Arkadaşlar, bu tür canlılar uygun ortam olmayınca, eriyip kaybolma, dağılma veya kendi kendini sindirme (Brown Jelly) tarzı tepkiler verebiliyorlar...
kötü ortamdan iyi ortama (ihtiyaç duyduğu şartlar) geçtiğinde ise neredeyse tek hücreden yeniden doğuyorlar...
şu an 1 karış büyüklüğünde bir frogspawn kolonim var, ekstrem akvaryumdan önce Pasifik akvaryum vardı oradan almıştım...
canlı, bir dönem kötü su şartlarında öldü, kayasını(taşını) atmadım, frag taşı olsun diye bıraktım, ışık ve akıntı alan biryerde duruyordu, birkaç ay içinde üzerinde minik fosforlu bir nokta oluştu, mushroom zannettim tutunmuş büyüyor diye düşündüm, büyüdükçe aynı renkte kaldı, 1tl boyuna geldikçe kolları uzamaya başladı, daha sonraları fark ettim ki, ölen frogspawn tekrar oluştu...şu an 1 karış boyuna ulaştı...
aynı şekilde ithalattan gelen hammer coralim 1 kafa, ilk günden kaybetti ve dağılmaya devam ediyordu, 1-2 haftada alıştı şimdi büyüme sürecinde...
kısaca canlılar ihtiyaçlarını istiyor, fazlasını veya eksiğini değil...sağlayabilirseniz ölmek küçülmek kaybolmak yerine, büyümek çoğalmak uzun yaşamak moduna giriyorlar...
aldığınız canlıyı iyi araştırın,
uygun yere koyun, uygun değerleri ve besini sağlayın, uygun ışık ve akıntıyı sağlayın, sonra fazla oynatmayın...
canlı ölüyorsa, ufak ihtimalle , yaralanmış toparlıyamıyor, ama daha büyük ihtimalle ortam uygun değildir bunu araştırmanız lazım...
yoksa ölen veya ölmek üzere olan bile toparlıyor...
fungia, disk coral, 2 defa ölüp yeniden oluştu, kişisel hatam yüzünden kaybettim...
ama birini de arkadaşın tankından aldık, butterfly, dalıp ağzını ve çevresini parçalamıştı, canlı ölmedi , tamamlandı ama ağzı tam tekrar gelişmedi, fotosentezle yaşamaya hatta büyümeye devam ediyor, sudan alacağı organik besin yerine ışıktan beslenerek sağlam bir şekilde devam ediyor...bu , şuna da örnek teşkil ediyor, bu tür lps mercanlar ne kadar beslenmek ister? Işıkla da beslenebilir mi? buna da cevap oluyor...