Keşfet

uv ledlerin önemi

efe06

Yeni Üye
Ad Soyad
Efe
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım aslında uzun zamandır siteyi takip ediyorum ama üyelik yeni sayılır.

bir konu hakkında görüşlerinizi almak istiyorum.ecotech radion kullanıyorum uv ledlerin önemi nedir ve ne kadar kullanmak gerekir.

şimdididen teşekkürler

Merhaba.

UV-A ışığın mercanların renklenmesi ve sağlığı için faydalı olduğu düşünülüyor fakat kanıtlanmamış. Geçenlerde Netflix'de izlediğim Life in color belgeselinde balıklara UV ışık verildiğinde normal ışıkla göremediğimiz desenlerinin ortaya çıktığı ve birbirlerini ayırt edebildiğine değinilmişti. Benim görüşüm, doğada bulunan dengeleri olabildiğince tanklarımıza yansıtmamız gerekir. Ne kadar kısmına bir yorumum yok.

Renklerle ilgili şu kaynaktan bilgi edinebilirsiniz: 

teşekkürler katkılarınız için.

aquaticlog daki hazır profilleri inceledim orda uv leri hep full hale getirmişler beyaz ışıkları da hemen hemen full diyebilirim mercanları yakar mı konusunda tereddütlerim var açıkcası

bu arada verdiğiniz link açılmıyor :S

Ne demek... UV LED'ler diğerlerine göre daha pahalı olduğu ve gözle görülmediğinden, maliyet / gereklilik nedeniyle daha az sayıda kullanılıyor. Örneğin, 2 ya da 4 adet. Bunları sonuna kadar açsanız da zarar vereceğiniz güçte olmaları zor. Gün ışığıyla aynı şekilde açılıp kapanabilirler. Diğer renk ve beyaz LED'ler için yakma ihtimali evet var. Aşırı ışık, az ışıktan daha tehlikeli. Her mercanın ihtiyacı farklı, uygun yüksekliklere yerleştirerek dengeyi sağlamak lazım.

Yeni tank aydınlatmamı tamamen gün ışığına göre ayarladım, güneşle birlikte seviyesi artıyor, gün batarken ışık azalıyor. Öğlende 1 saat rampa yapıp 1 saatte iniyor, 12:30 zirve noktası gibi. Gece de ay simülasyonu çalışıyor.

Hiç ışıklarımı %100 açmadım, mercanlarım gayet hızlı gelişiyordu. Carpet anemonum 1 buçuk ayda 5cm büyümüştü. Kısıktan başlayarak adım adım yükseltmek ve uygun noktaya gelince orada bırakıp dokunmamak gerekiyor. Stabilite en önemli şey.

Linkteki siteye girip wiki bölümünden ışıklarla ilgili konuya bakabilirsiniz. Yabancı bir kaynaktan çevirmiştim, fikir verecektir.

tamamdır o siteyi de inceleyim.sizin gün similasyonunu paylaşma imkanınınız var mı acaba

Tabi. Önce durumu paylaşayım. Karantina tankımda Kessil A500X kullanıyorum. Ay sonunda yeni tank gelecek, öğlen ışık miktarlarını artıracağım. Önceden nano tankımda Kessil A360X'deki programım da buna benzerdi, sonuçları güzel oluyordu.

Saat, Color, Intensity, Violet, Red, Green (Son 3 renk sadece görsel destek için, büyümeye faydası yok.)
07:00, 0, 1, 0, 0, 0
09:00, 10, 8, 1, 2, 0
12:00, 15, 30, 3, 7, 0
13:00, 20, 40, 3, 10, 0
14:00, 15, 35, 3, 7, 0
17:00, 10, 20, 2, 4, 0
19:00, 5, 8, 1, 1, 0
22:00, 0, 1, 0, 0, 0

22:00 - 07:00 arası, gece 02:00'de zirve yapan ay simülasyonu çalışıyor.

Color'da 0 tamamen mavi, 20 civarı daha açık mavi veriyor.

UV hakkında ekteki kaynaktan da faydalanabilirsiniz.

Biz hava temizleme cihazı üretimi yapıyoruz. İçerisinde geleneksel flo UV mevcut. Bir ARGE yaparak bunu uzun ömür için led ile değiştirmek istedik. Aldığımız hava temizleme verimi 380-400 nm aralığında normal florasan 'a göre 1000 de 1 şeklinde. UV led'lerin etkinliği bayağı düşük çıktı.

Konu görüntüleyen kullanıcılar