Keşfet

Tabanda Biriken tortu ve yemler

icaydogan

Yeni Üye
Ad Soyad
İsmail
Merhabalar,

Akvaryum tabanında kumun üzerinde ve kalanı da sump içerisinde  balıkların yemediği yemler birikip tortu oluşturuyor. Sump için filtre çorabı kullanmayı düşünüyorum ancak kum üzerindekiler için çözüm üretemedim. Dalga motorunun konumunu değiştirdim birkaç kere ama yine de mutlaka bir yerlerde birikme oluyor. Ana tank ölçülerim 65x50x45h temizlik ekibi olarak 1 cleaner karides 1 büyük turbo snail 5 conch var.Sizce yeterlimi ekleme yapayımmı ? Balık olarak 2 percula 2 bangai cardinal. Bir çubuk ile kumu karıştırmadan akıntıyı hızlandırıp tortuları sumpa yönlendirmek istedim ancak akvaryum içi bulandı ve yine tortuların çoğu kuma çökeldi. Otomatik yem makinasının en düşük ayarında yem az geliyor çoğu yüzeyde kalıp sump a iniyor 2. kademede ise balıklar çoğunu yiyemeden kuma çökeliyor. Bu arada balıklar pek yem de yemiyorlar , formlarında bir sıkıntı yok ama 1-2 tane ya alıyorlar ya almıyorlar. Kullandığım yemler nls thera a+ ve sera marine granulat.Bugün new ahm flat mix ismli bir yem daha verdim ama hiç yemediler bile. Bunların dışında ocean nutrious ve hikari yem siparişi verdim denemek için. Akvaryum 2 aydır faal perculalarla beraber , cardinalleri yeni ekledim. Resimlerde görünenden 2-3 kat fazla birikiyor yemler. Suda da az bir miktar sararma mevcut . Yemleme - tortu birikmesi olayını bir türlü çözemedim yardımcı olursanız sevinirim. Su değerlerim fena değil amonyak ve nitrit 0 , nitrat ise 10 civarı. Haftalık olarak % 8-10 arası su değişim yapıyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 43076

Ekli dosyayı görüntüle 43077

Ekli dosyayı görüntüle 43078

Ekli dosyayı görüntüle 43079

Kayalarin kum ile temasi cok fazla

Valla o tortu birikmesi sanırım elbet biyerde oluyor. Bende köprü şeklinde bazı noktalarda 1 tl kadar ayağın üstünde kocaman koya duruyor ama köprü içinde falan kor noktalar elbet oluyor. Fakat sizinki biraz fazla gibi geldi bana da. Benimde bazı noktalarda birikme var düşünüyordum Ne yapsam diye. 

Genel olarak tortu birikiyor yanı. 

Bende acaba su değişimi yaparken dipten o noktalardan ceksemmi diye düşünüyorum. Eger bir yorum yapan olursa doğruysa sizde oyle yapabilirsiniz. 

Kuma dip çekimi yapmaktan bahsetmiyorum. Ufak birikmelerin oldugu noktaları inçe uçla dipten çekerek suyu o şekilde çekmek. 

Ben birkac neden sayayim siz uygun olani cikarin 

1) yetersiz akinti 

2) kayalarin zemine fazla temas etmesi

3) kayalarin arka cama cok dayanmasi

4) aşiri yemleme 

5) yetersiz temizlikciler 

Aklima gelenler

selam

evde olduğunuz müddetçe yani tatil gibi uzun süre evde  olmayacaksanız yem makinesini kullanın ama diğer zamanlarda günde 2 defa az miktarda yemler dibe çökmeden balıkların tüketebildiği kadar vermeniz ideal olan..

snail ve conch lar yerdeki yemleri karanlıkta hallederler 

kuma dalga motorunu çevirirseniz bulanma sorunu olacaktır dalga motorlarını ölü nokta kalmayacak şekilde kumu kaldırmadan ayarlayın..

sump için filtre çorabı biraz işkence oluyor özellikle kalın keçe kumaş tam temizlenmezse nitrata sebep oluyor o yüzden en iyisi dip süpergesi ile belli aralıkla sump ı temizlemek daha iyi olacaktır..

Tortu birikmesi şöyle ; dalga motorunun konumunu değiştirince biriken tortunun yeri de değişiyor yani bu birikme kaya yanıda olabiliyor kayadan uzak bir alanda da olabiliyor. Ne olursa olsun dipte bir çökelme mevcut. Hatta bu tortuları geçen kendi elimle pek dağılmadan alabildim ve tortuların üzerinde beyaz süngerimsi birşey oluşmuştu. 

Bence esas problem pellet yemlerde.

Dibe bir kez düşen yemin bu balıklar için hiçbir albenisi yok.

Aktif ve iştahlı balıklar+güçlü akıntı olmadığı sürece sonuç aynı olacaktır.

Akıntıyı arttırıp, yemlemeyi 1-2 günlüğüne azaltıp, hatta balıkların durumu iyiyse tamamen kesip, ardından pul yeme geçmenizi tavsiye ederim.

Yem için önerim ocean nutrition prime reef flakes.

Temizlik ekibi için önerim nassarius,

Dipteki yemleri bir an önce sifonlayıp, varsa bakteri kültürü kullanmanızı öneririm.

Moderatör tarafında düzenlendi:
120 lt ana tankta 2800 l/h dalga motoru ve newajet 1200 k. motoru kullanıyorum. Dalga motoru yetersiz değil sanırım ama fazla yemleme yapıyorum galiba. Temizlik ekibinin sayısını belirttim yukarıda conch sayısını artırabilirim. Kayalarla yan cam arasında 5 cm mesafe mevcut  arka taraf ile mesafe daha fazla.

Bülent Bey dedğiniz gibi d.motorunu kum üzerine uzaktan tuttum , tabi kumu çok kaldırmadan ve de yemleme miktarını ayarlayamadım bir türlü. İdeal yemlemeyi forumlardan okudum 1-2 dk. içerisinde dibe düşmeden balıkların tüketebilceği... şeklinde belirtiliyor ama pratikte benim balıklar hiç öyle yapmıyorlar :)  Otomatik yemleme 1. konumda yemler az miktarda olup yüzeyde kalıyor ve oradan sump a iniyor , böyle olunca balıklar 1-2 tane yiyebiliyorlar bazen boş geçiyorlar. 2. konumda da bu sefer aşırı olup çökelme- tortu oluyor.  Aklımda hep balıklar aç kalmasın diye düşünce var. Bir balığın 1-2 tane bir öğünde yemesi yeterlimidir? 

Bence esas problem pellet yemlerde.

Dibe bir kez düşen yemin bu balıklar için hiçbir albenisi yok.

Aktif ve iştahlı balıklar+güçlü akıntı olmadığı sürece sonuç aynı olacaktır.

Akıntıyı arttırıp, yemlemeyi 1-2 günlüğüne azaltıp, hatta balıkların durumu iyiyse tamamen kesip, ardından pul yeme geçmenizi tavsiye ederim.

Yem için önerim ocean nutrition prime reef flakes.

Temizlik ekibi için önerim nassarius,

Dipteki yemleri bir an önce sifonlayıp, varsa bakteri kültürü kullanmanızı öneririm.
Onur Bey yem olarak sera marin granulat , nls thera a+ ve ahm flat mix verdim. Hikari ve dediğiniz ocean nutrition sipariş verdim , bekliyorum. Pul yemde deneyip göreceğim. Balıklarım sağlıklı aktif formlarında problem yok  ama şu aralar pek iştahlı değiller çok yemiyorlar.  Akıntı ayarı yapamıyorum 2800 lt/h d. motorum mevcut. Temizlik ekibi diptekileri biraz yiyiyor ama tortulaşıp beyazlaşınca dokunmuyorlar. Yemleri şöyle halletim bir iki sefer ; d. motoruyla akvaryumda dipten kaldırdım kule iniş kısmına da elyaf koydum ertesi gün elyafa biriktiler çoğu ama pek iyi bir metot değil ve de çözüm de değil. Bakteri kültürü neden girmem gerektiğini anlayamadım nedenini anlatabilirmisiniz?

Akvaryumunuza 5er adet snail ve conch ekleyebilirsiniz.1 tane snail çok az.

Dalga motoru öyle bir konumlandırılmalı ki akvaryumun her bölgesinde akıntı olmalı dibe yem düşmemeli.Dibe yem düşüyorsa zaten bu fazla yemlediğinizi gösterir.Yukarıda söylendiği gibi evdeyseniz kendiniz yemleyin hem hangi balıın ne kadar yem yediğini azını fazlasını siz tayin edebilirsiniz.Pul yem gördüğüm kadarı ile daha çok tercih ediliyor balıklar tarafından.Hatta henüz granül yem yediremedim ben.

Kumu ve kayaları yıkamadan kullandığım için dipte biraz hareketlenme,bende de bulanmaya neden oluyor.Kaya ve kumlarla çok oynamayın.Kayaların kuma fazla temas etmesinin sıkıntısı nedir onu çözemedim.Bu kadar bulanıklık ve tortuya neden olabilecek bir sebep değil.

Fotodaki balıklar stresli gözüküyorlar.

Akvaryumunuza 5er adet snail ve conch ekleyebilirsiniz.1 tane snail çok az.

Dalga motoru öyle bir konumlandırılmalı ki akvaryumun her bölgesinde akıntı olmalı dibe yem düşmemeli.Dibe yem düşüyorsa zaten bu fazla yemlediğinizi gösterir.Yukarıda söylendiği gibi evdeyseniz kendiniz yemleyin hem hangi balıın ne kadar yem yediğini azını fazlasını siz tayin edebilirsiniz.Pul yem gördüğüm kadarı ile daha çok tercih ediliyor balıklar tarafından.Hatta henüz granül yem yediremedim ben.

Kumu ve kayaları yıkamadan kullandığım için dipte biraz hareketlenme,bende de bulanmaya neden oluyor.Kaya ve kumlarla çok oynamayın.Kayaların kuma fazla temas etmesinin sıkıntısı nedir onu çözemedim.Bu kadar bulanıklık ve tortuya neden olabilecek bir sebep değil.

Fotodaki balıklar stresli gözüküyorlar.
Mert Bey d.motoru konumunu çok değiştirdim. Yem olarak bende yukarıda belirttiğim gibi değişik markalar denemeye devam ediyorum , pul yemi de deneceğim. Kardinalleri bugün ekledim bir de d. motoruyla akvaryum içini tarumar edince balıklarda strese girmiş olabilirler. Şu tortu işini kafama taktım, başkalarında da oluyormu nasıl çözülüyor diye. Tüm yazılanları dikkatle okuyorum  

İsmail Bey dipte biriken yemler pamuklanıyor demişsiniz, biyolojik açıdan oturmuş bir akvaryumda bunun olmaması lazım mesela.

Suyunuz fotoğraflardaki gibi bulanıksa, bakteri kültürünün bu iki sorununuza da faydası olur zararı olmaz.

Kaya kum temasında sorun göremedim ben. Bundan az temas, kayaların havada durması demek olur.

Yem konusunda az yemeleri dibe çökmesinden her zaman iyidir. Aç kalıyorlar diye endişe etmeyin :)

Bendeki palyaço da ilk aldığımda günde 2 tane nls granül yiyordu. O da akıntıyı kapatıp tam önüne ve teker teker atmam şartıyla... Ölme eşeğim ölme misali.

Şimdi reef flakesle besliyorum, akıntı kapatmama veya yedi mi yemedi mi diye dikilmeme gerek kalmıyor.

Dalga motorunu bilemedim, belki de yetersiz geliyordur. Pul yeme geçince bunu net olarak anlarsınız.

Baktınız ki onlar bile bir köşeye çöküp kalıyor, işte o zaman 1 motor daha eklersiniz.

Moderatör tarafında düzenlendi:
İsmail Bey dipte biriken yemler pamuklanıyor demişsiniz, biyolojik açıdan oturmuş bir akvaryumda bunun olmaması lazım mesela.

Suyunuz fotoğraflardaki gibi bulanıksa, iki sorununuza da faydası olur zararı olmaz.

Kaya kum temasında sorun göremedim ben. Bundan az temas, kayaların havada durması demek olur.

Yem konusunda az yemeleri dibe çökmesinden her zaman iyidir. Aç kalıyorlar diye endişe etmeyin :)

Bendeki palyaço da ilk aldığımda günde 2 tane nls granül yiyordu. O da akıntıyı kapatıp tam önüne ve teker teker atmam şartıyla... Ölme eşeğim ölme misali.

Şimdi reef flakesle besliyorum, akıntı kapatmama veya yedi mi yemedi mi diye dikilmeme gerek kalmıyor.

Dalga motorunu bilemedim, belki de yetersiz geliyordur. Pul yeme geçince bunu net olarak anlarsınız.

Baktınız ki onlar bile bir köşeye çöküp kalıyor, işte o zaman 1 motor daha eklersiniz.
Teşekkür ederim Onur Bey,

Akvaryumum oturmadığı doğru henüz 2 aydır aktif ve 1.5 aydır 2 percula ve temizlik ekibi mevcut 2 kardinal bugün eklendi.Suyum d.motoruyla tortuları kaldırınca bulandı normalde böyle değil ama hafif sararma var suda. Aktif karbon koyacağım sump a. Palyaçoda sizin geçmişte hissettiklerinizin ve gözlemlediklerinizin belkide tamamen aynısını yaşıyorum :)  endişe ve stresim birazda o yüzden. Aman balıklar aç kalmasın , aman tortu olmasın , su değerleri bozuldumu vs. vs. sorular sorular ... :)   Dalga motorunun tam kararını veremiyorum tecrübeden. Belki eksik anlattım yemlerin hepsi hemen dibe çökmüyor , bir iki tur dönüyor ortalarda sonra bir kısmı d.motorunda parçalanıyor kalanlar iniyor. İnenler de dipte sürükleniyor yine biraz sonra çökeliyor. Tank ölçüleri ve d.motoru ile k.motorunu yazdım bu tanka bu ekipman sizce yetersizmi? Dedğiniz gibi pul yemide gözlemleyip ona göre d.motoru kararıda verebilirim.

Bunu kullanıyorum ve çok memnunum 

yemler sağa sola uçuşmadan bunun içinden yiyor balıklar ve alıştıkları için tankın yanından geçerken hemen bunun altına geçiyorlar 

sizede tavsiye ederim ..

Ekli dosyayı görüntüle 43090

Haklısınız ama strese hiç gerek yok, bence pul yem bu sorununuzu çözecek.

Ve en azından 1 kutu/şişe bitene kadar herhangi bir tuzlusu bakteri kültürü ilaç gibi gelecektir.

Konu görüntüleyen kullanıcılar