Keşfet

Sorun ne yardımcı olurmusunuz frogspawn coral

okuruk

Yeni Üye
Ad Soyad
ömer
Arkadaşlar merhaba tankımda bulunan frogspawn coral resimdeki gibi kök kısmından sanki erimeye başladı sebebi ne olabilir Resim çekildiğinde ışık yeni açılmıştı.

Su değerleri;

Tuz:1025

Ca:430

Mg.1300

Nitrat:0.2

Ph:8.1-8.3

KH:10-11

Ekli dosyayı görüntüle 42285

fosfat değeriniz önemli ölçtünüz mü?

size tavsiyem kh ıda 8 üstüne çıkartmayın

Merhaba fosfat tı ölçme sansım olmadı Kh genelde stabil su değişim zamanı yaklaştığında 1 ila 2 puan değişim oluyor ama tavsiyenizi kesinlikle uygulamaya çalışacağım

Sanki erime değil de mercanınız yukarı doğru büyüdükçe aşağıdan iskeleti ortaya çıkıyor. Bir süre gözlemleyin.

Hüseyin bey teşekkür ederim beni şüphelendiren sadece 5-6 gün içerisinde bu seviyeye gelmesi ve diğer kafalardada aynı durum söz konusu ama mercanın açmasında herhangi bir sorun şimdilik olmadı 

Bu mercan için ek besin gerekirmi ben yemleri suda eritip zoa lar veriyorum ve aynı şekilde bu mercanada püskürtüyorum 3 günde bir bu uygulamayı yapıyorum

fosfat değeriniz önemli ölçtünüz mü?

size tavsiyem kh ıda 8 üstüne çıkartmayın
Egemen bey tecrübenize istinaden bilgi amaçlı sormak istiyorum izniniz olursa;

Sudaki yükselen fosfat yosunu tektikler yosun oluşumu başlar diye biliyorum doğrumudur bu bilgim :)  ?

Frogspawn hiç girmedi tankıma ama 2 yıl torch besledim. Büyüdükçe alt taraftaki doku yukarı doğru çıkıyor. Alt taraf ilk başta inceliyor. Bu dönemde küçük bir olumsuzluk olması durumunda  incelen kısım daha hızlı kaybolup insanı şüpheye sürüklüyor. Gözleminizde bir problem çıkmazsa problem yoktur.

Ben karides, balık, kuru yem, kalamar ve sarımsak karışımını blenderdan geçirip dondurdum. Uzun süre bu karışımla besledim. Şuan tank pico olduğu için pek beslemiyorum. Beslerseniz daha hızlı gelişim gösterir.

Teşekkür ederim Hüseyin bey ozaman gözlemlemeye devam edeyim inşallah büyüdüğü için bu şekilde davranıyordur yemleme için verdiğiniz tarif güzelmiş :)  akşam ilk iş hazırlamak olacak.

0 dan 1,36 lara kadar fosfatı tankımda gördüm fakat hiçbir yosunlanma ile karşılaşmadım sizin dediğiniz silikat değeri ile alakalı olabilir yada düşük kh

Ozaman benim aklımda kalan bilgi yanlış  teşekkür ederim Egemen bey bilgilendirmeniz için

Fosfat ve silikat için  Chemi Pure Elite filitre elemanı var bunu kullanmaya başlasam sanırım sorun olmaz

Evet bu ürün başarılı bende kullandım ama fosfat değerinizi ölçmeniz gerekli 0 isede sorun çünkü

Fosfat testi 3 hafta önce bitti tekrar temin etmeyi ihmal ettim :(  ama en kısa zamanda almam gerekiyor ben salifert kullanıyorum sizin önereceğiniz varmı bu testler konusu bana göre biraz muamma üretici firmalara göre doğruluk mutlaka değişiyordur kesin bilgi bence tecrübe :)  

kesinlikle dijital olmalı diğer testlerle doğru sonuç alamazsınız

Tamam teşekkür ederim ben dijital testleri biraz araştırayım

bir ay önce yeni aldığım bir torchum eridi sanırım hastalıklı aldım çünki bir kaç kafası boştu nyse sonra diğer torchlarıma baktım aynı bu sizin fotoğraftaki gibi olduğunu fark ettim ve paniğe kapıldım onlarada hastalık bulaşmıtr diye şuan bende gözlemliyorum hergün bakıyorum inşh büyüdüğü için böyledir canlılarımız :)

Arkadaşlar, bu tür canlılar uygun ortam olmayınca, eriyip kaybolma, dağılma veya kendi kendini sindirme (Brown Jelly) tarzı tepkiler verebiliyorlar...

kötü ortamdan iyi ortama (ihtiyaç duyduğu şartlar) geçtiğinde ise neredeyse tek hücreden yeniden doğuyorlar...

şu an 1 karış büyüklüğünde bir frogspawn kolonim var, ekstrem akvaryumdan önce Pasifik akvaryum vardı oradan almıştım...

canlı, bir dönem kötü su şartlarında öldü, kayasını(taşını) atmadım, frag taşı olsun diye bıraktım, ışık ve akıntı alan biryerde duruyordu, birkaç ay içinde üzerinde minik fosforlu bir nokta oluştu, mushroom zannettim tutunmuş büyüyor diye düşündüm, büyüdükçe aynı renkte kaldı, 1tl boyuna geldikçe kolları uzamaya başladı, daha sonraları fark ettim ki, ölen frogspawn tekrar oluştu...şu an 1 karış boyuna ulaştı...

aynı  şekilde ithalattan gelen  hammer coralim 1 kafa, ilk günden kaybetti ve dağılmaya devam ediyordu, 1-2 haftada alıştı şimdi büyüme sürecinde...

kısaca canlılar ihtiyaçlarını istiyor, fazlasını veya eksiğini değil...sağlayabilirseniz ölmek küçülmek kaybolmak yerine, büyümek çoğalmak uzun yaşamak moduna giriyorlar...

aldığınız canlıyı iyi araştırın, 

uygun yere koyun, uygun değerleri ve besini sağlayın, uygun ışık ve akıntıyı sağlayın, sonra fazla oynatmayın...

canlı ölüyorsa, ufak ihtimalle , yaralanmış toparlıyamıyor, ama daha büyük ihtimalle ortam uygun değildir bunu araştırmanız lazım...

yoksa ölen veya ölmek üzere olan bile toparlıyor...

fungia, disk coral, 2 defa ölüp yeniden oluştu, kişisel hatam yüzünden kaybettim...

ama birini de arkadaşın tankından aldık, butterfly, dalıp ağzını ve çevresini parçalamıştı, canlı ölmedi , tamamlandı ama ağzı tam tekrar gelişmedi, fotosentezle yaşamaya hatta büyümeye devam ediyor, sudan alacağı organik besin yerine ışıktan beslenerek sağlam bir şekilde devam ediyor...bu , şuna da örnek teşkil ediyor, bu tür lps mercanlar ne kadar beslenmek ister? Işıkla da beslenebilir mi? buna da cevap oluyor...

Burak bey merhaba bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim 

Tankımdaki su değerleri normal görülüyor tabi testlere göre bildiğim kadarıysa bu canlı fazla akıntıyı sevmiyor ışık orta seviyeye kadar kabul ediyor tankımda 90w bir armatur var benim şüphelendiren dalga konusu tankımda eheim 1800 dalga motoru var ve dalga çok oluyor 3 gündür dalga motorunu çalıştırmıyorum akvaryumun kendi su sirklasyonu bi dalgalanma yapıyor birde bu şekilde sudaki dalga min seviyedeyken takip edeceğim

Tankım BoyuTL 500 128lt

Ekli dosyayı görüntüle 42349

Moderatör tarafında düzenlendi:
Işık 90w floresan mı? Led mi?

akıntı, rahatsız etmeyecek kadar sakin, canlıları sürekli besleyecek kadar da bol olmalı...

sonuçta denizden geliyorlar, gölde yaşamıyorlar...

benim gözlemim, bu canlılar için orta ışık , orta/az akıntı yeterli...

ışık 150-300 par aralığı...

az ve orta akıntı demek, yine epey bir akıntı demek...

motorun konumunu iyi ayarlayıp yeniden çalıştırın, eğer akıntı hızı yüksek geliyorsa, akıntıyı daha geniş dağıtan bir modelle değiştirin...ama akıntıyı kesmeyin, bu durumda beslenmez ve içindeki atığı suya bırakamaz, yine yaşamaz...

su değerleri biraz karmaşık...

çok düşük fosfat olursa beslenmek için yemleme veya kuvvetli ışığa ihtiyaç duyar...

çok düşük nitrat olursa da aynı...

yüksek fosfat zaten kanalizasyonda yaşıyormuş gibi olur...

nitratı yüksek düzeylere kadar tolare edebilirler...

bunlarda kh, kalsiyum, magnezyum kadar trace element ve ağır metal elementlerin de katkısı olduğunu düşünüyorum...

sizdeki gibi ufak boyutta bir nano tankta ise, kh dengede tutsanız, mg ve kalsiyumu da kolayca sabit tutsanız bile,

trace elementlerin (azınlık element yani) ve ağır elementlerin ( renklenmeye etki eden ancak zehirli) konsantrasyonunu kontrol altında tutmak azınlıkta kalmasını sağlamak epey zorlu bir iş...

Ne yapılabilir?

su değerleri ( kh, mg, kalsiyum, fosfat, nitrat, tuzluluk) dikkatli takip edilir, trace element ve ağır metal için su değişimiyle tuzdan gelen elementlerden yararlanılabilir...

veya çok nadiren, kullanma talimatında yazanın 1/5 İ kadar , ayda yılda 1 trace element katkısı eklenebilir...

100 litreye 1 damla kullanılan ürünler mesela, günlük veya 2 günde bir yazanı, 15 günde 1 uygulayabilirsiniz mesela...

vitamin, trace element ve biraz mercan yemi içeren damla sistemli eklenen ürünleri biraz araştırın...

Teşekkür ederim Burak bey ışık led akıntı konusunda bir türlü dalga motoru için doğru yeri bulamıyorum bu yüzden dalga motoru fazla akıntı oluşturduğunu düşünüyorum değiştirmek en doğru yol gibi görülüyor bütün öneri ve tavsiyelerinizi elimden geldiği kadar uygulamaya çalışacağım önerebileceğiniz trace element katkısı varmı

Moderatör tarafında düzenlendi:
Akıntı motoru olarak, bu boyutta, dc motor rw4 olabilir veya tunze 6040...

sabit akıntı ise hydor koralia olabilir veya tunze 6020...

hydor koralia lar büyük kasalı , görüntü olarak dezavantajı var ama akıntıyı oldukça geniş dağıtıyorlar...

ışık için birşey demem zor, led tecrübem yok... Tek bildiğim, led ampüllerde , floresan veya metal lambadaki geniş spektrumlu ışığı yakalamak için çok çeşit ve yeterli sayıda ampül kullanarak toplam bir aydınlatma elde etmek gerektiği...

trace element / element katkısı , bu türden canlılar için en etkili grotech derdim ama sizin tank için çok miktar olmuş olur...

aqua forest ın 10ml boyutunda katkıları uygun olabilir...

vitality, energy, built , amino ve Micro E modellerini inceleyin...

vitality ve built in zararı olacağını düşünmüyorum ancak, amino, Micro E ve energy modellerini , sizinki boyutta tankta epey bir zamana yayarak kullanmak yerinde olur...

benim tankım 250lt, çok sayıda lps, az sayıda sps var... mercan koyacak yer yok, vitality ve built rahatlıkla kullanıyorum, amino ve energy ürünleri üzerinde yazan dozda gitmek benim tankıma çok fazla geliyor...bunları, kalabalık mercan popülasyonuna rağmen haftalık ekliyorum...

marka vermek pek etik değil , aynı zamanda , bir marka bütün ürünleri iyi yapıyor diye bir durum da yok...

hemen her markanın, rakiplerden iyi yaptığı ürünleri var...bunları zaman içinde görüyoruz...bu bağlamda Kz , fauna Marin ve grotech in de rakiplerine göre çok üstün ürünleri var... 

Ben, özellikle sizdeki ebatta bir tankım olsa, Nasıl hareket ederdim mantığıyla yaklaştım buna da açıklık getirmek isterim...

Konu görüntüleyen kullanıcılar