Keşfet

ve ilk problemim: cyano bakteri

alper

Yeni Üye
Katılım
2 Ara 2016
Mesajlar
193
Tepkime puanı
86
Puanları
0
Yaş
46
Ad Soyad
alper
Ilkginc bir bicimde sorun yasadim diye mutlu oldum. Akvaryumu actigimdan beri dort dortluk giden sorunsuz bir baslangic yasadim. Ilk tuzlu su deneyimimin bu kadar problemsiz olmasi acikcasi beni rahatsiz ediyordu. Birseyler ters gidecek ki tecrube kazanayim. Ama o terslik olagan birsey olmaliydi ki cozelim. Oldu da: cyano

Gecen aylarda aldigim mushroom ile gelen muhtesem bir kayam var. Ben 5 aydan beri tuzlu suyla ilgili binlerce sey inceledim, okudum, gordum, ne forumda ne baska bir yerde bu kadar canli bir kaya daha gormedim. Kaya 2 senelik bir kaya imis, bir suru borbocuk, cesit cesit sungerler,  tup kurtlari, kirmizi siyah gri yildizlar, rengarenk lekeler, cesit cesit mercanlar, polipler vs vs... 500lt tank o kaya vesilesi ile diatomu da rahat atlatti diyebilirim ancak o kayada birsuru canli arasinda aptasia da vardi cyano lekesi de vardi maalesef.

Devamli gozlemliyordum. Genel olarak akvaryumumdaki kayalarda Coralin alg olusurken ve bu kayadaki cyano kayboldu derken akvaryumla ilgilenemedigim son 1 hafta Icinde cyano almis basini gitmis...

Sebebi sanirim sunlar oldu

Durso sisteminde degisiklige gidecegim icin Su degisimini ona denk getirmek istedim. Dursoyu yapacak vaktim olmadi nitekim su degisimini de birhayli ihmal ettim.

Gereksiz yere sirf meraktan gecen gun bakteri besini kullandim

Akvaryumdaki 2 clarki ve teke karidesleri icin 10 gundur yemi biraz abarttim

Aktinikleri 3 haftadir 12 saat yaktim arada 5 saat 400luk metal halide de eklendi. Sanirim hepsi fazla oldu

Bakteri girisi yapmadim, masraf dedim gerek gormedim yanlis ettim.

Sonuc olarak canim hic sıkkın degil. Birseyler olmaliydi ki isi ciddiye alayim. Birsuru denem yaptim sorun cikmadi. Biraz ben kasindim diyebilirim.

Cozum olarak:

Zaten akvaryumdaki yararli bakterinin yeterli oldugunu sanmiyorum o yuzden antibiyotik tedavisini tercih ettim. 500lt akvaryuma 1000mg bir tablet antibiyotik attim

Dalga motorlarini 2den 3e cikardim ve devirlerini tam actim

geri donus motoru jebao8000. Borulardan ses gelmesin diye en kisikta calistiriyordum. Su an 7. Kademede calisiyor.

isiklandirmayi 2 gun kadar acmayacagim. Acinca da sadece 5saat mh calisacak

Cyano durumuna gore tedaviyi sonlandirdigimda %30 su degisimi bakteri girisi ve aktif karbon uygulayacagim.

yine yayilma gorursem olasi sebepleri tekrar gozden gecirecegim. 

Simdik bakalim ne olacak:)

Herkese mutlu hobiler.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Alper bey probleme sevinen gordugum ilk kisisiniz :) supermis. Keske bende ps sorunuma boyle sevinebilsem.. cozum de bulamiyorum

Sent my SM-G935P using Tapatalk

 
Bende cok yakın zamanda konu açmıştım ve antibiyotik uyguladım. Denemedigim birşey kalmadı fakat hiçbirşeyi ise yaramıyor. Antibiyotik bile zar zor etki etti desem yeridir. Tek doz yetmedi. Hatta kayaları çıkarıp fırçalamak zorunda kalmıştım. :)  

geçti gibi umarım öyledir. Sakal yosunu hala geçmediği icin onla mücadeleye devam :)  

 
Akvaryum 70x70x100h

Kurulum 2017

Kaya 70kg

Fosfat 0.1 ile 0.03 arasi

Nitrat <1

Su ters osmoz 0 tds

Tuz red sea coral pro salt

Tuzluluk 1024

Isik radium mh 400watt 20.000 gunde 5 saat

2x24watt slyvania Aktinik gunde 12 saat

Ps bm curve 9

Dalga motoru 2 adet rw8

Geridonus motoru jebao8000 ancak 1. Kademede calisiyor.

Balik 2 tane clarki

Mercan az miktarda soft

1 Volcano deniz yildizi

Temizlik ekibi 2 turbo snail, 2 cocnh, 3-5 ufak salyangoz 15 adet teke karidesi. 



Su degisimini cok ihmal ettim ve sanirim kayalardan gelen cyanolar, yararli bakteriler henuz oturmadigi icin baskin geldi ve sarmaya basladilar. Kumda ve camda henuz yok. Bazi kayalarda bolgesel olusmuslar. Amoksisilin etken maddeli Antibiyotigin henuz bir faydasini gormedim. 2. 1000mg tableti atiyorum. 2 gun kadar izlemede kalacagim.

bu da benim hep bahsettihim super canli kayam ve tanka giren ilk mor olusum

m3mRj1.jpg


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
2 adet 1000mg antibiyotik ardindan %20 su degisimi ve son kez 1 adet daha antibiyotik eklendi. Cyano tanktan %95 kayboldu. Bu hafta %20 daha su degisimi yapacagim. Ps sulu toplamada. Tekrar hortlamamasi icin Bakteri kulturu eklemem lazim bakalim. Bir de acaba isik mi yapti diye dusunuyorum. Cunku kayalardaki cyano gruplari belli bir seviyede, hemen hemen 70cm derinlikte olusmus. 400w mh IsiginIsiginin veya gorsel amacli kullandigim 2 adet 24w aktinik dlorasanin o derinlikteki etkisi cyano icin uygun olabilir bilemedim. Ama her halukarda 100h den hic bu kadar pisman olmamistim. Gelismeleri paylasacagim insaAllah.

 
Antibiyotik cok yıkıcı etkilere sahip. Bunu bizzat suan yasıyorum. Yeni açtığım konuyu okuyup görebilirsiniz. Cok kontrollü gidin bence 

bakteinizi ihtimal etmeyin. Kolay gelsin 

 
Merhabalar,

Antibiyotik kullaımı ile cyano sorunu akvaryumdan tamamen ortadan kalktı. 1 haftada bütün cyano oluşumları azar azar yok oldu. Ancak antibiyotiğin bakteriler üzerindeki olumsuz  etkisini ortadan kaldırmak ve akvaryumu tekrar eski dengeli haline getirmek için yapmam gereken su değişimleri, aktif karbon kullanımı, bakteri girişi ve daha birçok iş için artık vaktim olmadığı için proje değişikliğine karar verdim. Bu güne kadar hiç problem yaşamamış olmanın rahatlığı ile tuzlu suda 100h'nin ne kadar zor bir seçim olduğunu pek farketmemiştim. Hele ki bir de üzerine orta vadede taşınma ve iş değişikliği durumum olduğu için 100cm yükseklik başıma tam bir bela oldu. Uzun ve kara düşüncelerden sonra radikal bir karar verdim ve taşınma esnasında zaten kapıdan geçmeyecek olan 70x70x100h akvaryumumdan vazgeçip 60x60x40h sump'ımı akvaryuma çevirdim.

Üzerinde canlı olan 2-3 kaya hariç geri kalan kayaları tekrar ve zevkle sıfırlamaya karar verdim. Sıfırlanmış kayalarla son derece sağlıklı bir başlangıç yaptığım için bu sefer daha hevesliyim bu işe. Kürleme işim bittikten sonra yeni akvaryumumda güzel bir tasarım yapacağım inşaAllah.

Yalnız cyano hakkında şu meseleye dikkat çekmek istiyorum;

400watt mh ile  günde sadece 4-5 saat yakarak  çok sağlıklı ve güzel giden bir akvaryumum vardı ama son 3 hafta görsel amaçlı 2 aktiniği günde 12 saat  ve 1 beyaz ve 1 grolux'ü de günde 3 saat yaktım. Malesef iş güç sorunlar vs akvaryumla ilgilenemedim ve bir baktım canlısıyla birlikte aldığım bir kayayla gelen ve hatta gittikçe küçülen ufacık olan oluşum hem büyümüş hem de birsürü yerde almış başını gişmiş... ve sonra dikkat ettim, belli bir derinlikte (70cm derinlik) sadece florasanların gördüğü kaya yüzeylerinde oluşumlar vardı. Bu benim gerçekten dikkatimi çekti. Demek ki dedim 50cm derinlikten sonra florasan kullanmak yararsız olmasının yanında esasen  zararı da olan bir tercihmiş. Bu tecrübenin önemli oldğunu düşündüğüm için paylaşmak istedim.

Herkese iyi hobiler dilerim.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst