Keşfet

Sizce sorun varmı ? Varsa nerede ?

berk111

Yeni Üye
Ad Soyad
Berk
Herkese merhaba 

yaklasik 3 aylık tank sahibiyim. 2 palyaço ve 3-4 kucuk soft mercanım var sadece 1 tane minik milkam var. 

Soruna gelince kısaca ve net anlatmak gerekirse; conchlarin üzerinde sac çıkarır gibi yosunlaşma olmakta eger snail üstüne yapışırsa tertemiz yapıyor 5-6 güne yeniden ayni durum oluşuyor. 

- bunun yanında aydınlatmanın özellikle tam alt kısımlarında isik verdiği acı altında kumun üzeri koyu bir yosun tabakası olmakta. En azından ben beyaz kalmasini istediğim icin bana oyle geliyor. Bazen dokunup karıştırıyorum ama o noktalarda yine oluyor. 

- kayalarda ise kahverengiye yakın bir yosun mevcut cok cok kucuk lokal noktalarda conchtakine benzer tuh gibi yosun çıkabiliyor. 

Kendime göre sorun çıkarabilecek maddelere yazayım sizin aklınıza gelen başka bisey de olabilir. 

NOT : camlar temizlendikten sonra 3-4 gün sonra cok ufak bazı yerlerde oluyor, yanı camlarda yoğun bir sorun söz konusu degil  

1- Aydinlatma : sıradan lede sahip ve cok az bi W değerine sahip aydınlatmam var idarelik vardı kullandım canlılar basit oldugu icin ama uygunluğu hakkında bilgim Yok %90 beyaz %10 mavi 

1-2 gündür sadece birkaç saat yakıyorum belkı etkisi olur diye. 

2- AF katkıları. Hergun Pro bio s ve np Pro giriyordum bunlar belkı gereksiz yere yükleme yapıp kaynak olarak yosun yapabilir diye okumuştum. 

Genel bilgiler ;

salifer ; 

nitrat: 1-2mg civarı 

fosfat: 0.01

kh: 11.5 

2 gün önce ölçüldü. 

Aktif karbon kullanıyorum. 4 kok de red Mangrove var  

not 2 : 14 günde bir su değişimi yapıyordum  baligin birinde beyaz pamukçuk olunca değerleri stabile çekmek icin haftada 1 kereye düşürdüm değişimi. 

yardimlarinizi bekliyorum. 

Daha 3 aylık olmasına ragmen bu sorunum var yol yakınken onlem almak isterim. Berrak ve beyaz bir tank olması hayalimdi :)  

herkese şimdiden tesekkurler :)  

fotoda kumdan bir kesit koyuyorum altta karışma sonucu kalmış yosunlu katman gözüküyor. Arkada conch üzerindeki yosunlar da belli. Ekli dosyayı görüntüle 44000

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sevgili Berk

Sorunlarin zaten ortada. Nitratin iki balik olan bir tank icin cok  yuksek. İsiklandirman yetersiz dahasi yanlis. Kumu karistirman da muhtemelen ustune tuz biber ekiyor. 

PS nedir bilmiyorum ama o da muhtemelen yetersiz yada efektif calismiyor. 

Fazla yemleme yapiyor olabilirsin ki bu nitrati yukseltiyor olabilir. Gunde bir kez baliklarin 30 saniyede bitirecegi kadar yem vermelisin. Ne marka ve cesit yem kullandiginda onemli. 

Kumu karistirmak cok tehlikelidir. Kum tabanin yuksek ve bunun altinda oksijensiz ortamda yasayan ve nitratla beslenen bakteriler var. Kumu her karistirdiginda bunlar oluyor ve suyu zehirliyorlar. Dogal sonucuda amonyaka sonrasi nitrite ve nihayet nitrata donusturuyor. Kumu karistirarak bu yosunlarla baş edemezsin. Ustten karistiriyor olman bile sonucu degistirmez. Kuma asla mudahale etmemeni oneririm. Degerlerin normale dondugunde kendiliginden duzelecektir.

Kahverengi ve sakal yosunlar yuksek nitratla beraber isiklandirmandaki hatalarla tavan yapiyor. Acil olarak isiklandirmani degistirmeni oneririm. Gunde bir iki saat isiklandirma yetmez. Dogru calisan bir tankta camlarda 3 4 gunde yosunlasma olmaz. Hic olmaz denemez ama 15 gunde bir ufak olusum normal sayilabilir belki. Gerci ben onu da kabul etmiyorum. 

Aktif karbon sayesinde fosfatin dusuk ama muhtemelki onunda suresi dolmustur. Onu da ya cikar yada degistir. 

Elyaf kullaniyorsan uc gunde bir degistirmelisin. Kullanmiyorsan bir sureligine kullan derim. Degerler stabillesene kadar. Ama 3 gunde bir degistir ve su icinde kalmasin.

Su degisimine devam etmelisin. Kullandigin su sebeke suyu degildir umarim. Katki vermeyi bir sure kesmeni oneririm. Sonrasinda da cok daha az vermelisin.

Sirkulasyon ve dalga yeterli mi gozden gecir derim. 

Yosun duvar yapma imkanin varsa kisa vadede bircok sorununu yok edecektir. Ama kalici bir cozum degildir. Sadece degerler normale donene kadar yapabilirsin. Bunu arastir derim.

Elini suya fazla sokma derim Deniz akvaryumunun hic sevmedigi seydir bu. 

Kisacasi sorunlar var. Sorunsuz bir tankta bu yazdiklarin olmaz. Once tankinla ilgili daha ayrinti yazarsan alternatif cozumler olusabilir. 

Sevgili Berk

Sorunlarin zaten ortada. Nitratin iki balik olan bir tank icin cok  yuksek. İsiklandirman yetersiz dahasi yanlis. Kumu karistirman da muhtemelen ustune tuz biber ekiyor. 

PS nedir bilmiyorum ama o da muhtemelen yetersiz yada efektif calismiyor. 

Fazla yemleme yapiyor olabilirsin ki bu nitrati yukseltiyor olabilir. Gunde bir kez baliklarin 30 saniyede bitirecegi kadar yem vermelisin. Ne marka ve cesit yem kullandiginda onemli. 

Kumu karistirmak cok tehlikelidir. Kum tabanin yuksek ve bunun altinda oksijensiz ortamda yasayan ve nitratla beslenen bakteriler var. Kumu her karistirdiginda bunlar oluyor ve suyu zehirliyorlar. Dogal sonucuda amonyaka sonrasi nitrite ve nihayet nitrata donusturuyor. Kumu karistirarak bu yosunlarla baş edemezsin. Ustten karistiriyor olman bile sonucu degistirmez. Kuma asla mudahale etmemeni oneririm. Degerlerin normale dondugunde kendiliginden duzelecektir.

Kahverengi ve sakal yosunlar yuksek nitratla beraber isiklandirmandaki hatalarla tavan yapiyor. Acil olarak isiklandirmani degistirmeni oneririm. Gunde bir iki saat isiklandirma yetmez. Dogru calisan bir tankta camlarda 3 4 gunde yosunlasma olmaz. Hic olmaz denemez ama 15 gunde bir ufak olusum normal sayilabilir belki. Gerci ben onu da kabul etmiyorum. 

Aktif karbon sayesinde fosfatin dusuk ama muhtemelki onunda suresi dolmustur. Onu da ya cikar yada degistir. 

Elyaf kullaniyorsan uc gunde bir degistirmelisin. Kullanmiyorsan bir sureligine kullan derim. Degerler stabillesene kadar. Ama 3 gunde bir degistir ve su icinde kalmasin.

Su degisimine devam etmelisin. Kullandigin su sebeke suyu degildir umarim. Katki vermeyi bir sure kesmeni oneririm. Sonrasinda da cok daha az vermelisin.

Sirkulasyon ve dalga yeterli mi gozden gecir derim. 

Yosun duvar yapma imkanin varsa kisa vadede bircok sorununu yok edecektir. Ama kalici bir cozum degildir. Sadece degerler normale donene kadar yapabilirsin. Bunu arastir derim.

Elini suya fazla sokma derim Deniz akvaryumunun hic sevmedigi seydir bu. 

Kisacasi sorunlar var. Sorunsuz bir tankta bu yazdiklarin olmaz. Once tankinla ilgili daha ayrinti yazarsan alternatif cozumler olusabilir. 
Öncelikle detaylı açıklamanız icin tesekkurler. 

Bende havada kalan yerleri doldurmaya çalışayım. 

İlk olarak yemleme konusunda; nls granül yem kullanıyorum. En kucuk boy olandan ve elimden yediriyorum. Her bir perculaya 3 veya 4 adet olacak kadar veriyorum. 

Yani hemen hemen çoğu zaman yere 1 tane bile yem düşmemesine özen gösteriyorum. 

Aktif karbonu 4 hafta tutup atıyorum. 1 hafta ara verip yenisini koyuyorum. 

Elyaf kullanmıyorum. 

Protein Skimmer = tunze 9001 simsiyah toplama yapıyor Aslında fakat çokta hızlı dolduramıyor hazneyi 4 gün kadar sürüyor. Onla alakalı bir sorun olduğunu düşünmüyorum Aslı'nda zaten az canlı yüküne göre ps fazla diye geliyor diye dusunuyorum. 

Hava ayarını en açıkta kullanıyorum acaba bunu değiştirsem toplama veriminde bir değişim olur mu ? 

Zaten hızlı toplanamayan şeyi birde önünü kesmek gibi mi olur acaba ? 

Su olarak kullanıp sorun yaşamayan insanların kullandığı damacana sulardan kullanıyorum. Probiotic reef salt kullanıyorum. 

Aslında ben bu nitrat değerini doğru diye biliyordum ölçüm kartında tam 10 a denk geliyor yanı 1 olmakta Buda bu fazla sayılıyor mu ? 

İsiklandirma konusuna gelince. Yosun sorunu ortaya çıkınca azda olsa onlem olması adına zamanı azaltıyorlar en kaliteli marka bile olsa. 

Yani suan ışıklandırmamı değiştirsem bu sorun acaba ortadan kalkar mi ? 

Kum karıştırmanın cok yanlış olduğunu biliyorum zaten 1 kere denedim acaba yeniden yosun olacak mi diye 

onuda bir aparatla degil elimle en üstteki yosun tabakasını alıp ezerek yaptım. 

Akinti yeterli geldiğini düşünüyorum. Karşı cama vuran kafa motoru yerdeki kumu bile iteliyor, bunun haricinde heryerden dolaşması açısından dalga motoru da mevcut. 

Bu sorunun kaynağını nokta atışı olarak bulabilsem cok güzel olacak fakat Ne yazıkki bulamıyorum. Işıklandırma kotu farkındayım ama sadece balık akvaryumlarında kullanmadan bile uzun sure devam edenler bar yanı sunu demek istiyorum , ışıklandırmanin kotu Veya yetersiz olması yosuna başlıca bir sebep midir ? 

Tesekkurler. :)  

Ekli dosyayı görüntüle 44008

Kesinlikle evet. Işıklandırma yosunlanma için başlı başına bir sebeptir. Hatalı ve yanlış ışıkşla her turlü zararlı yada istemediğimiz yosun sorunu yaşayabiliriz. 

Örneğin tankımda 15000.kelvin deniz akvaryumu için özel üretim ışıklandırmam var. Yosunlanmam neredeyse sıfır.

Bu sistemi kaldırıp yerine 6500. kelvin tasarruf ampul koysam o zaman 10 gün içinde camlar kayalar kahverengi olur. Bir süre sonra da sakal yosuna döner.

Nereden biliyorum: Tabiki denemişliğim var. Ayrıca sumpta bulunan yosun duvarında 6500k tasarruf ampulde sürekli kahverengi yosun ürüyor. 

Ama öbür yandan değerlerim stabil. Nitritim nitratım düşük diğer değerlerde de bir terslik yok. Buna rağmen yanlış ışık kullanırsam ortaya çıkıyor ki yanlış ışık yosunun ana sebebidir. 

Nitrat için ölçüm değeri resimdeki salifert ölçüm tablosundaki  0.1-025 arasına ideal denilebilir.0.5 üstüne çıkınca tehlike çanları başlıyor demektir. Sizin kullandığınız markada ölçüm farklı verebilir. En düşük seviyenin bir iki kademesi üstünü baz alın. Tablodaki değerlerin yarısından fazla cıkıyorsa sorun vardır denebilir. 

resme göre ps nin toplaması güzel görünüyor. Kısarsanız kuru toplamaya geçer. Bence gerekli değil.

Ekli dosyayı görüntüle 44011

O zaman bu durumda isik isine aciliyet getirmem gerekecek. Aquareef x30 dusunuyorum. Buda yine led ama en azından bu is icin üretilmiş bir led. Gözüm de korkmuyor degil :)  bunu detaylıca irdeliyecegim zaten. Siz önerir misiniz ? En azından kotu bir tecrübeniz varmi ? 

Ve bunun haricinde edinmem yine belli bir zaman alacak birkaç hafta kadar bu süreç içinde sakal yosunlarının ilerlememesi icin falan koymam veya yapmam gereken özel bir şey varmi ? 

Haftalik su değişimi acaba dahada mi coşturur yosunları. ? 

Aktif karbona devam ediyorum bunuj yanında kullanmam gereken ayrica birşey söz konusu mu  tesekkurler. 

Suan yaptıgım nitrat testini koyuyorum. 

Yaklasik olarak 1.0 çıktı bana göre ama bide ekleyeyim siz bakın. 

Gerçi gun ışığı olmamış oldu ama az cok belli 

bu arada benim testim sizden farklı 

bende bulunan değer 10 A bölünüyor. 

Ornegin 2 okunursa 0.2 demek oluyor bu 

ben 10 okudum Buda 1.0 demek oluyor. 

Tesekkurler :)  

Ekli dosyayı görüntüle 44022

Ekli dosyayı görüntüle 44023

Ledlerle aram cok iyi degil. 

İkinci el ilanlara bakabilirsin guzel isiklandirmalar oluyor. 

Yosunlanma istemiyorum yada minimum seviyede olsun diyorsan 12000 ve ustu kalvin degerlerine sagip bir sistem kurmalisin.

Led - power led ayrimina dikkat et. 

Ledlerle aram cok iyi degil. 

İkinci el ilanlara bakabilirsin guzel isiklandirmalar oluyor. 

Yosunlanma istemiyorum yada minimum seviyede olsun diyorsan 12000 ve ustu kalvin degerlerine sagip bir sistem kurmalisin.

Led - power led ayrimina dikkat et. 
Anladım. Siz de yosun sorunu ile karşılaşmışsınız zamanında bunu geçirmek icin ekstra bisey yapmak gerekecek mi 

yoksa mevcut yosunlar zamanla Yok olacak mi ? 

Bu arada nitrat fotosu eklemiştim kritik bir veri söz konusu ise ona da onlem alayım  :)  

tesekkurler yardımlarınız icin.  :)  

Kahverengilikler yok olacaktir. Sakal yosun icin ise tedavi gerekebilir. Ama henuz basindasin. Dogru isiklandirmayla bir sure sabredersin. Temizlik ekibi cozum olabilir.

Nitrat gayet guzel seviyede. Yine de su degisimini ihmal etmeyin derim.

Pekala tesekkurler ilginiz icin :)  

ayrica ben soyle yaptım böyle yaptım diye tecrubelerini paylaşanlar olursa öneriye açığım.   :party2:

su anda ayni dertten muzdaripim ancak ben ancak benim derdim ilgisizlikti. 1 yildir hic su degisimi yapmadim media`lari degistirmedim sadece haftada birkez dolan ps kabini esim bosaltiyor ve gunluk yemlemeyi yapiyordu okadar. sonuc fiyasko gul gibi tankim yosun yuvasi oldu. simdilerde yeniden ilgilenmeye basliyorum henuz su degisimi yapmadim sadece sump`i temizledim ve medilari degistirerek olcumleri yaptim su degerleri normal cikti sadece karbon ve phosban ve diger medialari degistirince bile kahverengi yosunlarda gozle gorulur azalma oldu bu hafta sifonlama ile birlikte biraz su degisikligi yapacagim akabince sonucu bildiririm

Kayalarin uzerini firca ile fircalayarak yosunlari temizledim fakat giden kahverengimsi yosunun altindan tuy gibi kirmizi yosun cikti, nasil birsey bilmiyorum ancak cok hosuma gitti beyaz isikda tuylu kirmizi fakat mavi isiga gectigimde turuncumsu bir renk aliyor ve neon isik gibi parliyor hic boyle bir yosun turu gormemistim cok hosuna gitti.. resmini cekmeyi cok denedim fakat fosforu resimde hic belli olmuyor ayrica kendi yakaladigim surgeon bu kirmizi yosuna bayildi her tarafi didikliyor :)
20de8acf901902ab1a45e16764a945c7.jpg
f3f163be469051c21b523ff904345a16.jpg

Sent my SM-G935P using Tapatalk

Konu görüntüleyen kullanıcılar