Keşfet

Sumpsız akvaryumda filtrasyon ve temizlik

ReefMustafa

Yeni Üye
Arkadaşlar herkese Merhaba

Uzun yıllar tatlı su akvaryumuyla ilgilendikten sonra yaklaşık 2 ay önce deniz akvaryumu kurmaya başladım. Akvaryumum 100*60*40 ölçülerinde sumpsız bir akvaryum. 20 gün kadar önce kurulumu cansız kayalar ve aragonit kumla bakteri kültürü kullanarak yaptım. 5 gündür de diatom oluyor. Diatom sürecinde temizlik için 10 adet konç attım. 2 günde bütün tankı temizlediler ama arkalarında topak topak dışkılarını bıraktılar. Tunze 9001 protein skimmer ve sobo marka dalga motoru kullanıyorum. Protein skimmerdan başka bir filtrasyonum yok. Sump olmadığı için başka bir filtre sistemim yok. Hobiye yeni başladığım için hiç tecrübem yok filtrasyon hakkında. Akvaryumda filtrasyon için ne kullanmalıyım? Periyodik olarak dip çekimi yapsam oluşan bakteri florasını bozar mıyım? Şimdiden hepinize teşekkür ederim.

Merhaba ????

Bir pleksi kestirerek tankı yandan sumplı hale getirebilirseniz güzel olur. Mekanik filtre olmadığında kirler zamanla motorları sarıyor ve yavaşlamalarına neden oluyor. Filtre süngerinin de 2-3 günde bir tankın suyuyla yıkanması gerekir. ChemiPure Blue karbon ve fosfat emici kullanabilirsiniz.

Diatomdan sonra dip çekimine gerek olmaz, mevsimlik kum bakımı yeterli olur. Tabi tanka göre değişir bu.

Ufak da olsa bir sump alanı olmadan zorlayıcı olur maalesef. Şelale ya da dış filtre kullananlar da var. Bunların zor kısmı sürekli filtrelerin yıkanması gerekmesi.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim Umut Bey. 

Şimdilik askı filtre kullanmayı planlıyorum. Büyük hazneli filtreleden alacağım. Filtre malzemesi olarakta sera sporax kullanıcam. 

Ben de en iyi malzeme olarak sporax'ı bulmuştum ondan kullanıyorum. 2 Haftada bir Biodigest ve fosfat / nitrat sonuçlarına göre AF NitraPhos Minus kullanmanız da sanıyorum yapabileceklerimiz arasında.

Yıllarca sump olmadan bu işi yaptım,askı ps  çeşitlerini aldım,şu an 3 yedek ve 1 faal çalışanla devam ediyorum,sadece ek olarak tepe flitre var.1m tank.

Tom rapid pro var: sump + PS + su tamamlama + owerflow ve metaryel konulabiliyor içine ust katta kutuda duruyor. istersen satabilirim uygun fiyata işini görür. Düşünürsen hocam. yada umut Bey'in dediği gibi sump yaptırabilirsiniz sump her zaman müdahale yeri kazandırır. Deniz akvaryumunda saygılar.

Konu görüntüleyen kullanıcılar