Keşfet

Sumptaki tortu karmaşası

orkuncamlar

Yeni Üye
Ad Soyad
Orkun
kimileri sumpta oluşan tortulari hareketlendirin oluşmasin diyor bu durum biraz kafami karistirdi açıkcası..

1-)oluşan tortuyu haftalik su degisimi yapicagimiz zaman sifonluyarak temizlemek daha dogru olmazmi ?yoksa sürekli akvaryum ve sump arasi dolascak bu tortular ve ulaşilamayacak yerlere gidip daha fazla tortu olusturacak.ps toplayabildgni toplycak ama illa kalan olcak we akvaryumda konuşlanacak.

2-)madem tortuyu surekli dondurcez neden o zaman en az 1 taşırmali sump sistemi kuruyoruz o zaman tek olsun ps ve sump motoru ayni yerde dursun ..

Elbet biryerlerde cevabi onceden aciklanmistir ama bulmak zor buyuk bir platform cunku...ilgilenenlere tesekkurler.

bana göre ps nin toplayamadıgı oluyor :)  temizlemek daha dogru

Bence de olmasi gereken o neden tekrar pisliği akvaryuma geri gonderiyim ama bunu yapanlar nitratta düşme yaşadiginida belirtmiş aslinda konuyu daha cok bu sekilde kullananlarin yanitlari için actim bizim tercihimizin tersini yapipta ne yarar gormusler belki düsuncemi çürüturler .

hep sumpa dalga motoru koymayı hayal ettim faydası olurmu acaba

Ben sumpımda dalga motoru kullanıyorum, hiç zararını görmedim, suyun yüzeyinde en ufak yağlanma yada köpük olmuyor, pırıl pırıl.

Diğer bir konu ise, eskiden sumpımda zeminde ve yan camlarda tortu oluşuyordu, filtre çorabı kullanmama rağmen bunun önüne geçemedim, bir iki defa sifonlama yaparak su değişimi yaptım fakat, yinede görüntü berbattı, son olarak ps bölümüne ve kafa motoru bölümüne ayrı ayrı conch ve snail ler attım, sonuç muazzam, sump pırıl pırıl, sadece zeminde temizlik ekibinin dışkıları oluyor, onuda çekip almak çocuk oyuncağı, ben son derece memnunum, tavsiye ederim.

hep sumpa dalga motoru koymayı hayal ettim faydası olurmu acaba
Sumpın dibinde zamanla oluşan atık maddelere' detritus' denilmektedir.Detritus ağırlıklı olarak oraganik atıklardan(Particulate organic matter,POM= ölü alg,bakteri,mukus ve dışkı))  ve az miktarda kalsiyum karbonat gibi inrorganik atıklardan oluşmaktadır. Organik materyaller bakteriler tarafından degrade edilmekle birlikte su bloğunda bakterilerin azalması veya bazı inorganik-organik materyallerin bu degradasyona olan direnci nedeniyle özellikle su akımının azaldığı bölgelerde( kum yatağı, kaya oyukları,sump dibi gibi)  detritus birikimi olmaktadır.

Detritusların bazı mercanlar tarafından karbon kaynağı olarak kullanılabilidiği bilinmektedir. özellikle gorgonialar karbon ihtiyacının büyük kısmını detritustan almakta. bu bilgiye rağmen ben sumpta biriken atıkları yine de ana tanka salmazdım.çünkü başta söylediğim gibi homojen bir karışımdan bahsetmiyoruz; özellikle fazla katkı kullanılan tanklarda detritus içinde alimunyum ve bakır gibi ağrı metaller da bulunabilmektedir.

Sumpa dalga motoru koyduğunuzda dipteki o atıklar yine birikir ama akıntı etkisi ile sadece bir noktada birikme olur, atık oluşumunu tamamen engellemez. Sumpta dalga motoru konusu reef hobisinin tartışmalı konularındandır. bir grup sumpı dalgalandıracak bir motor muhakkak olmalı der. bu sayede sumptaki oksijenasyonun arttığını ve azot ve co2 gibi gazların uzaklaştırılabildiğini iddia eder. diğer gurup ise özellikle psin bulunduğu kısımdaki dalga harketinin, ps in sabit bir yukseklikte daha verimli çalıştığı tezinden ötürü, zararlı olabilieceğini düşünür. Bu noktada benim önerim filtre çorabı kullanılması olabilir( kirlendikçe temizlemek kaydıyla). filtre çoarbına rağmen da sumpta dip atık oluşabilir ama kullanmamaya göre daha azdır. kalan atıklar da manuel sifonlama yöntemi ile sumptan uzaklaştırılabilir.

Sump a geçen gun conch attim ama benim icin cok tehlikeli oldu su tamamlamanin mantarina yapişmasiyla agirlik oldugundan su vermeye başladı neyse ki evdeydim hemen mudahale ettim bu kısma dikkat edilerek kesinlikle sumpa konulmasi gerek durso ya bile konulmali pırıl pırıl olur heryer ?filtre corabini surekli kullanmaktan yana değilim gozle gorulur atik varsa belki 1 gunluk kullanilp cikartilabilir ama .

Ayrıca sumpa eklenen conch ve snailler ps nin motoruna da takılabilir ve buda istenmeyen sorunlara yol açabilir.

kimileri sumpta oluşan tortulari hareketlendirin oluşmasin diyor bu durum biraz kafami karistirdi açıkcası..

1-)oluşan tortuyu haftalik su degisimi yapicagimiz zaman sifonluyarak temizlemek daha dogru olmazmi ?yoksa sürekli akvaryum ve sump arasi dolascak bu tortular ve ulaşilamayacak yerlere gidip daha fazla tortu olusturacak.ps toplayabildgni toplycak ama illa kalan olcak we akvaryumda konuşlanacak.

2-)madem tortuyu surekli dondurcez neden o zaman en az 1 taşırmali sump sistemi kuruyoruz o zaman tek olsun ps ve sump motoru ayni yerde dursun ..

Elbet biryerlerde cevabi onceden aciklanmistir ama bulmak zor buyuk bir platform cunku...ilgilenenlere tesekkurler.
1- Genelde sifonlama yapılmak istenir fakat sump yere çok yakın olduğu için sifonlama yapılamaz. Sifonlamayı yapabilmek için alttaki tarzda küçük kafa motoru kullanabilirsiniz.

2-Tek  taşırmalı sump yapılmasının amacı su ekleme sistemi olmasa bile PS nin azalan sudan etkilenmemesi. Bazı hobici arkadaşlar hiç taşırma yapmıyor.Böyle sistemlerde su ekleme sistemi mutlaka olmalı ve su ekleme sisteminin tatlı suyuna dikkat edilmeli.Bittiği an ps nin seviyesi düşer ve çalışmaz.

Ayrıca sumpa teke karidesi.hermit,conch vs canlıları koyabilirsiniz.Ps nin ve kafa motorunun girişleri zaten genelde ızgaralı.Bu canlılar oralara giremez.Yavru snailler girebilir.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Kafa motorunun onune dalga motoru koyarsaniz ps e bakacak sekilde ana tanka cok tortu gitmez

sumpta bulunan tortunun sifonla atilmasi daha kolay ve masrafsiz 

Konu görüntüleyen kullanıcılar