Keşfet

Tuzlu Suyla Tanışma ;)

haloki

Yeni Üye
Ad Soyad
Cemil
Merhaba, yaklaşık 1,5 yıldır bitkili akvaryuma sahibim. Yavaş yavaş tuzlu su ile tanışıp odama biraz mavi renk katmak istiyorum. Şu an elimde yalnızca 120 60 60 ölçülerinde akvaryumum ve Resun CL650 soğutucum var. Kurulum öncesinde tanışıp ekipman var canlı türleri hakkında tavsiyelerinizi almak istedim. Kurulum sonrasında  yapılacak değişikliklerin hem canlılar için uygun olmayacağını hem de bütçeye zarar vereceğini düşünüyorum. Yeni başlıyor olmam nedeniyle ekipmanı ikinci el almayı planlıyorum. Öğrenip alıştıkça ekipmanı güncelleyeceğim. Armatürü kendim yapmak istiyorum. Henüz T5 ile LED arasında kafa karışıklığı yaşamakla meşgulüm. Yorum, destek ve yardımlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler.

O zaman tuzlusuya hoş geldiniz diyelim. İşe 120*60*60 'ın en az %60 veya 70'i kadar hacimde sump ve tatlısu tankını planlamayla başlayabilirsiniz.

Aydınlatma olmadan tank başlatılabilir ama sump sonradan kurulamaz.:)

Selamlar.

T5 mi led mi sorusunun cevabini henüz tüm camiaya anlayabilmiş değil. 

O yüzden gönlünüzden ne geçiyorsa onu seçin derim ben. 

Ama yok ben nadir ve sert türler beslerim derseniz; o zaman t5 uygun gibi bence. 

Kolay gelsin. 

O zaman tuzlusuya hoş geldiniz diyelim. İşe 120*60*60 'ın en az %60 veya 70'i kadar hacimde sump ve tatlısu tankını planlamayla başlayabilirsiniz.

Aydınlatma olmadan tank başlatılabilir ama sump sonradan kurulamaz.:)

Selamlar.
:)  çok güzel fikir, ekipman alarak başlıyordum ama ilk sumptan başlayacağım bu durumda. Tankımın sump deliği yok, öncelikle onu deldirip sump ı akitf hale getireyim. Tatlı su tankıyla toplam hacim mi %60 seviyelerinde olacak? Yüksek kapasiteli bir PS alıp sump içini boş tutmayı düşünüyorum. Sanırım reaktörlerle işi çözebilirim.

T5 mi led mi sorusunun cevabini henüz tüm camiaya anlayabilmiş değil. 

O yüzden gönlünüzden ne geçiyorsa onu seçin derim ben. 

Ama yok ben nadir ve sert türler beslerim derseniz; o zaman t5 uygun gibi bence. 

Kolay gelsin. 
6lı T5 kombinasyonunun yıllık maliyeti 500TL civarında sanırım. LED çözüm değilse mecburen T5 yapacağız o durumda.Neredeyse tüm konu başlıklarını okudum, her üyenin kendine özgü bir renk kombinasyonu uyguladığını fark ettim. Sanırım bu seçimi daha fazla bilgi sahibi olmadan yapmayacağım.

:)  çok güzel fikir, ekipman alarak başlıyordum ama ilk sumptan başlayacağım bu durumda. Tankımın sump deliği yok, öncelikle onu deldirip sump ı akitf hale getireyim. Tatlı su tankıyla toplam hacim mi %60 seviyelerinde olacak? Yüksek kapasiteli bir PS alıp sump içini boş tutmayı düşünüyorum. Sanırım reaktörlerle işi çözebilirim.

6lı T5 kombinasyonunun yıllık maliyeti 500TL civarında sanırım. LED çözüm değilse mecburen T5 yapacağız o durumda.Neredeyse tüm konu başlıklarını okudum, her üyenin kendine özgü bir renk kombinasyonu uyguladığını fark ettim. Sanırım bu seçimi daha fazla bilgi sahibi olmadan yapmayacağım.
Yalnız sunu unutmayın bence. Benim bu hobiye ilk olarak atılma sebebim mercanlardaki fosforik rengin beni çekmesi olmustu. Boyle bir beklentiniz varsa ona göre hibrit falan da düşünebilirsiniz. Pahalı dünya markaları ürünlerin led olanlarında  sps bile bakanlar daha doğrusu baktıklarını söyleyenler var ama ilk yatırım maliyeti fazla oluyor  

Ben şahsen ledden başka birşey düşünmemiştim. :)  

Belki DIY armatür yapabilirim, yazılımcıyım. CNC tezgahı olan tanıdığım var. Belki 6 T5 ve LED içeren bir armatür yapmak mantıklı olabilir. Gerçeği söylemek gerekirse sadece armatüre 5-6bin TL ödeyecek durumum yok.

Foruma hoş geldiniz haloki,

Elinizdeki mevcut tatlı su tankının dönüşümü( sadece delik deldirme değil de durso sistemi yaptırmanızı öneririm) sehpanın altta içinde bir sump sığma durumu (yeterli yüksekliği düşünmek lazım borulama ve ps sığması bakımından) ve bu hacime uygun ekipman satın alma maliyeti ve kurulumdan sonra tank resif olacaksa içine doldurma maliyetlerini araştırmanızı ve hesaplamanızı öneririm.

Yeni başlangıçta böyle bir ebatla başlamak tabiki iyi ve ileride biraz daha büyütme sıkıntısını ortadan kaldırır ama bunu tuzlu su tankına çevirme ve ekipman, canlı ve işletim maliyetlerini düşünmek de lazım.

Profilinizde yeterli bilgi vermemişsiniz yaşadığınız yerde bu işlemleri yapabilecek yerler var mı buda önemli , bunu yerine daha küçük ölçülerde bir tank ile başlamak harcanacak parayı da küçültecektir.

Forumumuzda ikinci el tank ve ekipman satan bir çok arkadaş var illaki ihtiyaca göre tank veya ekipman bulursunuz ancak, amacım göz korkutmak değil cebinizden çıkacak paranın doğru ve bilinçli harcanması, bu hobiye merak salıp yanlış seçimler sonucu başlamadan bitiren insanlar var, bu da hobimizin gelişimi ve yaygınlaşması için olumsuz ve kötü örnek oluyor.

Size naçizane tavsiyem ne istediğinizi netleştirin tavsiye konusu kolay.

Forumumuzda ilk kurulum ile ilgili bir çok makale ve konuya göz atabilirsiniz.

Foruma hoş geldiniz haloki,

Elinizdeki mevcut tatlı su tankının dönüşümü( sadece delik deldirme değil de durso sistemi yaptırmanızı öneririm) sehpanın altta içinde bir sump sığma durumu (yeterli yüksekliği düşünmek lazım borulama ve ps sığması bakımından) ve bu hacime uygun ekipman satın alma maliyeti ve kurulumdan sonra tank resif olacaksa içine doldurma maliyetlerini araştırmanızı ve hesaplamanızı öneririm.

Yeni başlangıçta böyle bir ebatla başlamak tabiki iyi ve ileride biraz daha büyütme sıkıntısını ortadan kaldırır ama bunu tuzlu su tankına çevirme ve ekipman, canlı ve işletim maliyetlerini düşünmek de lazım.

Profilinizde yeterli bilgi vermemişsiniz yaşadığınız yerde bu işlemleri yapabilecek yerler var mı buda önemli , bunu yerine daha küçük ölçülerde bir tank ile başlamak harcanacak parayı da küçültecektir.

Forumumuzda ikinci el tank ve ekipman satan bir çok arkadaş var illaki ihtiyaca göre tank veya ekipman bulursunuz ancak, amacım göz korkutmak değil cebinizden çıkacak paranın doğru ve bilinçli harcanması, bu hobiye merak salıp yanlış seçimler sonucu başlamadan bitiren insanlar var, bu da hobimizin gelişimi ve yaygınlaşması için olumsuz ve kötü örnek oluyor.

Size naçizane tavsiyem ne istediğinizi netleştirin tavsiye konusu kolay.

Forumumuzda ilk kurulum ile ilgili bir çok makale ve konuya göz atabilirsiniz.
Merhaba İlker bey, tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Neredeyse duygularıma tercüman oluyorsunuz ancak şöyle bir durum var. Elimdeki akvaryumu elden çıkarmak çok zor, neredeyse imkansız. Söylediğiniz gibi daha küçük bir tank benim tüm masraflarımı o kadar düşürür ki elimdeki tankı bedava elimden çıkarsam bile karlı çıkarım. Sizce hangi ölçülerde bir tankla başlamak doğru olur? Gerçekten ben de tankı küçültmek istiyorum. Tavsiyelerinize açığım.

Led var led var:) 

Son akvaryumumda giesemann futura (1550mm) Led kullandım, akvaryuma giren canlı büyüdü, sps de, lps de, yumuşak mercanlarda. Hybrid, gelinmiş son nokta, led ve t5 in gücü, sadece t5 işinizi görür, 120x60 tabanınıza 6x54w sunpower alabilirsiniz, işinizi hayli hayli görür, Almanyada, İsviçrede, çok insan t5 den Led e döndü, şimdilerde ise hybrid kullanılıyor.

Bence illa sump işine girmeyin, yakın tandığım 150x60x60 akvaryumu nu uzun zaman sumpsuz kullandı. Akvaryum içi ps, güzel bi dış filtre, işini hayli hayli görür.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar