Keşfet

Yeni Akrilik Akvaryum Kurulumu

YsnGüzdolu

Yeni Üye
Katılım
29 Kas 2019
Mesajlar
30
Tepkime puanı
7
Puanları
0
Yaş
33
Ad Soyad
Yasin
    Herkese Merhaba,

 2 yıllık tatlı su deneyimimden sonra deniz akvaryumlarına merak saldım. İnternet üzerinden çok araştırma yaptım. En sonunda deniz akvaryumu kurma kararı verdim. Ama gerekli malzemeler konusunda bir karara varamadım ve eksik olduğumu gördüm. Bu yüzden sizlerin tecrübelerinden faydalanmak için foruma kayıt oldum ve bu başlığı açtım.

 Şuanda yapım aşamasında olduğum L şeklinde (110 cm + 110 cm), ön yüzü içe bükey (90 derece) olucak şekilde akvaryum yapmaya karar verdim. Araştırmalarım ve denemelerim doğrultusunda (Yani yapacağım akvaryumun küçük ölçülerinde biri akrilik 4mm diğeri  clear 4mm' lik 2 akvaryum yaptım ve gözlemledim. Sonuç olarak görüntü kalitesi,sağlamlık,suyun kırılması gözlemimden akrilik 1. çıktı. Sketcup programı yardımıyla çizimimi yaptım 2m karelik 10mm'lik akrilik levha aldım. 3 parça halinde (Arka kısım, önkısım(İçbükey) ve taban) işlemlere başladım. Arka kısım kesim ve bükme işlemlerim bitti, taban ve ön kısım kaldı. Tabanda zorlanmam ama ön kısım beni zorlayacak.

 Tam bir Litre hesabı yapamadım yaklaşık tahminime göre 500 litre civarlarında bir tank olacak. Size danışmak istediğim L şeklinde olacağı için dalga motoru nasıl olmalı, akvaryum malzemeleri (ps,kafa motoru... vs) nasıl olmalı, nasıl bir sump sistemi olmalı (Tercihim sessiz olması), ışıklandırması nasıl yapılmalı. 

Ekli dosyayı görüntüle 58364

Ekli dosyayı görüntüle 58365

Ekli dosyayı görüntüle 58366

Ekli dosyayı görüntüle 58367

Ekli dosyayı görüntüle 58368

Ekli dosyayı görüntüle 58369

 
Dalga Motoru, akvaryum Köşe değil oval olduğundan, yeterli diye düşünüyorum.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Tek yöne çift dalga motorları var. Aslında tam size göre bende vardı. Geçen ay sattım. Büyük boy. Yeterli. İki köşeye ve tek yöne iki motor yeterli gelir. Dalga döner. Ama işte derinlik nasıl olur bilemedim. Deneyerek görmek daha iyi olur. Olmaz sa 4lü denersin. Bubble magus un vardı bende 2’li ama 4 adet bağlanıyordu. Hatta benim eski ilanlardan görebilirsin.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Hocam işiniz çok uzun.
Önce sump dizayna karar vermelisiniz.
Sonra akvaryum un inişi ve borularını ona göre denk gelecek şekilde dursoyu ayarlamalısınız. Durso olmayacaksa içeridesiniz düşeceğine yere karar vermelisiniz.
Akvaryumda ne besleyiciğinize karar verdikten sonra su tamamlama, refigum, ps, kafa Motoru ve mediya için yer ayırmalısınız. Bunlara şaşırtmaları hesabını iyi yapmalısınız. Kaya dizaynınız bile akıntıyı kesmeyecek şekilde olmalı çünkü kaçırın var. Sonra aydınlatma için plan yapmalısınız. Soğutma kullanacaksanız, akvaryum altında yer bırakmalısınız. Vs vs. İşiniz çok.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Ayrıca akrilik plastik alışımdan olduğu için daha fazla yosun toplar bilginize. Tabi bu benim görüşüm.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

 
yapıştırmayı nasıl yapacaksınız  ? ben sump ı akrilik yaptım. akvaryum silikonu tutmadı. kloroform kullandım

 
akrilik için ana yapıştırıcı (çözücü) madde kloroform...

kloroform içinde eritilmiş akrilik tozundan yapılan silikon benzeri yapıştırıcılar da var...

sıkıntı, yapışma yerlerinin açması...

2-3 yıl sonra da olabiliyor...

bu yüzden üretimde fırınlama falan var...

amerikalılar, kalın paneller kullanıyor mesela 20-25mm akrilik kalınlığı 120*80*40h akvaryum için...

veya 150*60*50h akvaryumu 10mm yapan da var ama üst taraf kayıt ve kuşakla bağlı, kalın kuşaklarla...

Ekli dosyayı görüntüle 58370

 
yapıştırmayı nasıl yapacaksınız  ? ben sump ı akrilik yaptım. akvaryum silikonu tutmadı. kloroform kullandım
 Yapıştırma işini kloroform kullanarak yapacam kuruduktan sonra akrilik talaşı ile kloroformu karıştırıp silikon kıvamına getiricem o şekilde uygulayacağım. Eğer içim rahat etmezse sista kavaryum silikonu ile dönerim bir tur diye düşünüyorum.

akrilik için ana yapıştırıcı (çözücü) madde kloroform...

kloroform içinde eritilmiş akrilik tozundan yapılan silikon benzeri yapıştırıcılar da var...

sıkıntı, yapışma yerlerinin açması...

2-3 yıl sonra da olabiliyor...

bu yüzden üretimde fırınlama falan var...

amerikalılar, kalın paneller kullanıyor mesela 20-25mm akrilik kalınlığı 120*80*40h akvaryum için...

veya 150*60*50h akvaryumu 10mm yapan da var ama üst taraf kayıt ve kuşakla bağlı, kalın kuşaklarla...
  Kayıt kuşak mutlaka yapacağım ve krom veya aleminyum çita dönerim.

 
silikonun akrilik üzerinde hiçbir etkisi yok, tutmaz yani...

kloroform, akriliği çözerek/eriterek yapışma sağlar...

silikon gibi kullanmak için yine kloroformda eritilmiş akrilik talaşı olabilir...

!!! kloroform solumak çok tehlikelidir, açık havada ve solumamaya çalışarak yapılmalı, bayıltıcı veya yüksek dozda solunursa öldürücü olma riski var...

krom alüminyum çıta da pek tutacak şeyler değil...

kayıt kuşak için genelde amerikalılar, üst tarafa sanki yeni bir parça daha yapıştırıyor gibi davranıyorlar ama içi çerçeve şeklinde oyulmuş...

yani yapıştırılmış , kayıt kuşak yerine tank üzerine boydan boya yapışan , orta kısımlarında kuşak varmış gibi (karşıdan karşıya köprü şeklinde) oyulmuş bir parça yine kloroformla yapıştırılarak yapılıyor...

bu hem açılmayı , hem de su dolunca ağırlıktan oluşacak bombe ve deformasyonu önlüyor...

mesela Azoo marka akrilik akvaryumlarda, 90 ve 120cm modellerde tek kuşak, 150 cm modelde 2 kuşak kullanılmış...

akrilik kalınlığı 10mm , yukarıdan bakınca tankta 2 kuşak (3 bölme varmış gibi) gözüküyor...

 
kısaca sizin projenin sağlığı için, alt tabandan bir tane daha kestirip, bunu 2-3 pencere açacak şekilde ( kenarları zayıflatmadan, her yerde min. belli bir kalınlıkta kalacak gibi) oydurup,

üstten komple taban gibi yapıştırıp işi garantiye alabilirsiniz...

zaten bunu yaparsanız , standart  tipte bir akrilik tank oluyor...

ha, rimless akrilik tank diye bakın, daha doğrusu , rimless shallow acrylic tank diye aratın, bunlar şık ama alçak, 35-40cm yüksekliği geçmiyor ve 15-20mm arası kalınlıkta hatta bazen 25mm kalınlıkta akrilik plakadan yapıyorlar...

şık mı ? şık...

akrilik düzgün kesilmiş ve kaliteli ise her türlü camdan daha şık ve saydam bir malzeme...

ama 20mm akrilik memlekette kaç para onu bilmiyorum...

eksisi

üretim ustelık gerektiriyor...

kaliteli akrilik bulmak zor...

çizilme sorunu var...

artısı

görsel olarak akrilik ile suyun kırılma indisi çok yakın,  yani akvaryum yokmuş sadece su varmış gibi görüntü alırsınız...

çizilirse polisaj işlemiyle düzeltilebiliyor ama iç tarafta bu iş için tank boşaltmak lazım...

ısı yalıtım özelliği var, cam kadar ısı iletkenliği yok...

hafiflik 



yukarıdaki konuda, aşağıdaki fotolar, yazdıklarımın görseli denebilir.

kalın akrilik olan rimless yani kayıt  kuşaksız olan, tank büyüdükçe akrilik kalınlaşmak zorunda.

ince olan ise üstten kayıtlı, tabi uzun modelde ortalardan kuşaklar da geçiyor gibi çerçeve oyulmalı ( CNC ile mi kesilecek artık neyse...)

 
clownfish verdiğiniz bilgiler çok kıymetli çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi alt tabandan bir tane daha kesip ışığı kesmeyecek şekilde 2 3 pencere açtığımda daha sağlıklı bir yapı olur daha şık görüntü olur krom çıtaya nazaran. Pencere kesim işleminide ufak bir delik açıp kıl testere yardımıyla çok ısıtmadan yavaş yavaş su uygulayarak keserim. 10mm yukarsındaki kalınlıklara baya fazla para istiyorlar. 1 m2 fiyatı neredeyse 200 eurolara kadar çıkıyor. Ama 10mm neredeyse 4'te 1 fiyatına yaklaşık 30-40 euro arasında.

 
bol şans ????

daha sonra yapmak isteyenlere de faydalı bir konu olacak, ben teşekkür ederim...

 
Ön cam yuvarlatma işlemimizde bitti. Yarın büyük ihtimal yapıştırma işlemine başlayacağım. İğne yardımı ile önce ince florofol ile yapıştıracam daha sonra akrilik talaşları ile karıştırıp kalın bir yapıştırma sağlayacağım daha sonra sista akvaryum silikonu ile yapıştırma işlemini yapacağım.

Sizce en etkili filtre sistemi nasıl olmalı, ne malzemeler kullanmalıyım, sumpta filte dizilimi nasıl olmalı?

Ekli dosyayı görüntüle 58389

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
 Tankın yapıştırma işlemide bitti. Oval olan kısım ile yan kısımların birleşim yerleri açıkçası beni biraz endişelendirdi. Açmaya maal vermemesi için 10mmx10mm bi çıta kestim tam kesişim yerine yapıştırdım. Biraz görüntüyü bozdu ama içim rahat şuanda . 4x4 demir profilden bir sehpa yaptırttım. Şimdi mobilya işi kaldı onuda hallettik mi teçisat işine geçilebilir.

Ekli dosyayı görüntüle 58416Ekli dosyayı görüntüle 58415

 
Merhaba; Akvaryumu direk demir profil sehpanın üzerinde mi bırakacaksınız? Birde tam olarak nasıl bir sump dizayn ettiniz bu formda bir akvaryum için?

 
Merhaba; Akvaryumu direk demir profil sehpanın üzerinde mi bırakacaksınız? Birde tam olarak nasıl bir sump dizayn ettiniz bu formda bir akvaryum için?
 Merhaba,

 Demir Profili beyaz mdflam ile kaplayacağım. Üst taban üzerine yine mdflam dan akvaryum ölçüsünde bir parça daha kestireceğim onunda üstüne ya strafor yada jimlastik matı koyacağım daha sonra akvaryum üstüne gelecek. Valla sump konusunda hiç bir fikrim yok nasıl bir şey yapmalıyım ne kullanmalıyım ne filtre malzemesi almalıyım. İlk defa tuzlu su yapacağım bu konuda sizlerden önerilerinizi ve yardımlarını bekliyorum.

 
Sump birazda bakacağınız canlılar ile doğru orantılı olarak dizayn edilmeli bence. Ama bir konu var çözmeniz gereken oda; taşıyıcı sehpanın ön tarafta ki orta 40x40 profil bu sump'ı bir kerede yerleştirmede size problem çıkartacakmış gibi duruyor, ya sump iki parçadan oluşturulacak o profil ordan kesilecek ve sump içerde yapıştırıldıktan sonra tekrardan kaynatılacak yada sump komple stantın altında yapıştırılacak ( bence çok zahmetli). Buna karar vermeniz lazım. Sizin yerinizde olsam geri dönüş'ü arka orta köşe kısımdan başlatır ( geri dönüş durso olmalı ) sump'a indiğimde de karşıdan bakıldığında sol başa tesisat çektirip 1 . bölüm mekanik filitre 2. bölüm protein skimmer  ve reaktör haznesi 3. bölüm geri dönüş olarak planlardım tabii birde tatlı su eklemek için bir alana ihtiyacınız olacak. Yerinizde olsam dolabın içinde elektrik prizleri soğutucu ve malzemelerinizi koyabileceğiniz bir alan planlardım. Protein skimmer ve kullanmak isteyebileceğiniz reaktörler zaman içinde temizlik ve bakım için dışarı çıkartmak isteyeceğiniz cihazlar olduğu için o ortadaki profilin size mani olmayacağından emin olun.  

Kolay gelsin 

 
Sump birazda bakacağınız canlılar ile doğru orantılı olarak dizayn edilmeli bence. Ama bir konu var çözmeniz gereken oda; taşıyıcı sehpanın ön tarafta ki orta 40x40 profil bu sump'ı bir kerede yerleştirmede size problem çıkartacakmış gibi duruyor, ya sump iki parçadan oluşturulacak o profil ordan kesilecek ve sump içerde yapıştırıldıktan sonra tekrardan kaynatılacak yada sump komple stantın altında yapıştırılacak ( bence çok zahmetli). Buna karar vermeniz lazım. Sizin yerinizde olsam geri dönüş'ü arka orta köşe kısımdan başlatır ( geri dönüş durso olmalı ) sump'a indiğimde de karşıdan bakıldığında sol başa tesisat çektirip 1 . bölüm mekanik filitre 2. bölüm protein skimmer  ve reaktör haznesi 3. bölüm geri dönüş olarak planlardım tabii birde tatlı su eklemek için bir alana ihtiyacınız olacak. Yerinizde olsam dolabın içinde elektrik prizleri soğutucu ve malzemelerinizi koyabileceğiniz bir alan planlardım. Protein skimmer ve kullanmak isteyebileceğiniz reaktörler zaman içinde temizlik ve bakım için dışarı çıkartmak isteyeceğiniz cihazlar olduğu için o ortadaki profilin size mani olmayacağından emin olun.  

Kolay gelsin 
  Gerçekten bu sorunları hiç düşünmemiştim yorumunuz için çok teşekkür ederim. Şimdi aklımda ufak bir düşünce oluştu; ortadaki profili belirli kısmını kestirip çıkan parçaya menteşe tarzında birşey yapıp temizlik veya bir şeyler koyduğumda yukarı açılan kapak gibi açabilirim. (Bu konudaki endişemde acaba düşündüğüm sistemde böyle bi kapak profili zayıflatırmı?). Profilin iç yüksekliği 95 Cm üst kısımlara elektrik soğutma havalandırma ve teçisatlar için raf tarzında yer yapabilirim. Sumpuda L şeklinde tam sığacak biçimde yapmayı düşünüyorum sizce olur mu?

 
sehpanın komple altını kaplayacak kadar bir sump'a ihtiyacınız olacağını düşünmüyorum, sadece bir tarafa dikdörtgen bir sump yerleştirseniz kafi gelir , hem diğer boş kalan alanada malzemelerinizi koayarsınız yada su tamamlama tankı koyarsınız , sump dizaynı için çeşitli görüşler mevcut eğer skimmer'ınız micro buble yapmayan bir cihaz ise bence sumpa bölme koymanıza bile gerek yok, ki yıllardır düz sump kullanırım, hareket kabiliyeti açısından çok efektif, burda dikkat emeniz gerken su tamamlamanız olucak düz sump kullanırsanız, bölme yapıcam dersenizde gene tek bir tarafı kaplayacak boydaki bir sumpa bölmede yapabilirsiniz tamamen tercihinize kalmış. güzel çalışmanızı takip ediyor olacağım:) selamlar saygılar.

 
sehpanın komple altını kaplayacak kadar bir sump'a ihtiyacınız olacağını düşünmüyorum, sadece bir tarafa dikdörtgen bir sump yerleştirseniz kafi gelir , hem diğer boş kalan alanada malzemelerinizi koayarsınız yada su tamamlama tankı koyarsınız , sump dizaynı için çeşitli görüşler mevcut eğer skimmer'ınız micro buble yapmayan bir cihaz ise bence sumpa bölme koymanıza bile gerek yok, ki yıllardır düz sump kullanırım, hareket kabiliyeti açısından çok efektif, burda dikkat emeniz gerken su tamamlamanız olucak düz sump kullanırsanız, bölme yapıcam dersenizde gene tek bir tarafı kaplayacak boydaki bir sumpa bölmede yapabilirsiniz tamamen tercihinize kalmış. güzel çalışmanızı takip ediyor olacağım:) selamlar saygılar.
 Suan için mobilyanın sağ tarafını 90x40x40 lık akrilikten 4 bölme şeklinde yapmaya başladım. Yavaş yavaş ekipmanları toplamaya başladım. Şuan için Bubble magus 9 aldım, Hsbao Dep 6000 Kafa Motoru aldım. Dalga motoru konusunda biraz kararsız kaldım.

 
 Suan için mobilyanın sağ tarafını 90x40x40 lık akrilikten 4 bölme şeklinde yapmaya başladım. Yavaş yavaş ekipmanları toplamaya başladım. Şuan için Bubble magus 9 aldım, Hsbao Dep 6000 Kafa Motoru aldım. Dalga motoru konusunda biraz kararsız kaldım.
dalga motorunu sona bırakabilirsiniz, bi çalıştırın akvaryumu  akıntı ne şekilde dönüyor nerelere nasıl destek lazım bi onu keşfedin akabinde dalga motorunu alırsınız , belki bir tarafa küüçük diğer tarafa büyük bile olabilir, birde bekletiniz önemli sps tankı ile soft lps tankı akıntı gereksinimleri çok farklı malum, tek bir dalga motoru ile bile dönebilir bakarsınız.

 
  Merhabalar Herkese,

  İşimin yoğunluğu nedeniyle pek fazla vakit ayıralamadım. Ama yinede bir kaç bişi aldım. Bubble magus Curve 9a, 6 lı smart priz, Hsbao 6000, 3 lü medya reaktörü. Sump bitmek üzere (90x40x40) 4 bölmeli.

   Aydınlatma konusundan sizden yardım istemekteyim. Kendim yapmaya karar verdim. Gün simülasyonlu+Telefondan kontrollü. Yanlız yaptığım araştırmalardan aydınlatma konusunda bir kombinasyon oluşturdum. Sizce yeterli olurmu?


BEYAZ 6.500 K


6 X 3W


BEYAZ 22.000 K


2 X 3W


440 NM - 450 NM ROYAL MAVİ


6 X 3W


460NM - 750 NM MAVİ


4 X 3W


660NM - DERİN KIRMIZI


2 X 3W


SÜPER ACTİNİC - 420 NM


4 X 3W


90 DERECE 13 MM LENS


24 ADET

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst