Keşfet

Su tamamlama şamandıra takılı kalma sorunu.

ibrahim kent

Yeni Üye
Merhabalar,

Su tamamlama sisteminde ilk önce Aliexp. Den siparis verdiğin iki adet Samandıra geldi. Kurulumunu yaptım ama şamandıra ilk başlarda çalısıyor gibi dursada 1 gün sonra şamandıra takılı kalıyordu. Sonra bu bozuk olabilir dedim diğer şamandıra yılda taktım oda aynı sekilde bir gün sonra takılı kaldı. Sureli su basan pompayı çalıstırıyor sekil de. Bir kaç kere vurunca Samandıra kendine geliyor ama sonrasında aynı sorun var. İkisi De bozuk dedim ve Türkiye den güvenilir bir firmadan bir tane daha aldım.Bu da bir gün sonra takılı kaldı.şamandıra üzerindeki tuz zamanla iletkenliği sürekli sağlıyormu diye düsünüyorum. Bu sorun başına gelen varmı. Bu şamadıralar tuzlu suya uygun değilmi ki? Yardımlarınızı bekliyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 58350Ekli dosyayı görüntüle 58351Ekli dosyayı görüntüle 58352

Redmi Note 7 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Maalesef çok güvenilir ürünler değil ama bu şekilde olması garip. Ben iki şamandıra aynı anda kullanarak (biri takılı kalırsa diğeri kapatsın diye) yıllarca kullandım. Motorunuz 220V ile çalışıyorsa direk şamandıra üzerinden sürüyorsanız o yüzden yapışıyor olabilir.

Hem takılmaması hemde uzun ömürlü olması için röle aracılığı ile motorunuza enerji verin derim.

Maalesef çok güvenilir ürünler değil ama bu şekilde olması garip. Ben iki şamandıra aynı anda kullanarak (biri takılı kalırsa diğeri kapatsın diye) yıllarca kullandım. Motorunuz 220V ile çalışıyorsa direk şamandıra üzerinden sürüyorsanız o yüzden yapışıyor olabilir.
Hem takılmaması hemde uzun ömürlü olması için röle aracılığı ile motorunuza enerji verin derim.
Onur bey,

Su pompası 12v. Direk 12 volt adaptor ile besleniyor. Samandıra motorla arasında köprü bağlantı şekilde. İlginç olan samndırayı elime alınca biraz sallayınca veya temizler gibi yapınca sorun düzeliyor gecici olarak.

Arkadaşlar mantık yürütebilirmiyiz. Bu son aldığım switch de bozuk mu aceba? Firmaya Geri göndereceğim sorun başka yerde ise de çalısan bir switch göndermekte doğru olmayacak.

yer neresi sizin, şamandırayı kaça aldınız. fazla olanı satmak isterseniz hem denemiş oluruz çalışıp çalışmadığını

Aynı problemi ben 1 aydır farklı şekilde kullanarak yaşıyorum ve henüz çözüm bulabilmiş değilim. Önce tek sensör aldım ve ekteki şemadan "1" numaralı bölgeden su beslemesini yaptım. Bu şekilde sensör "Su Dolu" sinyalini pompaya gönderdikten sonra geçen 5-10 sn arasında sensörün olduğu bölmeye su gelmeye devam ediyordu ve sensör suyun içerisinde kalıyordu. Ertesi gün tüm kovanın sumpa boşaldığını gördüm ve sensörün arızalı olduğunu düşünerek yenisini taktım. Ancak aynı problem yine tekrar etti. 

Daha sonra Çin'den paslanmaz kaliteli çelik sensör siparişi verdim ve bu sefer iki sensörü yan yana paralel olarak birbirine bağladım. Beslemeyi bu sefer anlık tepki versin diye "2" numaralı pompanın bulunduğu hazneden yaptım. Bu sefer sistemin çalışacağından emindim ancak sonuç yine hüsran oldu. İşin garip tarafı sensörler bir süre sonra doğru çalışmaya başlıyor. Yani arızalı değiller.

En son aşağıdaki şekildeki gibi yaptım, bir ters bir düz... Ama nafile yine aynı problem oluştu. 

Aliexpress'ten bu sensörler kolay bozuluyor diye birçok çeşit almıştım. Bir de aşağıdaki sensörü deneyeceğim, ondan sonra pes edip Ultrasonik sensör veya temassız sensörlerden alacağım.

HTB1NzdUX7L0gK0jSZFtq6xQCXXac.jpg

Ekli dosyayı görüntüle 58363

Aynı problemi ben 1 aydır farklı şekilde kullanarak yaşıyorum ve henüz çözüm bulabilmiş değilim. Önce tek sensör aldım ve ekteki şemadan "1" numaralı bölgeden su beslemesini yaptım. Bu şekilde sensör "Su Dolu" sinyalini pompaya gönderdikten sonra geçen 5-10 sn arasında sensörün olduğu bölmeye su gelmeye devam ediyordu ve sensör suyun içerisinde kalıyordu. Ertesi gün tüm kovanın sumpa boşaldığını gördüm ve sensörün arızalı olduğunu düşünerek yenisini taktım. Ancak aynı problem yine tekrar etti. 
Daha sonra Çin'den paslanmaz kaliteli çelik sensör siparişi verdim ve bu sefer iki sensörü yan yana paralel olarak birbirine bağladım. Beslemeyi bu sefer anlık tepki versin diye "2" numaralı pompanın bulunduğu hazneden yaptım. Bu sefer sistemin çalışacağından emindim ancak sonuç yine hüsran oldu. İşin garip tarafı sensörler bir süre sonra doğru çalışmaya başlıyor. Yani arızalı değiller.
En son aşağıdaki şekildeki gibi yaptım, bir ters bir düz... Ama nafile yine aynı problem oluştu. 
Aliexpress'ten bu sensörler kolay bozuluyor diye birçok çeşit almıştım. Bir de aşağıdaki sensörü deneyeceğim, ondan sonra pes edip Ultrasonik sensör veya temassız sensörlerden alacağım.

HTB1NzdUX7L0gK0jSZFtq6xQCXXac.jpg

Screenshot_8.png.259df632025347316386ca49b9da11e8.png
Sorunu cözdük sanırım. Bugün deneme yapacağım. Durum raporu veririm.

Bu şekilde bir Sensör tutucu yapmıştım, isteyenler indirip 3D yazıcı ile basabilir:

Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben genel bir yorum yapacağım. Bu tip kritik ve çalışmaması/bozulması durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkacak ürünleri toplama olarak veya uygun fiyatlı diye almamak gerekiyor. Hem sorunları düzeltirken ettiğiniz masrafları hem de stresini göz önünde bulundurunca baştan her türlü güvenlik önlemini alabilen bir marka tercih etmek daha doğru.

Başka bir forumdan Erdoğan bey ve bir arkadaş ile sorunu düzelttik. Şu an test aşamasında Sorun en basit şekliyle şu sekilde. Arada tetikleyici olmadığı için şamandıra içindeki voltaj ile ısınıyor ve çalışmaya geçtiğinde manyetik birleşme Birbirine yapışıyor ve Samandıra off konuma gelsede yapışma açılmıyordu. Ayrıca samandıdıra verileri max 110v 05.mah
Motor verileri 0.4 mah sınırda olduğu için bir süre sonra bu sebepten de kontak yapısıyordu.

Araya 12v 5a tek kontak röle attım (ben 10a bulabildim) şu an hersey güzel test asamasında bir kaç güne net sonuç belli olur.

Şemayı şu sekilde dizayn ettim

Ekli dosyayı görüntüle 58377Ekli dosyayı görüntüle 58378Ekli dosyayı görüntüle 58379

Merakla sonucu bekliyorum :)

Merakla sonucu bekliyorum [emoji4]
Sonuç Ok. Cuma gününden bu yana herşey yolunda. Yinede sistemi yapacaksan kontrollü git. Şu an su tamamlama tankında 5 litre limitini geçmiyorum.

Ben genel bir yorum yapacağım. Bu tip kritik ve çalışmaması/bozulması durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkacak ürünleri toplama olarak veya uygun fiyatlı diye almamak gerekiyor. Hem sorunları düzeltirken ettiğiniz masrafları hem de stresini göz önünde bulundurunca baştan her türlü güvenlik önlemini alabilen bir marka tercih etmek daha doğru.
Selim bey haklısınız. Özellikle bin bir titizlikle kurduğumuz tankı güvensiz aletlerle kesinlikle emanet etmemeliyiz. Ama bu tamamlama sistemlerini yıllarca sorunsuz kullanan var. Piyasadaki Optik sensörlüler haric hepsinde aynı sistem kullanılıyor. Dıy olarak kullanılacak ekipman var kullanılmayacak ekipman var. Ben bunu 50 liraya mal ettim. Aynı yapıda sistemler 300 den başlıyor ve yukarı doğru gidiyor. Kontrollü bir sekilde( olası bir arıza durumda tuzluluk oranını çok düsürmeyecek bir lt bazında tank kullanırsak sorun olacağını sanmıyorum) Hazır ticari sistemlerinde bu su tamamlama olayında garantisi yok. Bu su tamamlama işi hep bir risk. Ben armatürüde kendim yaptım 250 lira mal ettim. Ticarisine 1000 vermeyi çok fazla buluyorum. Altı arası 4 balast 2 fandan olusuyor. Şu tamamlama, akvaryum soğutma siatemi, armatür bunlar dışında ki ekipmanlar kesinlikle ucuz ve dıy kullanılmamalı hem fikiriz.

Aslında keşke bu devreyi araştırıp kursaydık, ben böyle bir problem çıkacağını düşünmemiştim. Basit kontak gibi çalışacak diye düşünmüştüm. Araştırınca zaten tüm devrelerde Röle kullanılıyor:

UsingRelays.jpg

12v motor Röle olmadan olur . aslında ama şamndıranın max amperi en az 2-3 olmalı. Piyasa bu sekilde Samandıra yok.hepsi 0.5 amper O yüzden röle bu işin olmaz ise olmazı. Benim sistem 5 gün oldu. Sorunsuz çalısıyor.

Arkadaşlar yıllardır DIY su ekleme yaparım ,satarım ve kullanırım.Sizin sorununuz aldığınız ucuz çin malı motor. sorun yaşayan 2 arkadaşta eminim aynı motoru kullanıyor.Sebebini bilmemekle birlikte o motorda bende de takılmalar yaptı.Ne zaman motoru değiştirdim o zaman sorun olmadı. Alttaki motoru kullandığınızda sorun olmayacağını göreceksiniz.İsteyene elimde mevcut. Yıllardır alttaki sistemi kulanıyorum ve hiç takılma yaşamadım.

su tamamlama için entes ssr-04 röle kullanıyorum, problar içinde çıkma titanyum vida, mil vs ayarladım, bu röleyi günde 4 kez 2 dk aktif hale getiriyorum. hiç sorun yaşamadım, ayrıca çok daha düşük maliyete geliyor.

su tamamlama için entes ssr-04 röle kullanıyorum, problar içinde çıkma titanyum vida, mil vs ayarladım, bu röleyi günde 4 kez 2 dk aktif hale getiriyorum. hiç sorun yaşamadım, ayrıca çok daha düşük maliyete geliyor.
Bahsettiğiniz röle sensör yerine belirttiğiniz vidaları mı kullanıyor prob olarak? Bir fotoğraf var mı Hocam acaba?

varsayılan problar paslanmaz malzemeden ama zamanla karıncalanma veya salınım yapabilir. ancak ben akvaryumculuk yapmış piyasadan bir arkadaştan temin ettiğim çıkma 2 adet titanyum civatayı bağladım röleye. bu civatalardan birisine su buharlaşıp temas kestiği zaman röle tatlı su pompasını tetikliyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar