Keşfet

tunze 9001 problem ne olabilir?

alper

Yeni Üye
Ad Soyad
alper
Selamlar,

150lt akvaryumumda 1 palyaço 1 dottyback ve soft agirlikli mercanlarla gul gibi gecinip giderken 2 gun once aylik %15 su degisimimden ve 1 ampul biodigest girdikten sonra tunze 9001 kopuk toplamamaya basladi.

6 aya yakindir bu skimmer'ı kullaniyorum. Oldukça memnun kaldigim sessiz ve basarili bir skimmer. Daha once hic boyle olmamisti. Yani belki suyun ilk degisim zamaninda ilk yarim saat bu sekilde olabilir tamam ama kisa surede toplamaya baslardi. 3. Gun bitiyor hala ustunde kopuk toplanmis degil.

Skimmeri temizledim pervanelere kanallara hava girisine vs baktim herhangi bir sorun gozukmuyor. Hatta bir miktar toz coral balance katki girdim ki genelde skimmerin toplamayi en sevdigi katkidir ama sonuc yine bos. Hava ayari vs gayet duzgun. Seviyeyi de değişik düzeylerde denemeler yaptım nafile.

Acaba tuzu mu az dedim Tuzluluk da 1024.  Acik aliyorum acaba bu seferki tuzda mi problem olabilir dedim ama bilemedim. Sonucta ben 1 sene önce daha akvaryum kurmadan curve9 almistim merak  edip leğende kaya tuzuyla deneme yapmistim canavar gibi toplamisti.

Canlilarda problem de gozukmuyor. Hatta cok da keyifleri yerinde hepsinin maasaAllah cicek gibi aciklar.

Problem ne olabilir veyahut bu bir "problem" midir tecrubelerinize danismak istiyorum. Iyi hobiler dilerim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Akvaryum suyundan bir miktar aldım ve dışarıda duran, akvaryum temizliğinden  kalan kirli kumumu bu suyla yıkadım. Çıkan oldukça kirli ve hatta kokuşmuş suyu bir kaba koydum ve skimmeri çalıştırdım. Tahmin ettiğim gibi skimmerda herhangi bir sorun yok, anında toplamaya başladı.

Bu durumda bendeki akvaryum çok mu temiz oluyor anlamış değilim. Arkadan sump kendim yaptım, suyun sağlıklı bir şekilde protein skimmer'dan geçip geçmediğini kontrol edeceğim.

Düzenleme: su akışında bir problem yok, ro suda kalibre edilmiş refraktometremin bozulmuş olma ihtimalinden başka aklıma bir şey gelmiyor. Çünkü kumu yıkayınca  kaptaki tuzluluk 1010a düştü ve bu video 1010 tuzlulukta çekildi. şimdi refraktometreye göre kaptaki tuzu 1024e yükselttim, yine topluyor ama köpükler daha yoğun ve daha az çıkmaya başladı. Yine de gayet güzel çalışıyor. Bilemedim sorun yok herhalde :D

Bendede aynı skimmer var, bazen daha az topladığı dönemler oluyor. Buna yakın hatta ama bence bir sıkıntı yok çok önemsemeyin. Sizin yükünüzle skimmersiz idame edenler var. Panik olmayın yani. Su akışında birş ey yoksa skimmerın gözünün içine bakmanıza gerek yok. :)  

Bendede aynı skimmer var, bazen daha az topladığı dönemler oluyor. Buna yakın hatta ama bence bir sıkıntı yok çok önemsemeyin. Sizin yükünüzle skimmersiz idame edenler var. Panik olmayın yani. Su akışında birş ey yoksa skimmerın gözünün içine bakmanıza gerek yok. :)  
Valla ustadim 1 senedir ilk defa boyle bir durumla karsilasiyorum. Hic birsey toplamasa yesil yosun toplar. Buyuk bir sıkıntının habercisi olma ihtimali beni bir hayli endiselendirdi. Zira endiselenmek de gerekir. Goren ve bilen gozler icin ufacık bir ayrinti cok seyi haber verebilir. Forumun acil bolumde ben dahil "B'isey olmaz" diyenler dolu.

Bakalim önümüzdeki gunlerde ne olacak.

Bakın aha buraya yazıyorum bir-so-run-var ve ben bu nedir çözemedim

:fish:

kh düşük çıktı (6,8) ufak ufak normal değerlere(8) çıkarıyorum , tuzluluk 1024'de ısrarlı. Kullandığım tuzda bir maraz olsa gerek başka birşey gelmiyor aklıma. yağlanma görmüyorum fakat köpüğün köpük şeklinde kalmasını engelleyen, yüzey gerilimine etki eden bir sıkıntı olduğundan şüpheliyim. Canlı yüküm çok olmadığı için pek sıkıntı değil ancak sonraki su değişimini biraz erkene çekeceğim gibi gözüküyor.

Çözüldü!

2 saat elektrikler kesik kaldı ve 1 haftadır zinhar köpürmeyen ps şimdi deli gibi köpük çıkartıyor.  1 haftadır toplanmayan artıkları topluyor belli fakat sorun neydi, elektrikler gidince ne değişti ve o sorun nasıl çözüldü soru işareti kaldı. Varsayımlar var ama tatmin edici cevaplar değil.

Bilimsel gerçeği bilmemenin verdiği bilinmezlik ve giz havası beni şu an oldukça rahatsız ediyor. Sorun çözüldü ama mesele neydi? Elektrikler gidip sistem 2 saat tamamen kapanınca ne değişti? Tekrar olur mu? Olduğunda 2 saat sistemi kapatmak sorunu düzeltiyor mu? nasıl düzeltiyor?..

Bir gün anlamak umu ile bütün sorulara bir "neyse" diyelim ve bu acayip sorunları olan acayip hobimize devam edelim...

2 saat boyunca toplanamayan Atıkların. Sonra toplanmaya başlaması da olabilir. 

:party2:

2 saat boyunca toplanamayan Atıkların. Sonra toplanmaya başlaması da olabilir. 

:party2:
2 saatin degil 1 haftanin birikmis atigini topluyor gibi geldi bana. 2. kabi bosaltacagim aksama. Ustelik her zamanki kuru toplama seviyesinde. Oysa 1 haftadir zerre kopuk atmadi.

6 aydir her daim duzenli atik alirim. 1 hafta sifir atik olacak sey degil.

B)

JQBzgq.jpg
 Çok şükür artık eskisi gibi köpük topluyor. Ps. Olmadan idare edilebilecegine katilmiyorum. Mercanlar suyu daha fazla kopurtuyor. Salgiladigi maddeler sirf biyolojik atik. Ps olmadigini dusunemiyorum. Kuru toplamada her daim durum bu. Konuyu acma ve sorma sebebim 1 hafta hic kopuk birikmemesinin sebebi ne idi ve nasil duzeltirdim onu öğrenmekti.2 saat elektrikler gidince sistem kapandi ve duzeldi. Bir daha basima boyle birsey gelirse sistemi bir iki saat kapatacagim.

Konu görüntüleyen kullanıcılar