadece yararlı bakterilerin yasayacagı ortamlar olusuyor...Seramik kayada bunun mumkun değil. Doğrudur denitrifikasyon ufak canlı kayalarda bu mumkun olmayabilir ama taban için kullanacagımız 2-3 parca buyuk kutle kaliteli canlı kayada bu mumkun olur diye dusunuyorum..

Seramiğin güzel avantajlarda var mesala kayalara mercan fraglarını dizmek için cok fazla alan var..Kayaya dizmek istek kaya dizaynı ile ilgili kullanılacak kaya miktarı artacak.Görüntü olarak daha güzel..İşimiz sadece goruntu değil doğal ortama yakın sartlar oluşturmak..Bunu kullanmak istiyorsak bu faktorude goz onunde bulundurmalıyız.Ben suna bir formul bulmam lazım diyorum kısaca .Ne candan ne yardan vazgeçmim :)

Super dizaynlar var seramikte...

Devrim suan tamamen kurtuldun mu o beladan ?

Denitrikasyon için değişik yöntemler var. Ben artık refigum taratarı olacam ayrıca 70 lt lik ayrı tankın içinde de ölü fiji kayaları ile denitrikasyon için uğraşacam akvaryumda kaya görmek bile istemiyorum :)

Ben japonların yano sistemini denemiştim ve inanılmaz iş görüyordu ama oeganic carbon olarak vodta yüklemesi için kwesinlikle dozaj pompası lazım 4-5 ay çok iyi gittikten sonra bi tatil sistemi bozmuştu :(

Mutlaka bol gözenekli bir kayada bir miktar denitrifikasyon oluyordur ama örneğin sumpa canlı kaya koyduğunda bu kayaların aralarına sıkışacak olan çökeltilerin oluşturacağı nitrat miktarı, denitrifikasyonun yok edeceği nitrat miktarından fazla olacaktır genelde. Eğer denitrifikasyon yapacak alan yaratmak isterseniz, kovada derin kum yatağı yöntemini deneyebilirsiniz. Oldukça basit ve nitrat üzerinde etkisi görülen bir yöntem.

Mutlaka bol gözenekli bir kayada bir miktar denitrifikasyon oluyordur ama örneğin sumpa canlı kaya koyduğunda bu kayaların aralarına sıkışacak olan çökeltilerin oluşturacağı nitrat miktarı, denitrifikasyonun yok edeceği nitrat miktarından fazla olacaktır genelde. Eğer denitrifikasyon yapacak alan yaratmak isterseniz, kovada derin kum yatağı yöntemini deneyebilirsiniz. Oldukça basit ve nitrat üzerinde etkisi görülen bir yöntem.

Evet buda extra ayrı bir detay :) Seramik hayallerim yattı yatıyor.Fiji fiji platelerede donebilirim

Nitrigon 2 gibi denitrifikasyon bakterilerinin de artışını destekleyen bir kültür ekleyin derin kum yatağı olmadan da (ben 5 cm kumda gözlemledim) nitrojen gazı çıkışı gözlemlenebiliyor. Gözlemlemeseniz bile nitratta düşüş oluyor.

evet abi fiji ye dön en iyisi güzel olur

Semih denitrikasyona fazla kafayı takıyorsun bence. Neden dersen PS nin amacı zaten proteinler nitrojen döngüsüne girmeden toplamak ve bu sebeplede koca koca psler kullanıyoruz. He gidip turbo flotter vs tarzı bi ps kullanacaksan koca tankda o zaman kaya miktarı iyi olmalı ben PS nin topladığı durumdan gayet memnunum nitrat problemimde hiç olmadı değitirince PS yi. Ama daha önce bi çok metod denedim ve en başarılı olduğum metod refigumda jaubert sistemi ile japon yano sistemini birleştirip uyguladığım sistemdi ve o kadar balık yüküne ve turbo flottera rağğmen nitratım 10 bile olmamıştı ne zaman sistemin beslenmesi ihmal ettim sistem tatildeyken çöktü ve ps yi değiştirdim :)

Kesinlikle katılıyorum birincil amaç nitrat oluşturmamak olmalı bu da iyi psle sağlanır. Bende bir ara 21 balık varken nitrat 1ppmden küçüktü bu aralar 5ppm seviyelerinde 17 balıkla devam ediyorum . Malum balıklar büyüdü daha fazla yiyorlar :)

Benim ps den yana sikayetim yokki devrim ati bm 250 var asırı derecede memnunum....Su sistemi kullandıgımda kaybettiğim bişey olmamalı gayretindeyim..Var 2-3 tane yapılcak iş de etkilenmeden..Gözümü kestirmeye calısıyorum yoruldum cunku :)

Osman bey ben şunu tecrübe ettim belki yanlıştır. Çok kaya olunca tamma denitrikasyon oluyor ama çok daha fazla nitrikasyonda oluyor. Bu da daha ps toplayamadan protein nitrojen dönüşümüne girmesine sebep oluyor ve nitrat ortaya çıkıyor. İlk akvaryumumu kurduğumda 650 lt ana tanka 175 kg kaya koymuştum ve nitratla başedemiyordum. Denediğim metodla nitratı 100 lerden 10 lara çekmiştim ama tatilde çökünce sistem gene 100 lere çıkmıştı. Gidip ps yi değiştirdim kaya miktarını %50 azalttım zaman içinde nitratım 0.2 mg-2 mg arası geziniyor. Yani çok kaya daha fazla denitrikasyon ama kat kat fazlasıda nitrifikasyon alanı yaratıyor ve protein toplanamadan nitrata dönüşüyor. En azından benim tecrübelerim ve araştırmalarım böle. Belki yanlıştır ama benim doğru bu saatten sonra böle oldu. Kayalara verdiğim paralara şuan acıyorum

o PSden sonra akıntı miktarının iyiliğinden sonra nitrat probleminin olması çok major bi durum olur bence

Osman bey ben şunu tecrübe ettim belki yanlıştır. Çok kaya olunca tamma denitrikasyon oluyor ama çok daha fazla nitrikasyonda oluyor. Bu da daha ps toplayamadan protein nitrojen dönüşümüne girmesine sebep oluyor ve nitrat ortaya çıkıyor. İlk akvaryumumu kurduğumda 650 lt ana tanka 175 kg kaya koymuştum ve nitratla başedemiyordum. Denediğim metodla nitratı 100 lerden 10 lara çekmiştim ama tatilde çökünce sistem gene 100 lere çıkmıştı. Gidip ps yi değiştirdim kaya miktarını %50 azalttım zaman içinde nitratım 0.2 mg-2 mg arası geziniyor. Yani çok kaya daha fazla denitrikasyon ama kat kat fazlasıda nitrifikasyon alanı yaratıyor ve protein toplanamadan nitrata dönüşüyor. En azından benim tecrübelerim ve araştırmalarım böle. Belki yanlıştır ama benim doğru bu saatten sonra böle oldu. Kayalara verdiğim paralara şuan acıyorum
o PSden sonra akıntı miktarının iyiliğinden sonra nitrat probleminin olması çok major bi durum olur bence

Kullandıgın kayalar neydi devrim :)

Aslında herşeyin azıda fazlasıda zarar :D , dengeyi bulmak lazım kaya çok ise akıntı da çok olması lazım. Muhtemelen sizde asıl etkiyi PSin değişmesi yapmıştır. Kaya fazlalığının azaltılması , tortu pislik birikimini azalttıgı için ikincil bir etki yapmıştır diye düşünüyorum.

Zaten amaç nitrat olmadan toplamak bu yuzden bioball ve mercan kırıgı dolu kulelere karşı çıkıyoruz ya nitrata kırılmadan pse gitsin organik atık :)

ilk kurduğumda %80 yerli %20 fiji idi, azaltınca %60 yerli %40 fiji gibi oldu ama bu seferde süre geçtiği için fijilerden performans alamadım neden dersen coralin kaplanınca hiçbi işe yaramamaya başladılar. Fijileri çıkardım kuruttum üstünden corallinleri temizledim yarısını ana tanka yarısını refiguma attım PS yide değiştirince nitrat derdim bi daha olmadı

Zaten amaç nitrat olmadan toplamak bu yuzden bioball ve mercan kırıgı dolu kulelere karşı çıkıyoruz ya nitrata kırılmadan pse gitsin organik atık
Zaten tecrübelerimden öğrendiğim bu oldu Osman bey. Protein i nitrifikasyon kolonilerine kaptırmadfan yoğun akıntı ile sumpa orda da güçlü ps ile sistemden atılmasını amaçladım. 650 lt lik tankta sumpdan basan motorlar hariç 78.000 ltlik iç akıntı var. ' kafa motorunuda eklersen bi 10.000 lt de artı olarak ordan gelir :) Sumpda kullandığım akıntı miktarıda bunlardan ayrı olarak her gözünde 4.000 ltlik motorlar kullandım

Konu görüntüleyen kullanıcılar