Merhaba Anıl Bey,
Balığın yem alıyor olması iyiye işaret. dondurulmuş yemi çay bardağında çözüp sarımsakla karıştırıp(süzgeçle süzdükten sonra, suyu direk dökmeyin) bağışıklığını güçlendirmekte fayda var. Balıklar ve özellikle tang türleri stresse girdiklerinde de beyaz beneğe daha yatkın oluyorlar. tankta stress yaratacak durum(daha büyük balık, aynı tür yellow tang, balığın kısa sürelerle farklı tanklara girip çıkması gibi) varsa onu çözmekte çok yararlı olacaktır. Son bir hatırlatma olarak tang türü balıkların ve anemonların oturmuş akvaryumlara ilavesi öneriliyor. bu süreçte 6 ayla başlıyor. siz biraz erken ilave etmiş durumdasınız. Ama artık bu konuda yapacak birşey yok.
Yosun sorununuza gelince, tuzlu su tanklarında RO(reverse osmosis) cihazlarından alınan su ile kurulum ve su değişimi yapılması gerekiyor. RO cihazları(su arıtma) çeşme suyunda bulunan mineral, ağır metaller, büyük tanecikler gibi birçok içeriği filtreliyor. TDS (total dissolved solids) denen su içerisinde çözülmüş katı maddeleri ölçen bir cihazla idealde 0 değeri alınan sular kullanmak gerekiyor. Bu değer genelde 4-5 seviyesine çıktığında genelde RO içeriği değiştirilmesi öneriliyor. Damacana sularda bu değer markasına göre değişmekle beraber 50 ve üzeri oluyor ki bu da tuzlu su için kolayca alglerin ve bakterilerin beslenebileceği içeriği yada bu içeriği üreten farklı organizmaların yaşamasına neden oluyor.
Muhtemelen sizin yaşadığınız da böyle bir durum. Yosunların büyük kısmı fosfat artışıyla beraber tanklarda yayılan organizmalar. Sizin tankınızzdaki fosfat değerleri de yüksek olabilir. durum bu ise sık su değişimi ve fosfat tutucu medyalar kullanmanız yosun sorununuzu büyük ölçüde engelleyecektir.
Tüm yorumlarımı su değerlerinizi bilmeden yazıyorum. test sonuçlarınızı yazarsanız daha kolay yardımcı olabiliriz.