Öncelikle bu bilgiler araştırmalarım sonucu ortaya çıkardığım düşüncelerdir.Kesin bilgiler olmamakla birlikte birçok araştırmayı okuyarak yaptığım çıkarımlarımdır.
1- Terz Ozmoz Sistem: Bu sistemde küçük mikronlu filtreler var.Su filtrelere basınç ile yollanıyor.Suyun içerisindeki su atomları bu filtreden geçerken diğer birçok madde filtreden geçemeyip atık su ile birlikte gidiyor. TDS değeri suda bulunan maddeler arttıkça artıyor fakat bu maddeler zararlıda olabilir doğal bileşenlerde olabilir.Mesela 50 TDS olan bir su tamamen mineral vs içeriyorsa içilebilir fakat içerisinde tarım ilacı, atık maddeler vs olursa içilmez (Fakat TDS yine 50).Bu yüzden TDS değeri aslında içme suyu için çokta iyi bir ölçek değil.Sadece su içerisinde bulunan madde miktarını belirtiyor.Bu değer saf su elde etmede geçerli ve güvenli bence.
Neden akvaryumlarda ters ozmoz kullanıyoruz?
Biz resif akvaryumlarımızda belli değerleri tutturmaya çalışıyoruz.Bu değerleri tutturmanın en kolay yolu içerisinde sıfır madde olan bir suyu alıp içerisine deniz tuzu ekleyerek aradığımız değerleri bulmak.Bu yüzden biz 0 TDS li su istiyoruz.
Ozmoz sistem su içilir mi?
Okuduğum bir yazıda ozmoz tarzı su sistemlerin ilk başlangıçta askeri amacı ile üretildiği yazıyordu.Sefer sırasında birçok suyu kolayca arıtabilmek için kullanılan bir sistem.Bu sistem sürekli içmek için değil belli süre kullanılması için yapılmış.Zamanla pazar içerisindeki şirketler farklı filtreler ekleyerek ideal içme suyunu yakalamaya çalışmışlar.
Bana göre ben evimde ters ozmoz suyunu içme suyu olarak kullanmam ve zaten kullanmıyorum.
Neden ozmoz suyunu tercih etmiyorum?
1- Bu sistem uzun süreli kullanım için ideal değerleri taşımıyor.
2- Sistem suyu arıtırken ciddi miktarda atık su oluşturuyor( filtreye çarpan ve filtreden geçemeyen su atık olarak atılıyor) imkanınız varsa atık borunuzu balkona çekin ve orda biriktirip balkonunuzu yıkayın.Ne kadar fazla atık su oluştuğunu göreceksiniz.Ben farklı bir sisteme sahip arıtmaya geçtiğimde su faturam 20 tl düştü.(BMB ENVY marka ozmoz kullanmıştım sonra espringe geçtim.)
3- Sonradan suyu tadlandıran filtrelerin saf olan suya gerekli mineralleri eklediğini düşünmüyorum.
4- Çok yavaş arıtma yapıyor.
5- Dikkat edilmezse belli süre sonra depolarında bakteri üremesi oluyor ve bundan dolayı zehirlenen arkadaşlar oldu.
Ozmoz suyunu kullananlar neden kullanıyor?
1- Öncelikle sistem fiyatları çok uygun
2- Kireci büyük oranda engellediği için çaydanlıklar vs kireç tutmuyor,bayanlar çok seviyor
3- resif akvaryumlarının vazgeçilmezi 0 TDS değerini bize sunuyor.
4- Zamanında birçok ihlas çalışanı yaptığı saçma deney ile insanları kandırdı.Suyun içinde mineral vs olduğu (TDS değeri yüksek olduğu için) için su siyaha döndüğünde "Bakın suyunuz ne kadar kirli" denildi.Kendi sistemlerinde TDS düşük olduğu için bu olay yaşanmadı ve insanlara temiz su diye sunuldu.
Kendi kullandığım sistemin farkı nedir?
Ben espring firmasının arıtmasını kullanıyorum.
1- Suyun %100 ünü arıtıyor.
2- Su öncelikle patentli özel bir karbon bloktan geçiyor.Tüm zararlı içerik burada tutuluyor.Daha sonra 70-80 watt bir UV den geçerek mikrop ve virüsler temizleniyor.Bakteri temizliği %99,99 ve NSF den onaylı (NSF arıtma sistemlerini denetleyen bir kuruluş)
3-Cihazın 120 ye yakın patenti var
4- Dünyada 5 milyon adet üzeri satılmış.
5- Mutfak kettle'ı kadar yer kaplıyor.(BMB ozmoz 2-3 katı idi)
6- Mikroçipli bir beyne sahip ve herşeyi o kontrol ediyor.Arıza vs durumlarını bildiriyor, filtre ömrünü söylüyor.
7- Teslanın havadan elektrik iletimini kullanıyor ve bu sayede suya hiçbir elektrik teması ihtimali kalmıyor.
8- NSF arıtma sistemlerini denetleyen bir kuruluş, bir nevi TSE gibi bişey.Bu sistem NSF'in 4 onayınıda almış.
Bunlar satış politikasıdır diye inanmayıp suyu test ettirdim ve test sonuçları piyasadaki en kaliteli denilen damacanadan daha iyi ve sıfır bakteri çıktı.Ozmoz sistemi yaklaşık 2,5 yıldır kullanmıyorum ve şuana kadar espring ile sorun yaşamadım.İçme suyu için espring, akvaryum için ozmoz sistem en ideal çözümdür.
Fiyatı ozmoz sisteme göre yüksektir fakat 5 ton su arıtır ve bunu göz önüne alırsanız ilk yıl kendini amorti eder.Daha sonrasında filtre parasına 266 damacana su arıtır bu şekilde 19 lt 1 damacana su ortalama 1,75 TL ye gelir.
Daha farklı sorunuz olursa yardımcı olmaya çalışırım.Bende sistem değişikliği yaptığım zamanlar baya bir araştırmıştım.Damacana suların kalitesini alttaki linkten kontrol edebilirsiniz.