Sicaklik buyuk sorun. Akvaryumu kurarken bile aklimdaki en ciddi dusunceydi.
Ortam sicakligi o odada gecmis donemlerde yaz aylarinda en yuksek kac derece oluyorsa ona gore bir tedbir almak lazim.
Birde balik ve mercanlar kac dereceye kadar dayaniyor o da onemli. Gozlemledigim kadariyla baliklar 33 34 derecede yasayabiiyor ama canlilar 30 31 de bozulma surecine giriyor.
Sicaklikla tuzluluk arasinda onemli bir bag var. Sicaklik arttikca tuzlulugu dusurmek lazim. Ben yazin 25 ten 20 -21 lere dusururum. Bu bir iki derece daha fazla dayanabilmelerine olanak veriyor.
Fanlar 2-2.5 derece bir soguma saglayabiliyor. Bu durumda buharlasma o kadar cok artiyor ki aksam geldiginizde tankta su kacagi mi var diye bakiyorsun.
Akvaryum sogutucusunu alsan bi dert almasan bir dert. Almakla da bitmiyor cabuk bozulabiliyor su kacagi yapabiliyor ses yapiyor goruntu kirliligi yapiyor. Elektirik sarfiyati da bir klimadan az degil. Sogutucuya guvenip butun tankini kaybeden akvaristler oldukca coktur.
Sanirim en iyisi ortama klima taktirmak. Hem sizin hem baliklarin konforu icin bu dogru cozum.
Caner beyin paylastigi dolap yapilabilir bir sistem. Ne kadar ise yarar bilemiyorum. Daha once ben bunu yapmayi dusunmustum ama firsat olmadi. Otel tipi motorsuz barlar kullanilabilir.
Birde buzlama teknigi var
Evde buzluga buyuk kaliplar halinde buz yapip sabah ve aksam akvaryuma koyuyoruz. Bir iki tane 2.5.lt lik kola şişesini dondurup sumpa koyabilirsin. Tank cok buyuk degilse ise yariyor. Soguyan suyun isinmasi cok cabuk olmuyor. Ama buz koymayi unutursan yandin. Bu daha ziyade sicakligin kisa surdugu temmus sonu agustos basi isinan yerlerde ise yarayabiliyor. Ani isi degisimininde zarari olabilir tabi basta beyaz benegi tetikler ama yuksek isidan iyidir.