Keşfet

Teknik Detaylar

erdemsahin

Yeni Üye
Ad Soyad
erdem şahin
Tüm üstadlara selamlar,

Hep ilgimi çektiği halde bugüne kadar sadece tatlısu akvaryumu kurmuş birisiyim. Geçtiğimiz günlerde ikinci el bir boyu hs550 tl aldım ve aranıza katılmak üzere niyet ettim.

Acele edip tekrar başa dönmek pek iyi olmayacağından şimdilik sadece inceliyorum. Bir kaç teknik sorum olacak vakit ayırabilirseniz sevinirim.

- Su için piyasada kullanılan en iyi içme suyu sistemlerinden olan waterbox ile filtre edilmiş su işimi görürmü? Forumlarda kullanan olduğunu görüyorum ancak olmaz diyenlerde var, nedir işin aslı gerçekten?

- Tankta çok büyük balık düşünmüyorum olabildiğince küçük balıklar ve renkli mercanlar istiyorum, buna göre hem balık hem mercan için en iyi tuz seçimi ne olur? Yani markası ve internetten temin edilebilirmi?

- Aldığım sistemin eksiksiz ve arızasız olup olmadığını bile bilmiyorum ve bunu nasıl anlayabilirim? Bir 550 kullanıcısı destek olabilirse çok sevinirim.

- Mevcut hali ile bu tankta balık ve mercan yetiştirmek imkansızmıdır? Yoksa ilave donanım şartmıdır bilemiyorum? Mesela devir-daim motorundan gelen suyun debisi bu tanka yetermi yoksa bir dalga motoru şartmıdır? (yukarıda yazdıım gibi renkli mercanlar ve küçük balıklar isityorum sadece)

- Kum için mercan kırığı ve aragonit önerileri çoğunlukta, hangisi uygundur? Yoksa aragonit bir çeşit mercan kırığımıdır? internetten temin edebileceğim bir marka önerebilirmisiniz? Miktarı ne olmalıdır?

- Kaya için Ankara'da önerebileceğiniz adres varmıdır? Bugün ekstreme baktım çok pahalıydı? Yada bu işin ikinci eli varmıdır ve güvenilir bir yöntem olurmu?

- Başlangıç için kumu ve kayayı koyup, suyu+tuzu+bakteriyi ekledikten sonra 15 gün bekleyip sonradan harekete geçmem gerekir diye okuyorum forumlarda, bu başlangıç sürecinde bana yol gösterebilecek bir Ankara'lı akvaryumsever varmıdır?

Katkısı olan herkese şimdiden teşekkürler.

Erdem bey merhabalar;

Üstad değilim ama bildiğim kadarı ile yardımcı olmaya çalışayım...

* Kastettiğiniz su arıtma cihazı eğer içme suyu amaçlı kullanılıyorsa tatlandırıcılardan önce silikat reçinesi ekleyip, oradan bir çıkış daha alınarak kullanabilirsiniz. Bir TDS metre edinip reçineden çıkan suyun 0-2 arası olmasına özen gösterirsiniz. 

*Kastettiğiniz akvaryum hacmi ufak. O nedenle tang türü almamanızı tavsiye ederim. Çok güzel ufak nanoya uygun balıklar var. Tuz seçimi tamamen bütçenizle alakalı bir durum. Mercanda olacağı için resif tuzu almalısınız. Piyasada kabul gören, bütçenize uygun olanı seçebilirsiniz. İnternetten temin edebilirsiniz ama kargo ücretini göndericinin ödeyeceğinden emin olun aksi takdirde tuz gerçekten tuzlu gelir size :)

*Sistemi görmeden birşey diyemem. Bunu kendiniz deneyerek öğrenebilirsiniz. Kafa motoru su basıyor mu? Aydınlatma yanıyor mu? Isıtıcısı çalışıyor mu? UV varsa çalışıyor mu? (UV genelde dandik oluyor bu cihazlarda ve zaten ampulleri kısa ömürlü olduğu için çalışsa da iş görmeyebilir. Zaten gerekliliği tartışılabilir, şart değil) 

*Bu akvaryumda gayet güzel balık ve mercan bakılabilir. Ve ekipmanları yeterlidir. Lakin ses yapabilir, ileride değiştirmek isteyebilirsiniz. Örneğin boyu marka kafa motoru ve ps'i değiştiriyor insanlar... Ufak bir dalga motoru da olursa güzel olur... 

*Kum seçimi yine bütçe ile alakalı. En uygun fiyatlı 1-2 mm arası mercan kırığı harika olur. Ama yok benim param var derseniz canlı aragonit kum alabilirseniz tabi daha iyi olur... 

Aragonit için nature ocean yada careb sea markaları bilinik güzel markalardır. Kullanılmış kum (yıkanmış olsa dahi) kesinlikle kullanmayın...

*Kaya için de ekstrem pahalı demişsiniz ama en güvenilir yerlerden biridir. Oradan alacağınız kayalarda (canlı/cansız) sorun yaşamazsınız. Aksine hobicilerden alacağınız kayalar canlı da olsa cansız da olsa size sıkıntı yaşatabilir. Geçmişini bilmediğiniz kayaları akvaryuma sokmadan önce yapılacak işlem çok meşakkatli ve uzun sürer... 

*Ankara'da yardımsever çok arkadaş var. Forumda aktif oldukça tanıyacak, tanışacaksınız muhtemelen. 

Tavsiyemdir kesinlikle sıfır kum, sıfır kaya ve ro arıtma cihazından çıkan su ile kurulum yapınız. Bunu yapmanız ileride çıkması muhtemel sorunları atlatmış olur. Sorun çıktığında da nerede hata olduğunu kolay bulursunuz. Bakteri kültürü kullanmanız harika olur. Prodibio startup kullanabilirsiniz. Kimi arkadaşlar başka akvaryumdan canlı kaya parçaları falanda koyup canlandırıyor ama tavsiye etmem. Zararlı parazitler, solucanlar, kurtlar vs... gelebilir... 

Şimdilik bu kadar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Hocam, iyi günler, bende ilk kurulumumu Boyu TL-550 ile yapmıştım. Kurulumuma ilişkin detaylı bir paylaşımım olmuştu. Bende ankaradayım, tanıdığımız arkadaşlar var, yardımcı oluruz. Kolay gelsin.

Merhaba,

Uzun bir yola giriyorsunuz. Ekipmanlarınızı kontrol ediniz ya da size yakın bir hobici var ise bende olabilirim bir gün kontrol edebiliriz.

Tank kuruluma hazır vaziyette ise malzeme eksikliklerini gidermek gerek. Kaya ve kumunuz yok anladığım kadarı ile bunlar tedarik edilmeli. İlla canlı yada cansız kaya diye bir şey yok ama kendin canlandırmak daha zevkli bence.

Sonrasında akvaryum ro su ile doldurulup tuzluluk ve ısı ayarlanıp sistem çalıştırılacak ve bakteri kültürüne başlanacak. Bio S ile yapabilirsiniz ilk kurulumu birde NP Pro alırsınız bakteri besini ikisini beraber kullanarak diatom patlar. 

Şimdilik bu aşamaya gelelim yeterli canlı çeşitliliği mercan vb sonraki işler önce hazır olsun akvaryum canlı girmeye, bu süreç yaklaşık olarak 10 ile 30 gün arası sürebilir.

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri