Keşfet

Torch coralın içinden çıkan şey.

melihinci

Yeni Üye
Ad Soyad
Melih
Torch coralın içinden kahverengi ip gibi bişeyler çıktı sonrada kapandı sonra bidaa açıldı bida kapandı.  Hiç yemleme yapmadım (nasıl yapmalıyım) 1 haftadır bende günde 10saat 100w (50w 465nm 50w 20000k)  aydınlatma yapıyorum 50*60*50h akvaryum 35*45h*50 sump  0 amonyak 2ppm nitrit 100ppm nitrat yanlış ölçüyor olabilirim salifertin kitiyle ölçtüm yandan bakınca 10 katı diyor, anlamadım :(  aydınlatmadan 35cm uzakta az dalgalı bir yerde duruyor. sizce ne olabilir.? Endişelenmeli miyim? Ne yapabilirim? Teşekkürler...

Ekli dosyayı görüntüle 40473

Ekli dosyayı görüntüle 40474

Ekli dosyayı görüntüle 40475

Birisi youtubeda sormuş benzerini anladığım kadarı ile defecate(defihacet) yapıyormuş.

Nitrit/nitrat test , Tropic Marine alıp öyle ölçün...doğru dürüst okuyan nitratı bu var...

fosfatı da ölçün, bunu da tropic Marin veya Nyos tercih edin...

kh değeriniz Nasıl?

tuzluluk Nasıl?

aydınlatma led mi? Led ise hangi ampüllerden ( spektrumunu anlayalım) oluşuyor?

canlıya direk akıntı geliyor mu? Dolaylı mı geliyor?

tankımda çeşitli frogspawn ve hammer modelleri var, torch yok akıntıya dayanamıyor...

hiç biri böyle bir salgı yapmıyor yıllardır...bir tanesi su dışında bir kayaya yapıştırıken elimden düştü, yerdeki granit zemine 1,20 metreden çat diye düşünce , akvaryuma geri koyduğumda bunu yaptı, sonra düzeldi...

suyunuz ve ışığınız düzgünse düzelir, değilse bir süre sonra küçülür küçülür kaybolur...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Aydınlatmam  (powerled) 10w 20k *5  +  (powerled) 10w 455nm * 5  kh hiç ölçmedim tuzluluk 1027 direkt akıntı vurmuyor sadece üzerinden teğet geçiyor hafif bir kıpırdaşma var,

bu nitrat olayı canımı sıkıyor 100ppmdi %50 su değişimi yaptım ölçtüm yine 100ppm anlamadım gitti.

Merhabalar Tuzluluğunuz biraz fazla sanki. 1.023-1.025 ideal seviyelerdir (dürbün tip refraktometre den ölçülen değerdir).

Selifert Nitrat testinde test kabını renk skalasının üzerine beyaz bölüme koyun ve üsten bakıp renklerle karşılaştırın.

Eğer yandan bakıyorsanız test kabı mercek etkisi yapacağından oluşan renk daha koyudur ve ölçülen değerin 10 katı olarak ifade edilir. Böyle bir durumda okuduğunuz değeri 10 a bölmeniz gerekir. 

Örneğin; yandan bakıldığında 100 ppm okuyorsanız gerçekte nitrat seviyeniz 10 ppm dir.

Bana sanki brown jelly hastalığı gibi geldi.

Brown Jelly de olabilir, onu da araştırmıştım, mercanın yaşayamayacağı ortamda kendi kendini imha etmesi, kendi kendini sindirmeye çalışıyor...

yani su şartlarından gidiyor da olabilir, yaralandığında da bu tepkiyi veriyor...

2 hafta önce aynısına şahit oldum, mercan yere düşünce yaralandı, böyle bir kahve rengi sıvı mukus çıkarmaya başladı, hatta çarptığı yerde böyle kahve rengi leke bile bıraktı...şimdi komple sağlam...

başına bir iş gelmediyse , çarpma, ezilme kesilme gibi veya yerleştiriken dış derisi zarar görmediyse, su değerleri kötü demektir...

çünkü bunlarda bilinen bakteriyel bir enfeksiyon yok diye biliyorum, elegance larda var...

Brown Jelly de olabilir, onu da araştırmıştım, mercanın yaşayamayacağı ortamda kendi kendini imha etmesi, kendi kendini sindirmeye çalışıyor...

yani su şartlarından gidiyor da olabilir, yaralandığında da bu tepkiyi veriyor...

2 hafta önce aynısına şahit oldum, mercan yere düşünce yaralandı, böyle bir kahve rengi sıvı mukus çıkarmaya başladı, hatta çarptığı yerde böyle kahve rengi leke bile bıraktı...şimdi komple sağlam...

başına bir iş gelmediyse , çarpma, ezilme kesilme gibi veya yerleştiriken dış derisi zarar görmediyse, su değerleri kötü demektir...

çünkü bunlarda bilinen bakteriyel bir enfeksiyon yok diye biliyorum, elegance larda var...
+1  :thumbsup:

Su değerlerinde ki değişim tankta ki iyonik dengenin bozulması ve strese bağlı canlının kendini küçültüp savunmaya alması veya daha önceden yaralanması sonucu kendini  savunmada bazı mikro organizmalara bağışıklı gösterememesi  bundan dolayı bakteriyel enfeksiyona dönmesi sonucu erimesi  ve canlının kaybı.

Hammer ,torc,octopus gibi  mercanlarımızın dokularının narin olması herhangi bir fiziksel darbe veya benzeri durumlardan dolayı yukarıda bahsettiğim konular dahil bunlara sebep olabiliyor

tedavisi zor ve karantina tankında yapılması gerekmektedir iyot tedavisi dene  bir yöntem uygulanabilir başarı oranı düşüktür.

aklıma gelenler bunlar

Merhaba. LPS ağırlıklı tankımda bu şekildeki durumlarla haftada bir kaç sefer karşılaşıyorum. Örnek verecek olursam, Hammer, Torch, Doughnut, Bubble Coral ve Chalice Coral düzenli olarak bunu yapmakta. Benim tankın ''yıllanmış, oturmuş tank'' gibi isimlerle nitelendirilen süreci geçtiği için ben bu durumu canlının bünyesine aldığı ve kullanamadığı fazla besini geri atması olarak görüyorum.

Sizin tankınız kurulalı ne kadar süre geçti bu konuda da bilgi verebilirseniz daha yol gösterici olur diye düşünüyorum.

Saygılar. 

Teşekkürler Oktay bey, tecrübelerinizi paylaştığınız için,

sizin tankınızla ilgili 2 detay sormak istiyorum:

1-bu canlılarınızı hedef besleme veya yoğun bir toplu besleme yapıyor musunuz?

2-canlılar açtığı Zaman biribirine değiyormu?

Konu hakkında ise:

Melih bey in durumunda beslenme sebepli gibi görünmüyor çünkü canlının fotolarından, canlı pek mutlu, sağlıklı açabilen bir canlı gibi görünmüyor...

Merhaba Burak Bey.

1) Hedef besleme yapmama Cleaner Karides Çifti ve Balıklar fırsat vermiyor Burak Bey, cleaner karides çiftini çıkardım hedef beslemede canlıdan yemi kapmak için çok hırpalıyorlardı, balıklar durmakta :) . Yoğun besleme olayına değinecek olursam arada toz mercan yemlerinden kullanıyorum.

2) Canlılar açtığında mümkün olduğunca birbirini rahatsız etmesin diye aradaki mesafeye özen gösteriyorum. İç içe geçmişlik durumu söz konusu değil.

Melih Bey'in durumu beni de biraz endişelendirdi, özellikle kapalı durumda çekilen foto ''brown jeli'' öncesi gibi ama foto kalitesinden dolayı net olamadım.

Melih Beyin canlıyı aldığı yerde canlı yoğun beslenip Melih Beyin tanka girdikten sonra bendeki besin fazlalıklarının atımı durumunu göstermiş olabilir diye düşünüyorum.  

Hedef besleme hiç yapmadım, dağınık besleme de yapmam, son zamanlarda goniopora ve brainler için dağınık beslemeye girdim ama bu tip frogspawn vs için aydınlatma dışında besleme yapmışlığım yok, en çok camları sildikçe tanka dağılan yeşil mikro yosundan faydalanıyor olabilirler, 1 yıl içinde 3. Büyük frogspawn kolonimi sattım, aynı mercandan, halen de bir kısmı duruyor, bu kadar hızlı büyümeyi metal halide aydınlatmaya bağlıyorum...bahsettiğim koloniler 6-7 yıllık...

sps için t5 , lps için metal ciddi fark yaratıyor, sps de de metal aydınlatma yatay büyümeyi destekliyor...

kısaca bu canlılar beslenmeden de çok sağlam büyüyor, ışıkla beslensin, su değerleri iyi olsun yeter...

birbirine değme konusunda da salgıladıkları toxinler ortamda ufak bir zehirlenme birikimi yapabilir, aktif karbonla bunu alabilir ama trace elementleri de alırız, bu durumda aktif karbon yerine su değişimi daha doğru etkili olabilir...

3 gün oluyor aynı şeyi tekrar yapmadı.  Şuan ki görüntüsü bu, mutlu gibi. Tentaküllerin uçları ışık görünce şişiyor özel bir sebebi var mıdır acaba? İki hali de çok güzel. bu arada yandan bakınca 100'e karşılık geliyor, birde nitrat ölçümlerinin görüntüsünü ekleyeceğim.

Ekli dosyayı görüntüle 40521

Yandan 100, 

üstten de 50-100 arası...

salifert in de çok hassas olmadığını düşünürsek, nitratınız çok yüksek,

canlılar dayanabilir ama dayanamayan da olur...

su değişimleri ve filtre sisteminizi gözden geçirmenizi öneririm...

fosfat durumunuz Nasıl bunu da bilmek işe yarar...

genel önlem filtrasyon sistemini doğru kurgulamak...

acil önlemler ise su değişimi, biodigest prodibio bakteri kültürü olur...

Biodigest prodibio tam olarak nasıl işliyor elimde var ancak bu amonyak için değil miydi? Filtre olarak sadece bubble magus nac 5 skimmer var herhangi bir elyaf sünger vs yok.

fosfat için test kitim yok malesef. Yosunlanma camlarda hafif hafif oluyor kayalarda yer yer benek benek alg oluşumu var.

birşeyler doğru çalışmıyor, 

skimmer olabilir, yetersiz geliyor veya ayarı düzgün yapılmamış olabilir...

amonyak çok demek ki, amonyaktan nitrite , oradan nitrata dönüyor, en azından kayalarınızın çalıştığı anlamına gelir, yani nitratın bol olması...

biodigest, bakteri kültürüdür, yani içinde bakteriler var...

bunlar çeşitli, amonyağı da dönüştüren var, fosfatı da, nitratı da...

15 günde bir , kutuda yazan dozda kullanın bence şimdilik...

balık yemi çok veriyorsanız azaltın...

su değişimi yapın, ama önce su değişimi, sonra biodigest kırın, yoksa bir kısmı eski suyla gider...

BURAK BEY ERİME VARMI YOKSA MERAK ETMEYİN YEDİKLERİNİ SİNDİRMİŞ ÇIKARTMA İŞLEMİ YAPIYOR CANLI YANİ KAKA YAPIYOR  :)) BENDE 7 TANE TOURC VAR SÜREKLİ GÖRDÜĞÜM BİR DURUM BU

Konu görüntüleyen kullanıcılar