Keşfet

Tekrar Cyano :((

tan17

Yeni Üye
Katılım
4 Ara 2012
Mesajlar
161
Tepkime puanı
45
Puanları
0
Ad Soyad
tan raydar
Yaklaşık 40 gündür mercan besini olarak dondurulmuş ürün ve el yapımı mama veriyordum. Bu illet gözükmedi bile. 1 haftadırda coralx milk vermeye başladım sabah işe giderken. Baktımki şükür sadece kumda başlamış cyano var :( testleri yaptım sıkıntı görünmedi. Milki açarken gazos gibi pısladığını farkettim be kokladım ekşi ayran gibi kokuyo.. Acabamı dedim Cihan beye danıştım fakat işlerinin yoğunluğundan olsa gerek dönüş yapamadı sizlere danışmak istedim.
ynuqure4.jpg
y2ajy2ez.jpg



Doğaya saygı duyalım....

 
Geçmiş olsun. Ama Cyanobacteria olmayan tank yok , dünyadaki en eski canlı türü olduğunu da düşünürsek hepimize bir gün muhakkak uğruyor :) Sürekli görülmese de besin bulduğu zaman kendini göstermeyi sever kendileri.Yayılmasına sebep olan faktörü iyi tespit etmek gerekiyor. Tabi klasik mücadele (sifonlama , akıntı artırımı, kısmi veya süreli karartma) gibi faktörler bence en hızlı şekilde uygulanmalı. Ve bu süreç içerisinde organik karbon kaynaklarının da toplanması için reaktörde veya filtre torbasında karbon kullanmanızı öneririm. Önce sifonlamak ile başlayın ve mercan besini, bakteri besini vs. ekstra karbon kaynakları girişini durdurun.

 
Sifonlama yapıyorum devamlı baya kumda gitti onla birlikte. Amacım milktenmi kaynaklı onu öğrenmeye çalışıyorum kullanıcılar ekşi koku varmı ürünlerini inceleyip yazarlarsa sevinirim.


Doğaya saygı duyalım....

 
Bendeki milk te sorun yok. Bir müddet girmeyin isterseniz. tek sebebin milk olmadığını düşünüyorum.

 
Sifonlama yapıyorum devamlı baya kumda gitti onla birlikte. Amacım milktenmi kaynaklı onu öğrenmeye çalışıyorum kullanıcılar ekşi koku varmı ürünlerini inceleyip yazarlarsa sevinirim.


Doğaya saygı duyalım....
Tan geçmiş olsun. Milk den olacağını sanmıyorum. Lakin milk ekşi koksa bile sorun olmadıgını hatırlıyorum. Bu bilgiyi cihan beyden almıstım diye hatırlıyorum.
 
Verdiğim mercan yemlerini kesip milke dönünce başladı bu illet gerekli testleri yapıp sorun olmadığını görünce en son naptıklarımı inceledim. Milkin kapağını açımca tıslama oldu ve kokuyu duyunca şüphelendim sadece. Cihan beyde keyifli bir cevap verip gerekenleri anlattı az önce sağolsun. Tüm katkıları değerlendirmeye alıp gidişatı inceliycem. Bir sürü sebep bir sürü etken olabilir ;)


Doğaya saygı duyalım....

 
Yemlemenizi azaltin milk kullanmi kisa sureligine durdurun isigin maviligini kullanin ro cihazinizin bir tds degerini olcun su degismini haftalik yaptiginizdan biraz daha fazla yapin aktif karbon eklemeyi unutmayin baktiniz hala gecmiyor bebe aspirini kirin atin :)

 
Hım bebe aspirini ilk defa duydum. Resimlerdede görmüşsünüzdür canlıları sorun olmuycaktır umarım dediğiniz üzere. Son müdehale olarak onu düşünücem o zaman. Silikatı yeni değiştim tds den bişiler çıkçağını sanmıyorumki eve gidince birde onu test edim. Aktif karbona başlama fikri üzüyor beni reaktörü falan elimde var fakat gözüm gibi bakıp sık su değişikliği yaptığım tanka bunu kurmak eyvah tehlike çanları ötüyor fikrini uyandırdı bende. :(


Doğaya saygı duyalım....

 
Milki cok uzun zamandir kullaniyorum.hic cyano ile karsilasmadim.

 
Yemlemenizi azaltin milk kullanmi kisa sureligine durdurun isigin maviligini kullanin ro cihazinizin bir tds degerini olcun su degismini haftalik yaptiginizdan biraz daha fazla yapin aktif karbon eklemeyi unutmayin baktiniz hala gecmiyor bebe aspirini kirin atin :)
Bebe asprini? Hayatımda ilk defa duyuyorum. Tavsiye gerçek mi? Bilimsel dayanağı nedir? :)

Hım bebe aspirini ilk defa duydum. Resimlerdede görmüşsünüzdür canlıları sorun olmuycaktır umarım dediğiniz üzere. Son müdehale olarak onu düşünücem o zaman. Silikatı yeni değiştim tds den bişiler çıkçağını sanmıyorumki eve gidince birde onu test edim. Aktif karbona başlama fikri üzüyor beni reaktörü falan elimde var fakat gözüm gibi bakıp sık su değişikliği yaptığım tanka bunu kurmak eyvah tehlike çanları ötüyor fikrini uyandırdı bende. :( Doğaya saygı duyalım....
Belli ki bu yosunların hortlamasını sağlayacak ani bir besin girişi olmuş. Öncelikle bu kaynağı kesip başlıkta da anlatılan yöntemlerle mücadele edebilirsiniz. O kadar korkulacak düzeyde değil fotoğraflardan anlaşıldığı kadarıyla. Cyanodan daha çok bryopsis, hair algae ve bubble algae gibi türlerden korkun. Çünkü akvaryuma bir kez girdiler mi çok ekstrem müdahaleler dışında tanktan çıkmıyorlar.

 
Telefondan girdiğim için resimleri çok net göremiyorum fakat yeni Kaya girişi var galiba. Eğer böyle bir durum varsa yeterli miktarda faydalı bakteri kolonizasyonu olmadığından cyano ortaya çıkışı olabilir. Yaklaşık 4 aylık tankımda bende son 1 aydır bu sorunla uğraşıyorum, genel anlamda çözüm yollarını denedim fakat henüz başarılı olamadım. Bendekii nedenin yeni kurulmuş tankta sık dekor değişimi olduğunu düşünüyorum. Kaya ilavesi yaptıysanız, bunu da ihtimaller içine almalısınız bence. Yarın bu konu için farklı bir ürün ve yöntem deneyeceğim ve eğer başarılı olursam forum kullanıcılarının cyano mücadelesindeki seçeneklerine umarım yenisini ekleyebilirim. Cyano, bilinen ve bilinmeyen sebepleriyle ileri seviyede artış gösterirse tatlı veya tuzlu suda çok can sıkıcı olabiliyor. Önceki bir dönemde ciddi emek verdiğim amazon biyotop tankımda beni 4 ay çileden çıkarmıştı.

 
Cyano bende de zaman zaman oluşuyor ama genelde saç yosununun üstünde oluşuyor. Dalga kuvvetli olduğundan çok durmuyor, gitmiyorsa su üfletip dağıtıyorum aynı yerde bir daha olmuyor. Su değişimimden hemen sonra oluşuyor sıfır tds ye rağmen. Biraz ph dalgası bende nedeni olabilir.

 
Tavsiye gercek bilimsel dayanagi doktor maranki :)

 
Refrigium da dalga motoru koymadan önce cyano ile çok uğraşıyordum...
Yaş MAYA kullanınca geçiyor...
Bir kaç hafta sonra tekrar baslıyordu...
Kesin çözüm akıntıyı arttırmak oldu :)


::Ne Mutlu TÜRK'üm diyene::

 
Öncelikle geçmiş olsun.

Bacteria feeder kullanıyorsanız doz aşımında cyanoyuda tetikleyebiliyor.Sonuçta feeder bakteri besinidir ve cyanoda bakteridir. Bende zamanında çok uğraşmıştım.

Nasıl kurtulduğuma gelince ilk önce Tolga beyin dediğin gibi yaş maya kullanmıştım bir süre sonra beyazları yakmaya başlayınca tekrar çıktı.

Akvaryumun etrafını ve üstünü siyah karton ile kapladım.Kayanın en üstüne bir tane çelik beton çivisi koydum.Günde 1 defa yaş maya ve şeker girdim. Bu ikilinin oluşturduğu bakteri cyanolara baskın gelip bitirdi hepsini bende 3-4 aydır Cyanonun C si yok. Ama benim işlem mercanlara ve podlara zarar veriyor. İşlem bittikten sonra canlı kaya girişi yaparsanız sürecin normale dönmesini hızlandırırsınız.Bu işlemi 3 gün yaptım sadece.Sps lerim etkilenmiş 1-2 parça sps kaybetmiştim.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bende de bundan 3 hafta öncesine kadar cyano oluşuyordu. Şu anda hiç cyano yok hatta yeşil yosun bile neredeyse oluşmuyor. Sebebini bilmiyorum ama yaptığım işlemler şöyleydi. Fosfat tutucu + ek olarak tavsiye edilmese de çivi kullandım. Çivi kullanırken ps turuncu pas topluyordu. 1 günden fazla tutmadım hiçbir çiviyi. Sonra tuzumu değiştirdim. Bunun dışında en önemli yaptığım değişiklik armatürden sarı tonda olan beyaz ışıkları çıkarmak oldu. Onun yerine mavimsi bir beyaz , 2 mavi ve bir mor ışık koydum . Doğrusuyla yanlışıyla yaptıklarım bunlar ve cyanonun zerresi kalmadı.

 
Merhaba Tan bey,

Genelde ph ı düşük olan tanklarda boy gösterdiği oluyor. Belkide bundan olmuş olabilir. Bendede ph düşük seviyedeydi ve yer yer kumda ve kayalarda oluşuyordu.Kh düşük olduğu gibi ph ıda tetikliyordu.Şuanda ikisinide aynı ayarda tutmaya çalışıyorum.Oluşan cyanoyu üşenmeden 3-4 kez dağıtmadan ince hava hortumuyla çekmiştim. Böylece hem az su ve kum çekerek su ilavesi yapmış olursunuz.Akıntıda büyük bir etken akıntının almadığı yerlerde daha çok çoğalıyorlardı onun için akıntıyı biraz olsun artırmıştım.Zamanla atlatacaksınız.Kolay gelsin.

 
Ph düşüklüğü yani sudaki karbondioksit başlıca besini Ali beyin dediği gibi

 
Cyano kendi karbon kaynağını üretebilen bir canlı olduğundan illa atık miktarı çok olması cyano oluşma nedeni sayılmaz. Bazen sıfır atıklı tanklarda da oluşabilir.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst