Bunu parazitlerin yasayamayacagi kadar dusuk 0.03-5 vs bir tuzlulukta yapamaz miyiz?
Bu tamamen farklı bir tedavi yöntemi.
Yukarıda bahsettiğimiz ve video'da gösterilen yöntem
Tatlı Su Banyosudur. Tatlısu banyosu yukarıda da yazdığım gibi genellikle
Brooklynella, solungaç parazitleri, siyah benek ve
Amyloodinium hastalıklarında kullanılan bir yöntem. Bu yöntemde balık çok kısa süre (hastalığa ve balığa göre 10 dakikaya kadar sürebilir) su sıcaklığı ve pH değeri balığın geldiği akvaryumla aynı olan tatlı su içerisinde bekletilir. Kesin sonuca ulaştıran bir tedavi yöntemi değildir çünkü çoğu zaman parazitlerin bir kısmı balığın üzerinde kalır. Balığı rahatlatmak ve zaman kazanmak için uygulanır.
Sizin bahsettiğiniz yöntem ise
Düşük Tuzluluk ya da diğer adıyla
Osmotik Şok Terapisi (OŞT). Bu özellikle beyaz benek üzerinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir fakat uzun sürer ve karantina akvaryumu olması gerekir uygulanması için. Balıklar düşük tuzluluğa uyum sağlayabilirler, fakat beyaz benek paraziti gibi dış parazitler uzun süre yaşayamaz. Bu tedavi yönteminde karantina akvaryumu öncelikle ana akvaryumla aynı tuz yoğunluğunda suyla doldurulur, hasta balık eklendikten sonra tuz yoğunluğu yavaş yavaş düşürülür ve bir süre 1,009 - 1,008 seviyesinde tutulduktan sonra tuz yoğunluğu tekrar yavaş yavaş normal seviyesi çekilir.
İki tedavi yöntemini karıştırmanızı önermem çünkü geleneksel şekilde yapıldığında bile her zaman sonuç vermeyen tedavi yöntemleri bunlar. Yanlış uygulandığı taktirde balığı strese sokmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Örneğin:
-
Tatlı Su Banyosu 0,03 - 0,05 gibi bir tuzlulukta çok etkili olmayacaktır çünkü birçok parazit düşük tuzlulukta daha uzun süre hayatta kalabilir. Saf tatlı su uyguladığınızda dahi hastalığı %100 iyileştirmeyen bir tedavi yöntemi, biraz tuzlusuda daha da etkisiz olacaktır.
-
Düşük Tuzluluk yönteminde ise, tuzlu suyun yoğunluğunu 1,010 - 1,011 gibi bir seviyeye getirdiğinizde dahi beyaz benek üzerinde bir etkisi görülmeyebilir çünkü beyaz beneğe neden olan parazit 1,008 - 1,009 üzerindeki tuzluluk seviyelerinde hayatta kalabilir.