Keşfet

Sert Mercanların (Özellikle Spsler) Beslenmesi Hakkında

Katılım
5 Eyl 2013
Mesajlar
1,937
Tepkime puanı
202
Puanları
0
Ad Soyad
Deniz YILDIZ
Merhaba Değerli Üyelerimiz,

Bir önceki yazımda sert mercanların kimyasal elementler ile ilişkisini kaba taslak anlatmıştım. Bu bölümde ise yine amiyane tabir ile sert mercanların beslenme ihtiyaçlarını paylaşacağım. 

Yazıma başlamadan şunu özellikle belirtmek isterim ki bilimsel deneyler sonucu açıklanmış yararlar ve zararlar tüm sert mercanlar denenerek sağlanmamıştır. Bu nedenle bir genellemeye gidilmesinin doğru olmayacağını söylemeliyim. Ancak ben bu genellemeye çok yakın bir paylaşım yapacağım. 

Beslenme:

Mercanların beslenme ihtiyacı, büyüme (kalsifikasyon ve doku büyümesi) için gerekli maddeleri ve bu maddeleri vücut inşalarında kullanmak için gerekli enerjiyi sağlamak için vardır. Enerjinin kaynağıda bilindiği üzere C (Karbon) dur.Sert mercanlar genel anlamda inorganik bileşenleri (CO2,Amonyum, fosfat,nitrat ve bikarbonat ) alarak organik materyallere çevirerek beslenirler. Kabaca fotosentez yaparak glikoz ve gliserol üretip mercana enerji sağlar. Ancak iskelet ve doku büyümesi için gerekli olan diğer elementleri zoo fotosentez ile yeterince sağlayamaz. Bunlar Nitrogen(N=Azot), Fosfor(P) ve Sülfürdür. Dolayısı ile bunları organik olarak dışarıdan almak zorunda kalır. 

Bunları bulamadığı zaman ilginç olarak cyano algden yararlanabiliyor olduğu. Cyano nun çözünmüş  N2 yi amonyaka çevirebildiğini bilmekteyiz. Bu sayede mercan cyanodan bunu sağlayabiliyor. Özellikle atık kapasitesi düşük ortamlarda sıkça rastlanılan durum budur. Şimdi cyano kulağa o kadar kötü gelmiyor değil mi? :)

Tabiki mercanın birde atık kısmı bulunmakta. CO' ve Amonyak atık olarak mercandan atılır ve bunlarda geridönüşüm misali zoo tarafından kullanılır.

Beslenme Şekilleri:

Sert mercanlar iki şekilde besin ihtiyaçlarını karşılarlar. Autotroph olarak ya da hetetroph olarak. Bu iki beslenme şekli ortamın durumuna bağlıdır, ışığa ve sudaki besin partiküllerine vb.

Autotroph, ışıkla beslenme (fotosentez yapan canlılar) , hetetroph ise besini kendi yapamayan dışarıdan sağlamak zorunda olanlar iiçin kullanılan tabirlerdir diyebiliriz halk ağzı ile.

Besin Çeşitleri:

Çok detaya girmeyeceğim, kabaca bir kaç tanesini sayacağım. Bunlar planktonlar, mikroalgler, makroalgler,bakteriler, virüsler ve mikroplar diyebileceğimiz çeşitli besin kaynaklarıdır. Bunların dışarıdan hobici tarafından sağlanması pek kolay değildir ve akvaryum gibi kısıtlı ortamlar bunun engelleyicisidir. 

Ama bu tür besin kaynaklarını nasıl vücutlarına aldıklarının üzerinden geçebiliriz. Özellikle  mesenterial filaments denilen kimimizin zaman zaman sert mercanalrımızda tanık olduğu poliplerinden derisinden çıkan uzantılar sayesinde bunu gerçekleştirirler. Hatta bleach olmuş zoosu kovulmuş mercanlara makroalg beslemesi yapılarak sağlığında gelişme sağlandığı gözlemlenmiştir. Dediğim gibi deneyler spesifik mercan kullanılarak yapıldığından bleach olmuş mercana makroalg dayatmanın yararını görebiliriz demek naiflik olabilir. Hem mercan türü tutmayabilir hem de bleach in nedenleri farklı olabilir.

Gelelim dışarıdan sağlayabileceğimiz ya da akvaryum ortamımızda varolabilecek besin kaynaklarına. Bunlar Aminoasitler, Zooplanktonlar ve balık dışkısı. Ve hatta yeni çıkmış artemia dahildir.

Aminoasitler bilindiği üzere protein yapıtaşlarıdır. Ve mercanlarca çok hoş karşılanır. Özellikle Aspartik asit çok vurgulanmıştır diğer bir kaç aminoasit çeşidi ile. Ancak saf aspartik asit uygulaması önerdiğim düşünülmesin. Çünkü dozajlama konusu saflığı vb durumlara hakim değilim. Ve bir çok hobici markalı tuzlusu ürünü kullanacağından veyahut kullanmasının daha ideal olacağından bunu önerdiğimi düşünmenizi istemem.

Artemia ise oldukça başarılı denenmiş bir besin kaynağı olarak belirtilmiş sert mercanalr için.Yeni çıkmış Artemianın Stylophora Pistillata tarafından nasıl tüketildiğine dair video aşağıdadır. Ve bu tür besleme ile süresini hatırlamadığım zaman zarfında iki kat büyüme gözlemlendiği  beyan edilmiş.




Zooplanktona gelince en büyük alıcıları Milleporalar olduğu belirtilmiştir. Milleporalar ateş mercanları olarak bilinir ve poliplerin parmaklarımızda hafif acıya sebep olabilecek toksin miktarı barındırdığıda belirtilmiştir. 

Balık pisliği ise özellikle derinsu acroları ya da sert mercanlarınca tüketildiği belirtilmiştir. (Dediğim gibi çok amiyane tabirlerle anlaşılması için yazıyorum. Bilimsel kaynak olarak görülmesin.)

Diğer  Büyüme İçin Gerekli Elementler :

Büyüme için akvaryuma yem bocalamanın alemi olmadığı gibi tek başına yine yeterli gelmemektedir. Ana elementler, iz elementler, Oksijen, karbondioksit, bikarbonat gibi  maddelerinde mercan büyümesi için ihtiyaç listesinde bulunduklarını unutmamalıyız! Özellikle gözardı edilen İz elementler mutalaka test edilerek olması gereken ideal seviyelerde olmaları sağlanmalıdır. İz elementler özellikle enzim ve hormon üretilmesinde başaktörlerdir. Lütfen ama lütfen test yapmadan katkı girişi yapmayınız.  Çünkü ortalama tanklarda düzenli su değişimi bunları sağlamaktadır. 

Beslenme Zamanı:

Bu başlık en çok tartışılan konu olarak gündemde durmakta. Genel kanı gece beslenmesi olduğu yönünde olsa da bilimsel veriler gündüz beslenmenin çok daha uygun olduğunu belirtmiştir. 

Ancak gece beslenmesi metabolik aktivitenin hızını artırıp yumuşak doku gelişimi için enerji depolanmasını sağlasa da kalsifikasyon anlamında katkısı sıfırdır  diyebiliriz. 

Beslenme Hakkında Diğer Notlar:

Özellikle yaz aylarında artan sıcaklık nedeni ile mercanlarda zoo kaybı gözlemlenir. Bu nedenle bu kaybın kötü olaylara yol açmaması için dışarıdan beslemek faydalı bir girişim olacaktır. 

Zooplankton protein ve yağ asidi sağlayacağından dokuda bunların artış göstermesini sağlar ve strese karşı dayanıklılığı artırır. 

Polip azalması, koloni azlığı , dokunaç genişlemedeki azalış, ve ölüm gibi sonuçların nedeni genelde açlık olarak belirtilmiştir. 

Bu tür dışarıdan beslenmenin efektif olabilmesi için Protein SKimmer gibi filtre ekipmanlarının kapalı olması bir müddet önerilmektedir. Protein SKimmerın kapatılmayacağı durumlarda söz konusu tabiki. Örneğin oldukça yoğun bir tankta bu besleme şekli uygulandığında mercanların besini kapamama gibi durum riski az olacağından gerek görülmeyebilir kapamaya. 

Diğer önemli husus ise akvaryumumuzdaki dalga. Eğer gereğinden fazla ise mercanının besini yakalama şansı düşük olur ve beslenemez. AYarı ile biraz oynamakta fayda var.

Ancak ve ancak lütfen unutulmaması gereken durum var. Mercan fotosentez sonucu ya da beslenme sonrası kaba tabirle vücudundan atık çıkartır. Bu atık mercana zarar verme boyutlarına çok kolay ulaşır. Özellikle vücuttan cıkan oksijen çok çabuk anti oksidana dönüşüp mercan dokusuna zarar verebilir. Bu nedenle akıntının rolü çok büyük olup bunları mercandan uzaklaştırır. Buna mukabil dalga motor adet fazla olmasını istememiz sadece mercana besin sağlansın diye değildir aynı zamanda atık uzaklaştırmak içinde gerekliliğindendir. 

Bu tür beslenmede çok risk taşımamak için zooplanktonları dozaj pompası ile çok az olarak akvaryuma gündüz vakti vermek en mantıklı yoldur.

SOn nokta olarak C vitamini gibi katkıların SPSler için faydası kanıtlanmamıştır. Faydası der iken dışarıdan verilmesinin demek istiyoruz. Hatta hidrojenperoksit oluşturması nedeni ile zararıda sözkonusu. Merak etmeyin mercanlarımız bunu sentezleyebiliyor. 

Yukarıda vermiş olduğum bilgiler kontrollü ve besinin az olduğu tanklar içindir. Balık sayısı yeterli ve balık yemlemesi gibi etmenlerin olduğu tanklarda bu tür girişlere gerek yok. Zaten bir çok başarılı tanklarda bu yöntemleri görmezsiniz. Yeni başlayanlar için beslenmenin faydaları vb konuları işlemek için bu başlık yazılmıştır. Uygulanması şart diye değil. Saygılarımla

 
Çok faydalı bir konu olmuş ama pek okunup incelenmemesi garip geldi bana.

SPS lerin yeni çıkmış artemia ile beslenmesini youtube da bir çok videoda görüyoruz hatta DIY birçok besin hazırlayıp haftalık uygulayan hobici videoları dolu .

Bizde ise balling katkıları artı amino asit veyaa su değişimi uygulaması var yaygın olarak .

Ben kendi tankımda Kh,ca ,mg,trace elemnts ve günlük 1.5ml acropower amino asit katkısı kullanıyorum.Değerlerim Ca 450 , MG 1350 Kh 6,9-7,7  .Sps konusunda daha yolun çok başında olduğum için dozajlama rejimimin uzun vadedeki olumlu ve olumsuz etkilerini tabikide tahmin edemiyorum şuanda malesef ama ek besin ihtiyacı olduğuna inanıyorum okyanuslar özellikle resif bölgeleri mikro yaşam açısında çok zengin ve videolardan da gördüğümüz kadarı ile spsler polipleri ile ağzına düşen yemi affetmiyorlar.

Ancak büyük tanklarda noktasal artemia ile beslenme oldukça zor bir konu olu diye düşünüyorum.Peki beslemeyi geri dönüşü kapatarak dalga motoru debilerini düşürerek versek nasıl olur bu tarz besleme sonucunda balık olmayan tanklarda zamanla nitrat patlamasıda olmazmı burada besleme periyodu çok önemli gibi ikilemde kaldım siz ne düşünüyorsunuz ?

Saygılarımla

 
"Tabiki mercanın birde atık kısmı bulunmakta. CO' ve Amonyak atık olarak mercandan atılır ve bunlarda geridönüşüm misali zoo tarafından kullanılır."

Buradaki zoo ne acaba?

 
"Mercanların beslenme ihtiyacı, büyüme (kalsifikasyon ve doku büyümesi) için gerekli maddeleri ve bu maddeleri vücut inşalarında kullanmak için gerekli enerjiyi sağlamak için vardır. Enerjinin kaynağıda bilindiği üzere C (Karbon) dur.Sert mercanlar genel anlamda inorganik bileşenleri (CO2,Amonyum, fosfat,nitrat ve bikarbonat ) alarak organik materyallere çevirerek beslenirler. Kabaca fotosentez yaparak glikoz ve gliserol üretip mercana enerji sağlar. Ancak iskelet ve doku büyümesi için gerekli olan diğer elementleri zoo fotosentez ile yeterince sağlayamaz. Bunlar Nitrogen(N=Azot), Fosfor(P) ve Sülfürdür. Dolayısı ile bunları organik olarak dışarıdan almak zorunda kalır. "

Zooxanthellea bence, yani simbiyotik algler mercanın dokusundaki...

zooplanktonlar besin olarak phyto plankton ve bakteri ile besleniyor...

 
Dikkat çekici diğer bir konu ise gündüz beslenme kısmı, kalsifikasyon asıl gündüz oluyor demiş...

doğada gece , butterfly lar yok belki de o yüzden gece mercanlar daha rahat besin kollarını çıkarıyor...

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst