Keşfet

Sumps da aiptasia

canercakir

Yeni Üye
Ad Soyad
caner
Arkadaslar ustadlar selamlar,

Uzun suredir asiri yogun is temposu ve zaman eksikliginden dolayi ilgilenemedigim marine tanka yeniden donerek kaldigim yerden devam etmeye calisiyorum. Bugun sump da bulunan karbon phosban vs medialari degistirdigim sirada sump'in ilk bolumune dogal filtredir diye canli kayalar koymustum birisinin uzerinde uc adet minik aiptasia saptadim. Sump 3 bolmeli ilk bolumde sadece inis borulari ve canli kayalar (aiptasianin bulindugu) orta bolum protein skimmer ve son bolum medialar ve geri donus. Bu aiptasia sorunundan dolayi endiselenmelimiyim? Tankimda hic mercan yok sadece balik ve anemon uzerine kurulu olasi aiptasia istilasi balik ve diger anemonlar icin zararlimidir? Yada bu aiptasialar 3 bolmeyi asarak ana tanka geri donusden girme olasiliklari varmidir?

Simdiden ilgilenen arkadaslara tesekkurler umarim en kisa zamanda duzeltirim tanki

Sent my SM-G935P using Tapatalk

Karariniz hayirli olsun. Ins akvaryumunuzu cok guzel gorecegiz☺

Bildigim kadari ile aiptasia konusunda ben yardimci olmaya calisayim. Bu aiptasia'lar herhangi bir zedelenme durumunda suya sporlarini birakiyorlar ve suyun ulastigi heryerde buyumeye ve cogalmaya basliyorlar. Hic bence riske girmeden aiptasia olan kayayi sudan cikartip o bolumu kirip atin derim. Kaya ne kadar buyuk bilemiyorum ama Kayanin degisik bolgelerindeyse ve kaya vazgecilebilir ise kayadan vazgecin derim. Aiptasia istilasi yuzunden akvaryumu kapatan hobicilerin yazilarini okudum. Kaynar su ile sadece aiptasiali bolgeye enjektor yardimi ile su sıkmak da bir cozum ama dagilmasi acisindan daha riski. Mercanlariniz yok ancak neden olmasin. Ayrica kontrolsuz cogalan ve akvaryumu istila edebilen her turlu yaratik bence akvaryum icin zararlidir. Kesinlikle kurtulmanizi ve bunu yaparken de cok dikkatli olmanizi tavsiye ederim. 

Acil basligi altinda oldugu icin bildigim ve dilim dondugunce yardimci olmaya calistim. Koyunun olmadigi yerde keciye abdurrahman celebi derlermis. Foumda aiptasia ile ilgili cok faydali basliklar var onlari da kesinlikle okumalisiniz.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Karariniz hayirli olsun. Ins akvaryumunuzu cok guzel gorecegiz[emoji5]
Bildigim kadari ile aiptasia konusunda ben yardimci olmaya calisayim. Bu aiptasia'lar herhangi bir zedelenme durumunda suya sporlarini birakiyorlar ve suyun ulastigi heryerde buyumeye ve cogalmaya basliyorlar. Hic bence riske girmeden aiptasia olan kayayi sudan cikartip o bolumu kirip atin derim. Kaya ne kadar buyuk bilemiyorum ama Kayanin degisik bolgelerindeyse ve kaya vazgecilebilir ise kayadan vazgecin derim. Aiptasia istilasi yuzunden akvaryumu kapatan hobicilerin yazilarini okudum. Kaynar su ile sadece aiptasiali bolgeye enjektor yardimi ile su sıkmak da bir cozum ama dagilmasi acisindan daha riski. Mercanlariniz yok ancak neden olmasin. Ayrica kontrolsuz cogalan ve akvaryumu istila edebilen her turlu yaratik bence akvaryum icin zararlidir. Kesinlikle kurtulmanizi ve bunu yaparken de cok dikkatli olmanizi tavsiye ederim. 
Acil basligi altinda oldugu icin bildigim ve dilim dondugunce yardimci olmaya calistim. Koyunun olmadigi yerde keciye abdurrahman celebi derlermis. Foumda aiptasia ile ilgili cok faydali basliklar var onlari da kesinlikle okumalisiniz.
Alper bey merhaba,
Yardimlariniz ve bilgileriniz icin tesekkurler sumpda bulunan tum kayalari cikardim gunese biraktim protein skimmeri ve media reaktoru de temizledim hic degilse sump haloc goruntusunden kurtuldu :) umarim dediginiz olmamis ve aiptasia main tank a ulasmamistir henuz gozle gorunur birsey yok ancak kendileri hem cok kucuk hemde seffaf hemde benim tankin cok yosun kapli oldugunu dusunursek gormemis olma ihtimalimde var. Ayrica donguyu durdurdugumda ortaya cok binlerce su kucuk kurtlardan cikti yuzuyorlar her yerde pot biseydi isimleri unuttum. Neyse tekrar tesekkurler bilgilendirme icin umarim dediginiz gibi duzeltirim
Saygilar

Caner Bey,

Alper Bey'in aiptasia konusundaki çözüm önerisine (kayayı çıkartma) katılıyorum. Güneşe koyup kurutmaya bıraktığınız kayaları tekrar akvaryuma ya da hazne kısmına koymamanızı öneririm. Kaya kuruduktan ve öldükten sonra içerisindeki organizmalar da ölür. Tekrar akvaryuma koyduğunuzda tankınıza istenmeyen kimyasallar (amonyak gibi) salgılayacaktır. Bu durum canlılarınız ve akvaryumunuz için risk teşkil eder. 

İyi günler,

Not: Temizlik konusunda kolaylıklar ve başarılar diliyorum. 

Caner Bey,
Alper Bey'in aiptasia konusundaki çözüm önerisine (kayayı çıkartma) katılıyorum. Güneşe koyup kurutmaya bıraktığınız kayaları tekrar akvaryuma ya da hazne kısmına koymamanızı öneririm. Kaya kuruduktan ve öldükten sonra içerisindeki organizmalar da ölür. Tekrar akvaryuma koyduğunuzda tankınıza istenmeyen kimyasallar (amonyak gibi) salgılayacaktır. Bu durum canlılarınız ve akvaryumunuz için risk teşkil eder. 
İyi günler,
Not: Temizlik konusunda kolaylıklar ve başarılar diliyorum. 
Feza bey merhaba,

Cok uzun zaman oldu ozledim sizleri ve burayi daha oncede belirttigim gibi yogun is temposu seyahatler vs derken uzak kalmistim, acikcasi yorgunluk ve is sonrasi usengeclikde var inkar edemem sonuc olarak tekrar ogrenmeye devam etmeye basliyorum ve ilgilenecegim akvaryumla yeniden, su anlik balik sayim fena degil ama bugun yada onumuzdeki pazar tekrar denize giderek hermit ve salyangoz getirmem gerek sizlerin yardimlari ve yonlendirmeleriyle kurdum tekrar yardim ve yonlrndirmenizle yenilerim. Her nekadar yaklasik 2 yildir calisiyor olsada akvaryum hala daha ben bilgisizim. Aiptasia ise ilk defa goruyorum. Isin garibi cok uzun zamandir canli yada kaya kum vs girisi yapmadigim halde bi aiptasia lar nereden geldi..

Anadolu yakasındaysanız ben hemen alayım sizden kayayı:DYerine gıcır gıcır canlı kaya verebilirim:DBana aiptasia lazım

Anadolu yakasındaysanız ben hemen alayım sizden kayayı:DYerine gıcır gıcır canlı kaya verebilirim:DBana aiptasia lazım
Cengiz bey inanin kayalarin tamamini hic karsiliksiz verirdim fakat anadoluya oldukca uzagim. Ancak aiptasia yi neden istediginizi cozemedim. Benim bildigim kadari ile cok kotu bir parazit

Cengiz Bey'in aiptasia yiyen canlisi vardi gecen canli ilaninda rastgelmistim.

Bu gun cok ilginc bir tevafuk oldu, tankimda aiptasia gordum! Kucuk bir zeina kokunun ortasindan cikmis kurk manto giymis medusa gibi saclarini savuruyordu

EgOB8D.jpg

Cengiz Bey'in aiptasia yiyen canlisi vardi gecen canli ilaninda rastgelmistim.

Bu gun cok ilginc bir tevafuk oldu, tankimda aiptasia gordum! Kucuk bir zeina kokunun ortasindan cikmis kurk manto giymis medusa gibi saclarini savuruyordu
EgOB8D.jpg
Zenia nin o bolumunu kirip atin :)

yEGvjj.jpg
O is coktan tamam?

Cengiz bey inanin kayalarin tamamini hic karsiliksiz verirdim fakat anadoluya oldukca uzagim. Ancak aiptasia yi neden istediginizi cozemedim. Benim bildigim kadari ile cok kotu bir parazit

aiptasia yiyen karideslerim var ve aiptasia bitti.Bende yeme alışmamaları için bir kısmını satma bir kısmını aiptasia bulup tutma kararı aldım.Anadolu yakasında aiptasia bulamıyorum.

Caner Bey tekrar merhaba,

Şimdi profilinize bakınca hatırladım, uzun zamandır yoktunuz. Sizin oralarda Peppermint karides (Lysmata Wurdemanni) var. Bu karides aiptasia yer, internette aratırsanız bulabilirsiniz, dalış yaptığınızda rastlarsanız akvaryumunuza ekleyin.

İyi günler,

Not: Sanırım İstanbul'u ve Haliç'i özlediğiniz için akvaryuma ellemediz uzun süre ?

aiptasia yiyen karideslerim var ve aiptasia bitti.Bende yeme alışmamaları için bir kısmını satma bir kısmını aiptasia bulup tutma kararı aldım.Anadolu yakasında aiptasia bulamıyorum.
Deniz kenarlarında filan küçük domatez anemonları filan bulabilirsiniz onlarla denedinizmi. Belki onlarıda yerler.

Caner Bey tekrar merhaba,
Şimdi profilinize bakınca hatırladım, uzun zamandır yoktunuz. Sizin oralarda Peppermint karides (Lysmata Wurdemanni) var. Bu karides aiptasia yer, internette aratırsanız bulabilirsiniz, dalış yaptığınızda rastlarsanız akvaryumunuza ekleyin.
İyi günler,
Not: Sanırım İstanbul'u ve Haliç'i özlediğiniz için akvaryuma ellemediz uzun süre [emoji4]

Feza bey merhaba,
Sizinde belirttiginiz gibi uzun zamandir yoktum cok yogun is tempolu 2016 gecirdik ve seyahat etmem de gerekti hali ile forumla yada hobi/ler ile ilgilenemedim. Fakat tempo dususu ile tekrar basliyorum. Ilk tavsiyeler uzerine sumpda bulunan tum kayalari cikardim kaya harici sump dibinde (ps platformu altinda) birikmis yosunumsu seyler oldugunu ve bunlarin uzetinde de aiptasia oldugunu farkettim ve onlarida cikarmaya calistim onumuzdeki pazar dip temizligi yaparak sumpu komple temizleyecegim. Akvaryimuda dip yaparim fakat benim akvaryum hem derin hemde duvara monte oldugundan arka kisimdan gormesi neredeyse imkansiz zor olucak biraz. Yakaladigim baliklarimin akvarumun uzrrinden atlayarak olduklerinden uzerini de plexi glass ile kapattim gecen hafta. (2 tane diamond goby ki kendilerini cok severdim bu sekilde atladi ve daha sayisiz bircok baligin kurusunu yerde buluyordum) sonuc olarak tekrar aranizda olmak guzel ve yine sizlerden ogrenecek cok seyim var. Her nekadar akvaryum 2 yili dolduracak olsada ben hala bilgisizim.
Ps: istanbulu yada halici ozledigim soylenemez zira hic gormedim hayatimda. Izmirliyim ben ama korfezi kordonu ozledim ondan ilgilenmedim diyebiliriz :)
edit: Karides hakkindaki bilgilendirme icin tesekkurler fakat karidesler baliklara nazaran daha zor cok hizlilar ve gorunmesi zor canlilar. acikcasi dalis yaptigim yerde de korkarak giriyorum cunku lion fish, puffer fish, morel eel gibi zararli canlilar da var haliyle kucuk karidese focus olamayacak kadar dikkatli her yone bakmaya calisiyorum. karideslerden birtek mantis shrimp yakalanmasi kolay ve guzel gorunuyor fakat oda akvaryumdaki canlilara zarar veriyor hatta cami falan kiriyormus diye duydum. aiptasi taslari cikardikdan sonra taslarla beraber gitti gibi sump`a tekrar bir sure tas koymayacagim. ancak cikardigim taslari tekrar canlandirabilirsem eklerim sump`a. onun disinda main tank`da dedigim gibi henuz raslamadim. belkide yosun sebebi ile gorunmuyor belkide akvaryumdaki canlilardan birisi yiyor bilemiyorum. ama olurda gorursem kendim yakalayamasam da amerikadan sparis ederim dediginiz karidesi. bu hafta giderek bolca salyangoz getirdim fakat dalginlikla getirdiklerimi hic alistirmadan direk suya attim buyuk ihtimal tuz shokuna soktum yasamazlar her halde gorucez.

Arkadaslar sumpdaki ps platformu uzerinde de birtane buldum platfotmu cikartarak yikayacakdim ancak ps i kaldirirken aptasiyaya caprtirdim paramparca dagildi sumpa sonra mudahale etmeden ps i geri braktim belki ps parcalari toparlar diye.. sizce bu bir sorunmu? Dagilmis olabilirmi yada ne yapmam gerekir?

Konu görüntüleyen kullanıcılar