Keşfet

Soğutma önerisi

gorkembora

Yeni Üye
Ad Soyad
GÖRKEM BORA TANER
225 litre ana tank + 90 litre sump için soğutucu fan önerisi alabilirmiyim.?

ilk defa bugün 28.6 C görünce yazın ilerleyen günleri için endişe ettim. izmitteyim çok sıcak bir lokasyon olmasada ihtiyaç olacak gibi...

Merhaba;

Fan ile çok ciddi bir sogutma yapamazsınız. Ortam ısısından en iyi şartlarda 2 , 2,5 derece düşürürsüzün. Oda en iyi şartlarda. Ayrıca o derecede de buharlaşma kaçınılmaz olacaktır. Tavsiyem ufak bir soğutucu bulmanız. Yada daha ekonomik olan çözüm odaya klima taktırmak. Böylece hem siz faydalanırsınız hemde tank.

bu konuda bende cok arastirma yaptim. malesef bulundugum ulkede chiller bulmak imkansiza cok yakin fanlar ile de cozulebilecek bir durum degildi. ayrica benim akvaryum 150 gallon yani yaklasik 560 litre sump haric. bu hacimde bir tanki malesef fanlarla sogutmayi nekadar denediysemde basaramadim ve sizin 28 inanin cok iyi derece bende akvaryum sicakligi surekli 30 ve uzeri idi. sonunda el yapimi tahmin ettigim bir chiller satin aldim (buz dolabindan bozma yapilmis gibi duruyor ve acik kapagi falan yok) su anda 27 dereceye sabitledim ve memnunum gibi. eger bulabiliyor iseniz muhakkak sogutucu bulmaya calisin ancak bulamiyor iseniz diy yapimlari arastirin yada buzdolabi tamircileri ile goruserek ne yapmak istediginizi anlatirsaniz yardimci olurlar. tapatalk duzeltigi zaman resimlerini atarim

bu konuda bende cok arastirma yaptim. malesef bulundugum ulkede chiller bulmak imkansiza cok yakin fanlar ile de cozulebilecek bir durum degildi. ayrica benim akvaryum 150 gallon yani yaklasik 560 litre sump haric. bu hacimde bir tanki malesef fanlarla sogutmayi nekadar denediysemde basaramadim ve sizin 28 inanin cok iyi derece bende akvaryum sicakligi surekli 30 ve uzeri idi. sonunda el yapimi tahmin ettigim bir chiller satin aldim (buz dolabindan bozma yapilmis gibi duruyor ve acik kapagi falan yok) su anda 27 dereceye sabitledim ve memnunum gibi. eger bulabiliyor iseniz muhakkak sogutucu bulmaya calisin ancak bulamiyor iseniz diy yapimlari arastirin yada buzdolabi tamircileri ile goruserek ne yapmak istediginizi anlatirsaniz yardimci olurlar. tapatalk duzeltigi zaman resimlerini atarim
Spider da soğutucu önermiş ama cidden çok pahalı seviyelerde bu cihazlar. Şuan 28 ama ilerde yükselebilir bu sıcaklık.

chiller dediğiniz de soğutucu cihazlar mı acaba.? Hani bu konuda nasıl bişey yapabilirim uygun ve ufak bir cihaz bulma imkanım olur mu acaba?

internette mini bar`i bozarak sogutucu yapmis birisinin videosu var istersen o sekil bir cozum olabilir minik buzdolabini delerek hortumla su buzdolabi icinde dondurulebilir. yada daha oncede dedigim gibi buzdolabi tamiri yapan kisilere su sogutmak icin birsey yapmak istediginizi bildirirseniz yardimci olurlar zira benim satin aldigim da diy yapim bir sogutucu bozdolabi motoru ile yapilmis. aldigim kisi orjinal chiller oldugunu idda etse de DIY yapim oldugu bariz belli malesef dediginiz gibi fiyatlar yuksek. fiyati gectim benim oldugum yerde bulunmuyor da. asagida daha once buldugum link`i ekliyorum belki isinize yarar

Sicaklik buyuk sorun. Akvaryumu kurarken bile aklimdaki en ciddi dusunceydi. 

Ortam sicakligi o odada gecmis donemlerde yaz aylarinda en yuksek kac derece oluyorsa ona gore bir tedbir almak lazim. 

Birde balik ve mercanlar kac dereceye kadar dayaniyor o da onemli. Gozlemledigim kadariyla baliklar 33 34 derecede yasayabiiyor ama canlilar 30 31 de bozulma surecine giriyor. 

Sicaklikla tuzluluk arasinda onemli bir bag var. Sicaklik arttikca tuzlulugu dusurmek lazim. Ben yazin 25 ten 20 -21 lere dusururum. Bu bir iki derece daha fazla dayanabilmelerine olanak veriyor.

Fanlar 2-2.5 derece bir soguma saglayabiliyor. Bu durumda buharlasma o kadar cok artiyor ki aksam geldiginizde tankta su kacagi mi var diye bakiyorsun. 

Akvaryum sogutucusunu alsan bi dert almasan bir dert. Almakla da bitmiyor cabuk bozulabiliyor su kacagi yapabiliyor ses yapiyor goruntu kirliligi yapiyor. Elektirik sarfiyati da bir klimadan az degil. Sogutucuya guvenip butun tankini kaybeden akvaristler oldukca coktur.

Sanirim en iyisi ortama klima taktirmak. Hem sizin hem baliklarin konforu icin bu dogru cozum. 

Caner beyin paylastigi dolap yapilabilir bir sistem. Ne kadar ise yarar bilemiyorum. Daha once ben bunu yapmayi dusunmustum ama firsat olmadi. Otel tipi motorsuz barlar kullanilabilir.

Birde buzlama teknigi var:) Evde buzluga buyuk kaliplar halinde buz yapip sabah ve aksam akvaryuma koyuyoruz. Bir iki tane 2.5.lt lik kola şişesini dondurup sumpa koyabilirsin. Tank cok buyuk degilse ise yariyor. Soguyan suyun isinmasi cok cabuk olmuyor. Ama buz koymayi unutursan yandin. Bu daha ziyade sicakligin kisa surdugu temmus sonu agustos basi isinan yerlerde ise yarayabiliyor. Ani isi degisimininde zarari olabilir tabi basta beyaz benegi tetikler ama yuksek isidan iyidir.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Ağrısız sızısız bir yaz için,uzun soluklu bir tatil için teco  şart.Malesef ki şart.

Konu görüntüleyen kullanıcılar