Keşfet

Sps Mercanlar Ve Renkleri

monark

Yeni Üye
Ad Soyad
Uğur
Herkesin bildigi gibi sert mercanlara renk aldirmak , dogal renklerini korumalarini saglamak kolay degil. Ben kendi tankimda bazi renkleri kolay elde ederken bazi renkleri aldirmak cok zor oluyor. Bu konuda tecrube ve bilgilerinizi paylasmanizi rica ederim. SpS lerde renklerin daha parlak ve canli olmalari icin neler yapilabilir?

Kolaydan zora dogru SPS lerde renkler:

SARI
YESIL
MAVI VE BAZI MORLAR
KIRMIZI, PEMBE ve BAZI MORLAR
SADECE MOR

iznin olursa ugur abi ilk dusuncelerimi ben yaziim spsler cok farklı canlılar aynı koloniden alınmıs 2 aynı frag bnm akvaryumda limon sarısı olurken baska bi akvaryumda yesilimsi bi renk aldı 2 side gayet saglıklı benm dusuncem burda en onemli 2 etken war suyun degerleri ve aydınlatma herkezn gozune guzel gelen suyu şıkırşıkır yapan ledler konu sps olunca bence yetersiz kalıyor t5 ler cok daha hızlı buyutup cok daha cabuk renk aldırıyor ben sahsen akvaryumda t5 kullanıyorum ve spslerin renk almasındanda buyume hızındanda gayet memnunum ayrıca milk kullanımıda buyume hızını arttırıyo

Bilgim tam değil ama sonuçta maksat öğrenmek yurtdışında zeovit denen bi reaktör kullanilmakta imiş ve bu reaktör tankı sırtliyormuş nekadar doğru nekadar yanlış okadarini bilmiyorum ama bilgisi olan varsa benide zeovit konusunda aydinlatirsa super olur

Uğur Abi Erkul Senkaya yazsın o daha tecrübeli :D Renk aldırmada baya ugrasmıstı

Burada SPS icin minimum sistem gereksinimlerinin karsilandigini varsiyorum. Guclu isik, istenen seviyede kh kalsiyum ve magnezyum, guclu skimmer, biyolojik acidan olgunlasmis bir tank.

Benim merak ettigim renklere spesifik etkenler nelerdir? Mesela fistik yesili bir staghorn acroporaya rengini en ihtisamli sekilde aldirmak icin ne yapmak gerekli?

Pembe bir sps hangi etkenlerden cok etkilenip rengini kaybeder?

Gibi gibi. Renklere spesifik olarak tecrube ettiginiz etkenleri bekliyorum.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Mercanların renklenmesi en sıkıntılı konulardan birisi :)

Mercanlar üzerine çok fazla araştırma yapılmadığı için de direkt olarak bu budur , şu şudur şeklinde kesin ifadeler kullanamıyorz.

Renklenme konusunda birçok faktör rol almakla birlikte öncelik sırasına göre sıralayacak olursak;

Öncelikle nitrat  ve fosfatı makul düzeylere çekerek stresten uzaklaştırmak gerekir, mercanları strese sokan bir diğer sebep sudaki ağır metaller, ro suyu bu aşamada çok önemli.

İkinci aşama stresten uzaklaşmış mercanların sudaki elementlerden faydalanması yani sudaki iyonik dengenin sağlanması. Demir burada önemli bir faktör. Demir aslında mercanlara yeşil rengini veren element ama aşırı demir mercanların kararmasına neden olurken sudaki yetersiz demirde mercanların iyon alış verişini engelliyor.

Bunun dışında mercanlara rengini veren potasyum iyodür, potasyum klorür elementleri  mavi ve kırmızı rengi veriyor.

Aslında yapılması gereken Ro su kullanarak iyi bir tuzla düzenli su değişimi. Bu, mercanlara stressiz bir ortam ve sudaki iyonik dengenin sürdürülmesini ve renklenmeyi sağlar. Mercanlar bizden fazla birşey istemiyor.  Nitrat ve fosfattan uzak stabil su değerleri renklenmenin sırrı. Katkı kullanmak gereksiz, tuzun içinde zaten bütün elementler var. Başta da belirttiğim gibi çok farklı elementler bu iyonik dengede rol oynayabilir ve biz birçoğunun etkisini bile bilmiyoruz, yaptığımız testler bu değişkenlerin sadece ufak bir kısmını gözlemlememizi sağlıyor.Testler ve katkılara boğulmaktansa düzenli yapılan su değişimi en doğru çözüm gibi.

Uğur bey sps tür ve çeşitlilik farklılıklarını bir tek nedene bağlamak ne kadar dogru olur bilmiyorum.

Sizinde bildiginiz gibi mercana rengini pigmentleri vermekte. Bunlar ışığa, eser elementlere ve mercanın sağlığına göre değişiklik gösterebilmekte ve mercanın rengini belirlemekte diger bir etken zooxant. Durum bu şekilde olunca bunu bir bütün olarak ele almak gerekir diye düşünüyorum.

Farklı bir örnek vermem gerekirse. Bunu sizinle de paylaşmıştım Özellikle montipora digita türleri bende olmuyor. Özellikle tankımda organiğin az olduğu için low nutrientle ugraştıgım için ve  beslenme içgüdüsünün tetiklenmesi için amino asit kullanmaya tekrar başladım. Bu süreç zarfında digita türlerinde kagıt gibi yırtılma ve ölüm durdu ( bu düşük nutrienti mi yükselti yoksa canlının ihtiyacını mı karşıladı bur da  hiç bir fikrim yok yalnız bende işe yaradığı kesin ) 

Bende nutrient yüksek ne bulsam veriyorum. 3 farklı amino asit kullanıyorum, Toz yem ve phyoplankton giriyorum.

standart renkleri iyi almama rağmen wild acrolar hemen ölüyor. Sarı canlılar yeşil oluyor. Turkuaz acro vardı haftasına gitti, şu an yine aldım turkuazla uçuk mavi arası bir mileopora bakalım becere bilecekmiyim bu sefer. gelin görünki yeşil, mor ve kırmızı canlılarda sıkıntı yok. Hoş trace element hiç girmiyorum. suyu ayda bir değiştiriyorum. muhtemelen bundandır.

Tabi ki tek bir sebep olamaz. Simdi optimal sartlari sagladigimizda da bazi spesifik renkleri aldirmak cok zor oluyor. En temel renk olan sari direkt tanktaki nitrat fosfat la iliskili. Olabildigince dusuk nitrat fosfat varliginda sari SPS lerin renkleri canli oluyor. Kendi tankimdan bir ornek vereyim. Aldigim yesil acropora fragi aldiktan sonra 3 ay icinde yesilden neredeyse sariya dondu. Renk acildikca acildi. Milka ya da mor bir acro rengini daha da gosterirken bur turlu yesil sps lere renk aldiramadim. Bu spesifik bir eksikligi akla getiriyor. Resimlerden durumu izah edeyim.

Bu aldigimdaki rengi;

aqy4u9y6.jpg

Bu da 2-3 aylik surecte geldigi hal.

e4y6ahun.jpg
yvypy8y7.jpg

Polipleri surekli acik. Ancak renkleri kayboldu. Hos bu haliyle de cok guzel ve dikkat cekici gorunuyor ama ben kendi rengine kavusmasini istiyorum. Aklima yesille ilgili demir geliyor. Ancak demir siklikla tankimizda eksilen bir element degil. Kontrolunu de yapmiyoruz. Demir katkisi da resif tanklarinda sanirim pek onerilmiyor. Bu somut ornekle tartisabiliriz.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Yavaştan sps'ye başlayan biri olarak katkı kullanmanın gereksiz olduğuna katılmıyorum. Tuzlarda bütün elementler olabilir ama tankınızdaki canlı yükü bu elementleri ne kadar zamanda tüketiyor bunu belirlemek lazım. 

Dozaj pompasıyla katkı girmeye başlamadan öncesine kadar bir yıl boyunca düzenli olarak her hafta %10-%20 aralığında su değiştirdim. Ama canlılarda istediğim büyüme ve renklenmeyi yakalayamadım. Gerçi o dönem kullanımı pek pratik olmayan bir mg-ca kombi test kullanıyordum, ca ve mg değerlerimden pek haberdar değildim. Ama söylendiği şekilde madem katkı kullanımı gereksiz ve sadece su değişimiyle ideal değerleri yakalayabiliyoruz değerlerim de ideale yakın olmalıydı.Ne zaman Salifert'in ca ve mg testlerini edindim, değerlerin felaket olduğunu o zaman farkettim.

Şu anda günlük 10 ml mgi 10 ml ca ve 50 ml kh giriyorum ayrıca elementmix, potasyum ve strontium katkısı da kullanıyorum. Bazı mercanlar hala istediğim gibi değil, özellikle milka ama diğer canlılar resmen coştu. 6 aydır milim büyümeyen milliepora 4-5 uç birden verdi.

Selamlar

Bütün mercanları mutlu etmemiz mümkün değil. Her mercanın akıntı ihtiyacı, ışık ihtiyacı farklı. Derin su acrosuyla , sığ suda yetişen acrolara aynı tankta bakmaya çalışıyoruz. Ne kadar mantıklı bilmiyorum. 20 tane mercan mutluyken bırakın 1-2 mercan mutsuz olsun, sonra o 1-2 mercanı mutlu etmek isterken bütün tankın iyonik dengesini bozup tepe taklak etmeyin.

Bütün mercanları mutlu etmemiz mümkün değil. Her mercanın akıntı ihtiyacı, ışık ihtiyacı farklı. Derin su acrosuyla , sığ suda yetişen acrolara aynı tankta bakmaya çalışıyoruz. Ne kadar mantıklı bilmiyorum. 20 tane mercan mutluyken bırakın 1-2 mercan mutsuz olsun, sonra o 1-2 mercanı mutlu etmek isterken bütün tankın iyonik dengesini bozup tepe taklak etmeyin.
Katılıyorum Ahmet Bey, ama keyfi olan mercanlarında devamı için katkıları girmeye devam etmek gerekiyor, her tank kendi içinde bir dünya. Bu reçete bana iyi geldi ama sizde işe yaramayabilir elbette. Bir süre bu şekilde devam ederek hangi canlılar memnun hangileri değil, gözlemleyeceğim. Sonrasında memnun edemediklerimle belki yolları ayırmam gerekebilir :)

Selamlar

Katılıyorum Ahmet Bey, ama keyfi olan mercanlarında devamı için katkıları girmeye devam etmek gerekiyor, her tank kendi içinde bir dünya. Bu reçete bana iyi geldi ama sizde işe yaramayabilir elbette. Bir süre bu şekilde devam ederek hangi canlılar memnun hangileri değil, gözlemleyeceğim. Sonrasında memnun edemediklerimle belki yolları ayırmam gerekebilir :)

Selamlar
Memnun olmayanlar zaten istifayı basıyor :)

Kullandığınız tuz markası neydi, kaliteli tuzlarda elementler dengeli bir şekilde bulunuyor.

Mesela ben red sea' nin tuzuyla hiçbir sıkıntı yaşamadan sadece su değişimi ile renklenmeyi sağlıyordum. Daha sonra tuzumu değiştirince bende de bazı sorunlar ortaya çıktı.

Red sea coral pro kullanıyordum son üç aydır ve çok şükür bitti. Reef crystal'e başlıyorum bu hafta sonu. Bakalım neler göreceğiz bu tuzda??

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Sps de en önemli seviye potasyumdur. Bahsettiğiniz tuzlara her ikiside dahil potasyumu test ederek 390 hatta 400 seviyesine getirilmeli. Reef crystal kullanicisi olarak magnezyum stronyum ve potasyumundan şikayetçiyim.

Sps de en önemli seviye potasyumdur. Bahsettiğiniz tuzlara her ikiside dahil potasyumu test ederek 390 hatta 400 seviyesine getirilmeli. Reef crystal kullanicisi olarak magnezyum stronyum ve potasyumundan şikayetçiyim.
Potastum dışındaki değerler o kadar da önemli değil mi diyorsunuz anlayamadım?

0 tds su 7 ph 25 derece ro suyuna 36 gram 1024 için reef crystal sonuçlar 8,35 ph 10 kh 400 ca 1050 magnezyum 3 stronyum 300 potasyum su çıkıyor bu değerler sonrası konuşuyorum ilerisini. Diğer değerleri test edecek ne testim nede imkanım mevcut :)

Sps için idealdeğerler 7 kh 400 ca 1290 mg 390 k ve 8 str. İlk önce bunları sağlayıp. Sonra renk için fosfat ve nitrat seviyesi. Elinizdeki canlının renk için ideal ışığı potasyum iyodur vs ekleme ihtiyaca göre

Konu görüntüleyen kullanıcılar