Keşfet

Seramik Kaya Kullanimi

Devrim abi nitrat sorununun nitrifikasyon bakterileriyle alakası olacağını sanmıyorum. Besinleri amonyağa dönüştüren bakterilerle bu amonyağı nitrite ya da nitrata dönüştüren bakteriler genellikle farklı olur. Fazla kaya kullandığında nitratın artma sebebi Osman abinin dediği gibi çökeltilerin bu kayaların aralarında, içlerinde, vs biriktiği içindir. Çökeltiler buralarda biriktiğine kısa sürede çürür hem de protein skimmera ulaşamazlar.

 
Selim sende haklısın. BEn kendi gözlemlediklerim hakkında söledim belkide benim yanlışım vardır ama nitratı yoketmek için benim inandığım 4 yol var. güçlü ve efektif akıntı, gerçekten güçlü bir PS, deişik metodlarıda olsa bi refigum ve purigen. Ben bu 4 yol dışında çözemedim şuan 50 kg kaya var nitrat problemim yok. Kaya ile nitratı elimine etmek için gerçekten bütün kayaların çok iyi kayalar olması ve coraline alg oluşumuna sebep vermeyecek canlılar gerekiyor şahsi düşünceme göre

 
Coralin alg olmaması için de her noktaya ulaşabilen sağlam ışık lazım. Dön dolaş aslında her yol Roma'ya çıkıyor :)

 
Kaya dediğin dekorasyon amaçlıdır bence , sistem sağlam olduktan sonra kayalar gölge etmesin denitrifikasyon istemez :D

 
Kaya dediğin dekorasyon amaçlıdır bence , sistem sağlam olduktan sonra kayalar gölge etmesin denitrifikasyon istemez
+1000

Gökçe bey benim ışık gören yterde coralin oluşması çok yavaşda olsa hatta hiç olmasada altlarda kalan kayalarda destek için kullandığım kayalarda o kadar coralinin önüne geçemiyorum. Tamam güzel oluyor renk olarak ama kayanın amacına ters bana göre o yüzden kaya az olsun olan kayada dekor amaçlı olsun ben nitratı bi şekilde yok ederim diye düşünüyorum. Daha önce 100 olan nitratı değişik yöntemlerle 10 a kadar düşürmüştüm ama yeni amacım bu dekorları kaya yerine kullanıp fijilerle le aşı yapmak ama kesinlikle denitrifikasyon amacı ile deil bu aşının amacı :)

 
Kaya dediğin dekorasyon amaçlıdır bence , sistem sağlam olduktan sonra kayalar gölge etmesin denitrifikasyon istemez biggrin.gif
TAbii bu dediğimiz yeni başlıyanları aldatmasın. Tank sıfırdan kuruluyorsa kaya çok iş yapıyor bakterilere ev sahipliği açısından. Ama bende tankı dağıtırken kaayaları önce sattım. Canlılar 2 hafta kayasız bir şekilde normal yemleme periyodları ile devam ettiler bir problem olmadı. AMa su bir senelikti.

japon yano sistemini
Devrimcim biraz açsan bu yano sistemini malum ben japonca bilmiyorum. Şimdi nerden öğreneyim
default_tongue%20(1).gif


 
Yeni başlayanların renginden dolayı kıpkırmızı kaya almamaları ve benim gibi kaya miktarını abartmamalarını tavsiye ederim. Kaliteli kaya almalarını ama bütün bütçeyi kayaya ayırmadan diğer ekipmanlarıda düşünmelerini öneririm. Gidip 50 kg kayaya minumum 400 ytl verip ps yi 200 ytl ye almaya çalışmak bence düşülecek en önemli hata. psye 400 deil 500 versinler kayaya 200 versinler bence :)

Yano sistemi jaubert sistemine ek yaptım. şöyle yani 5 cm bi plenum alanı bıraktım. üstüne 10 cm büyüklüğü minimum 1 mm boyunda kum tabakası, onun üstünede 5 cm lik canlı kum tabakası yaptım. Plenumdan yukarı doğru 3 boru çıkardım. borunun ikisi yanyanabiri karşı tarafta. Yanyana olan borulardan birini dış filtreynin emişine karşı taraftaki boruyuda dış filtrenin su basma bölümüne bağladım. 3ncü boru ise dış filtenin içindeki bakterileri besleme ve oluşan nitrojen yada diğer gazların boşaltılması için bağlantı oldu. Dış filtrenin içinde büyük mercan kırıkları koyarak çalıştırıyorsun. Su plenumdan çekilip plenuma geri veriliyor ama su hareketi daha hızlı olduğu için jaubert sisteminin turbo takılmış hali diyebiliriz. Dış filtrenin nitrate minus yada etil alkol beslenmesini es geçmediğiniz sürece gayet iyi çalışıyor

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bir de kaya az olan sistemde nitrit ölçmenizi öneririm,belki de nitrata yeterince dönüşemiyordur ;)

nitrat az, kaya da az, nitrifikasyonun, koyduğunuz yemi ve canlıların atığını karşıladığına nasıl emin olacaksınız ?

eğer az kaya düşünülüyorsa arada bir nitrit de ölçmek lazım, 0 dan biraz bile farklı çıksa bioball kulesi tavsiye ederim(belli periyotlarda tortu açısından temizlenmek şartıyla)...

ayrıca bu seramik kaya kullanımı yerine, dekorasyon amaçlı satılan, ölü mercan iskeletlerinden alıp koyup canlı kayalardan aşılanıp canlı kayaya dönüşmesini beklemek nasıl bir fikir ?

tatlısu da bol bol kullanırdık dekorasyon amaçlı, kırmızı mercan mavi mercan diye satılanları, bunlar kullanılamaz mı ?

 
Kaya azsa zaten dediğim gibi çok güçlü bi ps ve güçlü bi akıntı uygularsanız zaten döngüye girmeden atıklar sistemmden atılıyor Burak bey. Zaten nitrit yada amonyak sorunum olsaydı mutlaka balık olayında kayıp verirdim ama yoğun balık yüküne rağmen PS sayesinde kayıp yaşamadım. Zaten benim anlatmak istediğim dönmgü oluşmadan atığı sistemden dışarı atmak için az kaya kullanmak ama çok güçlü ps ve akıntı sağlamak olduğunu anlatmak istedim. Bunlar benim gözlemlerim tabiki bilimsel araştırma deil.

 
Burak Bey nitrifikasyonun yeterli olmaması çok çok nadir durumlarda olabilir (canlıların ölümü ya da bir anda aşırı fazla balık eklenmesi gibi). Bunun dışında az kaya da olsa nitrifikasyon için yeterli bakteri olacaktır. Hele bir de kum varsa...

 
nitrit yükselmesinden kastım öyle aşırı yükselme değil, resifte 0 dan fazla olması hoş değil nitritin,

hiç olmaması ideal, biliyorsunuz nitrat, nitrite göre çok daha zararsız...

geçenlerde sistemimden temizlik amaçlı eskiyen 15-20 kg kaya çıkardım, sonrasında nitrat herzamanki gibi

1mg ın altında görünmesine rağmen , 0,02 seviyesinde nitrit ölçtüm ve de kuleye tıktım biobalları,

3-4 gün sonra yeni ölçümde tam 0 değil ama 0,01 gibi birşey okunuyor, yani düşüyor yavaş yavaş...

bu yüzden uyarmak istemiştim, bende de PS biraz sisteme göre büyük, 500-1000lt arası tank için benim tankım 450lt...

 
Kaya çıkarttığınızda dengeyi bozabilirsiniz çünkü ortamdan bakteri uzaklaştırmış oluyorsunuz. Örnek vermek gerekirse içerisinde 1 yıldır 10 kilo kaya olan bir akvaryum ile içerisinde 1 yıldır 100 kilo kaya olup bir anda bu kayaların 90 kilosu çıkartılan aynı boyutta bir akvaryum çok farklıdır.

Bir de bu gibi durumlarda amonyağı ölçmenizi öneririm. Nitrit sanılanın aksine deniz canlıları için zararlı değil fakat nitrit olması tabiki nitrojen döngüsünün tam oturmadığı ya da bozulduğu anlamına gelir.

 
ortalık karıştı tabi biraz kayalar oynadıkça,bundan da olabilir bir miktar nitrit, dediğiniz gibi kayalar çok eski idi, bazıları eski tankımdan yani 2001 den beri olan kayalar...

 
seramik kaya mevzusuna dönmek gerkirse, mercan iskeleti kullanmakla seramik kaya kullanmak arasında ne fark olabilir ?

 
seramik kaya konusunda bende biraz araştırma yaptım, genelde almanlar kullandığı için yazıları ingilizceye çevirip okumaya çalıştım zaman alıyor tabiki

ama özetle, alınan seramik kayaların akvaryuma eklenmeden önce 1 aylık bir kürleme sürecinden geçirilmesi öneriliyor. Suya Fosfat salınımı yaptığını belirtiyorlar.

ro su ile yaklaşık 3-4 hafta kürlenmesini öneriyorlar kürleme kabının içine fosfat reaktörü eklenmesi ve 2-3 günde bir suyun yine ro su ile değiştirilmesi gerekiyor.

Sonra 1-2 haftalık tuzlu su kürlemesine geçiyorlar bu aşamada %10 canlı kaya yada bakteri kürleri ile hem bakteri kolonizasyonunu hemde alg patlamasını önlüyorlar.

ancak bu aşamadan sonra yıllardır sorunsuz kulandıklarını ifade ediyorlar ve 1 senelik seramik kayaların resimleri ithal canlı kayalardan ayırt etmek gerçekten çok zor

 
1 senelik olmasına gerek yok Özgür. 3 ay sonra harika oluyorlar :)

 
Ben seramikleri koymadan önce tozunu vs vs almak için ro suyla yıkadım arka fonları arka cama silikonla monteledim diğer parçalarıda dal şeklindeki ölü fijilerle epoksiyle monteledim. Fosfat pek ölçmedim akvaryumda test kiti olarak tropic marine kullandım. Ama seramik ve ölü kaya ile dizayn yapılacaksa en dikkat edilmesi gereken şey 2 ay max amanda inanılmaz coralin den dolayı mg değerlerinde düşüş olabilir. Mg değerini kontrol ederseniz sistem olumsuz etkilenmez.

 
az önce ca değerimi kontrol ettim 395ppm litre başına. mg ninde 1200 lerde olacağını tahmin ediyorum daha ölçmedim

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst