Keşfet

Tuzun pahalısı ucuzu ne fark ettirir?

CiguBiguleh

Yeni Üye
Ad Soyad
Ümit
Selam arkadaşlar. Herkesin bildiği üzere tuz fiyatları çok değişik. Markaya ve içeriğe göre onlarca, hatta yüzlerce fiyat var. Canlılar hepsinde yaşıyor. Belki de ölüyor bilemiyorum. Ben, neden suyumuz bozuluyor veya neden su değerleri çok iyi diye araştırma yaparken bu tuzla alakası olup olmadığını hiç düşünmedim. Fakat eminim vardır bi bağlantısı. Son zamanlarda kafamı kurcalayan bir konu olmaya başladı. En iyisi mi olmalı? En iyisi olmalıysa sebebi nedir? Misal ben 8kg lık kova tuzu 70tl gibi bir fiyata alırken bu fiyata bazı markaları anca 1-2 kg alabiliyoruz. Ama neden?

daya yemek tuzunu gitsin :)

kaliteli tuzların suda daha erken çözüldüklerini ve su ısısını artırmadıklarını söylediklerini duymuştum

birde bizim bur da denizden tuz çıkartıyorlar kapaklı geniş geniş bölmeler yapılmış deniz suyunu içine alıyorlar kapakları kapatıp buharlaşmasını bekliyorlar buharlaşınca tuz çıkıyor ortaya 

aynı şekilde mercanların yaşadığı okyanuslarda yapılıyor tuz sanırım oradan buraya gelene kadar da fiyatı artıyor olabilir 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Ama açık tuz değil. Prodac ocean. Bu ürünün de turkiye de üretilmiş olma ihtimali var mi? Kapalı kutuda geliyor ama değiştirilmiş olma ihtimali  v.s olabilir mi?

tuzun nerede üretildiği önemli aynı yerde üretilen tuzun aynı fiyatlarda olması gerekir bence

devamlı red sea coral pro salt tuz kullandım bilgi olarakta bunlar yazıyor

• Kızıldenizin eşsiz sularından doğal çevre dostu yöntemlerle toplanmıştır.
  • Temel elementler ve iz elementler olarak mükemmel biyolojik denge.
  • Nitrat ve posfat içermez.
  • Ağır metaller ve kimyasal bağlayıcılar içermez.
  • Düşük nem içeriği.
  • Coral pro tuz düşük tuz oranlarında daha yüksek kalsiyum oranları sağlar.
  • Red Sea Coral Pro Tuz 8,2 - 8,4 arası değerde pH sabitler.

Doğal deniz suyu 70 farklı kimyasal elementler içerir. Bu elementler içerisinde temel su parametrelerini etkileyen kalsiyum, magnezyum ve bi-karbonatlar resiflerin de temelini oluşturur. Bu 3 temel element su kimyası (pH, alkalinite ve iyon dengesi üzerinde büyük etkiye sahiptirler) ve mercanların gelişiminde (İskelet oluşumu ve fotosentez) belirleyicidirler. Doğal resif ortamında bol miktarda bulunan bu elementlerin akvaryumlardaki kaynakları sınırlıdır. Akvaryumdaki canlılar tarafından sürekli tüketilen bu elementlerin, doğal reef ortamına göre daha yüksek seviyelerde tutulması gerekir.

Red Sea laboratuvarında gerçekleştirilen araştırmalar, kapalı akvaryum sistemlerinde mercanların sağlıklı gelişimi ve iskelet oluşumu için gerekli olan temel elementler olan kalsiyum, magnezyum ve karbonat(Alkalinite) oranlarını belirlemiştir. Red Sea tuzlar bu ideal oranlara göre üretilir ve bu elemetlerin ilave katkılarla arttırılması ihtiyacını ortadan kaldırır.

Red Sea Coral Pro Tuz tavsiye edilen kullanım oranları; 

coralpro.jpg

Red Sea Coral Pro Tuz 8,2 - 8,4 arası değerde pH sabitler. Tablodaki değerler RO suyu ile Red Sea Coral Pro tuz karşımı için geçerlidir.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Selamlar Ümit bey,

Bizler tanklarımızda ( tuzlu su) hobisinde yaptığımız doğayı taklit etmek ve benzer ortamlar yaratıp sürüdürülebilir ortamlar yaratmaya çalışmaktan ibarettir.

bu bağlamda adından da anlaşılacağı gibi tuzlu su hobisinin en önemli ana maddesi tuzdur.

Tuz çeşitli firmalar tarafından özel ortamlarda özel tekniklerle hazırlanmakta olup içinde sadece( ca mg kh) bulunmamaktadır. Başka trace elementler de eklenip sentetik veya yarı sentetik olarak üretilmektedir.Burada ki kriter doğayı en iyi taklit eden ve teknolojisi en iyi sentezleyen firmalar  doğal olarak bunları fiyatlara yansıtmasıdır.

Tuz üretmek ,içerisine temel olarak ca-mg-kh eklemek üretim aşamasının ilk basamağı ve  kolay kısmıdır diyelim ama diğer elemetler bunları tuza entegre etmek işin maliyetli ve daha profesyonellik gerektiren daha maliyetli kısmıdır.

her tuzda mutlaka trace element vardır ama ne kadar ne oranda vardır?

Anlıyorum. Tuz toplandıktan sonra ekstra fazla muamele görmüş bir tuz daha pahalı ve içerik olarak daha zengin. Bu konuda hemfikiriz. İlla ki ekstra birşeyler olmalı fiyatından anlaşıldığı üzere. Tabi kandırılmıyorsak. O kısmını da Allah bilir. Biz öyle inanıyoruz. Asıl olan, sormak istediğim, ucuz tuz zararlı mı? Su değerleri illa ki daha bozuk. Ama canlılara zararı?

Anlıyorum. Tuz toplandıktan sonra ekstra fazla muamele görmüş bir tuz daha pahalı ve içerik olarak daha zengin. Bu konuda hemfikiriz. İlla ki ekstra birşeyler olmalı fiyatından anlaşıldığı üzere. Tabi kandırılmıyorsak. O kısmını da Allah bilir. Biz öyle inanıyoruz. Asıl olan, sormak istediğim, ucuz tuz zararlı mı? Su değerleri illa ki daha bozuk. Ama canlılara zararı?
Türkiye'de satılan tuzlar hiçbir şekilde bir zararı yoktur (zehirleme,suyu bozma,atık yükü vb..)sadece mercanlar üzerinde yeterli kaynağı olmayanlar vardır bunlarda en kötü katkılarla halledilir bu da zaten pahalı tuzla aynı fiyata tekabül eder.

Genelden tuzlu suyun hazırlanışında problem yaşanmaktadır, örnek vermek gerekirse tuz önceden hazırlanmış özellikle ro suyun içinde doğru ölçüm yapılabilen bir aletle(önceden kalibre edilmiş bir reflaktometre)ile doğru tuzluluk oranında çözülmesi gerekmektedir.

bu işlem 2-3 saat gibi bir sürede asla gerçekleşmez en azında 12-24 saat aralığında bir motor ile hatta tankla aynı ısıda olabilmesi veya doğru çözünebilmesi için bir ısıtıcı ile bu işlemin yapılması gerekmektedir.

acele ile karştırdığımız tuz tanka eklenirse sonradan tanka ta çözünüp farklı değerler yansıtabilir buda canlılarımız üzerinde olumsuz etkiler böyle yaratabilimektedir

Anlaşıldı. Teşekkürler. :thumbsup:

Dikkat ederseniz bazı tuz markalarında özellikle reef salt veya marin salt yazmaktadır

buradaki ibareler balık tankları için fazla minerale ihtiyaç duyulmaması için az minarelli resifler için daha fazla mineralli tuz anlamına gelmektedir.

bunların arasında bile fiyat farkları bulunmaktadır

keyifli hobiler

Evet. Ben üzerindeki yazıların bir şey ifade ettiğininin bile farkında değilim açıkcası. Tuz mu.. tuz.. amaaan şeklinde yaklaştım hep. Çok teşekkürler tekrardan.

Konu görüntüleyen kullanıcılar