Keşfet

Tuzluluk %40

koralle

Yeni Üye
Ad Soyad
Yağız
Merhaba Dostlar,

Eskiden kalma bir Refraktometre buldum neredeyse hiç kullanılmamış. Hemen akvaryumu test edeyim dedim %40 tuzluluk ile şok oldum.  Acrapora,  tridacna ve qlow polypte yaşanan keyifsizlik buna bağlanabilir?

Alet yanlış vs diye ekstrem akvaryuma gittim orada da denedik doğru gösteriyormuş. 

Dün  15 litre tatlı su ile değişim yaptım ama düşmedi sanırm yeterli gelmedi...

Peki sizce ne kadar değişmem lazım %35 tuzluluk için. Akvaryum aşağı yukarı 300-330 litre.  

Bir hesabı varmı aklım karıştı:)

%40 dediğiniz acaba 1.040 mıdır? Bu suyun tuzluluk oranı değil özgül ağırlığıdır. Eğer bir anda düşürürseniz canlılar için daha tehlikeli olur, günde 0,001 - 0,002'den fazla düşüş olmaması iyi olur. Her gün 15 - 20 litre tatlı su ile değişim yaparak düşürebilirsiniz diye tahmin ediyorum. Bu arada pH seviyesini de kontrol etmeyi unutmayın.

Merhaba hayır yoğunluk 1030. PPT değeri %40. 

Yoğunluk sıcağa bağlı olarak değişir ama ppt değeri yani tuzluluk sabittir. 

Ben ppt değerini referans alıyorum. Buda bende %40.   Dün 15 litre yaptım bugün de bir 20 yaparım dediğiniz gibi azar azar. 

Ph ölçerim testim malasef yok. 

Merak ettiğim bu nasıl yükseldi böyle ya hep mi yüksekti. 

Sera nın yoğunluk ölçeri( civa prensibi) ile ölçüyordum ki onda yanlış okumuş olabilirim. 

Reflaktometreni önce bir kalibrasyon yapmanı öneririm resif tanklarında uygun tuzluluk 1025 veya 1026 olmalıdır...tuzluluk kendi kendine artmaz muhtemelen bulduğunuz reflaktometre kalibre edilmemiş 

Reflaktometreni önce bir kalibrasyon yapmanı öneririm resif tanklarında uygun tuzluluk 1025 veya 1026 olmalıdır...tuzluluk kendi kendine artmaz muhtemelen bulduğunuz reflaktometre kalibre edilmemiş 
Merhaba Refraktometre kullanmadan önce test ettim zaten. Ekstrem akvaryumda karşılaştırdık. Ben genelde Sera araometre ile ölçüyordum...  

Tuzluluk kendi kendine artmaz bunu biliyorum muhtemelen bende ya hep yüksekti ya da son su değişiminde tuzu fazla kaçırdım. Emin değilim. 

Bu arada bir kere daha 10 litre su değiştim ve tuzluluk 38 ppt ye indi. Dün akşam bir 10 litre daha değiştim bugün eve gidince ölçüp paylaşırım. 

Yani toplamda 35 litre tuzlu su alıp yerine RO su koymuş oldum. Umarım patlamam?

Patates koy fazla tuzu alır. En azından yemeklerde öyleydi ??

NET su hacminizi biliyorsanız linkteki hesaplayıcı iş görüyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Güzel bir hesaplayıcı teşekkürler Mahir Bey. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar