Keşfet

Tankta sızıntı - tank değişimi

gokhanguull

Aktif Üye
Ad Soyad
Gökhan
Merhaba arkadaşlar tankım da alt kısımdan su sızmakta damla damla maalesef :(   

akvaryumu büyütme planları yaparken bu olay başıma geldi tam da :)  

Tankım 2 yıldır aktif 20 parça mercan 5  balık mevcut 

şuan ki tankım 70 70 50 buna bağlı 100 lt ayrı bi tank da var  sumpla beraber toplam 450 500 lt 

yeni alacağım tank 120 60 50 sumpla beraber oda 500 lt civarı

evimiz müstakil bahçeli evimizin karşısında bahçe de  depo olarak kullandığımız bir yer var  orada 700 lt boş bir tank daha var.

Planım şu mevcut tankımın suyunu depodaki tanka basıcam ne var ne yok canlı mercan kaya oraya koyacağım mevcut tankı  çıkarıp yeni tankı mevcut tankın yerine yerleştirip suyu kayası vs canlısını tekrar yeni tanka aktaracağım.

Sorun yaşayacağımı sanmıyorum tek sorun yaşamayı düşündüğüm şey kum...

yeni kum koyarsam sıkıntı olur mu ?

veya mevcut kumu hafiften kendi suyuyla biraz çalkalayarak tanka ilave etsem bakteri kaybı yaşarmıyım ?

tank değişimi yapmış canlıları aktarmış arkadaşlarım var ise tecrübelerini paylaşırsa sevinirim.

Yeni canlı kum kullanırsanız sorun azalır.

Gökhan Bey çok geçmiş olsun can sıkıcı bir durum yaşamışsınız, benim sizin sorunuza bir cevabım var biraz farklı nedenlerden oldu ama bende 150 lt lik nano tankım'dan yeni yaptırdığım tanka geçiş yaptım  bekleyecek durumum malesef yoktu eski tankımda ki 140-150 lt lik suyun tamamını yeni tankta kullandım ama tankım 400 litre oldugu için üstünü kovalarda tuzlu su hazırlayıp tamamladım,eski sistemde ki  kayaları kullandım ama kumu kullanmadım, mercanları,balıkları canlıları transfer ettik,çok şükür kayıpsız olarak tasıma işlemini atlattım şu an 2 ay kadar geçti üzerinden püf noktası olarak önerebileceğim şey yeni sistemimin sump ına 1.5 kilogram kadar zeolite,1 kutu fosfat tutucu koyarak nakil işlemini gerçekleştirdim,lakin siz çok daha fazla su hacmine sahip olduğunuz için daha az miktarda koyabilirsiniz ben eski suyumun 3 katı kadar yeni hazırladığım tuzlu suyu kullanmak zorunda kalmıstım,2-3 tüp bioigest kırarsanız,canlı kum kullanırsanız riski baya aza indirmiş olursunuz benim yöntemim bu şekilde olmuştu. Tekrar geçmiş olsun  kayıpsız şekilde bu günleri atlatmanızı diliyorum.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Gökhan Bey çok geçmiş olsun can sıkıcı bir durum yaşamışsınız, benim sizin sorunuza bir cevabım var biraz farklı nedenlerden oldu ama bende 150 lt lik nano tankım'dan yeni yaptırdığım tanka geçiş yaptım  bekleyecek durumum malesef yoktu eski tankımda ki 140-150 lt lik suyun tamamını yeni tankta kullandım ama tankım 400 litre oldugu için üstünü kovalarda tuzlu su hazırlayıp tamamladım,eski sistemde ki  kayaları kullandım ama kumu kullanmadım, mercanları,balıkları canlıları transfer ettik,çok şükür kayıpsız olarak tasıma işlemini atlattım şu an 2 ay kadar geçti üzerinden püf noktası olarak önerebileceğim şey yeni sistemimin sump ına 1.5 kilogram kadar zeolite,1 kutu fosfat tutucu koyarak nakil işlemini gerçekleştirdim,lakin siz çok daha fazla su hacmine sahip olduğunuz için daha az miktarda koyabilirsiniz ben eski suyumun 3 katı kadar yeni hazırladığım tuzlu suyu kullanmak zorunda kalmıstım,2-3 tüp bioigest kırarsanız,canlı kum kullanırsanız riski baya aza indirmiş olursunuz benim yöntemim bu şekilde olmuştu. Tekrar geçmiş olsun  kayıpsız şekilde bu günleri atlatmanızı diliyorum.
teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için her ihtimali göz önünde bulundurcam gün sonunda bakalım

Yeni canlı kum kullanırsanız sorun azalır.
evet oda aklımda aslında 

Gökhan bey

eski kumu kesinlikle unutun hatta eski kaya ve suyu aktarırken kumu karıştırmadan halledin bu işlemi 

transferde ısıya dikkat edin bu aralar havalar soğudu. canlı kum arkadaşların dediği gibi burada kilit nokta aktarım sırasında eski suyunuzdan bir miktar yeni tanka ekleyin kumu o suyun içinde açın illaki bir puslanma olacaktır ama kumun içinden çıkan bir jel var bu bulanıklığı kısa zamanda halledecektir

hatta geçiçi olarak inişe elyaf filtre çorabı kulanın işiniz kolaylaşacaktır

zeolit bir nevi sigorta eklenmesi faydalı yeni tank cam+silikondan dolayı belli miktar silikat suya salacak bunun için carbon+silikat.fosfat tutucu medya mutlaka ekleyin 

ufak ta olsa bir diatom yaşanacak bu süpriz olmasın 

mercanlar için transferde sıcaklık+kh + ca dengesi 

balıklar için sıcaklık + ph önemli  bu dengeye dikkat ettikten sonra sorun yaşayacağınız sanmıyorum

Gökhan bey

eski kumu kesinlikle unutun hatta eski kaya ve suyu aktarırken kumu karıştırmadan halledin bu işlemi 

transferde ısıya dikkat edin bu aralar havalar soğudu. canlı kum arkadaşların dediği gibi burada kilit nokta aktarım sırasında eski suyunuzdan bir miktar yeni tanka ekleyin kumu o suyun içinde açın illaki bir puslanma olacaktır ama kumun içinden çıkan bir jel var bu bulanıklığı kısa zamanda halledecektir

hatta geçiçi olarak inişe elyaf filtre çorabı kulanın işiniz kolaylaşacaktır

zeolit bir nevi sigorta eklenmesi faydalı yeni tank cam+silikondan dolayı belli miktar silikat suya salacak bunun için carbon+silikat.fosfat tutucu medya mutlaka ekleyin 

ufak ta olsa bir diatom yaşanacak bu süpriz olmasın 

mercanlar için transferde sıcaklık+kh + ca dengesi 

balıklar için sıcaklık + ph önemli  bu dengeye dikkat ettikten sonra sorun yaşayacağınız sanmıyorum
teşekkürler sıcaklıkta  oynama olmayacak hiç aktarım sırasında iki ısıtıcı kullanıcağım suyu bir miktar değilde tüm eski suyu kullanmak istiyorum daha iyi olur diye düşünüyorum bi eksisi olur mu acaba? 

çok çok iyi olur eski suyunuzu max ne kadar kullanırsanız o kadar iyi olur

benim yukarıda yazdığım bir miktar ifadesi canlı kumu tanka eklemeden önce eski suyunuzun içinde (hazır oturmuş tuzlu  su) hiç hava almadan direk suyun içinde açmak anlamında kullandım sonra geriye kalan eski suyunuzu yeni tanka tamamlayıp kalan su hacmi kadar yeni hazırlanmış en az 24 saat karışmış suyunuzu kulanın 

yani kum ve kayalar eski suyunuz içinde yerleşmiş olsun 

bu işi öyle bir zamanlama ve taktikte yapmak lazım ki sanki yüklü bir su değişimi yapıyormuşuz gibi düşünün 

anladım teşekkür ederim mevcut suyumla gelecek olan tankın hacmi aynı hemen hemen kafa kafaya yetecek su inşh. :)  bana göre  anladığım kadarıyla püf noktası canlı kayalar ve suyu aynı ısıda değerlerde sabit tutarak yeni tanka aktarmak en kısa zaman da hızlı bir şekil ve taktikte bunu yaparsam bir sorun kalmayacak  :thumbsup:

Arkadaşlar kazasız belasız tank değişimini yaptım çok şükür.

şöyle bi yol izledim tankımı bozup geçiçi bi tanka aldım 1 günümü aldı :)  

sonra eski tankı çıkardım yeni tankı koydum 1 günümü aldı oda

sonra 200 lt su hazirladim  yeni kum aldım yarisi canli aragonit yarisi normal aragonit saatlerce yıkadım canli olmayani  

suyun içinde canli kumu acip yayip uzerine kuru yikanmis kumu serdim

Tankin yarisini eski tank suyuyla ve diger yarisini yenisuyla doldurdum

saatlerce yikamama rahmen genede su bulaniklasti :)  1 günde onu bekledim eversi gunu halen bunalikti tatli sudan kalma dis filtre vardi icine elyaf koyup calistirdim 5 6 saatte su duzeldi

sicakligi tuzlulugu ayarlayip ilk canli kayalari sonra mercanlari en sonda baliklari koydum ps bu arada deli gibi bir iki saat köpurdu oyle boyle 3 4 gunde bu islem gerceklesti ve bittim resmen her yerim agriyor :D  suan hersey yolunda cok sukur birdaha boyle birsey yapcagimi sanmiyorm baya bi yoruldum :)  herkse iyi hobiler

geçmıs olsun ve hayırlı olsun :)  umarım bıdaha sorunla karsılaşmassın

Geçmiş olsun Uzun soluklu problemsiz olur inşaallah

Geçmiş olsun 

Sorunsuz atlatılmasına çok sevindim aynı sorunu daha az litrede yaşamıştım çünkü

Geçmiş olsun 

Sorunsuz atlatılmasına çok sevindim aynı sorunu daha az litrede yaşamıştım çünkü
Teşekkurler vallahi çok zor oldu ama oldu :)  tahminimden de güzel oldu şuan evden çıkmiyorum resmen tv gibi izliyorum :D  

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri