Keşfet

Tecrübeli Arkadaşlardan Ufak Bir Rica...

dozguler

Yeni Üye
Katılım
26 Kas 2018
Mesajlar
80
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Ad Soyad
Doruk
Herkese merhaba,
Yaklaşık 15 yıldır tatlı su akvaryumları ve 3 yıldır Axolotl akvaryumları hobisi ile uğraşıyorum. Ve 15 yılın ardından orta çaplı bir deniz akvaryumu kurmaya ancak cesaret edebiliyorum. Lakin biraz araştırdıktan sonra geride kalan 15 yıllık tatlı su hobisinde edindiğim bilgilerin neredeyse %90 burada işlevsiz :)  Hobiye ilk kez başlayan bir insan gibiyim. Soru sormaya, öğrenmeye ve araştırmaya çok açık bir insanım. Yaklaşık 10 gündür araştırıyorum. Ne tarz olduğuna göre yorum yapacak arkadaşlar için de 3-5 arası balık 5-6 arası mercan düşünüyorum. Aşağıda anladığım kadarı ile kurulum aşamasını anlatacağım. Tecrübeli arkadaşlar onaylarsa ve tecrübeleri ile destek olursa malzemeleri satın alıp işleme başlayacağım. 

Öncelikle benim gibi tecrübesizler için küçük boy ve büyük boy akvaryumların sorun olacağını biliyorum. 60x45x35 arkadan sumplu bir akvaryum kafama çok yattı. 

1) Öncelikle f/p ve şıklık olarak düşündüğüm akvaryum bu; 
2) Protein Skimmer'ın olmazsa olmaz olduğunu, ancak Ps olmadan da başarıların sağlandığını okudum. Ama ben kesinlikle PS alacağım. Yukarıdaki akvaryuma düşündüğüm PS fiyatından dolayı bu;  ;     (Sizce bu ölçü ve canlı yüküne yeterli olacak mıdır?)
3) Kesinlikle canlı kum kullanmayı düşünüyorum. Bir nevi diatom sürecinde işimi kolaylaştıracak / hızlandıracaktır. Boş akvaryuma önce kumu koyup daha sonradan suyu sonra da tuzu eklemenin doğru olmadığını okudum. Önce akvaryuma suyu ve tuzu koyup 24 saat döndürüp, sonradan canlı kumu boşaltmayı düşünüyorum. Doğrusunu yazarsanız sevinirim.
4) Deniz akvaryumlarının sump kısmında, tatlı suya nazaran, genellikle sadece PS ve ısıtıcı olduğunu gördüm. Ve şaşırdım açıkcası. Bazı kaynaklarda elyaf kullanmanın doğru olmadığını da okudum. Sadece PS ve Isıtıcı sump ıcın yeterlı mıdır? (Yukarıda belırttıgım canlı yukune gore)
5) Akvaryumu doldurmak için damacana su alacağım. Bunun için tavsiye edeceğiniz en uyumlı içme suyu markası nedir? Akvaryumun suyunu, akvaryum içinde ayarlayıp, tuz ölçer ile ölçtükten sonra, 24 saat sadece dalga motoru ve sump ile suyu döndürmem gerekiyo anladığım kadarıyla. 24 saat sonra canlı kumu suya boşaltıp, canlı kayaları eklemek için 3 gün beklemem gerekiyor 'anladığım kadarıyla'. Akabinde canlı kayaları ekleyip, diatom sürecini beklemem gerekiyor. Mercanlar ve Balıklar ancak 3-4 haftalık bir boş döngüden sonra eklenebiliyor. Buraya kadar hatam varsa düzeltin lütfen. Peki bu diatom sürecinde Protein Skimmer açık olmalı mı?
6) 60x45x35 lik bir akvaryumun sump motoru saatte kaç litre çeviren bir motor olmalı?
7) Bu ölçülerde bir akvaryumda güçlü sump motoru yapmamıza rağmen, dalga motoru yapılmalı mı? Ve Dalga motorunun akıntı yönü sumpın su giriş kısmına mı yoksa çıkış kısmına göre mi olmalı.
8 ) Bu ölçülerde bir akvaryuma en az 10 kg canlı kaya eklemem gerektiğini biliyorum. Ancak bu bile oldukça maliyetli. Canlı kaya hali hazırda suyun içinde olanlara deniliyor sanırım. Kuru halde olanlar canlı olmuyor. Ve diatom sürecinde hali hazır bir sudan canlı kaya eklemek daha avantajlı diye tahmin ediyorum. Peki bu canlı kayadan worm, yengeç ve yürüyen zararlı bi anemon(adını unuttum) türü çıkabiliyormuş. Canlı kayalarda bunlara nasıl önlem alabilirim? Açıkcası hobicilerden almak bana daha avantajlı olacaktır.
9) Örneğin polip gibi mercanların akvaryumcularda 350 tl olduğunu gördüm. Ancak bu forumda 25 tl ye polip satan insanlar var. Bu nasıl mümkün olabiliyor?
10) Her ne kadar Anemon beslemek istesem de bunun tecrübe gerektirdiğini ve ölümlerinde tüm akvaryumu zehirleyebildiğini duydum. Açıkcası karides vesaire gibi düzenlı beslemelerini yaptığım halde tankım için tehtit oluşturur mu? Almamalı mıyım?
11) Su tamamlama cihazının gerekli olduğunu biliyorum. Ancak bunun bile fiyatları 400 tl civarı. Su tamamlama cihazında tatlı su kullanılacağını öğrendim. Cunku su buharlastıgında tuzluluk oranı degısmıyormus. Ancak bu tarz şeylerı ucuzlaştırmanın bir yolu yok mudur?
12) Tuz değerini ölçmek için mutlaka refraktometre almam gerektiğini, diğer satılan plastik formda olanların doğru ölçmediğini okudum ki bu bile tuzlu bir masraf :)  Doğru mudur?
13) PS olan akvaryumlarda, tatlı sulardaki gibi haftalık ya da 15 günlük dip çekimleri yapılmasının gerekli olmadığını okudum. Her şey stabil ilerlerken su değişimi yapılmalı mı? yapılmamalı mı?
14) İnternette mercanları daha estetik yerleştirmek için canlı kayaları matkapla delen insanlar gördüm. Anladığım satın alacağımız her mercan bir taşa bağlı olmak zorunda. Ve canlı kaya da bu taş büyüklüğünde delikler açıp, mercanı buraya yerleştirmek daha estetik bir görüntü sağlıyor. Bu durum sağlıklı mıdır?
15) Gelelim Armatür kısmına. Benim düşündüğüm boyutlardaki bir akvaryum için power led'ler ile başarı sağlanabileceğini okudum. Bitkili tatlı su akvaryumlarından dolayı power led'lerle ilgili az da olsa bilgi sahibiyim. Power Led'lerin dizilimi ne şekilde olmalı? (nmleri ve renkleri) Açıkcası fiyatlar o kadar yüksek ki, bu şekilde kendim yapmayı planlıyorum.

Yukarıda yazdıklarıma nazaran malzeme listem bu şekilde; (Eksik ya da fazla varsa belirtmenizi rica ediyorum)
Protein skimmer
canlı kum
canlı kaya
Deniz tuzu
Tuz ölçer refraktometre 
Su tamamlama cihazı
Sumplı akvaryum
Kafa motoru
Isıtıcı

10 günlük araştırmalarımın sonucunda edindiğim bilgiler bu yönde. Tecrübeleri arkadaşlar yönlendirirse, destek olursa bu fikri hayata geçireceğim. Aceleci davranmak istemiyorum. Sindire sindire, öğrene öğrene ilerlemek istiyorum. Şimdiden yardımcı olacak tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
1- Uzun vadede alttan sumpun çok faydasının görürsünüz. Aynen böyle birşeyla başladım sonra alttana geçtim

2- Ps eskilerden sanırım. Bu ps bu boyda efektif olmaz bana kalırsa 2. el 9001 bile daha iyi olur. Daha da para varsa 9004 mükemmel olacaktır. ve SESSİZ

3- Hiçbir kum öyle boşaltılmaz, su 5 gün durulmaz. Önce kum sonra su, canlı kum 5-6 gün erkene ya çeker ya çekmez. Special grade kullanırsanız kafanız rahaat olur.

4- yeterli birde 2 ayda bir aktif karbon atarsınız PS DEDİKLERİM OLURSA DAHA İYİ...

5- Damacana su ile başladım, iki yakası bir araya gelmedi . Size senelerce yetecek RO 250 tl alın gitsin. PS ilk andan beri çalışacak. KAYAlar ilk gün dizilebilir. Bakteri kültürü kırın akşam. 10 gune diatom vurur.

6-  Burda kafa motoru yukarı basmayacağı için, hacmin 5 katı kadar su çeviren kafa motoru yeterli gelir. Ne olur ne olmaz kademeli alın...

7- dalga motoru sirkülizasyona göre olmazsa olmaz değildir ama olmalıdır. Dalga vurmayan yer kalmaz.

8-Ölükaya ile dizayn yapın, bir parça canlı ve TEMİZ takviye yapın yeter. Milyonlarca bakteri gelir zaten o şekilde. %100 canlı kullanmak eskide kaldı. 

9-Polipler üretim ve basit tür de olabilir. Yılın sadce bazı dönemlerinde doğal ortamlarında toplanmış çok özel mercanlar da olabilir. Ne kadar nadir o kadar pahalı demektir. Bazı yerlerden gelenler çok daha da pahalı olabilir. 350 değilde 750 gibi ama genelde amerikadaki lfs lerde var onlar.

10- başlayın 5-6 ay geçsin sonra anemon da koyarsınız.

11- DIY maliyeti 80-90 tl tutat güvenilirliği tartışılır. 2. eller yaklaış 150 tl falan. İlk etapta gerek yok kendiniz RO ile eklersiniz...

12-  Çok pahalı derseniz kritik canlıları koyana kadar sera cam hidrometre falan kullanabilirsiniz. Ben 1 sene her türlü canlı besledim hidrometre ile.

13- En baba ps yi alın, ona rağmen haftada 1 su değişimi yapılması gerek.

14-zevkiniz nasılsa yapın önemli değil.

15- BU 10 sayfalık konu zaten ama bu konuyu iş edinip yapan firmalar var radion, aqua illumination gibi. Onların dizilimlerini kopyalamak akıllıca olacaktır. Veya en babası amazonda 250 dolar alın bir tane gitsin. En iyisini de yapsanız içinizde hep bir acaba kalma ihtimali var... 

Testleri yazmamışşsınız nitrat, fosfat, amonyak, kh testi olmadan asla olmaz bunlar en düşük gereklilik 3-4 adet daha gereken olacaktır. 

Hayırlı olsun kolay gelsin :)  

 
İyi günler, hayırlı olsun akvaryumunuz. Bende uzun yıllardır tatlı su ile uğraştım, ancak kişisel fikrine göre deniz bir başka, sorduğunuz sorulara cevap vermeye çalışayım 

1-Kendi akvaryumun 60-50-50 alttan sumplu, imkanıniz var ise alttan sumplu alın, akvaryuma müdahaleniz, daha kolay olmasının yanında, su tamamlama tankı, reaktör lere kadar bir çok malzemeyi kullanabilirsiniz. Canlı kaya miktarini sumpada koyarak arttırabilirsiniz.

2-PS cidden akvaryumun kalbi, ondan seçerken dikkat edin. Alttan sumplu yaparsanız bence ucuz ve işlevsel olduğunu düşündüğüm buble Mağusa curve 5 size yeter. Arkadan sumplu yaparsanız, linkte gosterdiginiz ürün yerine ikinci el tunze 9004(sump boyutuna göre değişebilir) gibi PS alsanız daha iyi olur. İlk başta 1-2 balık ve mercan ile başlanıp sonradan dayanamayıp sayı arttığından dedim????

3-Canli kuma bence gerek yok ama, illa almak istiyorum diyorsanız önce canli olduğu için su ve tuz döngü den sonra kum.

4-Sumpta elyaf kullanılmaz değil, ancak sık değiştirmek şartıyla, karbonda ihtiyacıniz doğrultusunda kullanılabilir. ben kendi akvaryumumda zeolit ve biofarm kullanıyorum, onun dışında malzemelet dışında kaya var.

5-Ro sistem temin ederseniz daha iyi olur, su değişimlerinde, su tamamlamada damacana ya güç yetmez, damacana markası konusunda bir şey diyemiyorum. PS her kademede açık olmalı.

6-Arkadan sump olursa Eheim 600 işinizi görür, veya eheim 1000 alıp ayarlayabilirsiniz, alttan sumplu olursa, eheim 2000 güzel. Sessiz ve çok iyi motorlar. New veya newajet motorlarda güzel. Ayrıca kebap dct motorları var debi ayarlı

7-Dalga motoru olmalı, jebao rw4 işinizi görür, ayarlı olduğu için duruma göre kendiniz müdahale edebilirsiniz. PS nin konumlanmasi kaya dizaynına vb bağlı olduğu için kesin bir şey denilmez, ancak akıntı akvaryumun en ücra köşelerine dahi ulaşmalıdır

8-Canli kaya hazır bir akvaryumda bulunan ve bakteri yoğunluğu bulunan kayalardir. Ancak alındığında, içerisinde bir çok yararlı ve zararlı canlıda girer. Gelen zararlı canlılardan kurtulmak için kayayı sıfırlamaniz(kümeleme) lazım ozaman da canlılığını kaybeder. Ya çok güvendiği niz bir yerden alacaksınız yada kayayı kumu sıfır alıp sürece başlayacaksiniz(ben böyle yapardım)

9-Canlilarin cinsine göre fiyatlar değişebilir,. 

10-Bir süre deneyim elde ettikten sonra Anemon besleyin, yoksa bu işte hızlı gitmek cidden ileride baş ağrıtıyor.

11-Forumdan mekanik olanları uygun bulabilirsiniz, kızıl ötesi olanlar var fiyatları yüksek, kendiniz yapabilirsiniz. Benim kurulumumu anlattığım akvaryumumda anlattım biraz bir göz atabilirsiniz.

12-Refraktometre muhakkak edinin. Forumda satan arkadaşlar vardı 80-100 TL civarında idi hatırladığım kadarıyla, Çin'den de getirebilirsiniz, ATC özellikli olmasına dikkat edin. Plastik alırsanız da, refraktometre ile ölçüm farkına bakın.

13-Dip çekimi denizde yapılmaz, su değişimi bence yapılmalı. Yeni su canlılara can katar. Oranı ve zamanla ma size kalmış, yüzde 10 deniyor ama ben bişey diyemiyorum. Ben haftada 10-15 litre değişim yapıyorum.

14-Bu durum size kalmış, mercanları Anemon hariç tutturabilirsiniz, kayayı delmek düşünülebilir ancak bu işlemi en başta yapın, sürekli el sokmak sıkıntı.

15-Royalblue, blue, beyaz(15-20 bin Kişi) power ledlerden yapılabilir. İçerisine red ve UV de eklenebilir. Ancak driver filan düşününce yine harcanan para artıyor, bunların yerine aquareef x50 filan bulabilirsiniz gün simülasyonlu vb.

Kendi akvaryum kurulumumu anlattığım link;





Sorduğunuz sorulara mümkün mertebe cevap vermeye çalıştim. Size iyi hobiler, başka sorunuz olursa cevaplaya bildigim kadarıyla cevaplarım. sağlıcakla kalın. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
1- Uzun vadede alttan sumpun çok faydasının görürsünüz. Aynen böyle birşeyla başladım sonra alttana geçtim

2- Ps eskilerden sanırım. Bu ps bu boyda efektif olmaz bana kalırsa 2. el 9001 bile daha iyi olur. Daha da para varsa 9004 mükemmel olacaktır. ve SESSİZ

3- Hiçbir kum öyle boşaltılmaz, su 5 gün durulmaz. Önce kum sonra su, canlı kum 5-6 gün erkene ya çeker ya çekmez. Special grade kullanırsanız kafanız rahaat olur.

4- yeterli birde 2 ayda bir aktif karbon atarsınız PS DEDİKLERİM OLURSA DAHA İYİ...

5- Damacana su ile başladım, iki yakası bir araya gelmedi . Size senelerce yetecek RO 250 tl alın gitsin. PS ilk andan beri çalışacak. KAYAlar ilk gün dizilebilir. Bakteri kültürü kırın akşam. 10 gune diatom vurur.

6-  Burda kafa motoru yukarı basmayacağı için, hacmin 5 katı kadar su çeviren kafa motoru yeterli gelir. Ne olur ne olmaz kademeli alın...

7- dalga motoru sirkülizasyona göre olmazsa olmaz değildir ama olmalıdır. Dalga vurmayan yer kalmaz.

8-Ölükaya ile dizayn yapın, bir parça canlı ve TEMİZ takviye yapın yeter. Milyonlarca bakteri gelir zaten o şekilde. %100 canlı kullanmak eskide kaldı. 

9-Polipler üretim ve basit tür de olabilir. Yılın sadce bazı dönemlerinde doğal ortamlarında toplanmış çok özel mercanlar da olabilir. Ne kadar nadir o kadar pahalı demektir. Bazı yerlerden gelenler çok daha da pahalı olabilir. 350 değilde 750 gibi ama genelde amerikadaki lfs lerde var onlar.

10- başlayın 5-6 ay geçsin sonra anemon da koyarsınız.

11- DIY maliyeti 80-90 tl tutat güvenilirliği tartışılır. 2. eller yaklaış 150 tl falan. İlk etapta gerek yok kendiniz RO ile eklersiniz...

12-  Çok pahalı derseniz kritik canlıları koyana kadar sera cam hidrometre falan kullanabilirsiniz. Ben 1 sene her türlü canlı besledim hidrometre ile.

13- En baba ps yi alın, ona rağmen haftada 1 su değişimi yapılması gerek.

14-zevkiniz nasılsa yapın önemli değil.

15- BU 10 sayfalık konu zaten ama bu konuyu iş edinip yapan firmalar var radion, aqua illumination gibi. Onların dizilimlerini kopyalamak akıllıca olacaktır. Veya en babası amazonda 250 dolar alın bir tane gitsin. En iyisini de yapsanız içinizde hep bir acaba kalma ihtimali var... 

Testleri yazmamışşsınız nitrat, fosfat, amonyak, kh testi olmadan asla olmaz bunlar en düşük gereklilik 3-4 adet daha gereken olacaktır. 


Hayırlı olsun kolay gelsin :)  
Merhabalar, üşenmeden, sabırla ve nazikçe tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Hayatımda ilk kez deniz akvaryumu kuracağım için PS konusunda ikinci ele girmek beni korkutuyor. Çünkü PS denilen cihazın varlığını 10 gün önce keşfettim. Kötü niyetli biri bozuk ya da düşük kondisyonlu bir ürün verse ruhum duymaz :D  Bu durumdan dolayı sıfıra yönlenmeye çalıştım açıkcası. Ama iş görmez bu model diyorsanız dediğiniz modellere göz atacağım. Armatürler o kadar pahalı ki neredeyse akvaryumun kurulum parası kadar. O yüzden kendim yapacağım gibi gözüküyor. Evet test kitlerini yazmayı unutmuştum, hatırlatma için teşekkürler.

 
İyi günler, hayırlı olsun akvaryumunuz. Bende uzun yıllardır tatlı su ile uğraştım, ancak kişisel fikrine göre deniz bir başka, sorduğunuz sorulara cevap vermeye çalışayım 

1-Kendi akvaryumun 60-50-50 alttan sumplu, imkanıniz var ise alttan sumplu alın, akvaryuma müdahaleniz, daha kolay olmasının yanında, su tamamlama tankı, reaktör lere kadar bir çok malzemeyi kullanabilirsiniz. Canlı kaya miktarini sumpada koyarak arttırabilirsiniz.

2-PS cidden akvaryumun kalbi, ondan seçerken dikkat edin. Alttan sumplu yaparsanız bence ucuz ve işlevsel olduğunu düşündüğüm buble Mağusa curve 5 size yeter. Arkadan sumplu yaparsanız, linkte gosterdiginiz ürün yerine ikinci el tunze 9004(sump boyutuna göre değişebilir) gibi PS alsanız daha iyi olur. İlk başta 1-2 balık ve mercan ile başlanıp sonradan dayanamayıp sayı arttığından dedim????

3-Canli kuma bence gerek yok ama, illa almak istiyorum diyorsanız önce canli olduğu için su ve tuz döngü den sonra kum.

4-Sumpta elyaf kullanılmaz değil, ancak sık değiştirmek şartıyla, karbonda ihtiyacıniz doğrultusunda kullanılabilir. ben kendi akvaryumumda zeolit ve biofarm kullanıyorum, onun dışında malzemelet dışında kaya var.

5-Ro sistem temin ederseniz daha iyi olur, su değişimlerinde, su tamamlamada damacana ya güç yetmez, damacana markası konusunda bir şey diyemiyorum. PS her kademede açık olmalı.

6-Arkadan sump olursa Eheim 600 işinizi görür, veya eheim 1000 alıp ayarlayabilirsiniz, alttan sumplu olursa, eheim 2000 güzel. Sessiz ve çok iyi motorlar. New veya newajet motorlarda güzel. Ayrıca kebap dct motorları var debi ayarlı

7-Dalga motoru olmalı, jebao rw4 işinizi görür, ayarlı olduğu için duruma göre kendiniz müdahale edebilirsiniz. PS nin konumlanmasi kaya dizaynına vb bağlı olduğu için kesin bir şey denilmez, ancak akıntı akvaryumun en ücra köşelerine dahi ulaşmalıdır

8-Canli kaya hazır bir akvaryumda bulunan ve bakteri yoğunluğu bulunan kayalardir. Ancak alındığında, içerisinde bir çok yararlı ve zararlı canlıda girer. Gelen zararlı canlılardan kurtulmak için kayayı sıfırlamaniz(kümeleme) lazım ozaman da canlılığını kaybeder. Ya çok güvendiği niz bir yerden alacaksınız yada kayayı kumu sıfır alıp sürece başlayacaksiniz(ben böyle yapardım)

9-Canlilarin cinsine göre fiyatlar değişebilir,. 

10-Bir süre deneyim elde ettikten sonra Anemon besleyin, yoksa bu işte hızlı gitmek cidden ileride baş ağrıtıyor.

11-Forumdan mekanik olanları uygun bulabilirsiniz, kızıl ötesi olanlar var fiyatları yüksek, kendiniz yapabilirsiniz. Benim kurulumumu anlattığım akvaryumumda anlattım biraz bir göz atabilirsiniz.

12-Refraktometre muhakkak edinin. Forumda satan arkadaşlar vardı 80-100 TL civarında idi hatırladığım kadarıyla, Çin'den de getirebilirsiniz, ATC özellikli olmasına dikkat edin. Plastik alırsanız da, refraktometre ile ölçüm farkına bakın.

13-Dip çekimi denizde yapılmaz, su değişimi bence yapılmalı. Yeni su canlılara can katar. Oranı ve zamanla ma size kalmış, yüzde 10 deniyor ama ben bişey diyemiyorum. Ben haftada 10-15 litre değişim yapıyorum.

14-Bu durum size kalmış, mercanları Anemon hariç tutturabilirsiniz, kayayı delmek düşünülebilir ancak bu işlemi en başta yapın, sürekli el sokmak sıkıntı.

15-Royalblue, blue, beyaz(15-20 bin Kişi) power ledlerden yapılabilir. İçerisine red ve UV de eklenebilir. Ancak driver filan düşününce yine harcanan para artıyor, bunların yerine aquareef x50 filan bulabilirsiniz gün simülasyonlu vb.

Kendi akvaryum kurulumumu anlattığım link;





Sorduğunuz sorulara mümkün mertebe cevap vermeye çalıştim. Size iyi hobiler, başka sorunuz olursa cevaplaya bildigim kadarıyla cevaplarım. sağlıcakla kalın. 
Merhabalar, sabrınızdan ve nezaketinizden ötürü öncelikle çok teşekkür ederim. Attığınız mesajı sindire sindire okudum ve paylaştığınız konuyu da baştan sona inceledim. Edindiğim temel bilgilerin bir çoğunun doğru / doğruya yakın olduğunu görmek beni sevindirdi. Bir adım atana kadar bu iş gerçekten çok karmaşık geliyor.
Sanırım bu etapta arkadan sumplu tercih edeceğim. Ancak gösterdiğim akvaryuma göre, gösterdiğim PS hiç bir işe yaramıyor sanırım. Akvaryumun sump kısmı 10cm olduğundan seçici olmam gerekiyor. Size şöyle söyleyeyim, bu akvaryum bu ps ve malzemeleri hesapladığımda (balıklar ve mercanlar hariç) 3.000 tl ye bu akvaryumu zar zor kurabiliyorum. O da eksikleriyle. İşin içinden çıkamadım bir türlü. Kayayı ve kumu kesinlikle suyun içinde olmayan, dışarda satılan bir yerden alacağım. Kesinlikle ikna oldum.
PS'de ikinci ele yanaşamıyor oluşumun nedeni, PS denen cihazın varlığını 10 gün önce keşfetmiş olmam :)  Yani birisi düşük kondisyonda, tam çalışmayan ürünü itelese ruhum duymaz :)  O yüzden cesaret edemiyorum. Ama su tamamlama cihazı gibi ürünlerde ikinci ele gitmek ya da refraktometre mantıklı olacaktır. PS Suyu ilk koyduğumuz andan itibaren açık olacak, tamamdır.

Son olarak şurada bir fikir ayrılığı var, Suyu tuz ile akvaryumun içinde mi hazırlamak gerekiyor, yoksa dışında hazırlayıp mı eklemek gerekiyor. Yukarıda ki arkadaş kumu sonradan atarsan su durulmaz kolay kolay demiş. Orada bi emın olamadım.

 
Merhaba

Arkadaşlar ayrıntılı yazmış, benim size tavsiyem kafanızda önce istediğiniz akvaryumun içeriğini ve resmini oluşturun, örneğin soft mercan tankı ve bir kaç canlı, anemon tankı ve palyaçolar, sert mercan tankı vb. sonra bu sistemdeki canlıların ihtayaçlarını araştırın ve kurulumunuzu ona göre başta doğru adımlarla yapın. mesela anemon bakmak istiyorsanız yüksek ışık ihtiyacı olacaktır ve kendiniz power led dizecekseniz par değerlerini daha yüksek tutmanız gerekir. soft mercan bakımı kolaydır daha maliyeti düşük bir sistem işinizi görür, sert mercanlar için hem yüksek ışık ve akıntı hem dozaj gerekebilir vb.

ben küp ortası kayalık anemon ve soft mercan tankı planlayıp iki palyaço yeterli dedim ve 3 yıldır. tankın ekipmanının tamamlanması 2 yılımı aldı, mutlu mesut devam ediyorum, tecrübelendikçe okudukça sanıldığı kadar zor olmadığını göreceksiniz.

bu arada filtrasyon sadece skimmer var bende, dalga motoru yerine arkada gizli kafa motoru var, sadece haftalık %10 su değişimi yapıyorum herhangi katkı besin kullanmıyorum, balık ve anemonları düzenli yemliyorum o kadar. 

ikinci el konusu riskli ama forumda çok yardımcı arkadaşlar var, ilk protein skimmerım performansı beklediğim gibi olmayınca arkadaş hediye etmişti (hydor slim skim 135), ikinci tunze aldım yine ikinci el olarak 3 yıldır canavar gibi çalışıyor. aydınlatma 2. el aldım (maxspect razor) hatta 3. kullanıcısıyım ve gayet memnunum. 

damacana ile başlamayın, olası yosun cyano dino alg problemleri başta çok canınızı sıkabilir, ro arıtma hem daha ucuza gelir hem en sağlıklısıdır.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst