Cyano bir yosun sorunu değildir. Cyano kötü bir akvaryumun alarm mekanizmasıdır. Cyano varsa bir şeyleri yanlış yapıyorsunuzdur. Suyunuzu test etmeniz, yeterli akıntı olduğundan emin olmanız ve ışığınızın durumunu belirlemeniz yeterli. Benim gözlemlediğim Cyano oluşumundaki ana neden kullanılan kötü sudur. Hatta tek neden budur. Sonra ışık ardından akıntı ve diğer etkenler geliyor. Cyano nun sakal yosunu yada diğer alg türlerinden bir farkı yok. Siz oluşması için gerekli şartları sağlarsanız oluşur. O şartlar ardından cadı ilaçları geçici çözümlerdir. ''Ben yaptım oldu, bir daha çıkmadı'' da tamamen uydurma yada fark etmeden yaptıkları bir hareketten kaynaklanır. Bunu diyenlerin %90 nı aynı sorunu sürekli yaşar ve aynı yöntemle çözdüklerini sanarak devam ederler. Sadece burada söylemezler. Bir çok şeyi kimsenin söylemediği gibi.
Söylediklerimi gözlemlemek isterseniz bir gün bütün Cyano yu sifonlayın ama su değiştirmeyin. Muhtemelen ertesi gün akşam neredeyse aynı oranda Cyano aynı yerde duruyor olur. Ertesi gün aynı işlemi yeniden yapın ama sifonladığınız kadar suyu (en az %10) da 0 TDS li yeni bir tuzlu su karışımıyla değiştirin. Cyano 1 hafta kadar geri gelmeyecektir.