Keşfet

Sps lerde renk açılması ve rtn

Mert Eker

Yeni Üye
Ad Soyad
Mert Eker
Özellikle acro türlerinde renkler çok açılmaya başladı, ben de amino asit, yem katkısı ve potasyum iodide. Potasyum, demir gibi katkıları bir anda boca ettim. Bütün mercanların keyfi kaçtı, özellikle acrolarda soyulma oldu.  Değerleri ca 330 ve üstü mg 1400 kh 7-8 aralığında değişiyor. 

Bu sps lerin düzelmesi için ne yapmak gerekli. Biopellet kurmayo düşünüyorum ama sisteme ekstra yük bindireceğinden endişeliyim.

Mert Bey gecmiş olsun;

Oncelikle canlıları geri dondurmeniz biraz zor ve zamana baglı, tavsiyelerim :

1- CA dusuk, MG nispeten yuksek Nitrat, Fosfat olcumunuz yok ama buyuk ihtimalle yuksektir. Buyuk hacimli su degisimi yapın. Once %70 2 gun sonra %50 2 gun sonra %25 sonrasında haftada 1 %15 su değişimi. Tum bu değişimler sonrası mutlaka su hacminize gore bakteri gırısı yapın.

2- Tankınızın litrajı nedir bilemiyorum ama benim biopellet ile ilgili cok iyi tecrubem olmadı. Herseyi "0" lıyor SPS dahil canlıların belli miktarlarda fosfatada, nitratada, ihtiyaci  var. 

3- Tavsiyem su olur. KZ veya AF ( aquaforest) a gecin. Tuz dahil ben AF ye gectim. Belirlenen dozlarda girişler ve kontrol altında tuketimleri belirledikten sonra canlılarda inanılmaz gelişme, buyume ve renklenme gozlemliyorum. AF method diye arartırırsanız nasıl olacagı ve tecrubeler paylasılmıs.

Gecmiş olsun kolay gelsin.

brgds

Siz tankın ipini çekmişsiniz

test yapmadan potasyum filan girdiyseniz daha feci potasyumun fazlasının insanlar üstünde bile etkisi kalp krizidir

amino sadece mercanın açlık hissi uyandırması beslenmesi için ki zaten fazlası tankı bozar

330 ca ya 7-8 kh da biraz değişik geldi bana tuzluluğunuzu bir kontrol edim derim ben hatta refraktometreyi bir daha kalibre ederek kontrol edin

bu süre zarfında benim önerim su değişimi kaliteli bir tuzla ve az bir dozajla acro power veya besin değeri olan katkı özellikle kullanım talimatının yarısı kadar 

varsa potasyum testi yapın ne durumda potasyum bir kontrol edin

geçmiş olsun

Üstatlar tavsiyeleriniz için çok teşekkürederim.  Potasyum, demir, iodide katkıları Af nin ürünleri, üzerindeki doza göre giriş yaptım. Amino asit acro power girmiştim, bir kapak girdim ki sanırım fazla geldi. Dün yüzde 30 su değişimi yaptım, reefcrystal ile. Çok ani su değişimleri yapıp bakteri populasyonunu da sekteye uğratmak istemiyotum açıkças. Af ni pto bio s bakteti kültürü var girsem faydası olur mu?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Tuzluluk ne durumda?

PO4 ?

amonyağa sebep olacak birşey oldu mu?

değerler değişken mi? yoksa genelde yukarıda yazdığınız gibi ve sabit mi?

Acro power bir kapak, tank nano değilse o kadar da sorun çıkarmayabilir...

potasyum ne kadardı, siz ne kadar eklediniz bilmiyorum ama fazlası renkleri koyu yapar...

potasyum iyodid, iyot katkısı ve doz aşımı zehirlenme demek, fazla dozda olursa dezenfektan görevi görüyor, yeni aldığım mercanları kap içerisinde 2-3 damla iyodin eklenmiş tank suyuyla banyo yaptırırım, içerisinde parazit vs varsa dökülüyor...

demirin fazlası da, eğer tankta az da olsa fosfat varsa yosunda patlama yapar, yosun oluşumu artmadıysa fosfat sıfırlanmış olabilir...bu da açlıktan sorun yaşadığınız anlamına gelebilir...

ani mercan yemi girişi de , temiz ortama alışmış canlıların suyunu aniden kirletmek demek, bu da stres yapar...

kısaca mercanlar kötü durumları atlatabilir ama art arda aşırı değişimlerde pek şansları kalmıyor malesef...

Belki bukadar da olmaz diyeceksiniz ama tuzluluk buharlaşmadan 1029 olmuş, yavaşça 1026 ya çektim,  üstüne bütün bu saydıklarımın dışında arkadaşın ölmek üzere olan birkaç mercanı vardı onları da tanka ekledim. :(

Hakan beyin dediği gibi tankın ipini çektim. Af nin fosfat tutucusu var çorap içinde.

Amonyak testim yok 

2 tane nitrat testim var hep sıfır ölçüyorlar. Zincirleme hatalar silsilesi, geçen hafta tank muhteşemdi, birkaç mercanın rengi açılıyor diye herşeyi mahvettim. Bunları aslında birazda okuyan arkadaşlara ders olması için yazıyorum detaylıca. :(

Durum budur hakim bey. Çok nadir türde sps lerim vardı hepsi topun ucunda şimdi. Ağlamak istiyorum :(

Tuzluluk ne durumda?

PO4 ?

amonyağa sebep olacak birşey oldu mu?

değerler değişken mi? yoksa genelde yukarıda yazdığınız gibi ve sabit mi?

Acro power bir kapak, tank nano değilse o kadar da sorun çıkarmayabilir...

potasyum ne kadardı, siz ne kadar eklediniz bilmiyorum ama fazlası renkleri koyu yapar...

potasyum iyodid, iyot katkısı ve doz aşımı zehirlenme demek, fazla dozda olursa dezenfektan görevi görüyor, yeni aldığım mercanları kap içerisinde 2-3 damla iyodin eklenmiş tank suyuyla banyo yaptırırım, içerisinde parazit vs varsa dökülüyor...

demirin fazlası da, eğer tankta az da olsa fosfat varsa yosunda patlama yapar, yosun oluşumu artmadıysa fosfat sıfırlanmış olabilir...bu da açlıktan sorun yaşadığınız anlamına gelebilir...

ani mercan yemi girişi de , temiz ortama alışmış canlıların suyunu aniden kirletmek demek, bu da stres yapar...

kısaca mercanlar kötü durumları atlatabilir ama art arda aşırı değişimlerde pek şansları kalmıyor malesef...
Bu açıklamalar çok aydınlatıcı oldu. Potasyum iodid doz aşımı olmuş olabilir. Mercanlar ani tepki verdi çünkü.

Yosunlanmada artış yok, demiri girme sebebimde yeşil platedeki renk açılmasıydı.

Tissue nacrosis form the base, yazan kısmı okuyun,

Kz nin tavsiyesi ;)

Ekli dosyayı görüntüle 44629

Tuzluluk artışı bir sebep,

iyodin  katkısı, 100lt ye 1 ml değil 0,1 ml şeklinde ekleniyor...

mesela en zararsız sayılabilecek formda iyodin katkısı reeflowers da, 100lt ye haftada 0,2ml demiş,

max. dozaj ise günlük 100lt ye 0,1ml...

100lt ye 1ml girince mesela, dozu 10 kat aşmış oluyorsunuz...

fosfat yokluğu da , birden yükselişi de yukarıda yazmıştım çok sarsıcı olaylar mercan sağlığı ve renkler açısından...

mercan sağlığını en çok tehdit eden olaylar:

tuzluluk, ısı, kh ve fosfat dengesizliği...

diğer faktörler bence daha tolare edilebilir oluyor...

Rf nin iodin katkısını girdim ve 300 litreye küçük kapakla bir kapsk kadar ki söylediklerinize göre dozu çok çok aşmışım 

Sorunu bulduk sanırım. Su değişimiyle umarım toparlar.

Teşekkür ederim üstad.

Tissue nacrosis form the base, yazan kısmı okuyun,

Kz nin tavsiyesi ;)

Ekli dosyayı görüntüle 44629

Tuzluluk artışı bir sebep,

iyodin  katkısı, 100lt ye 1 ml değil 0,1 ml şeklinde ekleniyor...

mesela en zararsız sayılabilecek formda iyodin katkısı reeflowers da, 100lt ye haftada 0,2ml demiş,

max. dozaj ise günlük 100lt ye 0,1ml...

100lt ye 1ml girince mesela, dozu 10 kat aşmış oluyorsunuz...

fosfat yokluğu da , birden yükselişi de yukarıda yazmıştım çok sarsıcı olaylar mercan sağlığı ve renkler açısından...

mercan sağlığını en çok tehdit eden olaylar:

tuzluluk, ısı, kh ve fosfat dengesizliği...

diğer faktörler bence daha tolare edilebilir oluyor...

Aktif karbon ve zeolit  ,

ve protein Skimmer da biraz yardımcı olur, belki biraz sulu toplatmak...

Su değişimleri sonucu mercanlar kendine gelmeye başladı, polip açılımları düne göre daha iyi.1 robusta, bir milka frağı, küçük bir plate dışında kayıp yok şimdilik. Diğer mercanlarda ufak doku kayıpları oldu. Üstadlar çok teşekkürederim yardımlarınız için. Sisteme aktif karbon ve zeovit ilave ettim.

zeolit ile zeovit farkı var mıdır?

zeolit ile zeovit farkı var mıdır?
Arastirsigim kadari ile zeolit bildigimiz tas iken zeovit; kz'nin zeolit ve cesitli katki be bakterilerle uygululama yaptigi yontemin adi. Yanlis ise duzeltin. Meger tatli sudaki gibi suyu zeolitten gecirmek yeterli degilmis.

Demir fazlaligi olsaydi sarilariniz yesil olurdu. Baska mercanlarda da yesillenmeler baslardi. Eger potasyum fazlasi varsa zeolit tasi eklemek potasyum fazlasini alir, carbon da agir metalleri. Demir de bakir gibi splerde doku zayiflamasina ve renklerin acilmasina neden oluyor. Ama eger sorun bu olsaydi yuksek tuzlulukta butun trace elementlerin de tavan yapmasi ve dokuda acilmadan ziyade ozellikle kirmizi renklerde kahverengilesme olmasi gerekirdi bana gore.

Dipten beyazlama varsa isin icinde aclik da olma ihtimali var, fosfatiniz sifirlanmistir belki. Bu durumda zooplankton bazli besinler ve amino asitler ile 2 gunde bir beslemek gerekiyor canlilari. Pohl special xtra bulabilirseniz renkleri koyulastirma konusunda cok basarili. Ama zeolite, aktif karbon, su degisimi ve yemleme benim onerim.

Demir fazlaligi olsaydi sarilariniz yesil olurdu. Baska mercanlarda da yesillenmeler baslardi. Eger potasyum fazlasi varsa zeolit tasi eklemek potasyum fazlasini alir, carbon da agir metalleri. Demir de bakir gibi splerde doku zayiflamasina ve renklerin acilmasina neden oluyor. Ama eger sorun bu olsaydi yuksek tuzlulukta butun trace elementlerin de tavan yapmasi ve dokuda acilmadan ziyade ozellikle kirmizi renklerde kahverengilesme olmasi gerekirdi bana gore.

Dipten beyazlama varsa isin icinde aclik da olma ihtimali var, fosfatiniz sifirlanmistir belki. Bu durumda zooplankton bazli besinler ve amino asitler ile 2 gunde bir beslemek gerekiyor canlilari. Pohl special xtra bulabilirseniz renkleri koyulastirma konusunda cok basarili. Ama zeolite, aktif karbon, su degisimi ve yemleme benim onerim.
Üstad çok güzel açıklamışsın. Bende besin eksiği olduğunu düşünerek bir anda fazla katkı girdim sanırım, kopma noktasıysa iodin katkısıydı. Su değişimi sonrası toparlanma devam ediyor.

Konu görüntüleyen kullanıcılar