Keşfet

YEDİ YILDA NE DEĞİŞTİ?

serkan.ist

Yeni Üye
Ad Soyad
Av. Serkan Türker
Yeniden merhaba.. 

Yedi sene ara vermisim. Zaman ne cabuk geçiyor:( Hobinin kaderi birazda bu sanirim.

Yedi sene tamamen uzak kaldim. Tatsiz bir sekilde taşan akvaryumu dağitmiştim. 

Simdilerde yeniden basliyorum. İster acemi deyin ister deneyimli farketmez:)

Peki bu yedi senede hobinin geldigi nokta nedir. Kizmassaniz ben sekil olarak bir kac degisiklik disinda cok birsey gormedim. Siz ne dersiniz neler anlatabilirsiniz? Yada gorusmeyeli nasilsiniz:)

Serkan bey bizde yeniyiz tecrübelerinize ihtiyacımız var   :)  asıl bu 7 yılı siz nasıl geçirdiniz ondan bahsedin biraz. 

Ben 9 sene önce başladım. Son 7 senesi çok çılgın geçti :) Ürünler ve çözümler çok gelişti, herşeye ulaşmak çok kolay oldu. Fiyatlar Avrupa fiyatları ve aynı ürünler burada da bol bol var. Canlı fiyatları çok artmadı, hatta düştü bile. Hobici için bence herşey gayet güzel son dönemlerde...

Serkan bey bizde yeniyiz tecrübelerinize ihtiyacımız var   :)  asıl bu 7 yılı siz nasıl geçirdiniz ondan bahsedin biraz. 
Estagfirullah, tesekkurler guzrl yaklasim icin.  Biri kiz biri oglan ikizlerim oldu Allah bağışlarsa:) Bu zaten aranin uzun olmasini acikliyor:) 

Ben 9 sene önce başladım. Son 7 senesi çok çılgın geçti :) Ürünler ve çözümler çok gelişti, herşeye ulaşmak çok kolay oldu. Fiyatlar Avrupa fiyatları ve aynı ürünler burada da bol bol var. Canlı fiyatları çok artmadı, hatta düştü bile. Hobici için bence herşey gayet güzel son dönemlerde...
Guzel tespitler yapmissiniz. Bublee Magus Nac cilginligi vardi en son. BB Curveler cikmis simdi. Yada vardi da ben gormemisimdir. Bi curve 5 de ben aldim, biliyorum 400 lt balik agirlikli tankima yetmeyecek tam ama sump hazir sump. 19 cm goze ancak o sigdi. Bir iki aya sump modifiye yada sump degisikligi yapinca hakkini verecek bir ps alacagim. Ama acikcasi BB Curve serisi acar calisiyor:). 15 sene once olaydi bir tonluk tanka bile yeterli diye curve 5 i koyardik :). Simdi bu konuda hassasiyet artmis. Guzel birsey. Yedi sene ve daha once ps nin motoru kac lt basiyorsa 1/3 ne yeter derdik. Ornegin ps motoru 1000lt/saatse 300-350lt lik tanka goredir derdik. Simdi ps lerin ustunde bu konuda aciklama yazmislar. Bu dikkatimi cekti. Yinede eksik hatali bilgiler var.

(Boyle deyince issiz bir adada 7 sene gecirmisim gibi hissettim:)  ) Ama bu hobi boyle. Gunluk hayatla hicbir baglantisi yok. Ya icidesin ya disinda. Mars gezegenindeki farkli bir yasam gibi..

Fiyatlar dediginiz gibi biraz reele donmus. Ebay Aliexpres vs in cok katkisi olmustur buna eminim;) Ama hala pahali bir hobi...

En buyuk fark siz farkindamisiniz bilmem ama isiklandirmada olmus gordugum. Metal Halidelerin yerini neredeyse ledler almis ki benim sifirdan ogrenmem gerekli bir konu. Yardima en cok bu konuda ihtiyacim olacak baslangic icin. Ama balik akvaryumu sonucta. Neyse bakariz birseyler..

Hobi, Çin mallari icinde boguluyordur derken gordugum kadariyla o kadarda vahim olmadigini farkettim. Ortam idare eder. Atmanlar hala tam gaz calisiyor ama:) Cesitlilik azalmis sanki. Aklin yolu bir hesabi butcene gore belli urunler markalar revacta.

Kaya konusunda en son diy kayalar yapiliyordu. Ben bu konunun cok ilerleyecegini saniyordum ama durdugu yerde duruyor bu benim icin uzucu. Kizmayin ama taşa para vermek en gicik oldugum sey:) 

Uretim baliklari gordum ilanlarda ucube baliklar var:) Tek tuk konusuluyordu ama artik cogalmis. Ileride daha da gelisecek eminim bu konu. Uretim mercanlarin seviyesi sevindirici. Fiyatlar dolar bazinda %20 gibi ucuzlamis.

Cok uzuldugum bir konu eski petshoplarin bir cogu kapatmis. Iflas etmis yada yer degismis.  O eski dostlari ozleyecegim.

Basinizi sisirdikten sonra son olarak tankim hakkinda bilgi vereyim. Beta akvaryumun standart 120 70 50 tankindan aldim. Dongusunde kafami kurcalayan bir kac sey var. Cok basarili bir dongu degil sanki. Motor 3500 luk. Italyan aqua clear o da sisteme zayif kaliyor. 

Aslinda tanki biraz deneme tanki yapmak istiyorum. Hep yapmak isteyip te yapamadigim sistemleri deniyecegim. Refugium muydu neydi onunla ilgili makaleler var fosfattan arindirabilmek icin lazim diye dusundum. Cok sey var yapilacak. Ama bu sefer gazla degil akil ve sabirla hareket edecegim. Cok eksigim var bunun icin bolca okumam lazim gecen konulari. Eski bilgilerin bir kotulugu de budur. Yeniye ket vurmak derler ya psikolojide. İnat edersin eski bilgilerde. Bu en buyuk dusmanim olacak. 

Tanka 3 aydan once balik koymayi dusunmuyorum. Sistem iyice otursun ki uzun soluklu birseyler yapabileyim.

Kum konusunda farkli bir dusuncem var. Egede daha once kesfettigim bir kumdan denizin icinden canli kum getirip serdim tanka. 10 cm derin kum yaptim kum bedava olunca. Kumun icinde bolca ufak midyeler mikro canlilar bolca var. Tirnak boyunda yuzlerce son derece dayanikli kum midyeleri bunlar. Suyun dogal filtrasyonuna ozellikle nitrata fayda sagladigini dusunuyorum. Daha once de bu kumu kullanmistim.

Bakalim neler olacak deneyip gorecez sonuclari....

Serkan bey ben en çok kumunuzun görüntüsünü merak ettim sizden resim bekliyoruz. :)

Serkan abi ne varsa eskilerde var biz yeni nesil hobiciler hazıra alışmışız kaya hazır kum hazır bakteri hazır birden olsun istiyoruz her şeyi  Düşündüğümüz zaman Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili ama ne kadar istifade edebiliyoruz hiç e yakın 

Serkan bey ben en çok kumunuzun görüntüsünü merak ettim sizden resim bekliyoruz. :)
Yakinda resimleri tankla beraber paylasacağım. Kumun gorsel bir ozlelligi yok. Hatta kotu bile diyebilirim. İnsaat kumu neredeyse.

Ama islevi sagladigi fayda ve canlilarin hareketliligi bu gorselsizlik acigini kapatiyor. 

Kumu 7 sene once tasan  tanktan cikartip suyunu suzup kumuyla suyuyla beraber kapali kovaya doldurmustum. Bir sene kadar sonra tasinirken kumu cope atmadan once bi acip bakayim demistim. İcinde yüzlerce midye madya minik kum yengeci dolu olan bir kum normal sartlarda bir sene kapali durursa ne olur? Bana sorsan les gibi kokar derdim. Ama tertemiz kokuyordu. Biraz karistirinca midyelerin hala canli oldugunu gorunce buyuk sok yasamistim.

Bir sonraki adimim bu canlilari tuzlu suda kullanilan mercan kumlarina alistirmaya calismak olacak.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Serkan abi ne varsa eskilerde var biz yeni nesil hobiciler hazıra alışmışız kaya hazır kum hazır bakteri hazır birden olsun istiyoruz her şeyi  Düşündüğümüz zaman Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili ama ne kadar istifade edebiliyoruz hiç e yakın 
Sevgili Faruk, şimdiki durumu bilmiyorum ama onceleri bu işten para kazananlar bizim denizlerimiz ile baslayan her seyden rahatsiz oolurlardi. Actigimiz konularda yada gittigimiz dukkan sohbetlerinde "tü kaka" muamelesi yapilirdi denizlerimize. Bizim sular pis, butun canlilar etcil, butun baliklar mercan dusmani, aldiklari nefes nitrat hatta kakalari zehir:) tarzinda yaklasimlar moral bozardi. Bunlardan etkilenen hobicilerde kulaktan dolma bu soylemleri farkinda olmadan kuamlastirirdi. Simdi bunlarin asildigi umudunu tasiyorum. 

Dahada onceleri ofiste 200 lt lik bir nano yapmistim. Icinde minicik damsel boyunda ispari karagoz minicik kefal suruleri lapinler iskorpit trakonya vs koymustum. Istanbulun obur ucindan izlemeye incelemeye geliyorlardi. Saatlerce izliyorlardi. Bu farkli uc bir ornek belki ama senin de bahsettigin gibi biraz arastirmanin denizde incelemeler yapmanin abartmamak kaydiyla dogadan faydalanmanin zarari da olmaz saniyorum. 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar iyi aksamlar. Akvaryum kurulumumda bir ayi tamamladim. Simdilik hersey yolunda gidiyor. 6 tane baligim var. Kendimi ancak bu kadar dizginleyebildim:) 2 tane tang var biri blue digeri powder blue. Ikisi de sorunsuz ve yem aliyor. Bir haftadir. Kendi kendime kesin karar aldim 3 aydan once balik almayacagim.. (İnsallah)

Zaten karar asamasindayim. Balik yada canliya yonelecegim. Balik angel vs. Yada mercanlar.

2 sorum var.Gecmis konulari inceledigimde gozume carpti. 

1. DSB derin kum yatagi sistemli akvaryum hic goremiyorum. Bir cok akvaryum gordum. Tabanda cok az bir ortu tercih ediliyor. Eskiden bu cok daha yaygindi. Ben mi goremedim yoksa bu sistemin baska bir zarari mi var. Maliyetle mi alakali. Yada var da ben mi goremedim?. 

2. Tube worm , tüp kurdu yada şakayik dedigimiz canlilardan cok yaygin olarak kullanilirdi. Svar.ki akvaryumlarda ve akvaryumcularda hic ama hic goremiyorum. Yasak mi yolsa baska bir nedeni mi var.?

Konu görüntüleyen kullanıcılar