Keşfet

Ters Ozmos cihazları hakkında?

OceanSpecialty

Yeni Üye
Ad Soyad
Kadir
 Kafama takılan bir konuyu sizlerede sorarak buradan paylaşmak istedim ; 

Akvaryum kurulumlarında 0 tds su kullanıyoruz fakat bazı kaynaklarda bu saf suyun sadece laboratuvarlarda ve bazı deneylerde kullanılması gerektiği yazıyor, hatta bu 0 tds saf suyun Akü suyu olarak satıldığı bile yazıyor , benim aklıma takılan akvaryumlarda olması gereken bazı inorganik tuzları ( kalsiyum, magnezyum vs) damıtıp daha sonra neden eklemek için uğraşıyoruz , aynı durum içme suyu değerlerindede geçerli imiş hatta önerilen değerler 70-100 tds üstünde bu konuda bilgisi olanlar konuya açıklık getirirlerse çok güzel olur , sağlıklı hobiler..

Normal sebeke suyu ve artezyen kuyu sularında ıletkenlık tek basına bir faktor olarak gosterilemez. Bu gerek ıcme suyu gerek akvaryum sıstemlerındede aynıdır. Agır metaryeller yanı basta  arsenık ve suyu sertlestırmeye yonelik kireç olmak üzere bunun gibi bir cok parametre mevcuttur. Akü suyu olarak EVET dogru yazmıssınız bu satılıyor hatta saf su sadece akü sistemlerinde değil bir cok alanda kullanılmaktadır. Mesela bir cok agır sanayi iş makinelerindede kullanılır matbaa baskı makınelerı Diyalız makıneleri  örnekleri gibi...

Önerilen değerler icme suyu sistemlerinde 70 100 ppm dediğiniz yalnıs bir bilgidir. Damacana sularında özellıkle gün ısıgında gunesin etkısı ıle tds değerleri daha da cok yukselebılmektedır. Standart icme suyu parametreleri 50 ppm altındakı sular icilebilir niteliktedir. 0 ppm de saf su özellıgı kazanır ki bunu mixped reçine kullanmadıgınız taktirde alamassınız bu değerleri... Endüstriyel tip osmos membranlarında calısma prensıp skalası daha farklı oldugundan dolayı atık suyu ve temız suyu debımetreler ile ayarlayablme ımkanımız oldugundan dolayı sadece end.osmoslarda mixped kullanmadan saf su değerlerine cekılebılır. 70 100 ppm de su icilir mi ? içilmesine icilir ancak damak tadıyla alakalı bir durum üstelik olması gereken değerlerin üstünde oldugundan dolayı orta sertlıkte ıcılebılır anlamına gelir. Akvaryum sistemlerinde ise özellıkle deniz akvaryumlarında önemli olan saf suyu denız tuzu ıle bırlıkte onerılen değerlerde kullanmaktır. Membran filtrelerin asıl amacı zaten agır metaryellerı organık ve ınorganık maddelerı ayrıstırmak ve tds ıletkenlık değerini dusurebilmektir. Normal sediment karbon filtreler veya suyu yumusatmak kireç almak icin kullanılan katyonık recineler tds değerini etkılemede bir rol oynamayacaktır. Sadece Giriş suyunu ön filtreleme ile düsürecektir. 

Açıkçası Dünya Sağlık Örgütü bu konuda farklı şeyler söylüyor Zafer hocam bende sizin firmanın Ro cihazını kullanıyorum yaklaşık 5 yıldır çokta memnunum İçme suyu tadından fakat neyi eksik alıyorum neyi tam onu bilmiyorum bu tds değerleri aklımı karıştırıyor mesela evdeki Ro su çıkışından 011 ppm su değeri alıyorum buda saf suya yakın bi değer , Sağlık herşeyden önemli bilindiği üzere kaynak olarakta; 

Açıklamalar için teşekkürler..

Eğer bir cihazda ultraviole cihazı kullanmıs olsaydınız bakteri ve kloform bakteri oranlarını sıfırlamıs oldugu gıbı diğer taraftanda artı ve eksı tüm  faydalı faydasız  elementler sıfırlanacaktır. İşte burda sizin calsium dolamit filtresi kullanmanız gereklıkı tekrardan mıneral kazandırma ıslemi gercekleştirebilesiniz.Aynı zamanda ca dolamıt mıneral kazandırmanın yanı sıra diğer taraftanda ıcme suyunda ph değeri kazandırıyor. Kullandıgınız su sebeke suyu ve uv cıhazı tabıkı gerek gorulmemektedir. Ancak siz uv cıhazı kullanıpta direkt tatlandırıcıdan gectıkten sonra kullansaydınız ben size tatlandırıcı yerine mineral filtre hammaddesi olan ca dolamit tavsiye ederdim. Kısacası almıs oldugun değer gayet iyi :)  

Kafama takılan bir konuyu sizlerede sorarak buradan paylaşmak istedim ; 

Akvaryum kurulumlarında 0 tds su kullanıyoruz fakat bazı kaynaklarda bu saf suyun sadece laboratuvarlarda ve bazı deneylerde kullanılması gerektiği yazıyor, hatta bu 0 tds saf suyun Akü suyu olarak satıldığı bile yazıyor , benim aklıma takılan akvaryumlarda olması gereken bazı inorganik tuzları ( kalsiyum, magnezyum vs) damıtıp daha sonra neden eklemek için uğraşıyoruz , aynı durum içme suyu değerlerindede geçerli imiş hatta önerilen değerler 70-100 tds üstünde bu konuda bilgisi olanlar konuya açıklık getirirlerse çok güzel olur , sağlıklı hobiler..
Akvaryumda olması gereken bazı inorganik tuzları kalsiyum magnezyum ve diğer elementler deniz akvaryumda sizin istediğiniz değerler ile uzaktan yakından bi bağlantısı olduğunu sanmıyorum. Arıttığımız suda kaç mg/L  calsiyum ,  kaç mg/L magnezyum ve diğer elementleri bilemeyiz ayrıca bildik diyelim bazı test ve analiz sonucu , şimdi tuzu eritirken içinden cal mg mu ayrıştıracağız veya diğer fazla olanları ..

Bizim su arıtma cihazlarındaki arıtma amacımız akvaryum kurulurken arıtacığımız suda fosfat silikat ve ağır metallerden kurtulmak ve tuzu erittiğimizde istediğiiz ph dengesini korumak  oda akvaryumda istenmeyen bi durum olduğunda en azından su arıtma cihazı ile girmemiş olucaktır sisteme .

Öncelikle bu bilgiler araştırmalarım sonucu ortaya çıkardığım düşüncelerdir.Kesin bilgiler olmamakla birlikte birçok araştırmayı okuyarak yaptığım çıkarımlarımdır.

1- Terz Ozmoz Sistem: Bu sistemde küçük mikronlu filtreler var.Su filtrelere basınç ile yollanıyor.Suyun içerisindeki su atomları bu filtreden geçerken diğer birçok madde filtreden geçemeyip atık su ile birlikte gidiyor. TDS değeri suda bulunan maddeler arttıkça artıyor fakat bu maddeler zararlıda olabilir doğal bileşenlerde olabilir.Mesela 50 TDS olan bir su tamamen mineral vs içeriyorsa içilebilir fakat içerisinde tarım ilacı, atık maddeler vs olursa içilmez (Fakat TDS yine 50).Bu yüzden TDS değeri aslında içme suyu için çokta iyi bir ölçek değil.Sadece su içerisinde bulunan madde miktarını belirtiyor.Bu değer saf su elde etmede geçerli ve güvenli bence.

Neden akvaryumlarda ters ozmoz kullanıyoruz?

Biz resif akvaryumlarımızda belli değerleri tutturmaya çalışıyoruz.Bu değerleri tutturmanın en kolay yolu içerisinde sıfır madde olan bir suyu alıp içerisine deniz tuzu ekleyerek aradığımız değerleri bulmak.Bu yüzden biz 0 TDS li su istiyoruz.

Ozmoz sistem su içilir mi?

Okuduğum bir yazıda ozmoz tarzı su sistemlerin ilk başlangıçta askeri amacı ile üretildiği yazıyordu.Sefer sırasında birçok suyu kolayca arıtabilmek için kullanılan bir sistem.Bu sistem sürekli içmek için değil belli süre kullanılması için yapılmış.Zamanla pazar içerisindeki şirketler farklı filtreler ekleyerek ideal içme suyunu yakalamaya çalışmışlar.

Bana göre ben evimde ters ozmoz suyunu içme suyu olarak kullanmam ve zaten kullanmıyorum.

Neden ozmoz suyunu tercih etmiyorum?

1- Bu sistem uzun süreli kullanım için ideal değerleri taşımıyor.

2- Sistem suyu arıtırken ciddi miktarda atık su oluşturuyor( filtreye çarpan ve filtreden geçemeyen su atık olarak atılıyor) imkanınız varsa atık borunuzu balkona çekin ve orda biriktirip balkonunuzu yıkayın.Ne kadar fazla atık su oluştuğunu göreceksiniz.Ben farklı bir sisteme sahip arıtmaya geçtiğimde su faturam 20 tl düştü.(BMB ENVY marka ozmoz kullanmıştım sonra espringe geçtim.)

3- Sonradan suyu tadlandıran filtrelerin saf olan suya gerekli mineralleri eklediğini düşünmüyorum.

4- Çok yavaş arıtma yapıyor.

5- Dikkat edilmezse belli süre sonra depolarında bakteri üremesi oluyor ve bundan dolayı zehirlenen arkadaşlar oldu.

Ozmoz suyunu kullananlar neden kullanıyor?

1- Öncelikle sistem fiyatları çok uygun

2- Kireci büyük oranda engellediği için çaydanlıklar vs kireç tutmuyor,bayanlar çok seviyor

3- resif akvaryumlarının vazgeçilmezi 0 TDS değerini bize sunuyor.

4- Zamanında birçok ihlas çalışanı yaptığı saçma deney ile insanları kandırdı.Suyun içinde mineral vs olduğu (TDS değeri yüksek olduğu için) için su siyaha döndüğünde "Bakın suyunuz ne kadar kirli" denildi.Kendi sistemlerinde TDS düşük olduğu için bu olay yaşanmadı ve insanlara temiz su diye sunuldu.

Kendi kullandığım sistemin farkı nedir?

Ben espring firmasının arıtmasını kullanıyorum.

1- Suyun %100 ünü arıtıyor.

2- Su öncelikle patentli özel bir karbon bloktan geçiyor.Tüm zararlı içerik burada tutuluyor.Daha sonra 70-80 watt bir UV den geçerek mikrop ve virüsler temizleniyor.Bakteri temizliği %99,99 ve NSF den onaylı (NSF arıtma sistemlerini denetleyen bir kuruluş)

3-Cihazın 120 ye yakın patenti var

4- Dünyada 5 milyon adet üzeri satılmış.

5- Mutfak kettle'ı kadar yer kaplıyor.(BMB ozmoz 2-3 katı idi)

6- Mikroçipli bir beyne sahip ve herşeyi o kontrol ediyor.Arıza vs durumlarını bildiriyor, filtre ömrünü  söylüyor.

7- Teslanın havadan elektrik iletimini kullanıyor ve bu sayede suya hiçbir elektrik teması ihtimali kalmıyor.

8- NSF arıtma sistemlerini denetleyen bir kuruluş, bir nevi TSE gibi bişey.Bu sistem NSF'in 4 onayınıda almış.

Bunlar satış politikasıdır diye inanmayıp suyu test ettirdim ve test sonuçları piyasadaki en kaliteli denilen damacanadan daha iyi ve sıfır bakteri çıktı.Ozmoz sistemi yaklaşık 2,5 yıldır kullanmıyorum ve şuana kadar espring ile sorun yaşamadım.İçme suyu için espring, akvaryum için ozmoz sistem en ideal çözümdür.

Fiyatı ozmoz sisteme göre yüksektir fakat 5 ton su arıtır ve bunu göz önüne alırsanız ilk yıl kendini amorti eder.Daha sonrasında filtre parasına 266 damacana su arıtır bu şekilde 19 lt 1 damacana su ortalama 1,75 TL ye gelir.

Daha farklı sorunuz olursa yardımcı olmaya çalışırım.Bende sistem değişikliği yaptığım zamanlar baya bir araştırmıştım.Damacana suların kalitesini alttaki linkten kontrol edebilirsiniz.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Amway ürünü incelediğim kadarıyla :

blok karbon ile ağır metal ve kokuları alıyor ( RO sistemde de karbon aynı görevde)

uv lamba ile bakteri ve mikro organizmaların öldürülmesi...

kalan su içme suyu oluyor...?

koku ve bakteri / mikro organizma için ozon da kullanılabilir,  karbondan da geçince ozon da , kalan ağır metaller de gider...

geriye daha güvenilir su kalır gibi geliyor bana...

yani RO kullanmayıp bu tip arıtma yapılacaksa...

zaten içme suyu üreticisi bir çok firma da ozon kullanıyor diye biliyorum...

Amway ürünü incelediğim kadarıyla :

blok karbon ile ağır metal ve kokuları alıyor ( RO sistemde de karbon aynı görevde)

uv lamba ile bakteri ve mikro organizmaların öldürülmesi...

kalan su içme suyu oluyor...?

koku ve bakteri / mikro organizma için ozon da kullanılabilir,  karbondan da geçince ozon da , kalan ağır metaller de gider...

geriye daha güvenilir su kalır gibi geliyor bana...

yani RO kullanmayıp bu tip arıtma yapılacaksa...

zaten içme suyu üreticisi bir çok firma da ozon kullanıyor diye biliyorum...
Burak Bey açıkcası ozon kullanımı hakkında tek bildiğim şey dezenfektan oluşu.Ozon kullanımı dikkat isteyen birşey diye hatırlıyorum.Teknikte ozon daha mantıklı gibi gelsede pratikte ev tipi kullanıcılar için  kullanımı zor olur gibi

Ozon sistemlerinin e vde kullanılması konusunda detaylı bilgisi olan var mı?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Eskiden ozon filtreleri vardı, 

protein Skimmer gibi,

içinde ozonla su ve hava karışıyor, çıkışına da ozonun kalanı dışarı kaçmasın diye aktif karbon haznesi konuyordu...

yani önce ozon, sonra aktif karbondan geçen bir sistem, çıkışta hem ozonun fazlası, hem ağır metalin kalanı alınarak en temiz işi yapar ,

biraz araştırmak gerek, en ucuz en etkili çözüm bence...

teknik olarak, ozon, oksijen gazının 3 atomlusu, 2 atom birleşip oksijen (O2) , üçüncü O atomu ise temas ettiği şeye yapışarak onu oksidize ediyor (yakmak)...

Birde espring farklı bir teknoloji ile karbon blok üretiyor.Patenti kendine ait olduğu için kopyada edilemiyor.Yanlış hatırlamıyorsam hindistan cevizi kabuğundan özel bir teknikle karbon yapıyor.Bu karbon içinde 69 futbol sahası kadar yüzeyi sıkıştırmışlar.Filtre değişimi sırasında eski filtreyi merak edip sökmüştüm.Gerçekten karbon blok tanesi çok küçük ve saç kılının bilmem kaçta biri kadar.

Ozonlu sistemleride araştırayım bi.

Ozonla su arıtma var...

soru şu:

ozonla hangi maddeler yanabiliyor? Hangileri kalıyor?

tümünü yakmak için (saf su elde etmek) ne kadar ozon lazım?

yakılandan kalan tortu vs oluyor mu?

çıkş suyu kaç tds olur?(ozonu da gittikten, havalandırılıp veya blok karbondan geçip)

bunları bilsek zaten sorunu çözeriz...

Ben tasarlasam, girişe ozonizeri koyardım, max. madde temizlemek için, sonra sediment filtre ( ozonla oksidize olan maddelerden kalan tortu varsa) , en son aktif karbon haznesi (kalan ozon ve koku için)...

Eğer bu yolla musluk suyunu saf su değerine getirebiliyorsanız çok efektif birşey olmaz mı?

sarf malzemesi olarak sadece aktif karbon var, gerisi bedava...(sediment filtre de bedava sayılır)

Ne mixbed reçine, ne membran derdin olur...

piyasada satılan içme sularının bazılarında yazıyor, ozonla saflaştırılmıştır diye...

suyu, dereden gölden kaynaktan alıp, ozonlayıp, filtreleyip, havalandırıp , tatlandırıp şişeliyorlar...

biz tatlandırmadan tuzlandırsak ne güzel olur :)

Birde espring farklı bir teknoloji ile karbon blok üretiyor.Patenti kendine ait olduğu için kopyada edilemiyor.Yanlış hatırlamıyorsam hindistan cevizi kabuğundan özel bir teknikle karbon yapıyor.Bu karbon içinde 69 futbol sahası kadar yüzeyi sıkıştırmışlar.Filtre değişimi sırasında eski filtreyi merak edip sökmüştüm.Gerçekten karbon blok tanesi çok küçük ve saç kılının bilmem kaçta biri kadar.

Ozonlu sistemleride araştırayım bi.
İbrahim Bey akvaryum içinde espring ile arıtılmış su mu kullanıyorsunuz? Bu suyun tds değerini ölçtünüzmü? Eğer bu suyu kullanıyorsanız akvaryumda fosfat , yosunlanma vs. sıkıntı oluştu mu ? Biraz daha bilgi verebilirmisiniz? Bir de ölçtürdüğünüz suyun tst sonuçları mevcutsa paylaşabilrimisiniz? 

Teşekkürler.

Tds olarak yüksek çıkıyor çünkü mineralleri toplamıyor.Su değişimlerini vs bu su ile yapıyorum bazende çeşme suyu kullanıyorum.Yaklaşık 3-4 yıldır ozmoz su hiç kullanmadım.Aşırı bir yosun sorunum olmadı.Bunun sebeplerinden biriside temizlik ekibi sayımın çok olması.Ayrıca SPS tankında kesinlikle kullanılmaz.Benim tankım soft türlere sahip.Aşağıda 2-3 farklı kuruma yaptırılmış testler var.

Ekli dosyayı görüntüle 47113

Ekli dosyayı görüntüle 47114

Ekli dosyayı görüntüle 47115

Ekli dosyayı görüntüle 47116

Ekli dosyayı görüntüle 47117

Ekli dosyayı görüntüle 47118

Ekli dosyayı görüntüle 47119

Konu görüntüleyen kullanıcılar