Keşfet

Tunze 9004 DC Köpürtme Problemi Acil Yardım

dgkngrbz

Yeni Üye
Ad Soyad
Doğukan Gürbüz
arkadaşlar merhabalar,

1.5 senelik tankımda tunze 9004dc protein skimmer kullanıyorum. 6 ay önceye kadar hiç bir sorun yaşamamıştım. Ancak aşağıdaki bahsedeceğim problemler gün geçtikçe artmaya başladı.

Motor gücü 1/4 kullanırken bile yeteri kadar köpürtme yapıyordu başlarda. Ancak şuan %100 ayarda bile toplama kabının seviyesine ulaşamıyor köpükler. 

Skimmer'ı söküyorum temizliyorum. Aşağıdaki linkteki motor kapağının hava hortumu takılan yeri kurumuş tuz tabakası yüzünden hava geçişini azaltıyor. temizliyorum. skimmer'ı tekrar kuruyorum 1-2 saat düzgün çalışıyor iyi bir toplama yapıyor. Daha sonra seviye yine düşüyor. toplamıyor. motor performansının düştüğünü tahmin ediyorum. bu seviyede çalışınca da aynı parça yine tuz biriktiriyor.

hemen şu yorum yapılıyor probleme. su değerlerimde toplayacak nitrat ve fosfat oluşturan madde yok. Ancak var. olmasa bile başlarda motor gücünü %50 yaptığımda sulu şekilde sadece akvaryum suyunu bile topluyordu. Şimdi %100 de toplama kabına kadar ulaşmıyor. 

yedek parça olarak türkiyede tunzenin hiç bir malzemesini bulamıyorum. Bu konuda tavsiyeleriniz olabilir mi ? çünkü sistem olarak çok çaresiz kaldım. arkadan sumplı akvaryum. başka bu performansta bir askı tipi skimmer bulamıyorum.   linkini verdiğim parçada mıdır problem yoksa motor bloğu arıza yapmaya mı başladı ? yada skimmer ı sökmeden hava hortumundan dışarıdan ne ile müdahale edersem o birikmiş tuzu eritebilirim. (sıcak-soğuk-kaynar RO su - denedim hiç fayda etmedi yabancı forumlarda tavsite etmişlerdi.)

Kumandada ayarladığınız motor gücü değil, hava emiş seviyesi. Eğer köpürme az ise hava emiş borusunu tamamen söküp tekrar kontrol edin, bir yerinde tank içi kaçak varsa tıkanma yapıyor olabilir. Su seviyesi toplama kabının ön ızgaralarının yarısına veya yarısından biraz aşağı hizaya gelecek şekilde seviyelendirilmeli.

Öncelikle cevap için teşekkür ederim.

Ama ayarladığımız/arttırdığımız/azalttığımız motor gücüdür. Pervanenin oluşturduğu girdap sayesinde pervane üzerinde vorteks etkisi oluşturarak hava hortumundan hava emişi sağlar. yani ayar motor gücünü etkiledikçe vorteks artar, hava çoğalır. Dc olmayan cihazlarda, yani AC motorlarda  ise sistem sizin bahsettiğiniz şekildedir, güç sabittir, vana ile hava ayarıyla oynanır.

Maalesef hava emiş borusunda her hangi bir sıkıntı yok aynı iç ve dış çapa sahip başka bir hortumla da denedim. Sonuç aynı.

Tıkanma 2-3 aylık gözlemlerimin sonucunda yukarıda bahsettiğim ve linkini attığım sitedeki parça motor kuvvetini kaybettikçe girdap yapıp hava emişini kuvvetli yapamayınca, o parçadaki hortum deliğinin içi kurumuş tuz ile kaplanıyor ve delik daralıyor. bu da performansı yok ediyor, köpürme azalıyor.

Su seviyesi skimmer üzerinde belirtilen noktada. her hangi bir sıkıntı yok. Motorun performanslı çalıştığı zamanlarda bu seviyeyi daha yükseğe çektikçe toplama kabına daha sulu taşma yapabiliyordum. şimdi güç kumandasında 3 katı güçte olmasına rağmen skimmerı batırdığımda bile toplama kabına hiç bir şey ulaşamıyor.

çözüm tavsiyeleriniz o bahsettiğim parçadaki tıkanmayı giderme üzerinden olabilirse yada motorun gücünü nasıl test edebilirim şeklinde olabilirse tahminimce sonuca daha kolay ulaşabilirim. Çünkü geri kalan tüm yapılacakları yaptım. (izlenimim : motor gücü kaybediyor, parçanın deliği bu sebeple tuzla doluyor)

Tank ebatlari ve canli yuku nedir?

Genel bir video alabilir miyiz?

Overskim durumu olmasindan suphelendim.

Son zamanlarda canli azalttiniz mi ya da yemlemeyi degistirdiniz mi?

Tank ebatlari ve canli yuku nedir?

Genel bir video alabilir miyiz?

Overskim durumu olmasindan suphelendim.

Son zamanlarda canli azalttiniz mi ya da yemlemeyi degistirdiniz mi?

akşam tankla ilgili bir video çekip yükleyeceğim. Ancak overskim tabirini ilk defa duydum. Tam olarak nedir ?  son zamanlarda canlı azaltmadım. 1 tane chomis 'im öldü geçenlerde okadar.

Tank Yüküm : 

60X60X45 arka sump akvaryum. 

1 Blue Tang S Boy
1 FoxFace S/M Boy
2 BlueGreen Chromis S Boy
1 Blue Damsel S Boy
1 Palyaço S Boy
1 Ateş Karides
10 Conch
2 Snail M Boy

1 Montipora (10cm çap)
1 Milka sps ( 10cm uzunlukta 3-5 kol)
2 adet 1 yumruk büyüklüğünde kaya Zoa 
1 Adet StarPolip 1 büyük yumruk büyüklüğünde
3-4 ayrı çeşitte 10-12 adet mushroom en büyüğü 5-6cm çapında
2 Adet 1 yumruk büyüklüğünde kaya Xenia 
1 Adet El büyüklüğünde Australia Leather Coral
1 Adet 3-4 cm uzunluğunda 4-5 dal Finger Leather Coral
1 Adet Pinpon topu büyüklüğünde Hammer Coral
8-9 kafa büyüklüğünde Candycane
1 adet 2 kafa torch coral 1 TL büyüklüğünde

Ps yi 1 gün kapatın ve sökün, motoru sirkeli suda 2 saat çalıştırın. Ertesi gün takın ve çalıştırın. Kısa bir süre köpürüp toplama yapar ve sonra durursa overskim yapıyordur. Toplayacak birşey bulamadığında böyle olur genelde. Bence denemelisiniz. Ps yi yakın bir arkadaşın tankinda da test edebilirsiniz 

bahsettiğiniz işlemi geçen ay yaptım. Aynı şekilde ilk 1-2 saat yeteri kadar topladı. sonra yine söndü. ancak sıkıntım şu daha önce fosfat limitasyonum vardı fosfat 0 dı, nitrat 1ppm di. ancak skimmer toplama yapabiliyordu kaba kadar. ancak şu an fosfat 0,02 nitrat 2-3 ppm'de toplamayı kabın içine kadar yapamıyor. Test etmek için malesef biraz masraf yapıp motor takımı sipariş ettim yurt dışından. 2 haftaya kadar gelir tahminim. bir de yeni motorla test edeceğim. 

Takılı olan prizde sorun yoktur değil mi? Nadiren de olsa böyle sorunlar ile de karsilasabiliyoruz. Başımıza gelen birşeyi anlatayım. Arkadaşın evinde mikrodalga fırın çalıştığında ps pompası yavasliyordu. Sorunu saptamamiz 2 ay sürdü. 

herşey olması gerektiği gibi malesef =))) tüm cihazlar tam profesyonel bir UPS'e bağlı. tahminim yukarıda da bahsettiğim gibi sanırım motor arızası, tam güç alamıyor yada ayar bölümü motora güç sinyalini veremiyor. çünkü taşma yapsın diye katkı bile girdim suya, hiç tepki vermedi yine. tunzenin dc motor yedek parçası ayar mekanizmasıyla birlikte geliyor. komple sistemi söküp yenilemiş olacağım. bakalım o zaman ne tepki verecek. Teşekkür ederim cevabınız için. 

Konuyu hortlatacagım ama tunze 9001 de aynı aynı sorunu yaşıyorum çözüm bulabildinizmi acaba o dönemde soruna.

tunze 9001 dc olmayan model...

Konu görüntüleyen kullanıcılar