Keşfet

Ultraviyole (UV) hakkında

greedyreefer

Yeni Üye
Katılım
29 Kas 2019
Mesajlar
8
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Selamlar, 6 seneden sonra dayanamadım tekrar geri döndüm hobiye????, sanırım insan çok uzak kalamıyor. Bakalım inşallah uzun ömürlü olur. Benim sorum Ultraviyole sterilizatör ile ilgili. Yurt dışında birkaç siteyi ilceledim fakat her zaman ki gibi çok görüş var. Kisimi Mercan ağırlıklı  balık akvaryumlarında faydasından çok yararlı bakterileride öldürdüğü için zararlı olabileceğinden bahsederken kimisi de sps ağırlıklı tankında uzun yıllardır problemsiz kullandığından bahsediyor. Kullanan hobicilerin bir çoğunun farklı yöntemleri var; kimisi W olarak düşük kapasiteli cihazlar kullanırken, kimisi de su akışını kısarak yada çalıştırma zaman aralığı belirleyerek çalıştırdıklarından bahsediyor. Bu konuda deneyimleri olan hobiciler deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim. 

 
Sps için konu hakkında yorum yapamam fakat suda gezinen bakteriyi sadece öldürebilir.Suda gezinen bakterinin yüzlerce katı zaten canlı kayamızda ve kumumuzda var.Eğer tersini iddaa eden varsa o zaman yıllardır canlı kayaya boş yere para veriyoruz.Ayrıca iyi bir skimmer alırsanız bakteriler ölse bile skimmer anında toplayacak ve atık oluşmayacaktır.Bana göre zararı yok.Uzun yıllarda akvaryumumda kullandım.

 
Yıllardır kullanırım, bir olumsuzlukla karşılaşmadım...

 
Kullanım amacınız çok önemli. Yosun oluşumu için ise 400lt için 15w t5 lambalı bir UV fazlasıyla iş görecektir. Ama amaç beyaz benek ( protozoa ) öldürmek ise iş karışıyor. UV ile protozoa öldürmek için çok düşük debide güçlü UV cihazları gerekiyor. Örnek olarak 400lt için 25-35W T5 ve saatte 150lt su akışı ( çok düşük debi )

UV oturmuş bir tankta bakteri oluşumunu öldürmez çünkü nitrifikasyon yada de-nitrifikasyon bakterileri medya üzerinde çok ince bir katmanda yaşarlar suda serbest yüzmezler. Ama suya bakteri girişi yada plankton girişi yapılacaksa 2-3 saat kapatılmasında fayda var.

 
Bizim için elzem olan bakteriler genelde anaerobik yani oksijensiz ortamda bulunan bakteriler; yani kaya ve kumda bulunanlar. Bunlar da orada sabit olarak durduğundan filtreden geçerek ölmeyecek demektir. Türkiye'de onu söyleyen çok duymuştum ama yurt dışında pek rastlamadım :)  yani özetle bakteri populasyonunuz açısından riski yok.

 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim .

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst