Keşfet

Tatlı su banyosu

duboisi_

Yeni Üye
Katılım
26 Haz 2011
Mesajlar
159
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Yaş
47
Ad Soyad
YUSUF
Direkt tatlı su banyosu nekadar doğru ?




 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Parazit, solungaçlara ulaşmaya başladıysa balığı öldürecek hale gelmiştir, tatlı su banyosu parazitin büyük bölümünü öldürüp balığı rahatlatır...

tatlı su, akvaryumla aynı ısıda, aynı pH değerinde olmalıdır...

balığı tutacağınız süre, balığın boyutuna bağlıdır...

bu konuda net bir tarif yok ama, ufak balıkları 1dk dan az, büyük balıkları 1,5-2 dk ya kadar tutabilirsiniz...

balığın durumu çok ağırsa yine süreyi kısa tutmak ve birkaç kür yapmak daha mantıklı...

 
Tatlı su banyosu hastalıkları tedavi etmek için yeterli değildir fakat balığı rahatlatmak ve zaman kazanmak için oldukça yararlı bir yöntemdir. Özellikle Brooklynella, solungaç parazitleri, siyah benek ve Amyloodinium hastalıklarında yardımcı olacaktır. Videoda da görüldüğü gibi bir balıkta solungaç paraziti olduğunu tespit etmek için de kullanılabilir.

 
Tatli su banyosu isi bana kas yaparken goz cikarmak gibi geliyor. Bence baligin girdigi stresin goturusu daha fazla, yakalamaya calismasi ayri dert, baligi tatli suda sakince tutmak ayri dert. Eger karantinaya alabileceksek yakalamak mantikli bence.

 
Güzel bir konu ve video. Balık tatlıya girince ekmeğe yumruk atmış gibi oldu.. Ben olsam balık öldü diye atardım. İlk defa gördüm ve şaşırdım.. Bu parazitlerin de bu kadar rahat gözle görüneceğini tahmin etmezdim..

 
Güzel bir konu...

Tebrikler...

 
Güzel bir konu ve video. Balık tatlıya girince ekmeğe yumruk atmış gibi oldu.. Ben olsam balık öldü diye atardım. İlk defa gördüm ve şaşırdım.. Bu parazitlerin de bu kadar rahat gözle görüneceğini tahmin etmezdim..
Bende videoyu izleyince şok oldum ve konuyu açayim dedim. Balık resmen kaskatı kesiliyor, biz kademeli olarak düşürelim balık zarar görmesin derken adamlar resmen balıgı şoka soktular. + sı  parazitlerden kurtuluyor ama eksileri nelerdir ?

 
Bu konuda ağzı oldukça yanmış biri olarak karantina öneriyorum,hem uygulaması çok basit hem gideri çok az. Son tankımda bu sorunları karantina ile aşabileceğimi düşünüyorum. Çünkü diğer bir arkadaşımızın da belirttiği gibi tatlısuya gelene kadar zaten balığı yakalamak zulüm gibi . Yakalayıp orada bekletip geri koymak ise bence çok profesyonelce yapılmadığı takdirde stresi dahada artırıyor . Ayrıca tatlısu banyosu öncesinde çok büyük sorunu olmayan Kleini butterfly türü balığı banyo sonrası kaybettim .Yine de çok önermemek gerek , amatör arkadaşlarımız en ufak benek sorununda denemek isteyecektir . 

 
En önemli konulardan biri tatlısuyun pH ve sıcaklık değerlerinin akvaryumla aynı olması. Eğer pH'ı artırmadan direkt tatlısuya atarsanız, balığın ölme riski oldukça yüksek.

 
En önemli konulardan biri tatlısuyun pH ve sıcaklık değerlerinin akvaryumla aynı olması. Eğer pH'ı artırmadan direkt tatlısuya atarsanız, balığın ölme riski oldukça yüksek.
Gecmiste L boy bir Sohal tangim cok kisa surede kuvvetle muhtemel bu nedenle vefat  (Olay Sohal tang olunca) etmisti. 

Bunu parazitlerin yasayamayacagi kadar dusuk 0.03-5 vs bir tuzlulukta yapamaz miyiz?

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bunu parazitlerin yasayamayacagi kadar dusuk 0.03-5 vs bir tuzlulukta yapamaz miyiz?
Bu tamamen farklı bir tedavi yöntemi.

Yukarıda bahsettiğimiz ve video'da gösterilen yöntem Tatlı Su Banyosudur. Tatlısu banyosu yukarıda da yazdığım gibi genellikle Brooklynella, solungaç parazitleri, siyah benek ve Amyloodinium hastalıklarında kullanılan bir yöntem. Bu yöntemde balık çok kısa süre (hastalığa ve balığa göre 10 dakikaya kadar sürebilir) su sıcaklığı ve pH değeri balığın geldiği akvaryumla aynı olan tatlı su içerisinde bekletilir. Kesin sonuca ulaştıran bir tedavi yöntemi değildir çünkü çoğu zaman parazitlerin bir kısmı balığın üzerinde kalır. Balığı rahatlatmak ve zaman kazanmak için uygulanır.

Sizin bahsettiğiniz yöntem ise Düşük Tuzluluk ya da diğer adıyla Osmotik Şok Terapisi (OŞT). Bu özellikle beyaz benek üzerinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir fakat uzun sürer ve karantina akvaryumu olması gerekir uygulanması için. Balıklar düşük tuzluluğa uyum sağlayabilirler, fakat beyaz benek paraziti gibi dış parazitler uzun süre yaşayamaz. Bu tedavi yönteminde karantina akvaryumu öncelikle ana akvaryumla aynı tuz yoğunluğunda suyla doldurulur, hasta balık eklendikten sonra tuz yoğunluğu yavaş yavaş düşürülür ve bir süre 1,009 - 1,008 seviyesinde tutulduktan sonra tuz yoğunluğu tekrar yavaş yavaş normal seviyesi çekilir. 

İki tedavi yöntemini karıştırmanızı önermem çünkü geleneksel şekilde yapıldığında bile her zaman sonuç vermeyen tedavi yöntemleri bunlar. Yanlış uygulandığı taktirde balığı strese sokmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Örneğin:

- Tatlı Su Banyosu 0,03 - 0,05 gibi bir tuzlulukta çok etkili olmayacaktır çünkü birçok parazit düşük tuzlulukta daha uzun süre hayatta kalabilir. Saf tatlı su uyguladığınızda dahi hastalığı %100 iyileştirmeyen bir tedavi yöntemi, biraz tuzlusuda daha da etkisiz olacaktır.

- Düşük Tuzluluk yönteminde ise, tuzlu suyun yoğunluğunu 1,010 - 1,011 gibi bir seviyeye getirdiğinizde dahi beyaz benek üzerinde bir etkisi görülmeyebilir çünkü beyaz beneğe neden olan parazit 1,008 - 1,009 üzerindeki tuzluluk seviyelerinde hayatta kalabilir. 

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst