Keşfet

Üstadlara soruyorum. Balıkları (yerli) en hızlı nasıl büyütürüz:)

serkan.ist

Yeni Üye
Ad Soyad
Av. Serkan Türker
Akvaryumdan sıkılmıştık. Evde kimse ilgilenmez olmuştu. Balıkları vs elden çıkarttık. Tam da kaldırmak üzereyken tatile gittik ve boşta da olsa  devirdaim amaçlı çalıştırdık. 

Dönüşte birer ikişer çupra kefal isparoz lapin gibi balıklar getirdim bir aydan fazladır kuru yeme alışmış mutlu yaşıyorlar. Bu sene de bunları büyütelim dedim. 

Çiftlik balıklarında okuduğum kadarıyla 12-15 ay gibi bir sürede levrek çupra denizde kafes ortamında 300-350grama geliyorlarmış. 

Akvaryum ortamında böyle bir büyüme mümkün müdür? Ne sıklıkla nasıl bir yemleme önerirsiniz. Balıkları en hızlı büyütmek için  nasıl bir yem kullanmalıyım. Doğal yemler verdim hamsi vs hemen beyaz benek oldular. Marul veriyorum onu bile yiyorlar. Elimi sokmaya korkuyorum. 

Güçlü sayılabilecek bir filtrasyonum var. Elyafları hemen her gün değiştiriyorum. 

NOT: Akvaryum 500Litre 6 balık var boyları 5-10cm arası

Moderatör tarafında düzenlendi:
Üstadlar cevap vermedi:) Hobici arkadaşlar sizlerin fikirlerini alabilirim

Akvaryum boyu ne kadar uzunsa balık da inişse uzar.
Doğal yiyecekleri veya yakın yiyecekler işe sık yemleme.
Sitresten uzak ve uygun ortam.
En önemlisi büyümesi İçin dua edin
default_smileblue.gif

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Hamsiyi tava da verin
default_smileblue.gif

Akvaryum boyu ne kadar uzunsa balık da inişse uzar.
Doğal yiyecekleri veya yakın yiyecekler işe sık yemleme.
Sitresten uzak ve uygun ortam.
En önemlisi büyümesi İçin dua edin
default_smileblue.gif

Hamsiyi tava da verin
default_smileblue.gif

Bizim evde tavasını yapmayız zeytinyağlı karabiberli soğanlı buğulama yaparız balıklara dokunabilir:) 

Aslında öğrenmek istediğim tam olarak şu. Misal bir çupra doğal olarak bir senede 300gr olur mu? Olursa çok da farketmez zaten. Büyüyeceği varsa büyür. Farklı ortamda büyüyen tek yumurta ikizlerinde yapılan incelemelerde çingenelerin kaçırdığı ne bulduysa yiyen çocuk ile lüks içinde bol yiyeceklerle büyüyen ikizi yıllar sonra bir araya geldiğinde fiziklerinin tamamen aynı olduğu görülmüş. Bunun emsal örnekleri var. 

Öğrenmek istediğim ama cevabını bulamadığım soru şu. Tavuk çiftliklerinde 28 günde kesilen civcivlere ne kadar inkar edilse de antibiyotik hormon vs benzeri ilaçlarla büyütme sağlanıyor bariz belli. 28 günde nasıl büyür yoksa. Çapraz eşleştirme falan birşeyler söyleniyor ama belli gerçekler gizleniyor. 

28 vünde büyüme istemiyorum tabi:) Öyle olsa balık çiftlikleri bunu yapardı. Ama mesela bir çupra bir sene de 300gr olabiliyorsa - ki 5 sene önce okuduğum konularda 2 senede bu boya geliyordu.-  ne tarz bi yemleme yapılıyor. Çiftliklerde videolarda gördüğüm sürekli aşılama yapılıyor hastalıklara karşı deniyor. Bana büyümenin sebebi bu aşılama gibi geliyor. 

Konu hakkında bilgisi görgüsü olan varmı diye konuyu açıyorum. Zaten yoksa bekleyip görücez. Balıklar seneye eylülde 350 gr ı geçmezlerse zaten bi tuhaflık vardır bu işte;) 

Akvaryumun boyu ile ilgili söylediklerinizi düşüneceğim teşekkürler

Moderatör tarafında düzenlendi:
Doğal ortamında balık daha fazla alanda yüzerek daha fazla enerji harcar ve yemlenme miktarı akvaryuma oranla çok daha fazladır.

Akvaryum ortamında yüzme alanı dar ve besleme miktarı daha az olduğundan büyüme daha yavaş gerçekleşecektir. Doğal ortamda 12 - 15 aylık süre akvaryum ortamında 24 - 30 ay olarak düşünülebilir.

Civcivlerden örnek vermişsiniz, bir zooteknist olarak belirteyim, 28 günde kesime gelen civcivlerin genetiği aldıkları tüm besini proteine yani ete çevirmek üzerine programlanmıştır. Bu yüzden 28 gün gibi kısa bir sürede kesilebilecek boyuta gelirler. (NOT : Bu nedenle de sağlıksız olduklarını düşünüyor ve çok az tüketmeye çalışıyorum.)

Deniz balıkları ile ilgili bilgi kaynaklarında doğada ulaştığı boy ile akvaryum ortamında ulaştığı boy arasında faklılıklar belirtilmektedir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. 

Sürç-i lisan etti isem affola.

Doğal ortamında balık daha fazla alanda yüzerek daha fazla enerji harcar ve yemlenme miktarı akvaryuma oranla çok daha fazladır.

Akvaryum ortamında yüzme alanı dar ve besleme miktarı daha az olduğundan büyüme daha yavaş gerçekleşecektir. Doğal ortamda 12 - 15 aylık süre akvaryum ortamında 24 - 30 ay olarak düşünülebilir.

Civcivlerden örnek vermişsiniz, bir zooteknist olarak belirteyim, 28 günde kesime gelen civcivlerin genetiği aldıkları tüm besini proteine yani ete çevirmek üzerine programlanmıştır. Bu yüzden 28 gün gibi kısa bir sürede kesilebilecek boyuta gelirler. (NOT : Bu nedenle de sağlıksız olduklarını düşünüyor ve çok az tüketmeye çalışıyorum.)

Deniz balıkları ile ilgili bilgi kaynaklarında doğada ulaştığı boy ile akvaryum ortamında ulaştığı boy arasında faklılıklar belirtilmektedir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. 

Sürç-i lisan etti isem affola.
Değerli paylaşımınız için teşekkür ederim. Öncelikle söyliyim yanlış anlaşılmasın balıkları hızlı büyütme gibi bi amacım yok. Sadece konuyu merak ettim. 

Yazdıklarınızda anlayamadığım bir husus var. Balık denizde daha fazla bir alanda yüzerek daha fazla enerji harcar ve bu sayede daha fazla yemlenir vr bu da büyüme sağlar dediniz. Fazla enerji harcanması kalori kaybı zayıflama demek değil mi. Bunun karşılığında ne kadar yemlenme olursa olsun alınan gıda yakılacak. Anlayamadım kusura bakmayın itiraz etmiyorum yani. Öyle değil demiyorum. 

Özetle yazdıklarınızdan şunu çıkarıyorum. Akvaryumunuz cok büyük değise ne kadar beslerseniz besleyin ne yem verirseniz verin fazla bir büyüme beklememelisiniz.. Doğru mu.. 

Tekrar teşekkürler. 

Büyüme olacaktır ancak doğal ortamdan daha uzun vadede. 

Deneyip göreceğiz bakalım. Teşekkürler

Konu görüntüleyen kullanıcılar